Wanneer je nu in de tuin wandelt zie je dat op sommige plaatsen de bladeren van vaste planten vele gaatjes vertonen. Bij nader toezicht zie je dan de oorzaak..... de slak, met of zonder huisje op de rug. Slaksoorten: de Kleine glasslak, de Slanke dwergslak, de Vale regenslak, het Boerenknoopje, het Tolslakje, de Wijngaardslak, het Speldeknopje, de Barnsteenslak, de Behaarde slak, de Donkere glansslak (klik op oranje naam om foto te bekijken)
Ze komen van onder grote stenen of uit grondspleten gekropen en doen zich tegoed aan het verse groen. Het zijn vooral naaktslakken die de meeste schade toebrengen aan de planten. De huisjesslakken zijn minder schadelijk en leven vooral van plantaardig afval. Daar slakken zeer slecht tegen zonnestralen kunnen zijn ze vooral s avonds en s nachts actief als het goed vochtig is . Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze al snel te voorschijn. Slakken bestrijden kan op zeer veel verschillende manieren gebeuren: Voorkomen van hoog gras of onkruid dat vaak in tuinhoekjes blijft staan. Geen bladhopen of bladafval in de tuin laten liggen. Composthoop of -ton niet te dicht bij de perken. In en onder boomschors zitten de slakken het liefst en ook onder grote stenen. Coniferen trekken slakken aan, alsook vochtige plaatsen en vijvers. Onaangename plaatsen en omstandigheden creëren: Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Zo kunnen we werken met schelpengrit, fijn gemaakte eierschalen , rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder,
Ook kan je afweerplanten in de tuin plaatsen. De sterke geur houdt de slak op afstand. Oostindische kers, hysop, Salie, Tijm, knoflook, en andere sterk riekende kruiden.
Ook de natuurlijke vijanden van de slak kunnen er voor zorgen dat het slakkenbestand verminderd: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels.
Als je slakkenkorrels gebruikt gebruik deze dan altijd met mate. De slakken komen toch op de geur af.
|