Tussen Brugge en de oostkust ligt een weids en open polderland, doorweven met kanalen en grachten. .. Een verleden van zoet en zout. Zesduizend jaar geleden nam een veenmoeras met zoet water het grootste deel van onze kustvlakte in. Drieduizend jaar later begon de zee via geulen binnen te dringen in dit moeras. De veenvlakte werd overspoeld met zout water en veranderde in een uitgestrekt terrein van slikken en schorren. Vervolgens zette de zee hier dikke lagen klei af, bovenop de oorspronkelijke turfbodem. Maar ook dit waddenlandschap zou verdwijnen. De stijgende zeespiegel bracht zand mee dat de geulen opnieuw deed dichtslibben. De mens zag zijn kans en begon dijken te bouwen om delen van de schorren definitief te onttrekken aan de invloed van de zee. Voortaan kon het vee veilig grazen op de zoute weiden achter de dijken en kon her en der veen (brandstof) en klei (voor bakstenen) gewonnen worden. Langzaam maar zeker groeide de ingedijkte oppervlakte en verdween de schorre. De oostkustpolder was geboren!
De route kan gereden worden volgens het fietsknooppuntensysteem. Startplaats: bezoekerscentrum in Lissewege (of in de omgeving van een fietsknooppunt aldaar). Vandaar aansluiten op KP27 en vervolgens 28-29-30-10-15-19-61-58-21-56-64-63-4-1-62-61-19-18-27. Totale afstand 47 km.
De wulp is de grootste waadvogel in Vlaanderen en heeft een opvallende, naar beneden gebogen snavel. Wulpen zijn het hele jaar door aanwezig in de Uitkerkse Polder, maar vooral 's winters het talrijkst.
Info & foto: fietsgids van Natuurpunt. Meer oevr de vriezeganzen: KLIK op de routeafbeelding Meer over de Wulp en soorgenoten KLIK OP DE FOTO van de WULP.
|