Diverse uitstpraken i.v.m. de mogelijke vervroegde vrijlating van M.M.:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Clarissenzusters in Malonne, vlakbij Namen, schrijven in een brief aan de vader van Eefje, één van de slachtoffers, dat ze de daden veroordelen waarvoor Michelle Martin is veroordeeld, maar dat zij het zien als hun missie om de ex-vrouw van kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux onderdak te bieden.
De daden van Martin zijn verwerpelijk, schrijven ze. Maar toch zouden wij aan onze missie voorbijgaan, als we haar geen opvang zouden geven. Dat is onze rol. Wat zou de wereld zijn als niemand die ooit een misstap had begaan, nog een toekomst is gegund?
Prévot, de burgemeester van Namen: De zusters moeten de gevolgen dragen van wat ze beslist hebben. Ze zullen hun eigen bewaking moeten voorzien en voortdurend in de gaten moeten houden wie er binnen en buiten gaat. Een gastenverblijf zoals de zusters nu hebben (voor 27 euro kan je er een dag logeren), zal bijvoorbeeld onmogelijk worden.
De Arbeidsinspectie drijft de druk ook op. Zij kan het niet hebben dat Martin gratis in het klooster mag verblijven in ruil voor 20 uur werken per week (volgens haar advokaat: werken in de tuin, strijken,voedselpakketten inpakken).
Alle werk moet aangegeven worden, anders bezondigen de zusters zich aan zwartwerk. We zullen hier strikt op toezien.
Fons Van Dijck, (een van de pioniers die het bedrijf en het merk Telenet mee uit de grond stampten; daarna stapte hij over naar het reclamebureau VVL-BBDO):
Ook al bevestigt Aartsbisschop Léonard nu dat de Arme Klaren autonoom beslist hebben Martin op te vangen, de affaire is funest voor het imago van de kerk. De communicatie van Léonard is verstandig, maar is twee dagen te laat gekomen. Al die tijd is er een vermoeden geweest van inmenging. Bovendien maakt niemand een onderscheid tussen een religieuze orde en het instituut Kerk. Het vertrouwen in de kerk heeft opnieuw een flinke kwauw gekregen.
Rik Torfs, Kerkjurist (CD&V), waarvan ik op 9 aug. een Twitter-bericht bracht: Het siert de zusters dat ze niet gezwicht zijn voor de druk van de publieke opinie.
|