Vondelingennaamxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vorige zaterdag werd om 11.45 uur in de vondelingenschuif in Borgerhout een baby van vijf dagen achtergelaten. Het is de eerste keer dat er gebruik werd gemaakt van de schuif die eind 2000 in gebruik werd genomen. Via een alarmsysteem werden medewerkers van Moeders voor Moeders verwittigd, zodat het kleintje na vijf minuten al uit de vondelingenschuif werd gehaald.
Thomas De Kleine.
OCMW-voorzitster Monica De Coninck, die volgens de gangbare procedures is aangesteld als voogd, koos de familienaam: De Kleine. "Zo noemen we alle vondelingetjes die in Antwerpen worden gevonden", aldus De Coninck. ( Monica Deconinck met vondeling Thomas De Kleine.)
Het fenomeen vondeling is niet zo zeldzaam en vondelingen zijn er wellicht zolang er mensen zijn. Een baby te vondeling leggen is een misdrijf en kan bestraft worden met celstraf en boetes tot 3.300 euro.
----------------------------
Aan de familienaam kan men dikwijls herkennen dat men afstamt van een vondeling.
Zo schrijft de krant over een Sylvester Yskoud, die tijdens de ijskoude nacht van 31 december 1835 te vondeling werd gelegd en een Natale de Noël, een pasgeboren jongentje gevonden op 28 dec.1815, in volle kersttijd dus.
Ook namen zoals Kerkstoel, Portael en Paeschnacht zijn zon typische vondelingennamen.
In het geven van een familienaam aan een vondeling zitten bepaalde wetmatigheden.
Sommige van die namen komen ook wel bij de andere gewone familienamen voor.
Zo kan een naam gegeven worden
- naar de vindplaats (b.v. Verbruggen, Van de Vaert, Pilaer, Cloosters
),
- naar het tijdsmoment (b.v. Maenlicht, Enckel, Dobbel, Tripel (volgorde van vinden op dezelfde dag), Duyster, Maendag, Winters
),
- de weersomstandigheden (b.v. Vanderwinden, Koudt, Groenegras, Oostwindt
),
- de vinder
- of naar kenmerken van het kind (b.v. De Schreeuwer, Bleckaert (bloot gevonden), Petit (klein), , Kael, Vuil, Cleyn, Van de Munte (een munt in de windel)
)
Soms liet(en) de ouder(s) een familienaam (en één of ander kenmerk) achter op het kind. Die naam was meestal verzonnen. Het was echter wel de bedoeling dat het kind later (als de ouder(s) het beter had(den)) aan de hand van die naam teruggevonden kon worden en opgeëist.
De pastoor en de ambtenaar van de burgerlijke stand lieten zich bij de naamgeving soms ook wel eens gaan. Met alle gevolgen vandien. Voorbeelden: Banck, Kerck, Grafsteen, Kerkstoel, Wittens, Swertens, Ongemack, Kandelaer, ....
In Antwerpen werd vroeger aan de vondelingetjes een naam toegekend in alfabetische volgorde. De kinderen werden later uitbesteed.
In Ekeren b.v. wonen verschillende families Kanora, dit is zon typische Antwerpse vondelingennaam uit de 16e eeuw.
Zo is er in het centrum van de gemeente Ekeren de bekende fietsenwinkel Kanora,
De gemeente heeft ook een Hendrik Kanorastraat, genoemd naar een plaatselijke heemkundige.
|