Geen stad zonder duiven, maar duiven geven veel overlast.
In alle steden zijn te veel duiven. Vooral omdat ze veel voedsel vinden op straten, pleinen en in parken. Daardoor groeit de duivenpopulatie snel, en zijn er ook veel zieke duiven. Dit komt in de eerste plaats door sluikstort en zwerfvuil, maar zeker ook omdat dierenliefhebbers eten strooien voor de vogels. De stad ntwerpen telt ongeveer 10.000 duiven.
![](http://tbn0.google.com/images?q=tbn:RlNGq-tEESX7mM:http://www.gaia.be/ned/contentimage/illustraties/duiven2.jpg)
Om de duivenpopulatie onder controle te houden, worden de vogels nu vaak weggevangen door duivenvangers in stadsdienst (in stadsgebouwen en op openbare plaatsen, niet bij de mensen thuis).
Voedsel strooien op openbare plaatsen mag niet volgens de politiecodex, én trekt bovendien ook ander ongedierte, zoals ratten, aan. Het is veel beter om het voedselaanbod onder controle te houden. De stad ntwerpen besliste dan ook om de duivenhinder op een diervriendelijke manier te proberen bestrijden, nl. met duiventillen.![duiventil](http://www.antwerpen.be/pics/Stad/Bedrijven/Sociale_zaken/SZ_Milieu/dierenoverlast/42.jpg?hid=img;mxh=400;mxw=400)
In een duiventil kunnen de stadsduiven eten, drinken, slapen en broeden.
De eieren van de duiven worden in de til systematisch vervangen door kunsteieren, waardoor het aantal duiven op een diervriendelijke manier beperkt wordt.
De dieren brengen een groot deel van de tijd in de til door en doen er bijgevolg ook hun behoefte. Overlast in de vorm van duivenpoep en nesten in dakgoten wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
|