Het Amazonewoud - vervolg en slot.
Het woud is sterk afhankelijk van de recycling van regenwater. In grote delen regent het elke dag. Veel druppels bereiken nooit de bodem, maar blijven ergens hangen in de tientallen meters dikke laag met planten en bomen. De druppels verdampen weer, vormen wolken en regenen enkele kilometers verder dezelfde dag nog uit. Zo gaat de cyclus steeds door.
Tot in 2005, wereldwijd één van de warmste jaren, de regen uitblijft en de door de mensen aangestoken bosbranden niet meer doofden.
De oorzaak van de droogte was de bovengemiddelde watertemperatuur van de Atlantische Oceaan, die in dat jaar ook zorgde voor de bijzonder krachtige orkanen. De opstijgende lucht boven de oceaan verhinderde de vorming van wolken boven de Amazone.
Het effect van ontbossing en klimaatverandering zal elkaar steeds verder versterken en een kettingreactie teweegbrengen. De bossen in het oosten van het Amazonegebied zullen als eerste uitdrogen en omdat het verdwijnen van deze bossen de regencyclus verstoort, zal de verdroging zich steeds verder westwaarts uitbreiden. Zo gaat de ontbossing zichzelf nog versnellen.
De rol van het Amazone-woud als regenmaker is cruciaal voor het Caraïbisch gebied, voor zuidelijk Afrika en voor de Argentijnse pampas. Uit een onderzoek van het Britse Hadley Centre blijkt dat zelfs Europa kan uitdrogen als deze bron van vochtige lucht verdwijnt.
Als men er niet in slaagt het Amazonewoud te beschermen, is dat niet alleen een ramp voor de miljoenen mensen die in het Amazonegebied leven, maar ook voor de stabiliteit van het klimaat op aarde.
|