25.442
Antwerpen telt 25.442 sociale woningen. Dat is iets meer dan één op de tien (11.3%) van het totaal aantal woningen.
De verhouding verschilt wel van wijk tot wijk.
Zo zijn er op het Kiel bijna vier op de tien woningen sociaalen op Linkeroever is dit bijna de helft.
Op de Luchtbal loopt het aandeel sociale woningen zelfs op tot 70%.
Om aan een sociale woning te geraken is er momenteel een wachtlijst van 9000 aanvragen en een wachttijd van 2 jaar.
Maar vorige week raakte bekend dat de directeur Rob Schelfout van zijn eigen Antwerpse sociale woningmaatschappij De ideale Woning tien maanden lang een appartement huurde, omdat hij door zijn echtscheiding dringend een nieuwe woning zocht. Aanvankelijk betaalde hij hiervoor de gewone basishuur. Later werd die huur opgetrokken tot 480 euro, wat volgens de directeur de prijs is voor een gelijkaardig appartement op de privéhuurmarkt. Hijzelf en zijn voorzitter vonden niet dat er een vuiltje aan de lucht was, want het reglement laat toe om ook aan eigen personeel te verhuren en ze zijn dan ook verbaasd dat er zoveel herrie over deze verhuring is ontstaan.
Het is Antwerps gemeenteraadslid Frank Hosteaux (sp.a) die de zaak publiek maakte. Dit is een kaakslag voor al die mensen die al maanden op een wachtlijst staan voor een sociale woning, aldus Hosteaux De directeur heeft een inkomen van 3.000 à 3.500 euro per maand. Hij hoort geen sociale huurwoning in te palmen.
Na al de ontstane commotie rond heel de zaak geeft het directiecomité van 'De Ideale Woning' nu toch toe dat het fout was om aan haar directeur een sociale woning te verhuren.
Het dossier werd door Vlaams Minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD) overgemaakt aan het parket, maar dit werd geseponeerd.
Ook de Stad Antwerpen tilt zwaar aan deze zaak en zegt dat het vertrouwen in de directeur zwaar geschonden is. De erkenning van schuld door het directiecomité van de sociale woningmaatschappij vindt zij onvoldoende en vindt dat deze 'de eer aan zichzelf zou moeten houden'. "Bij een stedelijke huisvestingsmaatschappij zou deze directeur niet in functie blijven" zegt Schepen van Wonen Leen Verbist (sp.a).
------------------------
Vorig jaar werd het appartement waarin mijn dochter woonde, verkocht. Van de nieuwe eigenaars kreeg ze drie maanden de tijd om er weg te zijn.
Maar het is niet zo gemakkelijk om een fatsoenlijk appartement met twee slaapkamers te vinden. Daarvoor betaalt ge al vlug 600 euro of meer en als alleenstaande moeder (ze werd door de vader van het kind in de steek gelaten toen de kleine ongeveer een half jaar was) is het zo al elke maand krap om rond te komen. Dus stelden we voor om eens te informeren of ze niet in aanmerking kwam voor een sociale woning. In de straat waar ze woonde stonden er trouwens enkele gewoon leeg. Maar ze kreeg te horen dat er een wachttijd van 2 jaar was. Sorry, niets aan te doen. Ondanks de situatie en de hoogdringendheid kon ze niet geholpen worden. Leegstaande appartementen of niet.
We hebben uiteindelijk wel iets fatsoenlijks gevonden maar ze betaalt er wel over de 600 euro per maand voor; dat is bijna de helft van haar inkomen.
|