De Hoofddoekenaffaire xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De herrie rond de hoofddoekenaffaire in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en van Hoboken blijft aanslepen en blijft voor beroering zorgen.
Bij de doorsnee-Vlaming is er weinig of geen begrip voor wat zich aan deze schoolpoorten afspeelt. Tijdens het weekend werd het Atheneum van Hoboken zelfs het mikpunt van vandalen. Ruiten werden ingeslagen, binnen werden er vernielingen aangebracht en er werd graffiti op de muren gespoten. (zie mijn artikels van 3/9 en 7/9). En waar moeten de daders gezocht worden denkt ge?
Zijn al die oproerkraaiers echt wel bekommerd om het religieuze element van de betrokken leerlingen of is het enkel maar om herrie te schoppen? Ze hitsen leerlingen en ouders op om, ondanks het verbod van het gemeentebestuur, te blijven betogen.
De actievoerders wanen zich onaantastbaar en denken dat ze alles mogen, zoals intimidatie van medeleerlingen en doodsbedreigingen.
Ze eisen respect voor de geloofsovertuiging van de moslima. Maar wie respect eist, moet andersom ook respect tonen, o.a. respect voor de wetten en de reglementen van het land waarin ze wonen.
Inmiddels zijn er verschillende leerlingen al bijna twee weken ongewettigd afwezig op school. Dat is een overtreding van de wet en dat hoeven wij niet te aanvaarden.
Er zijn rechten en er zijn grenzen. Het verbod op hoofddoek binnen de schoolmuren en voor bepaalde openbare functies is zon grens en wanneer een maatregel rechtsgeldig tot stand is gekomen moet men zich daar bij neerleggen. Zo werkt dat en zo moet dat blijven.
De intimidatie van hoofddoekdragers tegenover de anderen getuigt van een hoge graad van intolerantie die de vooroordelen jegens de islam alleen maar bevestigen. De botte weigering om neutraal te zijn, laat staan zich aan te passen aan het gastland, ligt er vingerdik op. Erger nog, zij willen onze maatschappij gaan inpalmen en ons hún wetten gaan opleggen.
De samenlevingsproblemen kunnen er enkel maar groter mee worden.
Het wordt tijd dat de moslimleiders hun volgelingen oproepen tot kalmte en respect voor onze rechtsstaat.
Het is wel opvallend dat het blijkbaar alleen (of toch overwegend) de Marokkaanse gemeenschap is die protesteert.
Als deze zich niet kunnen verzoenen met de regels van onze maatschappij, dat ze zich dan gaan vestigen in een andere maatschappij, in landen waar ze wel met hoofddoek kunnen onderwezen worden. In Marokko b.v.; daar is men verplicht om in de klas een hoofddoek te dragen, gelovig of niet.
Maar daar zullen dan weer andere regels en wetten zijn waar ze zich zullen moeten naar schikken
..
Misschien is het zinvol om eens na te denken over de mogelijkheden en vrijheden die men in België krijgt om zijn geloof te belijden. De vrijheid van gosdsdienstkeuze wordt hier algemeen aanvaard. In de scholen worden speciale klaslokalen en leerkrachten ter beschikking gesteld om het geloof van keuze te onderwijzen. De verschillende godsdiensten krijgen hier overheidssubsidies (van ons belastingggeld) waarmee de lonen van, jawel, ook imams worden betaald. Neen, zo slecht hebben ze het hier niet.
Maar begin deze maand stapte een leerlinge van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen zelfs naar de Raad van State om af te dwingen dat het hoofddoekenverbod in de school (scholen) zou ingetrokken worden.
Bijna niet te geloven, maar de auditeur oordeelde dat het hoofddoekenverbod onwettig is en dat niet de schooldirectie, maar de inrichtende macht hierover had moeten beslissen.
De Raad van State moet zich hierover nog definitief uitspreken, maar volgt meestal het advies van de auditeur.
De directrice , Karin Heremans, begrijpt het niet. Het bijzonder decreet voor het onderwijs legt juist de autonomie van de schooldirecties vast. De schooldirecties zijn wel bevoegd. Ik heb de juiste procedure gevolgd.
Saïda El Fekri van BOEH! reageert aldus: Ik hoop op een positieve beslissing van de Raad van State. Volgens mij maakte de directrice procedurefouten. Hopelijk kunnen de meisjes met een hoofddoek binnenkort weer naar hun school.
Ook Imam Nordine Taouil eist dat het verbod opgeheven wordt.
(compilatie van artikels en meningen van lezers in GVA)
|