een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
10-10-2009
Kosten
Aanvankelijk werden de kosten voor de organisatie van de volksraadpleging over de geplande Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug geraamd op dik 250.000 euro. Dat was dan zonder de infobrochure die de stad heeft uitgebracht met alle alle voor- en nadelen van het Lange Wapper-tracé van de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel). Deze infobrochure werd huis-aan-huis verdeeld en heeft de stad 70.000 euro gekost.
Maar volgens de huidige berekeningen komt het gehele kostenplaatje voor het referendum van 18 oktober op ongeveer 800.000 euro. Eén van de grotere uitgavenposten zijn het versturen van de kiesbrieven en het aanstellen van de voor- en bijzitters. Dat bedrag wordt geraamd op 235.000 euro. Dan zijn er nog andere kosten, waaronder de catering voor de dag van de volksraadpleging (35.000 euro) en de taxikosten om voorzitters van de kiesbureaus van de stemlokalen naar de districtshuizen te brengen (22.000 euro). Deze cijfers werden deze week door Antwerps schepen van Financiën Luc Bungeneers (Open Vld) bekendgemaakt.
- er komen 351 stembureaus, zijnde evenveel als bij gewone verkiezingen. - om de stembureaus te bemannen worden 1.755 Antwerpenaars opgeroepen. - er mogen 390.000 personen hun stem komen uitbrengen. Dit zijn er 70.000 meer dan bij de voorbije verkiezingen voor het Vlaams Parlement en de Europese verkiezingen van 7 juni laatstsleden. Dit komt omdat men vanaf 16 jaar aan het referendum mag deelnemen. - gaan stemmen is niet verplicht, maar gaan zetelen wel.
Links de BAM-Oosterweelverbinding - rechts het alternatieve tracé van stRaten-generaal
Reacties op bericht (1)
10-10-2009
De kranten staan er bol van, wat heel zeker niet betekent dat deze uitleg niet boeiend en deskundig is. Knap !
Fijn herfstweekend !
10-10-2009 om 20:23
geschreven door M@rtientje
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.