De strijd om de Lange Wapper wordt met de dag grimmiger en lijkt al meer op een open oorlog.
In een intervieuw met De Morgen noemde burgemeester Patrick Janssens, de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) "een instrument van de bezetter, die zich volledig vrijgevochten heeft van haar opdrachtgevers en ontsnapt aan elke vorm van democratische controle".
De uitspraken van Patrick Janssens zijn bij de BAM in het verkeerde keelgat geschoten. Karel Vinck, voorzitter van de raad van bestuur van de BAM, slaat dan ook keihard terug: "Dat actiegroepen zich bedienen van halve waarheden en hele leugens, dat kan ik nog ergens begrijpen. Maar om hetzelfde uit de mond van de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen te moeten horen, een burgemeester die bovendien nationale verantwoordelijkheid draagt, dat is onaanvaardbaar. Elke drie maanden rapporteren we aan het Vlaams Parlement, waarin ook Patrick Janssens zetelt. Dat de BAM een 'instrument van de bezetter' is, is een belediging voor alle mensen die er werken en het Masterplan Antwerpen hebben uitgewerkt."
Volgens Christian Leysen, hoofd van het maritieme bedrijf Ahlers, "heeft de Vlaamse regering zware fouten gemaakt in het Oosterweeldossier en laat ze zich leiden door de lobby van aannemers en betonboeren". Volgens de havenbaas worden Antwerpse bedrijfsleiders al jarenlang vanuit Brussel onder druk gezet om de Lange Wapperbrug vooral niet in twijfel te trekken, "Een druk die het normale overstijgt", aldus Leysen. Karel Vinck (BAM) en de werkgeversorganisatie VOKA (= Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, een interprofessionele, politiekneutrale en private bedrijvenorganisatie die de belangen van meer dan 3.000 aangesloten bedrijven uit de regio verdedigt), doen deze aantijgingen als 'nonsens' van de hand. Volgens VOKA is 95% van alle Antwerpse bedrijfsleiders voor de integrale uitvoering van het Masterplan Mobiliteit en dus ook voor de Oosterweelverbinding met de Lange Wapper en staat Christian Leysen alleen met zijn verzet tegen de Lange Wapper.
(affiche Ademloos)
Karel Vinck: "Leysen geeft blijk van beperkte kennis van het Oosterweeldossier."
Christian Leysen (Ahlers): "Bouwheer BAM is arrogant en onbetrouwbaar. Bouwheer NORIANT (welke acht bouwmaatschappijen verenigd) zegt zelf dat het tracé onvolmaakt is en dat er aanpassingen nodig zijn. De rekeningen liggen nu al vijf keer hoger dan gepland. Die aanpassingen zullen nog eens 300 tot 600 miljoen euro kosten.... Als blijkt dat een project niet goed of achterhaald is, moet er een beter alternatief komen. Zo simpel is dat. De BAM moet ontbonden worden. Veel politici weten dat het BAM-tracé geen goed en afgewerkt verhaal is, maar ze durven het niet toe te geven. De Vlaamse regering moet na de volksraadpleging van zondag 18 oktober op een andere manier verder." Bij deze meningen kunnen hem geen persoonlijke motieven aangewreven worden, want moest het alternatiever traject van Arup/sum uitgevoerd, worden, dan komt de tunnelmond in de omgeving van zijn Ahlers-building.
(affiche CD&V)
Maar ook op politiek vlak wordt er met scherp geschoten/
Bart De Wever (N-VA) haalt scherp uit naar zijn coalitiepartner in de Vlaamse regering: : "Ik erger me dood aan het gedrag van de Sp.a.. Tot vorig jaar was sp.a de medestichter van BAM. Nu noemt sp.a de BAM ineens een bezettingsmacht en zet ze alles op die ene studie van Arup/sum, waaraan drie maanden is gewerkt. Wie gelooft die mensen nog? Wisten Stevaert, Lieten, Patrick Janssens en Kathleen Van Brempt dan al die jaren niet wat ze deden?"
Patrick Janssens, sp.a, burgemeester van Antwerpen: "Ja, ik ben te laat wakker geworden." "Bart is een politicus pur sang. De jongste weken schiet hij op iedereen. Hij is daar zeer goed in, het minste foutje slacht hij af. Ik zeg dit zonder cynisme, ik vind hem enorm clever. Maar ik zou willen dat hij ook eens zegt wat hij nu echt vindt over het dossier. Vindt hij het Lange Wappertracé goed of niet? Vindt hij de aansluiting aan het Sportpaleis aanvaardbaar of niet?"
Filip Dewinter (Vlaams Belang): "Jammer dat het eerste grote referendum van Vlaanderen op zo'n lage manier onderuit wordt gehaald door politici die hun grote gelijk willen halen. De ruzies tussen sp.a, Open VLD, CD&V en N-VA zijn politiek crimineel" "We zijn verder van een oplossing verwijderd dan ooit. Over een van de belangrijkste thema's voor de stad hebben verscheidene partijen geen duidelijk standpunt. Het is 'ja maar' of 'nee maar'. Het paniekvoetbal dat nu wordt gespeeld, is pijlijk... Voor de oppositie is dat een schokkende vaststelling."
|