De meeste wereldleiders reageren positief op de aanstelling van Herman Van Rompuy als president van Europa.
De Franse president Nicolas Sarkozy noemt de aanstelling van Van Rompuy erg verstandig. "Hij is afkomstig uit een van de stichtende landen van de Europese Unie, van een belangrijk land, maar niet van een van de belangrijkste, zodat niemand zich uitgesloten hoeft te voelen. Hij is een man die het gewoon is om compromissen te maken, om te regeren volgens logische processen die de basis vormen van de Europese instellingen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft diplomatisch in haar reactie. "Het waren natuurlijk allemaal extreem competente kandidaten , die allemaal goede presidenten geweest zouden zijn, maar uiteindelijk moesten we een keuze maken. Het was een weldoordachte beslissing. We hebben met Herman Van Rompuy nu een kandidaat die consensus brengt en wiens politieke competenties al lang op de proef gesteld zijn doorheen zijn carrière."
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker was ontgoocheld dat niet hij, maar wel Van Rompuy president werd.
De Amerikaanse president Barack Obama van zich laten horen. Hij meent dat de benoemingen van Herman Van Rompuy en Catherine Ashton de Europese Unie zullen versterken.
De Britten steken het niet onder stoelen of banken dat zij niet gelukkig zijn met de keuze van een Belg aan het hoofd van Europa. Zij hadden graag Tony Blair als eerste president van Europa gezien. Toch spreekt de Britse eerste minister Gordon Brown vol lof over onze premier. "Hij staat bekend als een man van de consensus die een coalitie met vijf partijen beheerde en zijn land stabiliteit heeft gebracht."
|