Normaal breng ik 's zondags geen artikeltje, doch enkel maar een fotootje of zoiets. Ik had al iets in gedachten, iets over een probleem waar veel vrouwen regelmatig mee zitten, maar dat zal dan naar volgende week moeten verschoven worden, want,
vandaag is het 11 juli en vieren we het feest van de Vlaamse Gemeenschap.
Ik moet nu echter even onderbreken, want het is etenstijd. Eigenlijk moest ik om 1 uur aan tafel zitten - maar het is weeral later geworden. Oei. 't Zal weer.......
Nog vlug even dit: voor wie geïnteresseerd is in een stukje geschiedenis verwijs ik naar mijn artikel van vorig jaar. Tik hiervoor 'Guldensporenslag' in 'Zoeken in blog'.
Tot na het eten. R.A.A.
Ben terug.
Waar komt eigenlijk het symbool van die leeuw op onze vlag vandaan, alsook de zinsnede uit ons Vlaams volkslied: "Ze zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw"?
Goede vraag, want in onze streken hebben nooit leeuwen rondgelopen.
Wel, die leeuw hebben de Vlaamse kruisvaarders meegebracht van de kruistochten naar Turkije, Palestina, Syrië, kortom, uit het Midden-Oosten. Toen de kruisvaarders de Arabische vijand zagen komen aanmarcheren, schrokken ze van de allerlei vervaarlijk uitziende symbolen van dieren op hun vlaggen, waaronder de draak en de leeuw. Vooral de Vlamingen waren zo onder de indruk van de leeuw, dat ze het dier ook wilden gebruiken voor het thuisfront. De leeuw is dus een importproduct. Aanvankelijk was de leeuw op de Vlaamse vlag gewoon zwart, maar op advies van de Vlaamse Heraldische Raad, die zich liet inspireren door de oudste beschikbare afbeeldingen uit de 14de eeuw, kreeg hij rode nagels en een rode tong. Het is deze afbeelding die op 11 juli 1985 als officiële Vlaamse Leeuw verscheen in het Belgisch Staatsblad. (Bron: GVA)
klassieke heraldische leeuw gestileerde leeuw
|