EERSTE SCHOOLDAG Een school in Borgerhout... 1 september... de directeur roept de namen af van de leerlingen.
-"Mustapha El Ekhzeri" - "Aanwezig" -"Achmed El Cabul" - "Aanwezig"
-"Kadir Sel Ohlmi" - "Aanwezig" -"Mohammed Endahrha" - "Aanwezig" -"Ala In Ben Oit" Stilte in de zaal. -"Ala In Ben Oit" De klas blijft stil. -Voor de laatste maal: " Ala In Ben Oit".
Opeens staat een jongen achteraan in de klas recht en zegt tegen de directeur : "Dat ben ik, maar je moet het wel anders uitspreken : Alain Benoit."
Op 6 oktober plaatste Filip Dewinter van Vlaams Belang een lijst van 770 namen van bewoners uit Antwerpen-Noord op zijn website. Slechts 22 daarvan, of amper 3%, waren autochtonen! De overige namen wijzen erop dat de bewoners van allochtone afkomst zijn. De lijst staat ook symbool voor de islamisering van hele stadswijken in Antwerpen.
Het publiceren van deze lijst leidde tot protest en werd onder druk van de privacycommissie een dag later al terug van het net gehaald.
Maar het is de realiteit. Hele wijken, zoals Seefhoek en Dam, worden in ijltempo getransformeerd naar voor ons onleefbare vreemdelingengettos die daarbij snel verloederen. De witte vlucht is er enorm. In 2007 kwam zich toch nog eens een jong vlaams gezin in Oud-Borgerhout vestigen. Dat was zo uitzonderlijk dat ze hiermee zelfs een artikel van een halve bladzijde in de krant haalden!
In dergelijke multiculturele wijken zijn er altijd wel problemen, soms ernstige, en de jongeren hebben er voor niets of niemand respect. Ze moeten altijd intimideren. Ge voelt u er helemaal niet meer veilig. Herlees b.v. in dit verband eens mijn artikel van 9/5/08: Een wandelingetje in Antwerpen.
XML:NAMESPACE PREFIX = O />
Om de evolutie even te schetsen: In Antwerpen leven er 36.758 Marokkanen (cijfers 2009). Dit is 7,8% van de bevolking. Ongeveer 11.700 hebben alleen de Marokkaanse nationaliteit; de rest heeft ook de Belgische.
De meesten van hen wonen in Borgerhout, deelgemeente van Antwerpen. In 1970 waren daar van de 951 vreemdelingen 692 Marokkaan. In 1981 vertegenwoordigden zij reeds 15% van de bevolking. Momenteel is in Borgerhout 40% van vreemde origine, waarvan de meesten met Marokkaanse roots.
De meerderheid van de Marokkanen voelt zich voor alles moslim. Velen van hen zijn wel tot Belg genationaliseerd, maar ze blijven daarbij ook de Marokkaanse nationaliteit behouden. Slechts 7 procent identificeert zich met deze Belgische nationaliteit.
In de scholen van de Antwerpse binnenstad spreken twee op de drie leerlingen thuis geen Nederlands, wat in de buurtschooltjes het niveau sterk omlaag haalt. Nochtans hebben we niet enkel te maken met nieuwkomers, maar betreft het ook kinderen van reeds een tweede of zelfs derde generatie. Autochtone ouders (en als nieuw fenomeen ook hoger geschoolde allochtone ouders) sturen hun kinderen naar scholen buiten de stad of in witte wijken omdat ze niet willen dat hun kind als enige (of één van de weinige) witte leerling in een veelkleurige klas komt te zitten.
(artikel grotendeels gebaseerd op reeds eerder verschenen teksten)
|