een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
11-07-2011
11 juli
Vandaag 11 juli vieren we het feest van de Vlaamse Gemeenschap.
Aan de basis van deze feestdag ligt 11 juli 1302 : de Guldensporenslag.
Een stukje geschiedenis: Frankrijk was sinds 1294 in oorlog met Engeland. Vlaanderen koos de kant van Engeland. Daarop viel Frankrijk Vlaanderen binnen en één voor één vielen de Vlaamse steden in Franse handen. De toenmalige koning van Engeland, Edward I, zond hulptroepen, maar trok zich nadat hij opnieuw vrede had gesloten met Frankrijk, in maart 1298 uit Vlaanderen terug. Nadat Frankrijk zijn gezag over Vlaanderen hersteld had, werd op 6 januari 1300 een wapenstilstand ondertekend. Een aantal belangrijke ridders, o.a. graaf Gwijde van Dampierre, werden gevangen gezet en er werd een Franse landvoogd aangesteld. In mei 1301 hield de Franse koning Filips IV zijn Blijde intrede in de Vlaamse steden. Bij deze gelegenheid werd een deel van de hoge belastingen afgeschaft, maar dit was enkel in het voordeel van de patriciërs, de vooral Fransgezinde leliaarts. De populaire wever uit Brugge Pieter De Coninck, probeerde op te komen voor de zaak van de ambachtslieden en de volksklasse, maar werd als gevaarlijke opjutter gevangen genomen en later verbannen. Op 17 mei 1302 arriveerde in Brugge een Frans bezettingsleger onder leiding van graaf Jacques de Châtillon. De inwoners vreesden voor een bloedbad en gingen onder de leiding van Jan Breydel en Pieter De Coninck in de vroege ochtend van 18 mei zelf in de aanval. De Bruggelingen gingen van deur tot deur met de vraag 'Zijt gij's gilden vriend' of 'Schild of Vriend' om zo de Franstaligen te identificeren want die konden het woord 'schild' niet uitspreken. Minstens 120 Fransen kwamen om. Om de slachting in Brugge te wreken en het graafschap Vlaanderen terug onder controle te krijgen, trok het Franse leger in juni 1302 Vlaanderen binnen. Op 8 juli 1302 kwamen ze met 8500 krijgservaren soldaten, ridders te paard en zware wapens aan in Kortrijk aan de Groeninghekouter. Het Vlaamse leger, voornamelijk bestaande uit ambachtslieden en boeren, stelde zich op aan de Groeningebeek en de Grote beek. De strijd begon rond de middag van 11 juli. Om over de beken te geraken moesten de Franse ridders afremmen en aan de overkant werden ze opgewacht door het Vlaamse voetvolk uitgerust met lansen en goedendags. De lans of piek werd schuin naar voor in de grond geplant om de aanstormende paarden ten val te brengen en dan sloegen de goedendags toe om de paarden en de ridders te doden. Toen de Fransen zagen dat hun ridders zomaar werden afgeslacht, sloegen zij op de vlucht. De strijd werd in het voordeel van de Vlamingen beslecht toen de Franse opperbevelhebber Robert II van Artois sneuvelde.
Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, vandaar de naam 'Guldensporenslag'.
Klassieke heraldische leeuw
Gestileerde leeuw
De gebeurtenissen van 1302 zijn tot het collectieve bewustzijn van de Vlamingen gaan behoren en liggen vandaar mee ten grondslag aan de officiële symbolen van de Vlaamse Gemeenschap. Vandaag geldt de Guldensporenslag als symbool voor de vele taalstrijden tussen Vlamingen en Franstaligen. In 1973 heeft de Vlaamse Gemeenschap 11 juli uitgeroepen als officiële Feestdag van Vlaanderen. (verschillende bronnen)
Reacties op bericht (2)
11-07-2011
Maandaggroetjes..
Goedenavond RAAblogmaatje, Voor u ook een fijne feestdag. Heel gezellig op onze straatbarbecue met 50 personen, prachtig weertje, beetje moe na het helpen opruimen kom ik u nu een mooie nieuwe week wensen Bedankt voor uw lieve bezoekje Knufje en liefs, Indra-
11-07-2011 om 19:28
geschreven door Indra-
fijne maandag RAA
Ik kom je een fijne maandag wensen Liefs en knuffeltjes Frieda
11-07-2011 om 15:08
geschreven door Frieda
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.