Europa werkt koortsachtig aan een stevige aanpak van de eurocrisis.
Daarbij staat één vraag centraal: wie betaalt het gelag?
De meest voor de hand liggende optie is:
de Europese belastingbetaler!
⇒ Zie ook mijn artikel van 24/6/2011 : Vlaanderen melkkoe.
Er werd al een Europees stabiliteitsfonds opgericht ten belope van 750 miljard euro, te financieren door ons allemaal. Daarbovenop heeft de Europese Centrale Bank de noodlijdende landen al voor meer dan 400 miljard gesteund.
Achter deze ECB staan de nationale centrale banken en daarachter
de nationale belastingbetalers.
Ondertussen is het schuldenprobleem veel groter geworden dan dat het oorspronkelijk was en zijn meer landen geïnfecteerd door het eurovirus.
Alle zwakke eurolanden hebben boven hun stand geleefd doordat zij of hun economie kwistig euros geleend kregen.
Drastisch saneren en hervormen is nu de boodschap. Maar dat blijkt maar moeilijk te werken.
Enerzijds lijkt de remedie erger dan de kwaal, in die zin dat ze de economie de dieperik in stampt. waardoor een land als Griekenland in een uitzichtloze spiraal van steeds meer schuld terecht komt.
De straatprotesten en stakingen en de houding van de eigen bevolking die niets meer wil betalen, zorgen ervoor dat het allemaal nog erger wordt. En zonder medewerking van de bevolking kan geen enkel hervormingsprogramma slagen.
Voor de Europese belastingbetaler is alvast één zaak duidelijk: de rekening loopt op en zal op één of andere manier gezamenlijk moeten betaald worden. Er circuleren al schattingen over een totaalkost van meer dan 3.000 miljard.
Waarom moeten wij allemaal opdraaien voor het slechte beheer van andere landen? Het is opvallend dat het overwegend zuidelijke landen zijn.
Op de vroegere Oostbloklanden die intussen ook lid van de EU geworden zijn moeten we niet veel rekenen, want die zijn enkel bij de gemeenschap gekomen om te zien wat ze er kunnen uithalen en niet om wat ze kunnen bijdragen.
Laat die frauderende Grieken, luie Spanjaarden en Portugezen, spilzuchtige Italianen en gelddronken Ieren zelf hun geldproblemen oplossen. Potje breken, is potje betalen. Dit is het gevoel en de mening van een verontwaardigde publieke opinie bij de betere leerlingen van de Unie.
- Jan Kees de Jager Nederlands minister van financiën (CDA):
Griekenland had nooit in de eurozone gemogen.
(Bron: o.a. Marc De Vos docent aan de UGent in Knack)
|