Rudi Thomaes, VBO-topman: xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
"De nota van formateur Elio Di Rupo is een goede aanzet voor onderhandelingen, maar niet genoeg om de structurele problemen van het land aan te pakken. Homeopathische remedies zullen deze acute infectie niet genezen."
Hendrik Bogaert, CD&V-Kamerlid , op de RTBF-radio: "De grenzen van Vlaanderen zijn vastgelegd voor honderden jaren." Met die woorden wees hij resoluut elke uitbreiding van Brussel in ruil voor een splitsing van BHV af. Zijn partij is wel bereid "enkele toegevingen te doen in de faciliteitengemeenten".
Zo sprak hij over een lokaal inschrijvingsrecht, de omzendbrief-Peeters en de benoeming van de drie niet-benoemde burgemeesters. "Maar als we opnieuw gaan praten over het wijzigen van de grenzen van Brussel, en bijgevolg over de grenzen van Vlaanderen, dan zal er een groot probleem zijn", waarschuwde het Kamerlid nog.
Olivier Maingain, FDF:
"Wanneer men over Brussel praat, zijn de Brusselaars het best geplaatst om als woordvoerder op te treden (...) De democratie heeft gewild dat ik het parlementslid ben met de hoogste score in Brussel-Halle-Vilvoorde. Volgens mij heeft dat een zekere politieke betekenis".
"Ik heb steeds gezegd dat, indien men ons het akkoord uit 2005 voorlegt, er een basis is om heel snel tot een akkoord te komen. Ik heb veel deuren geopend (...) maar ik hoor dat Vlaanderen een Ferrari wil, maar daar de prijs van een Skoda wil voor betalen."
Didier Reynders, MR, op VRT en RTBF-radio: "Vlamingen moeten bewijzen dat het makkelijker is zonder N-VA."
Reynders hamerde erop dat er een oplossing moet komen voor de niet-benoeming van de drie burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek, liet verstaan dat een uitbreiding van Brussel ook kan door de Franse gemeenschap meer bevoegdheden te geven in Vlaanderen en wil dat FDF-voorzitter Olivier Maingain mee aan de onderhandelingstafel zit.
Rudy Demotte, PS, minister-president van Wallonië: "Wij hebben van Vlaanderen geen lessen te krijgen. Goed bestuur maakt deel uit van de Waalse bevoegdheden. Wij werken op dit moment aan een fiscale optimalisering, maar dan wel op basis van bestaande instrumenten. Laten we de situatie in Vlaanderen niet vergelijken met die in Wallonië. Vlaanderen heeft geld gekregen dat het niet nodig had en heeft dat gebruikt om zijn schulden af te betalen. Wij hebben die middelen gebruikt om een beleid te voeren en dat begint vruchten af te werpen."
Han Renard, redacteur bij Knack:
"Deze week zal er eindelijk iets moeten gebeuren aan het onderhandelingsfront. Hoe voorzichtig hij ook te werk wil gaan, formateur Elio Di Rupo kan het slakkentempo van de voorbije weken niet blijven aanhouden. Het moet er nu toch eens van komen hoe vervelend ook, want dat betekent dat de door het collectief der partijvoorzitters als positief bestempelde sfeer nu snel kan omslaan. Ook bij afwezigheid van de N-VA blijft de afstand tussen Vlamingen en Franstaligen in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde, alsook op het vlak van de hervorming van de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden, immers bijzonder groot." " Het is nog maar de vraag of het FDF wel zo geïsoleerd staat als gemakshalve wordt aangenomen. "
|