Pukkelpop.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ik wou nog eens terugkomen op het noodweer dat over het terrein van Pukkelpop-festival raasde en aldaar dood en vernieling zaaide.
In de krant van voorbije zaterdag lees ik dat VRT-weerman Frank Deboosere hierover haatmails toegezonden krijgt en dat er mensen zijn die hem zelfs de doden in de schoenen durven schuiven! Moordenaar, je hebt de dood van zoveel mensen op je geweten.
Ik kan je verzekeren: die berichten raken me, zegt Deboosere en dat kan ik begrijpen. Een weerman brengt de weersvoorspelling; hij maakt het weer niet.
Pukkelpop 2011 begon onder een stralende zon. Maar dat er een onweer zou plaatsvinden had elke weerman voorspeld. Dat dat onweer via Brussel richting Limburg trok wisten we ook. Dat kon zelfs gevolgd worden via radarbeelden op het internet. Maar wie kan zulke superstorm van amper een kwartier voorspellen?
Laten we geen zondebokken zoeken waar er geen zijn.
Hebben ze dan nagelaten om de storm aan te kondigen?
Sabine Hagedoren weervrouw: Neen, Rukwinden kan je nu eenmaal niet voorspellen; die kracht kan je nu eenmaal enkel ter plaatse vaststellen. Bovendien weet je ook niet precies in welke gemeente de storm de kop zal opsteken.
Het zou pas fout geweest zijn van de Pukkelpop-organisatie om voorbarig paniek te zaaien en met het oog op de naderende storm tienduizenden festivalgangers samen te drijven in een tent. Hoeveel doden zouden er dan niet gevallen zijn.
Maar er is meer. Zeker om eens over na te denken en de schuld van alles ergens anders te zoeken.
Bekijken we even de route die de storm gevolgd heeft.
Normaal zou die iets verder gepasseerd zijn, maar ter hoogte van Kiewit maakt die plots een bocht om over de festivalweide te razen.
Hoe is zoiets te verklaren?
In de krant (Gazet van Antwerpen) las ik hierover volgende uiteenzetting :
Als men de foto's van de natuurramp op Pukkelpop bekijkt, valt het op dat een stuk van de luchtstroom plots een afbuiging naar beneden heeft gemaakt, een staarteffect kreeg richting Kiewit om dan weer zijn weg te volgen. Het loont de moeite hier even bij stil te staan. Toeval is immers niet altijd toeval.
* Ik kan geen 5 kilometer ver roepen, u ook niet. Zet men in een voetbalstadion echter 50.000 man bijeen, en er wordt gescoord, kan het gejuich gemakkelijk kilometers ver worden gehoord, afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. Beperkte soortgelijke signalen versterken elkaar dus enorm, dat weet elke fysicus. Zet men dus 65.000 man op een beperkte oppervlakte, dan kan krijgt men hier allereerst al een thermisch effect, dat in de juiste omstandigheden al snel tot een halve Beaufort kan oplopen.
** Als men verder 1 werkende gsm in de buurt van een draagbaar radiootje houdt, dan hoort men duidelijk een kraaksignaal. Er is dus ergens duidelijk een beïnvloeding van een energetisch veld. Neemt men nu op een beperkte opppervlakte 65.000 gsm's, die in tegenstelling tot vroeger bijna continu actief zijn met bluetooth en internet e.d. meer, dan genereert men een gigantisch energetisch storingsveld. Verder gaat men dan nog extra masten plaatsen, om nog éxtra capaciteit te kunnen genereren. Zo komt men nóg verder in een vicieuze cirkel terecht, die in bepaalde omstandigheden een kanteleffect kan bekomen in het normaal evoluerende patroon van bovenliggende ionenvelden. Over de roep om in de toekomst nóg meer capaciteit te plaatsen, zou ik dus eerst nog maar even nadenken.
Tijdens de wereldjongerendagen in Madrid zag men soortgelijke fenomenen. Het loont volgens mij dan ook de moeite om statistisch onderzoek te doen naar frequentie en intensiteit van natuurgeweld tijdens grote manifestaties pakweg 20, 30 jaar geleden en nu, en de relatie met nabijliggende regen- en hagelvelden. (Luc Strymans en Yves Van Acker, energetisch begeleider)
|