Waarom je in de winter verdikt ... zelfs al eet je minder
Nu de topjes en shortjes weer plaats gemaakt hebben voor dikke truien en lange broeken, moeten we ons weer minder zorgen maken over ons gewicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in deze periode van het jaar gemiddeld 1 à 2 kilogram bijkomen. Maar hoe komt dat eigenlijk?
We eten toch minder in de winter? Of hebben we toch meer honger? En minder beweging? Er doen heel wat mythes de ronde die onze extra kilootjes moeten rechtvaardigen. Wij onthullen welke verklaringen juist zijn en welke niet.
Je moet meer eten om warm te blijven Algemeen wordt aangenomen dat we meer moeten eten om warm te blijven. "Maar niets is minder waar", zegt expert dr. Ahmed. "Mensen die meer gewicht met zich meedragen, hebben het eigenlijk kouder."
Maar waarom hebben we dan de neiging om meer te eten als het kouder wordt? "Bij onze voorvaderen werden de wintermaanden geassocieerd met honger. Eén theorie stelt dan ook dat we genetisch geprogrammeerd zijn om in de herfst meer vetten op te slaan, zodat we kunnen overleven. Maar aangezien de honger nooit komt, moeten we nooit gebruik maken van die vetten en verdikken we", aldus dr. Ahmed.
Je hebt altijd honger Als je je goed induffelt als je naar buiten gaat en je huis goed verwarmt, dan zullen de winterse temperaturen je eetlust niet veranderen. "Je lichaam behoudt zijn temperatuur, zelfs tijdens de winter", zegt dr. Jeremy Tomlinson.
Dus dat hongergevoel zit gewoon in ons hoofd? "Misschien niet. Melatonine, het hormoon dat getriggerd wordt door het donker en ons slaperig maakt, kan ook een rol spelen", weet dr. Perry Barrett. "In de herfst en de winter stijgt het niveau melatonine, waardoor mensen meer honger krijgen." Een goed excuus, toch?
Je hebt zin in zoete dingen De meeste mensen eten méér in de lente en zomer, maar we kiezen in de koudere maanden voor andere producten. "In de warmere maanden nemen we meer carbohydraten op, maar in de herfst grijpen we vaker naar vetter voedsel", zegt dr. Barrett.
En dat heeft waarschijnlijk te maken met het verlangen om onszelf op te vrolijken. "In de winter staat ons geluk op een lager niveau, noem het verveling", zegt professor Craig Jackson. "We zijn ontevredener, en dat is vooral omdat het koud, nat en donker is. En dan grijpen we terug naar hartverwarmend eten, dat meer calorieën bevatten en meestal zoeter en vettiger zijn", aldus dr. Barrett.
Je eet minder, maar wordt toch dikker Volgens onderzoekers wordt ons gewicht ook beïnvloed door een tekort aan vitamine D. "Je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D op te nemen, maar in de winter is er minder licht, de mensen gaan minder buiten, of ze dragen veel kleren", zegt dr. Stephanie Dillon.
En studies tonen aan dat mensen met minder vitamine D meer vet opslaan. "Een gebrek aan de vitamine zorgt ervoor dat vetten minder goed afgebroken, maar beter opgeslagen worden. Dus de calorieën die je opneemt worden veeleer bewaard in plaats van gebruikt voor energie", aldus dr. Dillon.
Het is dus een goed idee om zoveel mogelijk vitamine D op te nemen in de donkere maanden. Dat kan je doen door elke dag zo'n 20 minuten (liefst met blote armen) in het zonlicht door te brengen, maar ook door bijvoorbeeld vette vis te eten.
Het is de schuld van de televisie Dat is gedeeltelijk juist. Tijdens de zomer maken we lange wandelingen in het park, maar vanaf oktober wordt de sofa ineens een pak aantrekkelijker.
"Als we nergens echt naartoe moeten, dan blijven we liever thuis. En dat betekent meestal dat we activiteiten doen die we associëren met eten, zoals televisie kijken in de zetel", zegt professor Jackson.
Hij raadt aan op een voedseldagboek bij te houden en goed na te denken over wat je eet. "Vraag je af of je die chips echt nodig hebt en of je de kans zal krijgen om de calorieën terug te verbranden." En natuurlijk is het ook belangrijk dat je tijdens de wintermaanden blijft sporten. Doen! (lbs)
|