Bereken zelf of u te dik bent met de BODY MASS INDEX (BMI).
Dit is de internationaal erkende maat voor bepaling van uw (OVER)GEWICHT, onafhankelijk van uw leeftijd en geslacht.
Enkel vanaf 18 jaar.
GEEF UW LENGTE OP IN CM:
GEEF UW GEWICHT OP IN KG:
BMI tussen 18 en 25:
NORMAAL GEWICHT, zonder gevaar voor de gezondheid.
BMI tussen 25 en 30:
OVERGEWICHT, op lange termijn gevaar voor de gezondheid.
BMI van meer dan 30:
ZWAARLIJVIGHEID, met reële gevaren voor de gezondheid.
U mag beginnen, klik op een vakje. U speelt met X, de computer met O.
Kunt u winnen?
RAP EVEN OMREKENEN:
Klik in vakje EUR of BEF en voer daar een getal in. Gebruik een punt (.) en géén komma (,) voor het invoeren van decimalen. De omrekening gebeurt automatisch.
MET EEN JUISTE PC-HOUDING VERMIJDT U 'RSI' voor een ander?
NAAR DE PC-DOKTER! Mijn BLOG opent weer niet?
EEN KOFFIEPUTER?
DIT IS HET LAATSTE NIEUW SNUFJE: DE DVD-REWINDER!
DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET!
HELPDESK
NEE, PA. ZONDER MIJN PC GA IK NIET OP REIS!
EEN MUIS-VIRUS?
ROKEN AAN PC? ROKEN SCHAADT DE GEZONDHEID VAN UW PC!
EN ZEGGEN DAT IK ZOVEEL HEB BETAALD VOOR HAAR NIEUWE BEUGEL ... KON ER DAN ECHT GEEN BREDERE GLIMLACH VAN AF?
EEN DRAAGBARE PC
HULP OF AFSTAND!
OPTISCHE MUIS?
BEREKEN UW STERRENTEKEN
HET LAATSTE NIEUWS
zaterdag, 19 november 2005
ZONEN REDDEN MOEDER VIA WEBCAM
Twee mannen uit Noor-wegen zochten onmiddel-lijk hulp toen hun moeder Karin Jordal het bewustzijn verloor, ook al bevond die zich enkele duizenden kilo-meters verder, in Californië. Tore zag per webcam hoe zijn moeder, die aan dia-betes lijdt, bewegingsloos op de sofa lag. Toen hij haar probeerde te bellen, gebeurde er echter niets. Hij probeerde de hulpdien-sten in Californië te berei-ken, maar kreeg geen gehoor. Daarop belde hij zijn broer Ole Jordal, die in de Noorse stad Bergen woont. De vrouw van Ole is een Amerikaanse, af-komstig uit New York. Zij kende wel iemand die ze kon contacteren.
"Daarna duurde het nog 10 minuten voor de hulpdien-sten arriveerden,” vertelt Ole. “We zagen het alle-maal gebeuren op de web-cam, met tranen in onze ogen.” De 69-jarige Karin Jordal herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik ben dank-baar dat de camera mijn leven gered heeft. We communiceerden via web-cam, omdat het nu een-maal goedkoper is dan telefoneren. Maar nu heb ik gemerkt dat het ook een goede manier is om levens te redden."
SPEEL TETRIS
COMPUTERTIPS
Leuke tips, trucs & workshops rond Windows XP, Vista en Windows 7
14-12-2005
BLOG, vanwaar die naam?
Klaas J. vroeg zich af, waarvan de naam BLOG eigenlijk komt?
Blog is eigenlijk de verkorte vorm voor weblog, een soort website die regelmatig, soms meerdere keren per dag, vernieuwd wordt en waarop de informatie op datum wordt weergegeven.
De weblog bezoeker vindt op de eerste pagina een lijst van de recentste bijdragen.
In feite is een weblog een logboek van informatie die de maker ervan wil delen met zijn bezoekers, die meestal de mogelijkheid krijgen om onder de berichten of in het gastenboek te reageren.
Een van uw vrienden stuurde u per e-mail een mooie diavoorstelling, gemaakt met Microsoft PowerPoint. Helaas, u heeft dat programma niet op uw PC en dus kunt u de presentatie ook niet bekijken.
U kunt volledig gratis de PowerPoint Viewer 2003 (Nederlandstalig en slechts 1901 Kb groot) downloaden op de website van Microsoft. Met deze viewer kunt u dan alle diapresentaties (extensie .pps) openen en weergeven maar niet bewerken.
Als u foto's download van uw digitale camera, hebben deze fotos onduidelijke en nietszeggende namen zoals bv. IMG_001.JPG, IMG_002.JPG, enz. U kunt de namen van verschillende (foto)bestanden met de Verkenner van Windows gemakkelijk in één keer wijzigen.
1. Klik in Windows XP op Start en vervolgens op Mijn afbeeldingen (of open een andere map met bestanden waarvan u de namen wilt wijzigen).
2. Selecteer de bestanden waarvan u de namen wilt wijzigen. U kunt alle bestanden in de map selecteren met Ctrl + A. Bij meerdere aaneengesloten bestanden selecteert u het eerste bestand en met ingedrukte Shifttoets het laatste bestand om zo alle tussenliggende bestanden mee te selecteren. U kunt ook de bestanden apart selecteren als u Ctrl-toets ingedrukt houdt. Wanneer u per ongeluk een bestand te veel heeft geselecteerd, klik er dan nogmaals op met ingedrukte Ctrl-toets om het te deselecteren.
3. Klik nu met de RECHTER muisknop op het eerste bestand in de selectie en klik dan in het snelmenu links op Naam wijzigen.
4. Verander de naam in bijvoorbeeld: Vakantie Kreta 2005 (1).jpg. De bestanden in de reeks worden nu genummerd vanaf het nummer dat u typt. Het nummer (1) achter de titel is het nummer van de eerste foto, u kunt dus ook met bv. (15) beginnen. Drukt u nu op Enter dan worden alle geselecteerde foto's opvolgend genummerd, dus: Vakantie Kreta 2005 (1).jpg, Vakantie Kreta 2005 (2).jpg, Vakantie Kreta 2005 (3).jpg, enz.
Het spreekt voor zich dat dit massaal hernoemen van bestanden niet alleen met fotobestanden werkt maar ook met andersoortige bestanden.
Frans V. reageerde: " Indien je veel bestanden moet hernoemen (meer dan 10), begint je best met het nummer 1001. Zo blijven jouw bestanden in dezelfde volgorde in de map staan."
U kunt best, al was het maar om uw persoonlijke computerbestanden te beschermen, inloggen op uw PC met een wachtwoord. Ook zijn er tal van programma's en internettoepassin-gen waarbij u als gebruiker steeds een wachtwoord moet ingeven.
Daarom kiezen veel mensen voor een eenvoudig, makkelijk te onthouden paswoord. Maar deze wachtwoorden zijn dan ook gemakkelijk te kraken!
Hoe kiest u dan een veilig wachtwoord dat u toch gemakkelijk kan onthouden?
We zetten voor u enkele tips op een rijtje!
1. De meest onveilige wachtwoorden zijn kort en eenvoudig te raden. Gebruik nooit persoonlijke gegevens: uw naam, gebruikersnaam, e-mailadres, namen van kinderen of huisdieren, straatnaam, plaatsnaam of geboortedata. Dergelijke wachtwoorden zijn gemakkelijk te achterhalen. Kies ook niet voor de hand liggende reeksen, zoals 12345678 of azerty.
2. Uiteraard schrijft u uw wachtwoord nergens op, zeker niet op een papiertje dat u aan uw computerscherm kleeft. Uw wachtwoord is persoonlijk. Verklap het ook niet aan andere personen, zelfs niet aan uw partner, familieleden of vrienden. Zorg ervoor dat niemand u op de vingers kijkt wanneer u uw wachtwoord intikt.
3. Een willekeurig woord gekozen uit het woordenboek is al een pak moeilijker te raden, maar nog steeds niet veilig. Op het Internet bestaan er programma's die speciaal geschreven werden om domweg alle woorden uit de dikke Van Dale één voor één uit te proberen.
4. Een veilig wachtwoord is lang genoeg: het bestaat uit minstens 8 tekens. Het is moeilijk te raden door mens en computer, maar het is liefst ook eenvoudig te onthouden. Het bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens of andere tekens in (schijnbaar) willekeurige volgorde. Spaties zijn niet toegestaan in een wachtwoord. Bij het kiezen van een wachtwoord is het soms verplicht om minstens één hoofdletter, minstens één kleine letter en minstens één cijfer te gebruiken.
5. U kan beginnen met een zinnetje (spreekwoord, titel van liedje, film of boek ) dat eenvoudig te onthouden is. Neem de eerste letters van elk woord van uw zinnetje en voeg ze bij elkaar. Maak van bepaalde letters een hoofdletter
DpVdKdHzZ (de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet)
6. Om het helemaal veilig te maken kunt u in uw zinnetje letters vervangen door cijfers en leestekens die er veel op lijken. We vervangen bijvoorbeeld elke letter o door een cijfer 0; elke letter i door ! (uitroepingsteken) of door het cijfer 1 en elke letter a door een @ (apenstaartje):
D@vnvvdB (de appel valt niet ver van de boom)
O!9m=hmV (op 19 maart is het mijn verjaardag)
dW=Go!n (de winkel is gesloten op 1 november)
Nog enkele losse tips:
Gebruik uw nieuwe wachtwoord niet meteen, maar probeer eerst of u het na een dag of een week nog eenvoudig kunt onthouden of samenstellen.
Wijzig uw paswoord regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per jaar.
Controleer uw computer regelmatig op spyware, sommige spionnen kunnen inbrekers helpen uw wachtwoord te weten te komen.
Rik V. reageerde met deze tip: Proficiat met uw blog, er staan enorm veel interessante weetjes op. In verband met het bewaren van paswoorden in een bestand misschien deze kleine tip. Plaats het paswoord in een bestaand exceldocument (bvb. op een lege sheet) maar wijzig achteraf het letterkleur naar wit. Op dat moment is uw paswoord onzichtbaar maar kun je zelf uw kleur achteraf wijzigen indien je het vergeten bent.
Iedereen die gebruik maakt van het Internet loopt het risico op besmetting met virussen en spyware.
De computervirussen liften als het ware ongemerkt mee met bestanden, programmas en e-mails die tussen verschillende computers worden uitgewisseld. Het krijgen van een e-mail van een goede kennis of van familie is dus geen garantie meer voor een veilige e-mail.
Een virus is een klein venijnig programma dat uw bestanden en gegevens kan beschadigen. Sommige kunnen zelfs uw computer totaal onbestuurbaar maken. Besmetting voorkomen is beter dan genezen. Wat u kunt, én moet, doen:
1. koop een goed anti-virusprogramma 2. open nooit bijlagen bij e-mails van mensen die u niet kent 3.installeer geen, al of niet gratis, programma's van het Internet of gekraakte programma's van mensen die u niet persoonlijk goed kent, zonder deze eerst op virusbesmetting te scannen 4. blijft geïnformeerd over dat wat er gebeurt in 'Virusland
Een goed anti-virusprogramma is een programma dat werkelijk alle virussen herkent en bij herkenning ingrijpt. Dit kan alleen als u een anti-virusprogramma heeft die geregeld een update voor u beschikbaar heeft via het Internet. De makers van virussen zitten immers niet stil, maar ook de makers van de anti-virusprogrammas spelen zo snel mogelijk in op nieuwe virusontwikkelingen. Uiteraard mag u van het programma verlangen dat hij alle e-mail controleert die u ontvangt, maar ook de e-mail die u verzendt. Twee programma's met deze optie zijn de virusscanner Norton AntiVirus van Symantec en de virusscanner van McAfee.
Op de website www.free-av.com/ vindt u een gratis (in het Engels) anti-virusprogramma AntiVir voor persoonlijk gebruik.
Een zeer goed Nederlandstalig anti-virus programma is Avast!. In tegenstelling met andere beter bekende anti-viusprogramma's is Avast! heel compact en vertraagt uw systeem nauwelijks. Particulieren kunnen op de website http://www.avast.be/ gratis de Avast! Home Editie downloaden.
E-mail is altijd nog de grootste bron van virusverspreiding. Sommige virussen speuren een besmette computer af naar alles wat op een e-mailadres lijkt en versturen vervolgens aan al die e-mailadressen een besmette e-mail weg. Open geen e-mail die u niet vertrouwt! Wij raden u sterk af om met behulp van de paperclip in Outlook Express direct de bijlage te openen. Veiliger is om eerst de bijlage op te slaan in een aparte map die u gemaakt heeft op uw harde schijf en waarin u enkel deze bijlagen plaatst. Na het opslaan kunt u de bijlage met uw virusscanner testen of het met een virus is besmet. U kunt op deze manier, mocht er toch een virus binnengeglipt zijn, dat virus alsnog in de kraag vatten. Open de bijlage nooit als de naam van de bijlage eindigt op: .bat, .com, .cmd, .doc, .exe, .js, .jse, .mdb, .vbe, .vbs, .wsh, .xls. Dit zijn bestanden die een uitvoerend script of macrovirus kunnen bevatten, die uw computer taken kunnen laten uitvoeren die u niet wilt of zelfs schadelijk kunnen zijn
Veel gratis aangeboden programmas op het Internet bevatten spyware. Deze programmas verzamelen stiekem informatie over u en uw surfgedrag, versturen deze informatie terug naar hun makers die deze aan derden doorverkopen. Sommige spyware veranderen uw startpagina, bedelven u onder popups, installeren ongewenste werkbalken en onbekende programmas. Dialers wijzigen stiekem het inbelnummer van uw internetverbinding zodat u inbelt aan een veel hoger tarief. Spyware vormt vandaag, nog meer dan virussen, de grootste bedreiging voor een PC.
In Windows XP heeft u de mogelijkheid met meerdere mensen van één computer gebruik te maken. Voor iedere gebruiker wordt dan een afzonderlijk gebruikersaccount ingesteld, al dan niet beveiligd met een wachtwoord tegen ongeoorloofd gebruik.
Een gebruikersaccount kan alle privileges krijgen als computerbeheerder met een Beheerderaccount (Owner of Administrator), of hij kan beperkte rechten krijgen met een Beperkte account.
De meeste computergebruikers, - zeker wanneer een computer 'slechts' een gebruiker heeft, - melden zich in Windows XP aan met een beheerderaccount. Zo een account is eigenlijk alleen bedoeld om de PC te beheren, zoals de naam al doet vermoeden. Voor dagelijks gebruik kunt u zich beter aanmelden met een beperkte account: zo voorkomt u dat virussen en andere ongewenste programmas zich stiekem op uw PC nestelen.
Zo maakt u voor uzelf een nieuwe account aan:
1. Klik in het Start menu op Configuratiescherm en dan op Gebruikersaccounts.
2. Klik op Een nieuwe account maken.
3. Geef een naam op voor de nieuwe account en klik op Volgende.
4. Klik Beperkte mogelijkheden aan en klik op Account maken.
5. U kunt nu een wachtwoord voor het nieuwe account ingeven en voortaan inloggen met dit account. Uw pc is zo weer wat veiliger.
Wanneer u software wilt installeren of u wilt een programma gebruiken dat wel beheerderrechten nodig heeft, dan kunt u altijd nog kiezen voor Uitvoeren als. Hou de shifttoets ingedrukt terwijl u met de RECHTER muisknop klikt op het pictogram van het programma op het bureaublad of in de Verkenner. Kies Uitvoeren als in het snelmenu. In het volgende venster vinkt u Deze gebruiker aan en typt u de naam en eventueel het wachtwoord in van de beheerderaccount.
Een eenvoudige verwijzing maken naar uw blog in het gastenboek.
Wilt u in het gastenboek van een blogger een eenvoudige verwijzing maken naar uw blog, dan kunt u onderstaande HTML-code in het vak 'Reactie' plakken.
1. Selecteer deze code met de linker muisknop en druk op de toetsen Ctrl + C.
<FONT face=Arial size=3>Schrijf hier uw reactie ...<br><br> <INPUT onclick="self.location.href=('http://blog.seniorennet.be/avdl/')" type=button value=COMPUTERTIPS><br><br> Klik op de knop voor een tegenbezoekje aan mijn blog!</FONT> 2. Ga naar het gastenboek en plak met de toetsen Ctrl + V deze code in het vak Reactie.
3. Pas eerst de rode teksten van de code aan, vooralleer u op de knop Reactie insturen klikt!
4. Voor mij ziet dat er zo uit:
Schrijf hier uw reactie ...
Klik op de knop voor een tegenbezoekje aan mijn blog!
Laat ImageResizer het formaat van uw foto's verkleinen.
Om één of meerdere fotos gemakkelijk in omvang te verkleinen, heeft Microsoft voor Windows XP een handig en gratis (Engelstalig) klein programma ontwikkeld.
Op de webpagina vindt u aan de rechterkant (een stuk naar beneden scrollen!) de link naar het kleine (512 Kb) PowerToys tooltje ImageResizer.exe. Klik op de link en kies voor Uitvoeren. Volg de aanwijzingen op het scherm om het programma op uw PC te installeren.
Om nu het programma te gebruiken, doe je het volgende:
1. Open in de verkenner een map met foto's. Klik eventueel in de werkbalk op Beeld en kies voor Miniatuurweergave om wat gemakkelijker te werken.
2. Selecteer desgewenst meerdere fotos door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u de fotos aanklikt. Wilt u een aaneengesloten reeks fotos selecteren, selecteer dan de eerste foto, hou de Shift-toets ingedrukt en klik op de laatste foto.
3. Klik nu met de RECHTER muisknop en kies in het snelmenu voor Resize Pictures.
4. In het venster Resize Pictures hebt u nu 4 mogelijkheden om uw fotos te verkleinen. Klik eventueel op de knop Advanced>> om met Custom zelf het formaat te bepalen.
5. Klik op de knop OK. Uw originele fotos blijven onveranderd. De verkleinde fotos komen in dezelfde map te staan. Vergelijk de omvang eens!
Er wordt wel eens gezegd dat we in een weggooi-maatschappij leven. Veel spullen worden na eenmalig gebruik weggegooid. Voor e-mailadressen kan dit sinds kort ook. En dat kan soms heel interessant zijn!
Regelmatig bent u ergens verplicht uw e-mailadres in te voeren, bijvoorbeeld om uzelf een wachtwoord te laten toesturen waarmee u het zonet gedownloade programma kunt gebruiken of om een bericht te posten in een nieuwsgroep of forum.U weet dan eigenlijk van te voren dat dit zal gaan leiden tot weer meer reclame in uw mailbox, maar u hebt geen keuze als u de dienst wilt gebruiken.
Veel mensen lossen dit probleem op door bijvoorbeeld een gratis Hotmail-adres aan te vragen. Komt er na verloop van tijd teveel reclame op dit mailadres binnen, dan wordt het mailadres weer afgedankt en er wordt een nieuw mailadres aangevraagd. Het nadeel is dat het aanvragen van zo een adres vrij veel tijd kost en dat u speciaal naar deze mailbox toe moet om te checken of er mail is.
Een weggooi e-mailadres van Jetable is dan een goed alternatief. Op de website van deze dienst voert u uw echte e-mailadres in (Jetable belooft plechtig deze niet te verkopen). Vervolgens krijgt u een Jetable-mailadres wat u kunt gebruiken als u ergens een e-mailadres moet opgeven. Alle e-mail aan dit adres wordt netjes doorgestuurd naar uw eigen e-mail adres.
U geeft zelf aan hoelang het e-mailadres geldig moet blijven. Het minimum daarbij is 1 uur, het maximum 1 maand. Gedurende deze periode wordt alle mail op dit weggooi e-mailadres u netjes doorgestuurd, daarna wordt het u toegekende e-mailadres opgeheven.
Het aanvragen van een adres gaat razend snel. U hoeft alleen uw echte e-mailadres op te geven en te selecteren hoelang deze mee moet gaan. Verder wordt er niet om gegevens gevraagd.
Met systeemherstel terug naar een goed werkende PC.
Systeemherstel is een toepassing binnen Windows XP waarmee u uw PC kunt terugzetten naar een herstelpunt in het verleden. Dit betekent dat bijvoorbeeld een verkeerde driver- of softwareinstallatie ongedaan gemaakt kan worden. Als een bepaalde situatie zich pas sinds 10 dagen voordoet, kunt u proberen een herstelpunt in te geven dat 14 dagen terug ligt. Dit gaat als volgt:
1. Klik op de Start-knop in de taakbalk.
2. Klik op Help en ondersteuning.
3. Onder Kies een taak vindt u als derde optie Wijzigingen ongedaan maken met behulp van systeemherstel. Klik hierop.
4. Het kan zijn dat u een melding krijgt dat systeemherstel geactiveerd dient te worden. Klik dan op Ja om systeemherstel te activeren. Indien u geen melding krijgt dan kunt u verder met stap 7.
5. Vink de optie Syteemherstel op alle stations uitschakelen uit en klik op Toepassen, en vervolgens op OK.
6. Nadat systeemherstel is geactiveerd komt u weer terug in het scherm Help en ondersteuning. Klik op Wijzigingen ongedaan maken met behulp van systeemherstel om systeemherstel verder af te ronden.
7. In het volgende menu is de optie Een eerdere status van deze computer herstellen reeds geselecteerd. Klik op Volgende.
8. In het volgende scherm ziet u een kalender. Klik op een datum. Let u er op dat u alleen de vetgedrukte cijfers kunt selecteren!
9. Klik op een herstelpunt in de lijst.
U kunt ook andere maanden bekijken en daar eventueel een herstelpunt selecteren (voor zover dat mogelijk is) door met de linker muisknop op de pijl te klikken naast de maandweergave en een maand te selecteren.
10. Klik op Volgende.
11. In het volgende scherm wederom klikken op Volgende.
12. Nu wordt systeemherstel uitgevoerd. Als u de pc daarna opnieuw opstart, is de procedure voltooid!
Om doorheen een grote website (of een Worddocument met meerdere pagina's) te bladeren, kunt u natuurlijk de schuifbalken, het scroll-wieltje van uw muis, de pijltjestoetsen, de toetsen Pg Up of Pg Dn ... gebruiken. Maar als u de tekst rustig en in uw eigen tempo wilt lezen, dan moet u eens kiezen voor automatisch scrollen.
Neem nu als voorbeeld dit blog. Ga met uw muis naar de marge en klik op het scroll-wieltje van uw muis. Hou het wieltje wel iets langer ingedrukt dan bij normaal klikken op de muisknoppen. U ziet nu dit teken:
Verplaats (niet klikken) uw muis een beetje naar boven of naar onder en uw tekst begint automatisch te scrollen. Hoe verder het pijltje verwijderd is van het teken, hoe sneller het scrollen verloopt.
Gewoon links klikken met de muis en het automatisch scrollen stopt.
In Outlook Express kunt u e-mailberichten automatisch laten binnenkomen in verschillende e-mailmappen. Hiervoor gebruikt u berichtregels, instructies die aangeven waar mailtjes van bepaalde afzenders of met bepaalde onderwerpen naartoe moeten gaan.
1. Klik in het menu Extra de optie Berichtregels aan en klik vervolgens op E-mail.
2. Klik in het venster Berichtregels op het tabblad Regels voor e-mail en daar op de knop Nieuw. Het venster Nieuwe e-mailregel verschijnt.
3. In het bovenste vak kiest u de voorwaarden waaraan de mailtjes moeten voldoen (van of aan bepaalde afzenders, woorden bevattende in Onderwerp of berichttekst ... ). Bekijk de vele mogelijkheden met de uitschuifknop!
4. In het tweede vak kiest u wat er met die betreffende mailtjes moet worden gedaan, bijvoorbeeld verplaatsen naar een andere map of verwijderen. Ook hier heel wat mogelijkheden.
5. In het derde vak klikt u op de blauw onderlijnde hyperlinks om de gekozen criteria in te vullen met e-mailadressen of bijvoorbeeld woorden waarop gesorteerd moet worden.
6. Geef de regel een eigen bedachte naam en klik op de knop OK
Deze tip werkt het beste als u verschillende mappen gebruikt in Outlook Express.
U maakt nieuwe mappen aan door gelijktijdig te klikken op Control+Shift+E.
En met deze tip kunt u gemakkelijker af van al die verschrikkelijke Spam (=ongevraagde reclame e-mails).
De muis. Wie kan nog zonder: de muis legt elke dag kilometers op uw bureau af, maar waar komt die vandaan?
De muis werd jaren voor de PC (personal computer) uitgevonden, toen computers nog gigantische apparaten (mainframes) waren. Douglas Engelbart, een onderzoeker bij het Stanford Research Institute vond de muis al in 1964 uit een houten kastje met twee metalen wielen dat een X-Y positie op een computerscherm kon tonen.
Pas jaren later, toen Steve Jobbs (van Apple) in 1979 de muis van Engelbart zag, begon de muis aan zijn opmars. De éénknopsmuis werd door Apple met de originele Apple Macintosh in 1984 geïntroduceerd en bleek bijzonder populair. Microsoft kwam pas later, toen ook zij een 'windows-systeem' adopteerde.
Eigenaardig: Engelbart heeft nooit ofte nooit enige vergoeding gekregen voor zijn uitvinding!
Soorten muizen:
De klassieke muis: een balletje beweegt een wiel in de X en de Y as. Dit wiel heeft een groot aantal gaatjes, waar licht doorheen schijnt en opgevangen wordt door een lichtgevoelige diode. Als het balletje het wiel beweegt, wordt het licht steeds onderbroken en 'weet' de muis dat er beweging in de muis zit. Deze beweging wordt doorgegeven aan de computer, die de cursor corresponderende bewegingen laat uitvoeren. De 'balletje'-muizen hebben echter een belangrijk nadeel: ze worden vies en werken dan minder goed. Stof, vuil, zweet, van alles plakt aan het balletje en de rollertjes. Na verloop van tijd moest je een muis schoonmaken omdat hij schokkerig reageert.
De optische muis kent - behalve de knoppen - geen bewegende delen meer. De optische muis scant het oppervlak waarover hij beweegt. De LED schijnt op het oppervlak en de scanner neemt duizenden keren per seconden een 'foto' en vergelijkt verschillen in het oppervlak met een foto die daarvoor is gemaakt. Zo berekent de huidige optische muis hoeveel en in welke richting hij verplaatst is. Een klein nadeel hieraan is dat zo'n optische muis slecht overweg kan met zeer egale oppervlakken: hij 'ziet' dan te weinig verschil tussen de verschillende scans. Een recent geïntroduceerde laser-muis moet de precisie vergroten.
De trackball: een soort omgekeerde muis. Het balletje zit aan de bovenkant en in plaats van de muis te bewegen, beweegt u het balletje. Zo heeft u minder oppervlak nodig en het zou RSI (Repetitive Strain Injury) tegengaan.
De tablet: een drukgevoelige plaat waar u met een pen over beweegt, vooral in de grafische industrie populair.
Veel laptops hebben een touchpad: u gebruikt gewoon uw vinger en er zitten aparte knoppen voor de linker- en rechtermuisknop en vaak ook een scrollknop op.
Eveneens meestal op laptops vind je een mini-joystick: een klein puntje op het keyboard waarmee u de cursor bestuurt. Ook nu heeft u weer aparte knoppen om te klikken en te scrollen.
Dit is een leuke en handige site voor het overzicht van alle TV-programma's op het tijdstip van uw keuze.
Klik op het logo van TeVeBLAD hiernaast.
Met de knop MIJN TV-SELECTIE kunt u op de website één of meerdere "persoonlijke TV-selecties" maken met enkel die zenders, programmagenres (Actua, Documentaire, Film ... keuze uit 20 genres) en uitzenduren dewelke u interesseren.
Deze TV-selecties kunnen u dagelijks worden toegestuurd per e-mail.
Odette V. vroeg mij of ik hier niet kon uitleggen hoe zij met Outlook Express in een e-mailtjeeen korte tekst kon laten scrollen van rechts naar links over de pagina.
Zo een lichtkrant-effect kunt u programmeren in HTML (Hyper Text Markup Language). We maken een eenvoudig voorbeeld:
1. Klik in Outlook Express op de knop Nieuw bericht en eventueel maximaliseer het venster. Voor zover nog nodig, klik op het menu Opmaak en in het uitschuifmenu op Rich Text (HTML). Heeft u onderaan het venster de werkbalk met de drie tabbladen Bewerken, Bron en Voorbeeld niet, klik dan op het menu Beeld en daarin op Bronbewerking. (Op dezelde manier kunt u later deze werkbalk weer laten verdwijnen).
2. Klik nu op het tabblad Bron. De HTML van uw nog leeg mailtje verschijnt in beeld. Op de voorlaatste lijn ziet u de tekst <BODY>. Klik achter deze tekst zodat uw cursor daar staat en klik op de Entertoets voor een nieuwe regel.Typ nu <MARQUEE>LICHTKRANT</MARQUEE>
3. Klik op het tabblad Voorbeeld. U ziet nu dat op de eerste lijn de tekst LICHTKRANT van links naar rechts over uw scherm loopt. Wij gaan nu de tekst aanpassen en opmaken.
4. Klik op het tabblad Bewerken. Als u nu met uw muis op de tekst LICHTKRANT wijst, verandert de muisaanwijzer in een pijl naar de 4 zijden. Dubbelklik op de tekst en er verschijnen vierkante grepen en een lichtgrijze kader. Selecteer al slepend met de muis de tekst (dat gaat het gemakkelijkste van achteren naar voren). De tekst LICHTKRANT staat nu negatief. Kies met behulp van de werkbalk eerst het Lettertype, de Tekengrootte, Vet en of Cursief en Tekstkleur. Typ dan de gewenste tekst voor uw lichtkrant. Klik om het resultaat te zien op het tabblad Voorbeeld. Ga weer naar Bewerken om de rest van uw e-mail af te werken.
De lichtkrant die ik hieronder plaatste, ziet er in HTML zo uit:
<MARQUEE><FONT face="Arial Black" color=#0000ff size=4>BEDANKT ODETTE VOOR DE LEUKE SUGGESTIE - SUCCES MET DE LICHTKRANT</FONT></MARQUEE>
U kunt de HTML code nog verder aanpassen. Hierbij enige suggesties:
1. Met de uitlijning ALIGN= kunt u bepalen hoe de tekst naast een plaatje komt. U kunt kiezen voor TOP, MIDDLE of BOTTOM.
2. HSPACE="waarde in pixels" die vrij moeten gehouden worden links en rechts van de scrolltekst.
3. VSPACE= "waarde in pixels" die vrij moeten gehouden worden boven en onder de scrolltekst.
4. BGCOLOR=kleur. Als achtergrond voor uw scrolltekst kiest u een kleur. U kunt een HEX-code gebruiken maar ook een engelse kleurbenaming. Bv. <MARQUEE bgcolor=yellow> ACHTERGRONDKLEUR=GEEL </MARQUEE>
5. WIDTH=waarde in pixels of percentage van de beschikbare breedte. Standaard=100%.
6. HEIGHT=waarde in pixels bepaalt de hoogte van de achtergrondkleur. Bv. <MARQUEE bgColor=red height=40>HOOGTE VAN RODE ACHTERGROND=40</MARQUEE>
7. Ook leuk als effect is BEHAVIOR=alternate. Uw lichtkrant gaat dan heen en weer. Bv. <MARQUEE behavior=alternate width=300 bgColor=yellow>HEEN EN WEER</MARQUEE>
8. Met DIRECTION= kunt u de looprichting van uw lichtkrant bepalen. Left is de standaard. Maar ook Right kan. Bv. <MARQUEE direction=right>NU KOMT HIJ VAN LINKS</MARQUEE>
9. Met SCROLLAMOUNT=waarde in pixels kunt u bepalen hoeveel pixels uw lichtkrant schuift. Bv. <MARQUEE scrollAmount=1 bgColor=yellow>DIT GAAT TE TRAAG?</MARQUEE>
10. En als wij dat nu eens toepassen met een van onze animated gifs?
De achtergrondmuziek en animated gifs van een e-mail opslaan.
Hebt u onlangs voor uw verjaardag een e-mail gekregen met leuke animated gifs en een knap muziekje op de achtergrond? Zo kunt u in Outlook Express deze voor eventueel later hergebruik op uw PC opslaan:
1. Selecteer het e-mailbericht en klik op de knop Doorsturen. Het e-mailberichtje verschijnt in een nieuw venster dat u eventueel nog moet maximaliseren.
2. Klik op het menu Beeld en in het uitschuifmenu op Bronbewerking. Onderaan heeft u nu een werkbalk erbij met 3 knoppen: Bewerken, Bron en Voorbeeld. Klik op de knop Bron. In het venster ziet u nu de HTML-tekst van uw e-mail.
3. Ga naar het menu Opmaak en klik op Tekst zonder opmaak. Outlook Express waarschuwt u nu dat door deze bewerking de HTML-opmaak van het originele bericht verloren zal gaan. Trekt u daar niets van aan en klik op de knop OK.
4. Klik op het menu Bestand en in het uitschuifmenu op Bijlagen opslaan ... U kunt nu alle in het e-mail gebruikte embedded (= ingesloten) foto's, animated gifs, muziekfiles ... opslaan op uw PC in een map naar keuze.
5. Sluit het e-mailbericht af en klik op de knop Nee als Outlook Express u vraagt om de wijzigingen in het bericht op te slaan.
OESJE, EEN VIRUS OP MIJN PC? NEE, FILMKEN VAN DE HULK
KOEPUTER?
MAKE-UP MUIS?
SURFEN?
PC'S DOOR DE EEUWEN HEEN
NOG MEER LEUKE CARTOONS OP www.tomcartoon.be
Op 13 september 1956, - dat is nu 50 jaar geleden, - stelde IBM zijn eerste harddisk voor: de IBM 350 Disk File. Deze schijf woog meer dan 900 kilo, was zo groot als twee vertikale diepvriezers en had een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. Dat is zowat evenveel als wat een digitale foto tegenwoordig nodig heeft om opgeslagen te kunnen worden!