De mailgroep digitale fotografie van Sennet geeft gratis internet lessen digitale fotografie voor wie wil.
Wil je geen mails ontvangen, zet je dan op vakantiestop en volg de verrichtigen via Postvak IN, doe je dat niet, dan moet je rekening houden met 50 - 80 mails in je box per dag. De docenten zijn allen amateurfotografen en verrichten de beoordelingen in hun (soms schaarse) vrije tijd. * Je begint met één foto in te zenden voor Betere Compositie en wanneer de docent vindt, dat je voldoende kennis hebt, dan pas mag je door naar een volgende groep. Privé inzendingen worden niet in behandeling genomen. * Je geeft zelf het startschot tot het volgen van de lessenreeks door inzending van 1 foto via de groep met in de onderwerpregel de woorden: betere compositie Je stuurt pas weer een foto in als je eerdere inzending besproken is. Er mogen géén randen rond je foto geplaatst worden. De foto moet aan de algemene richtlijnen van de groep voldoen, dat is maximaal 900 pixels aan de hoogste zijde bij portretformaat en 1200 bij landschapformaat tegen maximaal 500 kb groot(zwaar). Download en installeer een fotoverkleinprogramma op je pc, bijvoorbeeld BDSizer. *
De technische instellingen van je toestel, kleurzweem e.d. ga ik hier bewust niet op in. Je bent een beginnend hobby-fotograaf, ik adviseer je: Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan. Leen of koop een duidelijk boek voor beginners, zoek op www.google.be met trefwoorden.
Betere compositie
Hoe maak ik boeiende foto's?
22-10-2012
Leoan - inzending 5 - onderwerp in een landschap
Hallo Leoan,
Als onderwerp in een landschap is dit zeker geslaagd want de plaatsing van de bank in het formaat is goed, de plaatsing van de horizon op 1/3 is ook goed en de belichting eveneens, mooi zo!
Met het contrast tussen het gras en de boomschors of is het grind op de voorgrond is er meer kleur en structuur in je foto, daarnaast is er op de achtergrond nog een lijnenspel van rijen bomen, de weg en een bewolkte lucht.
De foto heeft een mooie dieptewerking doordat je door de knieën ging en koos voor een laag standpunt, zeer goed, spijtig dat het gaatje tussen de rijen bomen niet op een heel sterk punt uitkomt. In de bijgevoegde uitsnede kan je zien hoe dit beter kan door in dit geval gebruik te maken van een vierkant formaat waardoor je een diagonale lijn krijgt die van linksonder naar rechtsboven gaat en het oog van de kijker meeneemt.
Aan de technische kant is je foto absoluut niet scherp, noch het onderwerp en de achtergrond. De opdracht was een scherp onderwerp en een wazige achtergrond. Kies hiervoor een gepaste diafragma opening, (klein cijfer = grote lensopening = beperkte dieptescherpte) stel scherp op het onderwerp en druk dan af.
Probeer het nog eens om de zaak volledig onder controle te krijgen.
De foto toont ons een zicht vanuit een park met een waterpartij en daarachter enkele hoge gebouwen, genomen in tegenlicht, moeilijk tenzij vroeg in de ochtend of later op de avond!
Je hebt vier exemplaren meegestuurd met verschillende uitsnede en bewerking in Lightroom.
In de eerste plaats heb je met deze foto een probleem met de belichting want het is duidelijk te zien dat de hoge lichten uitgebrand zijn. Het komt er dus op neer om juist te leren belichten en daarbij als hulpmiddel gebruik te maken van het histogram in je camera althans als die aanwezig is.
Aan de printscreen uit Lightroom kan ik afleiden dat de belichting niet correct was omdat je correcties daar extreem zijn!
Op zich is de compositie van de foto niet mis maar het kan beter als volgt: Bekijk even de laatste uitsnede waarbij ik een heel stuk van de lucht weggesneden heb om een breder beeld te bekomen. De blik van de kijker loopt via het gras in een diagonale beweging door het formaat naar de brug en de gebouwen, deze vormen samen een rustpunt dat ongeveer op een kruising van sterke lijnen valt waardoor de foto nu meer zeggingskracht heeft.
Met wat kunst en vliegwerk heb ik je foto een beetje kunnen opknappen in Lightroom maar met een dergelijke belichting gooi je die foto beter weg Jorgc!
Probeer het nog even met een sterkere compositie en dito belichting!
Dit vind ik een geslaagde foto die je waarschijnlijk deels gewild en deels met een tikkeltje geluk gerealiseerd hebt, het is vooral belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is.
Je keuze van f11 was een goede keuze maar het mooie resultaat kwam tot stand omwille van de lange sluitertijd van 1,3", de foto heb je neem ik aan gemaakt met de camera op een statief.
In veel gevallen waar je gebruik maakt van een lange sluitertijd en vooral wanneer er in de foto veel groen aanwezig is kan dit leiden tot een wazig beeld dat niet zo aangenaam oogt.
Hier nam je de foto op een open plek in het bos, met als onderwerp de takken en de stam van een omver gewaaide boom, die op zijn beurt precies tussen de stammen van een visueel interessante boom gevallen is. Er is een beweging van links naar rechts waar de gevallen boom rust op een kruising van sterke lijnen, als omkadering ziet men nog enkele stammen op de achtergrond en veel groen. Door het groot F getal bereik je veel dieptescherpte, er moest een windje gewaaid hebben die er voor gezorgd heeft dat de takken lichtjes bewogen en een wazig geheel vormden dat net niet onaangenaam aandoet.
Vergeet niet om je foto's een beetje te verscherpen want jou exemplaar was onvoldoende verscherpt, zie en vergelijk met de uitsnede.
Al lijkt de foto op het eerste zicht misschien een beetje druk, toch vertelt het beeld een mooi verhaal dat goed samenhangt, knap gedaan Merie50!
Voor een volgende inzending graag een onderwerp in een stadszicht, zie goede voorbeelden daarvan op het blog.
Deze foto lijkt zo somber en het lijkt alsof die in de vooravond genomen is, met dit scenario kan ik natuurlijk geen vrede nemen, het zal heel waarschijnlijk omwille van een minder accurate belichting zijn!
Wat de compositie betreft is dit een tamelijke meevaller, niettegenstaande je de horizon pal in het midden van het formaat geplaatst hebt lijkt dit hier in deze foto niet echt storend omdat je tussen het water en de lucht de smalle groene strook en de woonzone hebt die dit breken.
Ja, het kon beter mits je door de knieën zou gegaan zijn om zo het watervlak en het land als een smalle strook in beeld te brengen en de lucht een veel grotere portie te geven met het omvangrijkste deel van de mast van de zeilboot afgetekend in de lucht.
In je foto merk ik dat zowel de kerk, windmolen en de daken van de huizen niet helemaal horizontaal zijn, dit zie je ook aan de bakens in het water, in de nieuwe uitsnede is dit gecorrigeerd.
Door je foto wat op te lichten, meer contrast aan toe te voegen en de kleuren wat te verstevigen is het beeld nu veel aangenamer om naar te kijken.
Voor een volgende inzending graag een onderwerp in een stad of dorpszicht met daarbij een wazige achtergrond en liefst een fijne compositie.
Sirduke - inzending 3 - onderwerp in een stadszicht
Hallo Sirduke,
Een onderwerp in een stadszicht dat je op een eenvoudige manier in beeld gebracht hebt, de centrale opstelling is in dit geval zeker niet slecht mede door het gekozen panorama formaat.
De achtergrond is zoals gevraagd goed wazig gehouden en het onderwerp scherp, goed gedaan!
Door de gekozen achtergrond dwalen de ogen van de kijker teveel in het rond en zijn op zoek naar de essentie van de foto. Het kunstwerk moet de show stelen en dit doet het enkel partieel omdat de omgeving nog te indringerig is en afleid. Wat ook minder goed lijkt is de schuine lijn van het niveau van het water, kies een standpunt recht voor het onderwerp en hou dit in gedachte.
Bekijk even de nieuwe uitsnede en merk op dat het onderwerp met de bol nu op een derde van rechts staat. Doordat de takken van de boom een kleinere oppervlakte van het beeld in beslag nemen ligt de aandacht nu volledig op het kunstwerk. Aan de bovenkant van de foto is er een stuk balkon weggeknipt omdat die teveel de aandacht naar zich toe trok en het heldere muurvlak is wat doorgedrukt. De som van deze aanpassingen hebben er toe bijgedragen dat de foto een harmonischer geheel vormt, de balans tussen onderwerp en achtergrond is beter, enkel spijtig van de diagonale lijn van het watervlak.
Voor een volgende inzending graag nog zo een foto maar hou rekening met de tips Sirduke!
Een foto van een park met een waterpartij en een fontein, tamelijk goed in beeld gebracht maar de belichting is niet zo accuraat. Let op de donkere vlakken in de schaduw, daar zie je niks van detaillering, ook het groen lijkt niet aantrekkelijk want alles is veel te duister. Als dit aan het weer lag, neem dan geen foto's van dergelijke zaken op zo een moment!
De donkere massa groen rechts in beeld is hier te zwaar, reden temeer omdat daarin niets te zien is, een ander standpunt kan dit zeker verhelpen, oefen daarop.
In de bijgevoegde uitsnede heb ik geprobeerd om de foto een beetje nieuw leven in te blazen maar informatie die niet door de sensor geregistreerd is kan je natuurlijk achteraf niet bij toveren, je wint iets maar verliest iets anders.
Probeer dit nog even met een ander onderwerp en let op de gegeven tips!
Wel een mooie foto van dit zonnebloemen veld, de achtergrond is wazig gehouden en dat is hier goed maar de gekozen achtergrond is niet zo mooi. Door een ander standpunt in te nemen kon je mogelijk de bomen op de achtergrond buiten het gezichtsveld van de voorste bloem houden en de bomen in de linkerhoek plaatsen waardoor je een harmonischer beeld bekomen had.
Let ook op de belichting, de lucht is hier uitgebrand, witte vlakken zijn nooit mooi in een foto, hou die zo klein mogelijk.
In de bijgevoegde uitsnede kan je zien hoe enkele aanpassingen van de belichting, contrast en kleur al een groot verschil kunnen maken, het volstaat om rond je foto een piepklein zwart kadertje te trekken om het wit beter af te bakenen.
In elk geval goed gezien Leoan!
Voor een volgende inzending nog een onderwerp in een landschap waarbij je rekening houdt met de tips!
Haha, dit is al een stuk beter dan je vorige inzending, een stukje groen in de stad vermoed ik.
Je hebt alles tamelijk goed in beeld gebracht maar het kan nog strakker en vooral oppassen met de belichting want je hebt iets te weinig rekening gehouden met de schaduwen waardoor de hooglichten overbelicht zijn, kies voor een meting tussenin.
In de uitsnede heb ik een correctie uitgevoerd waardoor dit verschil minder opvallend is, de nieuwe uitsnede laat je ook zien hoe je de ogen van de kijker beter kunt leiden en zijn aandacht vasthouden op het onderwerp zonder dat het gevaar bestaat dat er teveel rondgekeken wordt op zoek naar het doel van de foto. Minder is meer Jorgc, doe zo verder!
Voor een volgende inzending graag nog een landschap waarin je gebruik maakt van deze tips.
Deze foto is qua compositie al een heel stuk beter dan je vorige, je hebt de regels meer overtuigend toegepast en je bent goed op weg!
De belichting kan nog nauwkeuriger zijn en dit kan je zien in de bijgevoegde uitsnede waar ik dit aangepast heb, vermijd grote delen die in de schaduw liggen en geen aanwinst zijn voor de foto.
In de nieuwe uitsnede merk je o.a. ook dat ik de opening tussen de struiken aan de overkant van de rivier op een derde van rechts in het formaat geplaatst heb, ook de struik rechtsonder is nu minder overheersend aanwezig waardoor de balans in de foto beter geworden is.
Door deze aanpassingen krijg je nu ook een sterkere diagonale lijn tussen de inleiding met de grassen linksonder en de opening tussen de struiken aan de overkant, de onderlinge verhoudingen zijn meer in harmonie waardoor je foto al meer uitstraling heeft.
Je mag dit nog even proberen met deze keer een onderwerp in het landschap, let daarbij op dat je alles zo goed mogelijk schikt in het formaat en maak daarvoor gebruik van de de regel van derden, alles moet scherp zijn!
Ook een mooi landschap hoor al vind ik het geheel nogal druk voor één foto! Je keuze om er een panorama formaat van te maken is gepast want zo krijgt men een goed overzicht van het tafereel, prima gedaan.
De daken van de huisjes vormen een diagonale lijn die naar de kloof tussen de twee bergen loopt en dit is goed gezien. De verdeling tussen voorplan, water + rotspartij en bergen met wolk is ook zeer geslaagd wat bewijst dat je weet wat je doet.
In een poging om de foto een beetje minder druk te maken heb ik een uitsnede bijgevoegd waarbij een stuk van het linker huisje weggelaten is, hierdoor wordt de aandacht van de kijker minder lang op deze plaats vastgehouden en komt de foto beter tot zijn recht.
Je versie komt een beetje dof over, mits enkele kleine aanpassingen is de foto nu helder en levendiger geworden.
Voor een volgende inzending graag een stadszicht met een onderwerp op de voorgrond, bv. een standbeeld of persoon maar geen portret, enz..., de achtergrond moet wazig zijn maar toch nog iets vertellen over de omgeving.
Deze foto genomen in het bos waarbij je de klemtoon op de rijen bomen legt is beslist een stap in de goede richting al komt de stam van de boom rechts heel dominerend voor in het formaat.
Het accent zou hier feitelijk op de weg moeten liggen die in de verte uitloopt op een sterk punt. Ook aan de linkerkant laat je te veel zaken zien die de aandacht van de kijker afleiden, verder is de grote witte vlek op de grond uitgebrand en werkt storend.
In de bijgevoegde uitsnede zie je hoe ik van je foto een strakker beeld heb samengesteld door evenwicht te scheppen in de onderlinge verhouding van de bomen die nu meer in harmonie zijn. De kijker ziet de bomen maar zijn blik wordt in de richting van de weg gestuurd en daarop steunt dit verhaal in die foto. Eenvoud werkt altijd het best in de fotografie!
Lichtbalans en contrast zijn aangepast om een aangenamer beeld te bekomen.
Voor een volgende inzending nog een landschap waar jij toont dat je begrijpt waar ik naartoe wil.
Op eerste zicht lijkt dit naar een mooi landschap maar als we dit even beter bekijken dan merken we enkele tekortkomingen die je had kunnen vermijden.
Oh dit even, die kolossale blauwe boord rond je foto zou ik beslist achterwege laten, vooreerst past die kleur helemaal niet bij de rest van de foto en verder heeft een goede foto geen steun aan dergelijke kaders. Een fijn zwart kadertje van enkele pixels is voldoende om een foto mooi af te bakenen, zie uitsnede vier.
De stam van de boom op de voorgrond en de lichtgroene boom op de achtergrond heb je op een sterke lijn geplaatst, ook de horizon is correct geplaatst op ongeveer 2/5 van onder en dat is goed gezien. Nochtans moet je jezelf de vraag stellen of het dit is wat je hier wou tonen, ik denk het niet!
Daarnaast heb je een verkeerde lichtmeting gemaakt met te weinig nadruk op de lucht waardoor die helemaal uitgebrand is en via de nabewerking niet hersteld kan worden, zo een opname hoort direct in de prullenmand te komen want een goede foto zal dit nooit zijn.
Als we dit beeld ontleden dan merken we benevens de stam en de groene omgeving direct de vissers op, zeker de man met de rode t-shirt springt in het oog van de kijker. De inhoud van een beeld ligt bij de opbouw, hier hebben we de stam als inleiding, het omringend landschap als omkadering en de vissers als hoofdonderwerp maar de verhoudingen en de plaats die deze zaken innemen in het formaat kloppen niet.
Laten we de uitsneden bekijken: naast je foto heb ik de boom op de correcte plaats gezet en dit geeft al een aangenamer beeld als gevolg, de vissers zitten nog steeds op de rand van het beeld.
In de tweede uitsnede, als voorbeeld nam ik de boom als hoofdonderwerp, zo komt hij goed tot zijn recht maar met een uitgebrande lucht is dit een flop.
In de derde uitsnede heb ik enkele goocheltoeren toegepast door middel van photoshop en dan alleen als voorbeeld voor de les, doe dit principieel niet, leer je foto direct correct te visualiseren en druk dan pas op de sluiterknop. In die uitsnede zie je hoe de foto nu tot zijn recht komt en een evenwichtige compositie vormt.
Voor een volgende inzending nog een landschap waarin je toont dat je dit beter onder de knie hebt Leoan!
Vooraleer ik iets zeg over je foto zou ik je aanraden om eens aandachtig alles door te lezen op het blog "betere compositie" om daaruit een beetje meer licht op te steken!
Starten is altijd moeilijk, voorbeelden bekijken en gelijkaardige foto's nabootsen is een eerste stap naar succes. Probeer te begrijpen hoe je er toe komt om een bepaalde foto te maken en waarop je moet letten.
Je foto heeft in de eerste plaats fel te lijden door een verkeerde instelling van de witbalans, tik even "witbalans instellen" of iets dergelijks en zoek op het internet, daar zal je een hele uitleg krijgen om dit beter te leren doen.
Zie de bijgevoegde uitsnede waar de witbalans aangepast is, dit lijkt beslist meer op de werkelijkheid nietwaar Jorgc.
De compositie van je foto heeft eveneens veel tekortkomingen. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat het kussen en de plant beiden op een sterke lijn geplaatst zijn en dat is waar. De vraag is waar ligt het verband tussen beide zaken? Rondom zie je een hele resem storende elementen die niets toevoegen aan de foto, integendeel enkel storend werken!
Het is voor de fotograaf niet voldoende om op de sluiterknop te drukken om een goede foto te bekomen, er moet wat denkwerk aan vooraf gaan om tot een goed resultaat te komen. Gaandeweg krijg je dit vlotter onder de knie en lijkt alles een stuk meer vanzelfsprekend, dus niet wanhopen hé!
Probeer voor een volgende inzending even een eenvoudig landschap in beeld te brengen, daarvan vind je voldoende goede voorbeelden op het blog.
Deze foto vind ik al een heel stuk beter dan je vorige inzendingen, je maakt vorderingen en dat is goed!
Je foto van dit landschap krijgt een goede inleiding doordat je gebruik gemaakt hebt van de omheining en die in een schuine beweging door het formaat hebt laten lopen. Je hebt rekening gehouden met de regel van drie en de lucht op 1/3 van boven geplaatst.
Als we nu het beeld dat hier in 4:3 formaat weergegeven is goed bekijken dan moeten we toegeven dat zo een sober landschap niet optimaal tot zijn recht komt in dit formaat.
De bijgevoegde uitsnede laat je een meer panoramisch formaat zien waarbij de lucht op 3/4 van boven geplaatst is, de lucht vertoont weinig interessants en 1/4 volstaat in dit geval en werkt perfect, de rest van de foto krijgt nu meer de aandacht die hij verdient.
Let op het verschil tussen beide foto's, jouw foto is eerder dof en de andere heeft duidelijk meer sprankel, leer dus beter omgaan met de nabewerking.
Een perfecte foto recht uit de camera bestaat niet, wel een perfecte opname maar elke foto dient zoals vroeger ontwikkeld te worden door middel van een gepaste nabewerking. Voorheen was dit in de donkere kamer en nu door middel van een digitaal fotobewerking programma.
Een goede formule zoals Dushi dit stelt: 50% visie vanwege de fotograaf, 25% camera en lens 25% nabewerking maken een goede foto!
Voor een volgende inzending graag een stadszicht met op de voorgrond een onderwerp en een bijhorende wazige achtergrond, maak gebruik van de correcte camera instellingen.
Ik merk dat je als basis voor de composite van deze foto de horizon op de bovenste horizontale derde geplaatst hebt en de kerk op de linkerderde en dat ik prima!
Als we naar de hele opbouw van de foto kijken dan zie ik het volgende, nergens geen scherpte, weinig aantrekkelijke inleiding, de helft van de foto in de schaduw en dan vraag ik me af of je dit tafereel graag aan de wand van je zitkamer zou hangen?
Een geslaagde compositie is nog geen garantie voor een succesvolle foto, hou dus rekening met alle facetten van een beeld en breng zaken bij elkaar die een harmonisch geheel vormen. Er is een beetje denkwerk nodig om dit te bereiken maar het lukt als je jezelf vooraf even afvraagt of het beeld dat je ziet interessant is om vastgelegd te worden, leren kijken is de boodschap Mery50!
Voor de volgende inzending graag nog een landschap met meer wouw gehalte!
Dit vind ik een heel geslaagde foto, knap gedaan! Alles valt zowaar op zijn plaats al heb je de horizon in het midden van het beeld geplaatst wat meestal niet gunstig is. Dit past hier perfect omdat je een horizontale verdeling in meerdere vlakken hebt, enerzijds het meer en de bergen met wolkenveld en anderzijds de voorgrond een beetje land, de rij boten en enkele bomen. Je hebt alles mooi in het kader geordend waardoor het een mooie foto geworden is met een evenwichtige compositie, proficiat!
Voor een volgende inzending graag nog een landschap, ik ben nieuwsgierig om te zien of je dit nog een keertje kunt klaarspelen!
Een foto met mogelijkheden maar je hebt enkel rekening gehouden met de regel van derden voor wat de horizontale verdeling van het formaat betreft en daarna is het mis gelopen! Het bootje staat te dicht bij de linkerzijde van de foto waardoor het geïsoleerd raakt van de rest van het beeld.
In de bijgevoegde uitsnede zie je hoe ik dit bijgewerkt heb met in achtname van de regel van derden, het moest nu een vierkant formaat worden maar het had anders gekund als je tijdens de opname rekening houdt met de regel!
Voor een volgende inzending graag nog een landschap waarbij je de puntjes op de i zet!
De compositie van je foto is niet zo overtuigend omdat je de regel van derden niet hebt toegepast! Lees in dit verband de goede voorbeelden op het blog, dit is de enige manier om vooruit te komen en zeker geen tijdverlies.
De bijgevoegde uitsnede laat je zien hoe de foto een stuk beter lijkt en rekening houdt met de regel van derden in een quasi vierkant formaat.
Voor de volgende inzending graag nog een landschap, neem je tijd en denk goed na vooraleer je afdrukt.
Je toont hier een landschapsfoto met een heel breed zicht waarbij de molen het hoofdonderwerp is, de uitgestrekte korenvelden nemen de kijker mee naar het maïsveld waar de horizon is, daarboven zijn er prachtige wolken.
De molen lijkt wel heel klein in de verte en dat is spijtig, op zich heeft de foto zeker iets te bieden maar je haalt er nog te weinig uit om er een boeiende foto van te maken.
Bij de opbouw van de foto heb je plusminus de regel van derden toegepast en dat is al een goed begin, de foto heeft te kampen met een kleurzweem die het tafereel wat dof maken, let op de witbalans.
Bij de drie uitsneden heb ik gepoogd om dit zoveel mogelijk te verbeteren maar perfect is het nog niet. De bijgevoegde foto's tonen nog andere mogelijkheden waarbij de regel van drie strikter toegepast is, daarbij komt de molen een stuk beter uit de verf en misschien moet je daar meer op letten als je nieuwe beelden schiet.
Graag nog een landschap waarbij je rekening houd met de tips!
Een eenvoudig landschap met een variatie aan gewassen waarvan de overgangen in horizontale vlakken verdeeld zijn en door de variatie in kleur van het groen een niet onaardige foto oplevert.
Als hoofdonderwerp heb je de uitkijktoren gekozen die wel heel klein in beeld verschijnt, maar goed je hebt die op een sterk punt in het formaat geplaatst volgens de regel van drie en dat is heel goed! Ook de portie lucht is qua verhouding tot de rest van de afbeelding in harmonie met het geheel.
Graag voor een volgende inzending een landschap met een onderwerp dat meer prominent aanwezig is, let hierbij op de plaatsing in het formaat en een goed gekozen achtergrond die niet mag domineren.