De mailgroep digitale fotografie van Sennet geeft gratis internet lessen digitale fotografie voor wie wil.
Wil je geen mails ontvangen, zet je dan op vakantiestop en volg de verrichtigen via Postvak IN, doe je dat niet, dan moet je rekening houden met 50 - 80 mails in je box per dag. De docenten zijn allen amateurfotografen en verrichten de beoordelingen in hun (soms schaarse) vrije tijd. * Je begint met één foto in te zenden voor Betere Compositie en wanneer de docent vindt, dat je voldoende kennis hebt, dan pas mag je door naar een volgende groep. Privé inzendingen worden niet in behandeling genomen. * Je geeft zelf het startschot tot het volgen van de lessenreeks door inzending van 1 foto via de groep met in de onderwerpregel de woorden: betere compositie Je stuurt pas weer een foto in als je eerdere inzending besproken is. Er mogen géén randen rond je foto geplaatst worden. De foto moet aan de algemene richtlijnen van de groep voldoen, dat is maximaal 900 pixels aan de hoogste zijde bij portretformaat en 1200 bij landschapformaat tegen maximaal 500 kb groot(zwaar). Download en installeer een fotoverkleinprogramma op je pc, bijvoorbeeld BDSizer. *
De technische instellingen van je toestel, kleurzweem e.d. ga ik hier bewust niet op in. Je bent een beginnend hobby-fotograaf, ik adviseer je: Lees je handleiding voor nadere info, pak je toestel er bij en oefen dat wat je leest, dan kom je het verste om je toestel te leren kennen en foto's te maken zonder op automaat te gaan. Leen of koop een duidelijk boek voor beginners, zoek op www.google.be met trefwoorden.
Betere compositie
Hoe maak ik boeiende foto's?
06-12-2012
MTBPierre - inzending 1 - Landschap
Hallo MTBPierre,
Welkom bij de lessen betere compositie!
Je foto lijkt goed voor een eerste inzending al kan daar nog een en ander over gezegd worden om de foto nog aantrekkelijker te maken.
De inleiding door gebruik te maken van de boom en de beweging van links naar rechts die de rij bomen in herfsttooi maken, met daarbij de kleurrijke bladeren en de weg zijn een pluspunt, goed gezien! Ongeveer midden in het kader zien we op de achtergrond de twee gebouwen, oud en nieuw naast elkaar.
Wat vooral opvalt is het feit dat de gebouwen niet recht staan, een geoefend oog merkt dit onmiddellijk op en dat is spijtig. Het kost een fluitje van een cent aan moeite om dit te corrigeren maar het is wel erg belangrijk voor de afwerking van de foto.
De centrale plaatsing van de gebouwen is niet zo ideaal, in de bijgevoegde uitsnede zijn de gebouwen recht getrokken, daardoor kwam de nieuwe uitsnede tot aan de voet van de boom en dit was lelijk.
Neem bij een foto met hoge gebouwen steeds een beetje extra speling rondom zodat je achteraf de lijnen nog kunt corrigeren zonder dat de composite van je foto in het gedrang komt zoals dit hier het geval is.
Na de correctie heb ik met Photoshop extra voorgrond bijgewerkt om je foto goed te kunnen weergeven met het centrum van het gebouw op een sterke lijn volgens de regel van derden. Verder zijn de kleuren een beetje opgelicht zodat de foto een frisse uitstraling krijgt.
Voor een volgende inzending graag een nieuwe opname van een landschap waarbij je nuttig gebruik maakt van de gekregen tips.
Wat kan je daar nog aan verbeteren: vooral de witbalans die er hier ferm naast zit en de foto neerhaalt.
Hoe kan je dit oplossen: neem bij de eerste opname een foto waarbij je een wit vel A4 papier plaatst bij je onderwerp, nog beter een 18% grijskaart die je in de fotohandel kan kopen. Welteverstaan moet die eerste opname onder dezelfde belichting genomen worden als de daaropvolgende foto's.
Wanneer je dan later je foto's importeert in Lightroom kan je met een muisklik de witbalans aanpassen door op de grijskaart te klikken in opname 1 en daarna alle foto's uit die reeks in één keer aanpassen, zo eenvoudig is dit.
In de bijgevoegde uitsnede zie je hoe het beter kan door een aangepaste witbalans en een meer uitgesproken rechthoekige uitsnede.
Voor een volgende inzending graag een foto van een modern gebouw of misschien nog eenvoudiger, een deel van een gebouw met een interessante opbouw.
Voor een eerste inzending is dit beslist een aanvaardbaar landschap al is de opbouw van het beeld nog niet krachtig genoeg om het oog van de kijker te strelen.
Het feit dat je het torentje in de verte op 1/3 van de linkerzijde van het formaat geplaatst hebt is een pluspunt, de waterpartij en de lucht snijden de foto middendoor en dat is zelden de gunstigste oplossing. De foto oogt ook zeer dof en gesloten, er ontbreekt hier licht om de foto levendiger te maken.
In de bijgevoegde uitsnede kan je zien hoe het beter kan door het torentje op een kruising van sterke lijnen te plaatsen volgens de regel van derden, de verticale vlakverdeling 1/3-2/3 is hier ook veel gunstiger.
Vergeet vooral niet dat naast het beter leren fotograferen ook essentieel is om beter te leren omgaan met fotosoftware waarmee je je foto's kan optimaliseren. In deze foto is de belichting opgetrokken en zijn de kleuren aangepast.
Voor een volgende inzending graag nog een landschap waarin je laat zien dat je dit beter begrijpt.
Ooh, je maakt het jezelf erg moeilijk Leoan! Waarom de keuze om enkel blaadjes te fotograferen als hoofdonderwerp wanneer je gebruik zou kunnen maken van andere zaken die een stuk interessanter zijn zodat je foto voor jou en de kijker ook boeiender wordt.
Je werkt met een Eos 550D, deze ken ik goed want mijn vorige camera was er zo eentje, je hebt 18 megapixels tot je beschikking en stuurt me een piepklein bestandje van nauwelijks 510 x 340 pixels, dit laat me vermoeden dat je de schaar flink gehanteerd hebt, ofwel dat je erg zuinig bent met je pixels.
Goed, de blaadjes zijn scherp en correct geplaatst in het formaat, de witbalans lijkt oké, in de achtergrond zie ik iets dat ik niet echt kan definiëren omdat het te wazig is maar dat tevens ook goed geplaatst is.
Er is dus beslist veel positiefs aanwezig in de opbouw van je foto maar nu zou je voor de dag moeten komen met een boeiender plaatje! Leer om de compositie van een foto vooraf in je hoofd te maken en laat dit dan inpassen in het gekozen formaat van je beeld, dat is compositie en dan moet er achteraf minder bijsnijden worden.
Wanneer ik bij deze foto naar de gebruikte instellingen van de camera kijk dan ben ik helemaal verbaasd want waarom iso 800, 1/1000". De f5,0 kan ik begrijpen al is die keuze van het diafragma voor deze foto te wijd en zou f8,0 waarschijnlijk beter geweest zijn voor de achtergrond.
Als we dit nu even van dichterbij bekijken dan zijn iso 100 of 200 de meest gebruikelijke isowaarden voor een lanschapsfoto. Bij iso 200 zouden de instellingen er zo uit kunnen zien, f8,0 met 1/100" met je lens is dit uit de hand nog net mogelijk tenzij je erg veel beeft. Wanneer dit het geval is, is het zeer aan te raden om een statief te gebruiken en een statief heeft ook altijd mijn voorkeur bij landschapsfotografie.
Het is misschien vervelend en ben ik wat streng maar toch wil ik je vragen om dit nog een keer te proberen Leoan, het heeft geen zin om hogerop te klimmen als je dit nog niet goed onder de knie hebt, ik ben er zeker van dat je daarin zal slagen!
Merie50 - inzending 6 - onderwerp in een stadszicht
Hallo Merie50,
De beer is terug maar deze keer meer overtuigend dan de vorige keer, goed gedaan!
Het standpunt waaruit de foto genomen is, is een stuk beter, de belichting en de wazige achtergrond zijn ook oké, er zijn nu nog twee storende zaken, de benen en de felgekleurde vlaggen. Vooral de laatste gaat de competitie aan met de beer.
Wie krijgt volgens jou de meeste aandacht van de kijker? In zwartwit was dit minder opvallend geweest, dus minder storend, laat je nadenken hé!
Ja, dat zijn zaken waarop je moet blijven letten wil je echt sterke foto's kunnen maken, enfin je bent al een flink stuk vooruitgekomen Merie50!
Voor een volgende inzending graag een stilleven. Raadpleeg ook de voorbeelden op het blog.
Voor een eerste inzending is dit een mooie foto met een goede verdeling van het onderwerp in het formaat, het gebouw is goed geplaatst op een snijpunt van sterke lijnen.
De foto is samengesteld uit een voorplan met gras, daarboven de waterpartij en daarop het bouwwerk met de lucht, de verdeling van het formaat komt overtuigend over omdat je de regel van derden heel doordacht toegepast hebt, proficiat!
Een enkel minpunt en dit is geen onbelangrijke tekortkoming, de witbalans zit niet goed, in Lightroom kan je dit met enkele klikken verhelpen en je foto een trap hoger laten klimmen. Zie het bijgevoegd voorbeeld waar dit aangepast is en de kleuren wat versterkt zijn, lijkt toch ander!
Voor een volgende inzending graag een landschap zonder gebouwen, laat de natuur spreken en maak het niet te ingewikkeld.
Een heel geslaagde foto deze keer, prima van compositie, sfeervol belicht, knap gedaan!
Wat de foto naar beneden haalt is een verkeerde witbalans, dit kan je heel eenvoudig aanpassen wanneer je bv. met Lightroom werkt, in enkele muisklikken is dit opgelost en het verschil is immens! (bekijk even de aangepaste foto)
Als laatste opdracht graag een foto van een deel van een modern gebouw, probeer daarmee een interessante compositie te maken door het spelen met lijnen en vormen.
Voor een eerste inzending is dit helemaal geen onaantrekkelijke foto al kan daar nog meer uitgehaald worden.
Je hebt hier gekozen voor een centrale compositie waarbij het einde van de weg pal in het midden van het formaat staat en ongeveer op 1/3de van onder, dat laatste is goed.
Centrale composities werken het best met een onderwerp dat perfect symmetrisch is, voor andere onderwerpen blijft men liefst bij de regel van drie, daarbij kan je ook kiezen voor een aangepast formaat.
In de bijgevoegde uitsnede is er gekozen voor een quasi vierkant formaat met een diagonale lijn die van links naar rechts door het formaat loopt en waar het uiteinde van de weg op een sterk punt eindigt waardoor de foto aan uitstraling wint.
Echt scherp is de foto niet omdat je niet de ideale instellingen gebruikt hebt 1/8" en f5,6 - Iso 200 - f5,6 zal een dergelijk tafereel waar het er vooral op aankomt om zoveel mogelijk dieptescherpte te bekomen niet optimaal kunnen weergeven. Optimale scherpte zal hier ook niet lukken zonder een statief!
Met bv. f11 of f16 kan je een beter resultaat neerzetten maar dit betekent dat de sluitertijd naar 1/2" of 1" opschuift en je beslist met een statief moet werken. Daarnaast zijn alle problemen nog niet van de baan want als er wind waait zullen de bladeren allen onscherp zijn, in bepaalde gevallen en met de keuze van de gepaste instellingen kan dit een mooi resultaat als gevolg hebben maar meestal zal dit niet het geval noch de bedoeling zijn.
Wanneer er heel weinig licht is kom je beter niet in het bos om dergelijke opnamen te maken, wacht op een zonnestraal die een hemelsbreed verschil kan maken. Ook de kleuren zijn hier heel dof, in de bijgevoegde uitsnede heb ik die een beetje opgefleurd.
Heel belangrijk: leer naast het beter leren fotograferen ook omgaan met de software om foto's te optimaliseren want daarzonder kan je heel moeilijk een prachtig afgewerkte foto bekomen. Tenzij je je camera zo nauwkeurig kan afstellen dat alles onder alle omstandigheden kits loopt "maar dat is een ander paar mouwen" dit is gewoon onmogelijk René1!
Voor een volgende inzending graag nog een landschap met een betere compositie, maak hierbij gebruik van de gekregen tips en deze die je op het blog kan vinden.
Merie50 - inzending 5 - onderwerp in een stadszicht
Hallo Merie50,
Dit gaat de goede weg op maar je foto is erg druk waardoor het geheel een beetje rommelig overkomt.
Het onderwerp is het hoofd van de beer en dit is goed geplaatst en scherp, mooi zo! De achtergrond is matig wazig, je kon nog naar F2,8 gaan met je lens volgens wat ik over de camera gelezen heb.
Ik besef goed dat het met een compact of bridge camera moeilijk is om een mooie wazige achtergrond te bekomen omwille van de kleine sensor waardoor een f2,8 al gauw gelijk is aan een f6,3 of f7,1 met een lens dat hetzelfde bereik heeft op een reflex camera. Een reden temeer om de iso-waarde indien nodig iets te verhogen en met de volle lensopening te werken. Nog beter, je kan ook verder weg van je onderwerp gaan staan en volledig inzoomen op het onderwerp waardoor je een betere wazige achtergrond kunt bekomen, uitproberen!
Storende elementen die te dicht in de nabijheid van je onderwerp komen of uit het hoofd van bv een standbeeld of persoon groeien ontsieren vaak een foto. In je foto is dit ook het geval met de boomstam die quasi in het neusgat van de beer steekt, zorg er voor dat je onderwerp een beetje los staat van zijn omgeving.
Nog een belangrijk punt zijn de vervormingen van de lijnen van gebouwen die je bekomt wanneer je de camera gaat kantelen, houd de camera zoveel mogelijk recht of sta op een bank of verhoog zodat je dit kunt vermijden.
Als dit onmogelijk is rest er enkel nog de volgende oplossing, maak je compositie en voeg daarbij extra ruimte rondom zodat je tijdens het optimaliseren van je foto via bv photoshop de lijnen kunt corrigeren.
In de bijgevoegde uitsnede heb ik dit even gecorrigeerd maar er is daarbij onvermijdelijk een stuk van je foto weggesneden, de achtergrond is ook extra wazig gemaakt en de foto iets verscherpt.
Probeer dit nog een keertje met de gegeven tips moet dit lukken Merie50.
Pancake - inzending 6 - onderwerp in een landschap
Hallo Pancake,
Een landelijke foto met als inleiding een stukje struikgewas, een grasheuvel met daar bovenop een houten constructie, op de achtergrond nog een wal met bomen en de lucht. Het is een eenvoudige compositie dat hier werkt door een goede vlakverdeling, de plaatsing van het onderwerp en de keuze van een panoramisch formaat, goed gedaan!
Wat me wel opvalt is dat je foto omtrent nergens scherp is, de keuze van het diafragma lijkt goed (f5,3) maar 1/20 ste van een seconde lijkt me het probleem te zijn. Door de bewegingsonscherpte is de foto niet scherp, gebruik in dit geval een statief of verhoog de iso-waarde.
In de bijgevoegde foto zie je een uitsnede dat strikt volgens de regel van derden is en als alternatieve compositie ook kan werken al is dit heel strak.
Voor een volgende inzending graag een onderwerp in combinatie met een dorp of stadszicht, het onderwerp volledig scherp en de achtergrond licht wazig houden.
Sirduke - inzending 4 - onderwerp in een landschap
Hallo Sirduke,
Mooi zo, dit is een goede foto, knap gedaan! Al had ik toch nog graag iets meer ruimte gezien boven het hoofd van het standbeeld!
Het onderwerp is goed geplaatst in het formaat, scherp en de achtergrond is op een correcte wijze wazig weergegeven.
Voor een volgende inzending graag een onderwerp in een stad of dorpszicht, let hierbij goed op een gepaste wazige achtergrond dat je onderwerp niet ontsiert maar eerder flatteert.
Robert5 - inzending 3 - onderwerp in een landschap
Hallo Robert5,
Al een hele poos geleden dat ik nog een inzending van je kreeg.
Deze foto heeft meer weg van een reportage foto! Een onderwerp is er (de auto in noodweer) maar het was de bedoeling om je onderwerp meer op het voorplan te plaatsen met daarachter een wazige achtergrond zodat het onderwerp uitspringt en de omgeving toch discreet deel vormt van de afbeelding. Dit bekom je door een gepast diafragma te kiezen, groot f-getal.
Je onderwerp staat hier pal centraal in het formaat en dit is zelden een goede keuze, ook de grootte van het onderwerp is zo beperkt dat het nauwelijks de kijker kan boeien.
In de bijgevoegde uitsnede kan je zien hoe het al een stuk beter kan door de wagen dichterbij te brengen en die op een sterke lijn te plaatsen. Niettegenstaande deze correctie is het nog steeds geen overtuigende foto!
Probeer dit nog even opnieuw en het mag ook een onderwerp zijn in een stads of dorpszicht.
Pancake - inzending 5 - onderwerp in een landschap
Hallo Pancake,
Je benadering was goed maar het resultaat is minder overtuigend omdat je onderwerp zo miniem is in het formaat, ook de hele foto is erg duister en dof, de kwaliteit van het ingezonden bestand is eveneens aan de povere kant?
Wanneer je een foto neemt moet je jezelf steeds afvragen wat je wil tonen, ik vermoed dat het hier het standbeeld is in een omgeving van groen in herfstkleuren. Zoom dus liever een beetje in op je onderwerp en schik dit in het formaat door rekening te houden met de regel van derden.
Het is ook belangrijk om de achtergrond goed in de gaten te houden want wat hier vooral opvalt en storend werkt is de romp van het beeld dat door de rechte lijn van de haag doorgesneden wordt en dit is een ongelukkig feit dat niet goed oogt. Je kan dit vermijden door te knielen of hogerop te gaan staan, het tweede zal niet altijd kunnen maar het succes van zo een foto is wel afhankelijk van dergelijke zaken.
In de bijgevoegde uitsneden zie je hoe het beter kan, er is hier ook een poging gedaan om wat meer onscherpte in de achtergrond te genereren en zo het standbeeld meer in het daglicht te plaatsen zoals het hoort.
Bij de tweede uitsnede kan je zien dat de foto ook nog opgelicht en gespiegeld is, de leesrichting kan aan een foto vaak een betere uitstraling geven, daar moet de fotograaf uiteraard zelf over beslissen.
Probeer dit nog een keer met een meer overtuigend resultaat!
Ik zal er geen doekjes om winden, deze foto vind ik niet goed omdat het je bedoeling was om de bank te fotograferen als hoofdonderwerp en die staat er amper op? De kiosk is toch enkel bijzaak, en die krijgt de volle aandacht al is die nog zo onscherp!
Het verloop van de dieptescherpte is plusminus goed Leoan, het kan nog beter door een nog groter f-getal te kiezen maar je gekozen hoofdonderwerp moet er veel duidelijker opstaan. Had je nu gekozen voor een deel van een standbeeld dan was dit iets anders, een halve bank is er geen nietwaar, ook de plaatsing is te veel op de rand van het formaat.
Probeer dit nog een keertje met iets anders. Al doende leert men, dus volhouden hé!
Je hebt beslist moeite gedaan en gepoogd om iets moois op te zetten en je bent daar gedeeltelijk in geslaagd!
Eerst wil ik het even hebben over de witbalans, je foto vertoont te veel warme kleuren waardoor er een overmaat aan geel aanwezig is in de foto en dit oogt niet natuurlijk, in Lightroom kan je dit bijvoorbeeld eenvoudig aanpassen. (zie bijgevoegde foto's)
Je kan een stilleven op verschillende manieren benaderen, waar je de scherpte legt zal bepalend zijn voor het bekomen van een geslaagde foto. In je foto is de voorgrond onscherp en verderop het boek eveneens, met de juiste schikking kan dit goed werken.
Wanneer je voorwerpen schikt om een compositie samen te stellen dan is dit belangrijk dat de set geloofwaardig overkomt, dit vind ik hier niet helemaal geslaagd, eerlijk gezegd alles te veel op mekaar.
Naar mijn gevoel is het de oude camera die de show steelt en dit geef je niet voldoende weer door dit goed te benadrukken, het grote boek domineert hier.
In de bijgevoegde uitsnede krijgt de camera alle aandacht, het objectief is op een snijpunt van sterke lijnen geplaatst waardoor de foto veel overtuigender geworden is, de onscherpe delen versterken de focus op de camera.
Probeer dit nog een keer met een andere set-up Bieke5!
Pancake - inzending 4 - onderwerp in een landschap
Hallo Pancake,
Ik vermoed dat je de opdracht niet zo goed begrepen hebt want dit is gewoon een landschap zonder voorwerp op de voorgrond. Kijk even op het blog, daar vind je enkele heel goede voorbeelden.
Als landschap is dit een foto met veel mogelijkheden omwille van de sfeer maar de compositie is niet zo goed opgebouwd. Door de horizon ongeveer centraal te plaatsen snijd je de foto in twee delen en dit is zelden een succesvolle keuze.
Het is veel beter om het horizontaal vlak in 1/3 + 2/3 of 1/4 + 3/4 of 1/5 + 4/5 te verdelen waardoor de foto veel krachtiger oogt.
In de bijgvoegde uitsnede heb ik gekozen voor een 1/3 water en struiken en 2/3 lucht in een panorama formaat. Doordat alles nu een beetje dichterbij gekomen is krijgt de lucht met de mooie wolken een belangrijker plaats in de foto waardoor het beeld een meer dramatisch karakter krijgt.
Voor een volgende inzending een onderwerp in een landschap of stadszicht.
Deze keer is je foto goed geslaagd en mooi in het formaat geplaatst, knap gedaan!
Let op want het gebouw staat niet perfect recht en iemand met een geoefend oog zal dit direct merken, de kleuren kan je ook een beetje extra versterken.
Je hebt getoond dat je de basis van de compositie onder de knie hebt en mag verder gaan naar de volgende lessen bij Dushi, proficiat!
Met een takje als onderwerp neem je het oog van de kijker mee met de ronding van de vijver naar de hut die in het centrum van het beeld geplaatst is en waarbij de achtergrond wazig weergegeven is.
Het is beslist een aangename foto al heb ik het een beetje moeilijk met de uitgebrande delen op de blaadjes van het takje en de centrale plaatsing van de hut waardoor de foto haast in twee delen uiteenvalt.
Het kan eenvoudiger door te kiezen voor een hoofd en secundair onderwerp, takje en hut, beiden op een evenwichtige plaats in het formaat, dit levert een beter beeld op. (zie uitsnede)
Al een hele poos geleden dat ik nog een foto van je mocht bespreken.
Dit moeilijk onderwerp vraagt om een zorgvuldige compositie waarbij men de aandacht zeer gericht moet sturen en er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk storende elementen aanwezig zijn die de aandacht van de kijker kunnen afleiden.
Daarin ben je niet zo goed geslaagd omdat je teveel in beeld gebracht hebt en naast overbelichte delen ook nog een storende achtergrond hebt in het centrum van de foto.
In de bijgevoegde uitsnede zie je hoe het beter kan door de regel, "minder is meer toe te passen" een minder opdringende achtergrond kan je bekomen door de keuze van een diafragma met een klein cijfer! (uittesten)
Probeer dit nog even met een eenvoudiger onderwerp.
Ginadoerak - inzending 4 - onderwerp in een landschap
Hallo Ginadoerak,
Ik denk dat je de opgave niet zo goed gelezen of begrepen hebt! Het was de bedoeling om een onderwerp in een landschap te fotografen, daarvan vind je verschillende goede voorbeelden op het blog, bekijk dit even.
De foto die je ingezonden hebt is gewoon een landschap waarvan de compositie goed geslaagd is, mooi zo!
In de bijgevoegde voorbeelden zie je hoe het nog beter kan, let hierbij op het niveau van het waterpeil en de horizon. Een foto waarbij het beeld versterkt wordt door de richting waarin wij lezen, (van links naar rechts) maakt een foto nog overtuigender.
Voor volgende inzending graag een onderwerp in een landschap of stadszicht.