Al de naamdragers zijn familie van elkaar en stammen af van Michiel Blijweert die leefde in het Land van Waas in de zestiende eeuw. Bedoeling is al de naamdragers en hun afstammelingen te verenigen op deze blog.
----------
All persons carrying the surname (last name) Blijweert - Blyweert - Bleyweert are family of each other and descend from Michiel Blijweert who lived in "The Land of Waas" (Flanders) in the sixteenth century. The purpose of the group is to unite this persons and their descendants.
----------
Tous les personnes portant le nom de famille Blijweert - Blyweert - Bleyweert sont des descendants de Michiel Blijweert qui vivait à Kruibeke (Pays de Waes - La Flandre) au sièzième siècle. Ils sont donc tous parents. Le projet est de rassembler tous les descendants dans ce groupe.
----------
Todas las personas con el apellido Blijweert - Blyweert - Bleyweert son descendientes de Jan Blijweert nacido en el "Pays de Waes" alrededor de 1496. Por lo tanto, todos son parientes. El proyecto es reunir a todos los descendientes de este grupo.
Stoere knapen van het Waasland, Blakend in uw volle kracht; Koene schare van het Waasland, Wie de toekomst tegenlacht. Zonder vreze, zult gij wezen Bouwers van een nieuwe tijd, Gij zult strijden 't Allen tijde Offervaardig en bereid.
Sterke zonen van het Waasland, Ruwe kerels goud gemoed; Boeren van het vruchtbaar Waasland, Die ons steden leven doet. Op uw krachten rust ons trachten Naar een toekomst, schoon en groot, Kerels groeien, Sterk, en bloeien 't Waasland trouw tot in den dood.
Blije schippers van het Waasland, Voeren immer rijkdom aan; Werkers wroeters van het Waasland, Zulk een volk kan nooit vergaan. Bei hun handen zijn de panden Van een woest, maar schoon bestaan, Gij, de sterken, Gij zult werken En op nieuwe wegen gaan.
HET LIED VAN STEENDORP
E.H. Em. Ringoot
Steendorp, mijn dierbare grond Waar weleer mijn wiegje stond. Eindloos, eindloos zijt gij zoet U is mijne blijde groet U is mijne blijde groet.
Refrein:
Als den oven staat in brand Is 't op Steendorp zo plezant Als den oven staat in 't vier Is 't Gelaag in vol plezier Als den oven staat in brand Als denn oven staat in 't vier Is 't Gelaag in vol plezier.
's Morgens met de dageraad Is men op, tot 's avonds laat. Iedereen is fel te been Tot het maken van de steen Tot het maken van de steen.
Groot en klein is aan het werk Mannen, vrouwen taai en sterk. Ieder zet zijn krachten bij Tot het vormen van de klei Tot het vormen van de klei.
Fel te water als te land Varen zij langs alle kant. Op de Schelde, Maas en Rijn Wil 't Gelaag ook meester zijn Wil 't Gelaag ook meester zijn.
Steendorp, van ons prilste jeugd Leerde Gij ons plicht en deugd. Eeuwig blijven wij getrouw Aan Uw leer in vreugd en rouw Aan Uw leer in vreugd en rouw.
LAAT ONS LIEFSTE SAMEN VAREN
Bert Peleman & Armand Preud'homme
Kent gij lief de diepe wat'ren van mijn schone Scheldeland? Waar de golven lichtend klat'ren, waar de hemel openbrandt? Dag en nacht wou 'k er verwijlen met u liefste aan mijn zij, lijk de sloepen zachtjes zeilen op het deinen van de tij.
Refrein:
Laat ons, liefste, samen varen, door mijn schone Scheldeland. Met wat bloemkens in uw haren, bloemkens van de waterkant.
Kent gij lief de groene dijken met het glanzend grazend vee? Waar de golven schuimend wijken voor de wekroep van de zee? Dromend bij de wilgentronken heb 'k er steeds aan u gedacht, wijl de waterlelies blonken in de zuiv're zomernacht.
Zaagt gij lief de sloepen varen zeilend door mijn Scheldeland? In de glans der notelaren bloeiend langs de waterkant? Zon en maan gaat door de wolken, goud en zilv'rig ruist er 't riet. En in 't diepst der waterkolken zingt de vloed zijn toverlied.
KLOMPENLIEDEKE
Kap ik mijn wilgen blokjes
Parenwijs uit de boom,
'k Zie ze onder broeks of rokjes
Haperend aan de zoom.
Keervers
Klompen aan de voet, (bis)
Staat onze guitjes goed!
Klompen aan de voet, (bis)
Staat onze guitjes goed!
Glad om erin te slieren;
Licht om ermee te gaan;
Hol om erin te tieren;
Hard om ermee te slaan!
Lijken ze plomp en pover,
Leerzekens gaan niet voor.
Aan! En de stoppels over!
Uit! En de beken door!
Bakt U de vorst op 't water.
Koeken van zijn fatsoen,
Niets, om te glijden, gaat er
boven een houten schoen.
Kinderen van de buiten,
Klompekens bruin van rook!
Op! Als de leerskens sluiten
Sluiten de klompkens ook!
VOLK IN NOOD Vlaamse ontwikkelingshulp Bank: 645-5213901-89
ZIJ KWAMEN UIT HET LAND VAN WAAS.
Genealogie van de families Blijweert - Blyweert - Bleyweert.
Paul Blyweert heet U welkom op zijn webstek.
Kom nog eens terug voor nieuwe informatie.
Deze webstek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe gegevens.
23-02-2009
Familienieuws (+) Annie Misenne weduwe Jacques André Blyweert.
Annie Misenne
Dinsdag 17 februari 2009 overleed te Rijsel (Lille - Frankrijk): Annie Misenne,
weduwe van Jacques André Blyweert. Annie werd geboren te Rijsel op
10 oktober 1938.
De voorouders van Jacques André Blyweert emigreerden op het einde
van de negentiende eeuw van Steendorp naar het Département du Nord
(Rijsel, Lomme en Lambersart).
De afstammelingen wonen er tot op de dag van vandaag.
De kerkelijke uitvaart had plaats in de kerk St. Jean Baptiste de Baisieux-Sin.
De crematie ging door in het crematorium van Wattrelos in familiekring.
Jammer genoeg kreeg ik pas vandaag maandag 23 februari het
overlijdensbericht zodat ik de uitvaart niet kon bijwonen.
Aan gans de familie uit het Département du Nord en meer speciaal aan
haar dochters Laurence en Virginie onze innige deelneming.
pb
18-02-2009
Familienieuws (+) Maria De Wolf echtgenote Marcel Blyweert.
Maria De Wolf
Op woensdag 4 februari 2009 overleed in het A.Z. Nikolaas te Sint-Niklaas Maria De Wolf, echtgenote van Marcel Leopold Blyweert (tak Burcht).
Maria De Wolf werd geboren te Burcht op 20 juli 1924. Ze huwde met Marcel Leopold Blyweert eveneens te Burcht op 8 januari 1949.
Het echtpaar kreeg drie zoons: Etienne (1950), Hugo (1955) en Leo Blyweert (1959). Ze kreeg twee kleinkinderen: Kevin (1989) en Kathy Blyweert (1991), uit het huwelijk van zoon Leo met Ingrid Laeremans.
De uitvaartliturgie ging door op donderdag 12 februari om 11 uur in de parochiale Sint-Martinuskerk te Burcht. Nadien volgde de bijzetting in het urnenveld van de begraafplaats te Burcht.
Onze innige deelneming aan gans de familie.
pb
06-11-2008
Familienieuws (+) Maria Sertons echtg. Pierre Blyweert
Maria Sertons
Op vijdag 31 oktober 2008 overleed in het rusthuis Hoogveld te Dilbeek Maria Sertons, dochter van Jaak Sertons en Katharina Evenepoel. Zij werd geboren te Anderlecht op 7 februari 1929. Op 16 mei 1953 huwde ze te Anderlecht met Petrus Nikolaas Blyweert (+ Dilbeek 26 februari 2008). De plechtige uitvaartdienst werd opgedragen op donderdag 6 november in de O.L.V. Hemelvaartkerk in de A. Willemynsstraat, te Anderlecht . Nadien had de teraardebestelling plaats op het kerkhof van Dilbeek. Onze innige deelneming aan haar dochter Danielle, schoonzoon Christian en haar geliefde kleinkinderen David en Birgit.
Rust in vrede Maria...
pb
26-09-2008
Familienieuws (+) - Marc Blyweert
Marc Frederik Augusta Blyweert (6-03-2004)
Op donderdag 25 september 2008 overleed in de palliatieve afdeling van het Universitair Ziekenhuis te Gent: Marc Frederik Augusta Blyweert, geboren te Sint-Niklaas op 10 maart 1966.
Marc Blyweert (tak Haasdonk), zaakvoerder van een vleesuitsnijderij, is de zoon van Florent Werner Paul Blyweert en Maria Van der Heyden, de kleinzoon van Peter Frans Blyweert en Maria Augusta De Bock en de achterkleinzoon van Petrus Blyweert en Idonia Vercauteren. Bij mijn herhaalde bezoeken bij zijn ouders in Nieuwkerken-Waas heb ik Marc leren kennen als een lieve en vriendelijke man. En geloof me, hij versneed de lekkerste biefstukken.
Onze oprechte deelneming aan zijn ouders Forent en Maria, aan zijn echtgenote Malva en hun zoontje Pieter-Jan; aan broer Frank en zus Marianne; aan tante Rose Anne en oom Pierre.
Rust in vrede, Marc.
Paul
14-07-2008
Familienieuws (x) - Nicolas Caby zv Renée Blyweert (Fr)
Op zaterdag 12 juli 2008 huwden in de kerk Saint Eloi de Froyennes (een deelgemeente van Doornik): NICOLAS CABY (°1977 te Rijsel) met Sophie Roman dochter van Pierre Roman en Marie-Claire Boucau. Het burgerlijk huwelijk had plaats op 11 juli te Doornik.
Marie-Claire Boucau, Pierre Roman, Sophie Roman, Nicolas Caby, Renée Blyweert en de bruidskinderen
Nicolas Caby is de zoon van Gerard Caby (+) en van Renée Marcelle BLYWEERT. Hij is de kleinzoon van Adolphe Maurice Blyweert (+) en Fanny Josephine Smets (+), de achterkleinzoon van Joannes Franciscus Blyweert (° Bazel en + Rijsel) en Adolphine Charlotte Ballieu (+). De achter achterkleinzoon van Augustinus Blyweert (° Bazel en + Lomme) en van Leocadia De Winter (° Bazel en + Steendorp). Hij is een afstammeling van een van de drie families Blyweert die zich op het einde van de negentiende eeuw in het Departement du Nord (Fr) vestigden op zoek naar een beter leven. We vinden de afstammelingen vandaag terug te Rijsel, Lambersart, Roubaix, Lomme maar ook elders. Er leven vandaag een 70-tal naamdragers in Frankrijk.
Valérie Blyweert, Paul Blyweert, Francoise Blyweert, Laurence Blyweert, Cécile Blyweert
Toen we opzoekingen deden naar deze drie Franse takken in de archieven van een tiental "mairies" van het Département du Nord hebben we de meeste afstammelingen bezocht of hadden we ten minste telefonisch en schriftelijk contact met hen. We zijn er steeds op een hartelijke wijze ontvangen. Wij herinneren ons nog levendig de ontvangst bij Maurice Blyweert en zijn echtgenote Renée Quenson te Saint-Medard en Jalles bij Bordeaux en bij François Blyweert (+) en zijn echtgenote Antoinette Thiebaux te Avennes-sur-Helpe.
Wij waren aanwezig op het huwelijk van Sebastien Caby (°1972), de oudere broer van Nicolas met Sylvie Flamand op 5 juni 1999 te La Bassée (Fr).
Sebastien Caby (midden)
Wij waren dan ook "in de wolken" toen we door Nicolas en Sophie werden uitgenodigd op de receptie ter gelegenheid van hun huwelijk in de "Clos de la Conciergerie" te Guignies (eveneens een deelgemeente van Doornik). Daar bleef het niet bij. Renée had voor ons twee plaatsen gereserveerd op het feestmaal ter gelegenheid van het huwelijk van haar jongste zoon. Wat kan je als genealoog van de familie nog meer wensen dan te kunnen deelnemen aan een huwelijksfeest waar heel de familie samenkomt. We kregen dan ook de gelegenheid heelwat naamdragers te ontmoeten die we lange tijd niet meer hadden gezien. En een digitaal fototoestel behoort nu tot de basisuitrusting...
Renée Blyweert - Paul Blyweert Nicole Blyweert - Françoise Blyweert (broer en drie zussen)
Het werd een prachtige dag in een heerlijke omgeving. Het feestmaal was uitstekend en het contact met de afstammelingen hartverwarmend. Dank je Renée, Sophie en Nicolas... en altijd welkom te Gent.
Paul
28-02-2008
Familienieuws (+) - Pierre Blyweert
Pierre Nicolaas Blyweert
Op dinsdag 26 februari 2008 overleed in het rusthuis Hoogveld te Dilbeek PIERRE NICOLAAS BLYWEERT, zoon van Nicolaas Blyweert en Louise Francisca Peetroons, kleinzoon van Alexander Blyweert en Joanna Catharina Desmet, achterkleinzoon van Pieter Blyweert en Rosalie Baetens.
Pierre Nicolaas Blyweert werd geboren te Ruisbroek (nu een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw) op 7 december 1928. Hij was amper 10 jaar toen zijn vader, stationonderchef van Vorst-Zuid, op 7 februari 1939 verongelukte. Hij werd in het stations van Vorst-Zuid, tijdens de uitoefening van zijn ambt, gegrepen door een doorgaande trein. Zijn halfbroer, Marcel Blyweert, zoon uit het eerste huwelijk van Nicolaas, werd zijn steun en toeverlaat.
Hij huwde te Anderlecht op 16 mei 1953 met Maria Sertons (° Anderlecht 07-02-1929).
Pierre was zijn hele actieve leven bediende in de Cimarmé te Lot tot slecht beheer, na het overlijden van de eigenaar, snel leidde tot het faillissement van dit bloeiende bedrijf dat alle betonproducten produceerde. Pierre werd werkloos en op amper 54 jaar ging hij met gedwongen pré-pensioen. Hij was er "het hart van in".
Pierre en Maria woonden vele jaren te Anderlecht in de Adolphe Willemynsstraat 134. Het is dan ook in de kerk van O.L.Vrouw Hemelvaart in de Willemijnsstraat 105, dat op zaterdag 1 maart 2008 om 10 uur, de uitvaartplechtigheid plaats had.
Pierre was lid van de KWB en actief in de parochie. De celebrant van de uitvaartmis kenmerkte in zijn homilie de overledene als een eenvoudige, sociaal ingestelde volksmens "op wie nooit tevergeefs beroep werd gedaan in de parochie, o.a. voor het transport van zieke of oude mensen".
Ik heb mijn (kozijn) Pierre altijd gekend als een vurig supporter van F.C. Anderlecht. Hij was zelf jarenlang voetballer bij F.C. Ruisbroek tot een knieblessure een einde maakte aan zijn sportieve loopbaan.
Ik mijn jeugdjaren zag ik Pierre regelmatig toen hij op bezoek kwam bij zijn oom Frans Peetroons, onderwijzer van het vijfde leerjaar te Lot, die tevens onze buurman was. Hij liet nooit na ook even binnen te springen bij "nonkel Tist", mijn vader. En dan gingen de gesprekken onvermijdelijk over "de voetbal". Het ging er steeds geannimeerd aan toe.
Ook bij ons jaarlijks bezoek aan"tante Louise" in de Fabriekstraat 170 te Ruisbroek, het ouderlijk huis van Pierre, ontmoetten wij elkaar.
Later zagen we elkaar nog af en toe bij het overlijden van een oom, tante, kozijn of nicht. De laatste jaren misten we hem bij dergelijke gelegenheden. We vernamen dat het minder goed ging met zijn gezondheid. Vanaf zijn 70ste sukkelde hij steeds meer met de ziekte van Parkinson.
In 2004 nam hij, samen met zijn echtgenote Maria, zijn intrek in een serviceflat van de Rusthuizen Het Witte Huis in de Kerkstraat 64 te Itterbeek. Met zijn gezondheid ging het echter steeds minder goed. Naast een heupprotese en een knieprotese moest hij steeds zwaardere medicatie nemen om de pijnen draaglijk te maken. Het was te zien aan zijn steeds afweziger blik. In 2006 verhuisen Pierre en Maria naar Home Hoogveld te Dilbeek. De laatste weken ging hij snel achteruit. Op dinsdag 26 februari in de vroege morgen overleed hij op 79 jarige leeftijd.
Onze innige deelneming aan echtgenote Maria, zijn dochter Danielle, schoonzoon Christian en zijn geliefde kleinkinderen David en Birgit.
Rust in vrede Pierre...
pb
16-11-2007
Lezing voor VVF-Land van Waas
Vooraan in het midden Luc De Backer Links achter Luc: Steve Wante. Rechts achter: Leentje Van Volsem.
Op donderdag 15 november 2007 hield ik in de leeszaal van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, op uitnodiging van de VVF-afdeling land van Waas, een Genealogische Lezing onder de titel "140 jaar geleden kwamen zij uit het Land van Waas". Ik kreeg er de gelegenheid de geschiedenis te vertellen van mijn overgrootvader Petrus Blyweert (alias "Pier de veestouker") die met zijn gezin, samen met een veertigtal andere gezinnen uit Steendorp, in 1865 per trekschuit naar Lot(h) trok om er te gaan werken in de "Société Anonyme de Loth pour la filature et la fabrication des tissus de laine peignée de Loth", in 1842 opgericht door François Scheppers.
Ik vertelde mijn verhaal aan de hand van een Power Point Presentatie waarin heelwat beeldmateriaal was verwerkt om het allemaal wat boeiender, levendiger en authentieker te maken. Ik zong tevens een tweetal liederen die ik terugvond in het Liedboek van mijn ouders, liederen die door hen ontelbare malen op café werden gezongen: De groête sjiek, een spotlied op de Brusselse "Beau Monde" en Mijn Familieboom, een "stoefferslied" over de familie. Zou dit geen prachtig verenigingslied zijn voor de VVF. Hier volgt de tekst.
MIJN FAMILIEBOOM
Ik kan voor 't minst zoolang onthouden Als de langsten mensch op aard. Het is moeilijk om bemerken Hoe dat al in 't hoofd vergaat. 'k Kan mijn stamboom gansch van buiten 'k Heb een broeder officier. Ja aan 't hof staan van mijn kozijnen. En in de kamers zijn er vier.
Refrein:
Wat zegde gij van die rij? Wie heeft dat geluk genoten in ons land? Uit zo eenen stam gesproten, 't is plezant. Maar laat mij eens denken toch O ja, o ja, er zijn er nog. En op mijn woord van eer Niemand vergeten.
Mijn nicht trouwde een minister Eenen broeder is pastoor. Mijn schoonbroeder heet de Rotschild En mijn vader is doktoor. 'k Heb een neef die generaal is En zijn vrouw is barones. Ja mijn zuster geeft de kinderen Van de graaf van Vlaanderen les.
Het is niet om te stoefen Maar verstandig en beleefd Zijn wij al in ons familie D'een dicht, d'ander componeert. Mijn zoon heeft een boek geschreven En zijn vrouw is dichteres. 'k Heb een broeder die is bisschop Eene zuster is abdes.
Zie nu kent ge mijn familie Ik ben fier op mijnen boom Niemand heeft zoo'n schoone takken Dat verwed ik zonder schroom. Wij zijn allen geleerd, verstandig Niemand die 't betwisten zal. Wij zijn niet rijk wij zijn geen stoefers Eerlijk zijn we bovenal.
Laatste refrein
Wat zegde gij van die rij Wie heeft dat geluk genoten in ons land. Uit zoo eenen stam gesproten, 't is plezant Wel och wat schoon familie toch En allemaal leven ze nog En op mijn woord van eer Niemand vergeten.
Er waren een twintigtal aanwezigen. Ik dank speciaal de aanwezige vrienden die ik heb leren kennen in de archieven waarin ik de voorbij twaalf jaar opzoekingen deed, o.a. Steve Wante.Dank ook aan Luk De Backer, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde-Land van Waas, voor de uitnodiging.
Gelukkig was ik bovenal met de aanwezigheid van Lena (Leentje) Vanvolsem, vriendin uit mijn scholierenjaren aan het O.L.V. Instituut van de Broeders van de Christelijke Scholen te Halle. Het was bijna 50 jaar geleden dat we mekaar voor het laatst zagen. Afkomstig uit Halle woont zij met haar gezin reeds meer dan dertig jaar te Sint-Niklaas.
Allemaal hartelijk bedankt voor jullie aanwezigheid en belangstelling.
Paul Blyweert
14-11-2007
Familienieuws (+) - Marie Alice Blyweert
Marie Alice Blyweert
Op dinsdag 13 november overleed in het rusthuis Sint-Antonius te Sint-Pieters-Leeuw MARIE ALICE BLYWEERT, jongste dochter van Jozef Blyweert en Theresia Debognies, kleindochter van Petrus Blyweert (alias Pier de vierstoker) en Rosalie Baetens.
Zij huwde op 18 juli 1936 te Lot met Antoon Detré (+ 25-10-1997 te Sint-Pieters-Leeuw). Vele jaren waren ze concessiehouders van VW en Audi (Garage Antoine) op de Bergense steemweg 38-44 te Sint-Pieters-Leeuw.
Met het overlijden van Alice nemen we afscheid van de laatste Blyweert van een generatie, de kleinkinderen (naamdragers) van Petrus Blyweert en Rosalie Baetens.
De begrafenisplechtigheid heeft plaats op zaterdag 24 november 2007 om 10 uur in de Sint-Pieterskerk in het Centrum van Sint-Pieters-Leeuw.
Op zaterdag 27 oktober 2007 vierden ELZA HUBERTA BLIJWEERT en August Alfons Antoon De Staelen hun diamanten huwelijksjubileum.
Elza Hubert Blijweert werd geboren te Steendorp op 26 juni 1916 als dochter van Florentinus Philippus Blijweert en Maria Meersman en als kleindochter van Joannes Judocus Blyweert en Rosalia Ludovica Lyssens.
Zij groeide op in een gezin van 14 kinderen. Vader was schrijnwerker.
August Alfons Antoon De Staelen werd geboren te Steendorp op 19 februari 1921. Hij huwde Elza Huberta te Antwerpen op 18 oktober 1947 waar Elza Huberta toen diende. Ze leerden elkaar kennen te Steendorp waar August kleermaker was. Elza Huberta's broer Jules Emiel Blijweert (1908-1998) was gehuwd met de zus van August Alfons, Hilda De Staelen (1909-1992).
Na hun huwelijk leidde Elza Huberta (de meesten noemden haar Berta of Elza) de kleermakerswinkel in de Gelaagstraat te Steendorp.
Zij woonden eerst in de Gelaagstraat en later, sinds 1990, in de Kapelstraat.
Het is in de Kapelstraat 113B dat ik bij hen op bezoek ging toen ik pas met mijn opzoekingen was begonnen. Ik werd er heel gastvrij ontvangen en kreeg er een schat aan gegevens en documenten.
Proficiat Berta en August en nog vele jaren.
pb
15-10-2007
Familie Blyweert: nr. 84 onder de rijkste zakenfamilies
0p 11 oktober 2007 publiceerde Trends de jaarlijkse lijst van de 100 rijkste families van het land.
Hierbij dient opgemerkt dat het blad enkel rekening houdt met de waarde van het zakenimperium van de bewuste families. De kunstverzamelingen, villa's en kastelen worden niet in rekening gebracht.
Tachtig van de honderd rijkste families zijn Vlamingen. Veelal zijn het bedrijfsleiders die in hun eigen zaak werken.
De meest opvallende nieuwkomer is ongetwijfeld de familie Blyweert op plaats 84. Peter Blyweert verkocht in 2006 Aliplast (Aluminium). Hij had het bedrijf de laatste 25 jaar, met Jean-Marie Pfaff als ambassadeur, uitgebouwd tot een welvarende onderneming. Naast andere vennootschappen bezit hij ook 33 % in de Italiaanse botenbouwer Benetti Sail Division.
Deze 84e plaats is goed voor een zakelijk vermogen van 110 miljoen euro.
Koen Blyweert (l) en Peter Blyweert (r) voor de gedenkplaat aan het einde van de Gelaagstraat te Steendorp. Van hier vertrokken in september 1865 hun voorouders (Pieter Blyweert en Rosalie Baetens) naar Lot. (Foto pb 9-02-2007)
Daar aan de overname van Aliplast door Ergon-Sagard geen concurrentieclausule was gekoppeld treft Peter Blyweert voorbereidingen om opnieuw aan de slag te gaan op de markt van alluminiumprofielen met "Blijweert Aluminium".
Johan Blyweert (l) en Peter Blyweert (r) bij een bezoek aan de brouwerijhoeve "De Molenberg" te Kruibeke, gedurende de zeventiende eeuw in het bezit van de familie Blyweert. (Foto pb 9-02-2007)
Peter Blyweert noemt men in het Land van Waas "Onassis van het Waasland". Het hoofdkwartier van het Blyweert imperium is gevestigd te Waasmunster.
pb
(Bron: Trends 11-10-2007)
28-08-2007
Familienieuws (+) - Germain August Van Pee
Te Blankenberge overleed op maandag 21 augustus 2007: Germain August Van Pee (alias Ogu van lange pit), zoon van Petrus Van Pee (+ te Halle 27-12-1965) en van Maria Louisa Blyweert (+ Sint-Pieters-Leeuw 22 januari 1967). Maria Louisa Blyweert is de dochter van Alexander Blyweert en de kleindochter van Pieter Blyweert (alisas Pier de Vierstoker).
Germain August Van Pee was weduwenaar van Yvonne Segers en de levensgezel van Anselma Wijnant.
De uitvaartmis had plaats in de parochiale Sint-Antoniuskerk te Blankenberg op dinsdag 28 augustus 2007 om 10 uur waarna de bijzetting gebeurde in de familiegrafkelder op de begraafplaats te Ruisbroek.
Germain had twee dochter uit zijn huwelijk met Yvonne Segers: Marie-Thérese Van Pee (x Michel Van Steenkiste) en Anne-Marie Van Pee (x Roger Van der Kelen).
pb
15-08-2007
Familienieuws (°) - Marie Blyweert
Marie Bert Lies Blyweert
Geboren te Brasschaat op 2 augustus 2007 om 22.50 uur: Marie Bert Lies Blyweert, dochter van Johan Adam Blyweert en Katrien Jos Tanse Sterckx, kleindochter van Johan Renaat Lode Blyweert en Roza Arsène Desmet en van van Luc Marie Jan Sterckx en Christine Marie Karel Eduarda Stymans, achterkleindochter van Julien Blyweert (+) en Irma Lissens (+).
Meter: Marlies Sterckx. Peter: Bert Blyweert.
(Tak Dworp-Lot-Huizingen).
20-06-2007
Uit de pers: Gejonde Penning voor Gulden Cop van Johan en Kadou Blijweert
Gejonde Penning
voor Gulden Cop
Taverne-restaurant De Gulden Cop in het hartje van Temse kreeg de onderscheiding de Gejonde Penning. Deze onderscheiding werd negen jaar geleden door Unizo-voorzitter Patrick Machiels ingesteld om ondernemende Temsenaars te bekronen.
De Gulden Cop is de oudste herberg van Temse. Al in 1506 wordt de naam vermeld in de gemeentelijke archieven. De taverne staat op de hoek van de Markt en de Kasteelstraat. In het begin van de twintigste eeuw werd het hoekhuis grondig verbouwd. In 2004 werd de herberg gesloten. In april 2006 openden Johan en Kadou Blijweert als nieuwe zaakvoerders de grondig vernieuwde zaak. De gevel van het pand werd volledig gerenoveerd, het interieur vernieuw en de feestzaal boven het taverne-restaurand kreeg een afzonderlijke ingang langs de Kasteelstraat.
Hoewel de naam De Gulden Cop verwijst naar een gouden koffiekopje, zijn de bieren dé specialiteit van de taverne. Eten kan er uiteraard ook maar het aanbod is beperkt tot warme snacks en belegde broodjes.
Proficiat Johan en Kadou.
Blyweerten die Temse bezoeken worden er verwacht.
De Gulden Cop, Kasteelstraat 1 te Temse. Tel.: 03 7710243. Open: vanaf 10 uur. Op vrijdag vanaf 8 uur. Sluitingsdag: woensdag.
(Bron GvA en eigen informatie)
16-03-2007
Lezing voor VVF-Antwerpen
Van links naar rechts: Adriaan Xaverius, Carl en Leo Jozef Blyweert
Op woensdag 14 maart 2007 hield ik in het Nationaal VVF-Centrum, Van Heymbeeckstraat 3 te Merksem, op uitnodiging van de VVF-afdeling Antwerpen een Genealogische Lezing onder de titel "140 jaar geleden kwamen zij uit het Land van Waas". Ik kreeg er de gelegenheid de geschiedenis te vertellen van mijn overgrootvader Petrus Blyweert (alias "Pier de veestouker") die met zijn gezin, samen met een veertigtal andere gezinnen uit Steendorp, in 1865 per trekschuit naar Lot(h) trok om er te gaan werken in de "Société Anonyme de Loth pour la filature et la fabrication des tissus de laine peignée de Loth", in 1842 opgericht door François Scheppers.
Ik vertelde mijn verhaal aan de hand van een Power Point Presentatie waarin heelwat beeldmateriaal was verwerkt om het allemaal wat boeiender, levendiger en authentieker te maken. Ik zong tevens een drietal liederen die verbonden zijn met de uitwijkelingen uit het Land van Waas: Het Lied van Steendorp en twee liederen die ik terugvond in het Liedboek van mijn ouders, liederen die door hen ontelbare malen op café werden gezongen: De groête sjiek, een spotlied op de Brusselse "Beau Monde" en Mijn Familieboom, een "stoefferslied" over de familie (passend in het hoofdkwartier van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde).
Er waren een 25 tal aanwezigen. Ik dank speciaal de aanwezige vrienden die ik heb leren kennen in de archieven waarin ik de voorbij twaalf jaar opzoekingen deed: André, Marie Louise, Magda, Frans, Rosa, Patrick en Rina.
Gelukkig was ik bovenal met de aanwezigheid van een tiental Blyweerten uit het Antwerpse: o.a. E.H. Jan Blyweert, pastoor van O.L.V. van Gedurige Bijstand Sint-Mariaburg en van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kapellen (Zilverenhoek) en zijn zus Magda Blyweert (tak Sint-Niklaas), Antoinette Blyweert en haar echtgenoot Georges Vinck (tak Steendorp), Jean Blyweert en partner Gerda Cabuy (tak Burcht-Steendorp) en van dezelfde tak: Leo Jozef Blyweert (grootvader), Adriaan Xaverius Blyweert (zoon) en Carl Blyweert (kleinzoon).
Allemaal hartelijk bedankt voor jullie aanwezigheid en belangstelling.
Paul Blyweert
12-02-2007
Familienieuws: terug naar onze roots
Van links naar rechts: Johan Blyweert, Peter Blyweert, Luc Blyweert, Amedeus Van Roy en Koen Blyweert.
Op vrijdag 9 februari 2007 bracht ik met enkele afstammelingen van Petrus Blyweert (tak Dworp-Lot-Huizingen) een bezoek aan enkele historische plaatsten die herinneren aan onze voorouders.
Om 11 uur begon ons bezoek aan de kerk van Kruibeke. Twee grafzerken dragen de namen van in de achtiende eeuw overleden familieleden: de eerste is de grafsteen van Judocus Blyweert zv Judocus, overleden op 6 mei 1773 op tachtigjarige leeftijd. Hij was gedurende meer dan 20 jaar burgemeester van Kruibeke, na eerst ontvanger, meier en baljuw te zijn geweest. Op deze grafzerk staan eveneens de namen vermeld van zijn echtgenote Elisabeth De Grave overleden op 12 februari 1769 en van zijn dochter Theresia overleden te Haasdonk op 22 april 1755. De tweede grafsteen bevat de namen van de ouders van Judocus. We lezen er volgende tekst op: "Sepulture - van eers. Joos Blyweert fs. Michiels - sterft den 12 xber 1726 oud 80 jar. en Theresia Borgous syn huysvr. sterft den 29 july 1733 - Bidt voor de Sielen." De tak Wachtebeke-Zelzate-Limburg stamt rechtstreeks af van Judocus en Theresia Borgous. Zij was ten andere afkomstig uit Zelzate. Twee van hun zoon zullen eveneens huwen in Zelzate en het begin vormen van deze tak waarvan de familienaam eigenaardig genoeg geschreven wordt als BLEYWEERT.
Over de geschiedenis van de kerk en de kerkschatten kregen we deskundige uitleg van de Heer Fierlefijn, gewezen voorzitter van de kerkfabriek van Kruibeke.
Koen Blyweert, is bereid de grafsteen van burgemeester Judocus Blyweert te laten restaureren. Ik kreeg in dat verband de opdracht kontakt op te nemen met de E.H. pastoor van Kruibeke en met de voorzitter en de leden van de kerkfabriek.
Van aan de kerk vertrokken we langs de Kattestraat naar de wijk Molenhoek voor een bezoek aan de historische hoeve "De Molenberg". Deze hoeve staat op de hoek van de Molenberg en de Hondenstraat. De hoeve is thans eigendom van het landbouwersechtpaar Achille Van Roy en Christel Oste. De vorige eigenaars waren Amedeus Van Roy en Maria Steenssens, ouders van Achille. Amedeus Van Roy gaf onze een korte rondleiding en toonde ons o.a. een van de nog bestaande waterputten van de vroegere brouwerijhoeve. De hoeve is thans bij het kadaster bekend onder Sectie C 747, 648, 649 en 651b. Groot 79 aren 90 ca. De site (en hoeve) staan reeds vermeld in het oude landboek van Kruibeke "Caerte ende Metinghboeck der Prochie, ende Heerlijckheijt van Cruijbeke. Jaere MDCCXI". Meulenhoek nr. 1, 405 roeden (= 6.016,1940 m²). De oude hoeve, thans afgebroken, was een brouwerijhoeve die ook staat beschreven in het werk van A. De Groodt: De oude hoeven in het Land van Waas.
Deze hoeve werd door Joos Blyweert zv Michiel en Cathelijne Swinters aangekocht op 9 december 1620. We geven hier de omgezette tekst van de verkoopakte zoals opgenomen in het boek van de Wettelijke passeringen van de Heerlijkheid van Kruibeke.
"Phls Smet is onterft van eene hoffstede genaempt den Meulenberg ombegrepen der maeten also tselve gestaen ende geleghen es eert vast ende nagelvast mette brouwerije ende de alem naer vuytwysende de contracte den coop es vijff hondert dertich guldens boven de chijnsen van 10 coppelen kieckens en twee hondert eijeren tsjaerts aen de heere van cruybeke te betalen 130 guldens binnen 6 weken ofte twee maenden naer date vande erffenisse ende d'ander in vier paijementen te weten alle jaeren een hondert guldens naer data van de erffenisse, naer onterffenisse syn daerinne gegoijt ende geerft Joos Blijweert ende Catelijne Swinters syn huysvrouwe in gebannen vierschaere present de baillu Cole Jonas ende Joos Vande Vijver, Goy[ris] Wolff ende [bechaen] den 9 december 1620."
Ombegrepen = onbegrepen: zonder bepaling (van de juiste maat); naar best weten. Alem = allame: werktuigen, gereedschappen, enz.
De hoeve zal meer dan een eeuw, geheel of gedeeltelijk, in bezit blijven van de familie Blijweert. Een jaar lang deed ik opzoekingen naar de verschillende eigenaars van de hoeve, van het einde van de zestiende eeuw tot vandaag. Een artikel over deze historische hoeve is in voorbereiding.
En dan ging de tocht naar Steendorp, naar de plaats waar Pieter Blyweert en zijn familie, samen met ruim 280 steendorpenaren (een 40tal families), in september 1865 met de trekschuit vertrok naar Lot om er te gaan werken in de weverij van François Scheppers. Waar zich vroeger de aanlegstijger bevond, daar waar de Gelaagstraat uitgeeft op de Schelde, werd op 3 september 2005 een gedenkplaat onthuld door Luc De Ryck, burgemeester van Temse in aanwezigheid van tientallen afstammelingen van de families die in september 1965 Steendorp voor goed verlieten om te gaan wonen in "de Carré" op het Breedveld te Lot. Pieter Blyweert was de overgrootvader van Luc en Johan Blyweert en de bedovergrootvader van Koen en Peter Blyweert die voor enkele uren terugkeerden naar hun roots. Ikzelf, Paul Blyweert, ben een achterkleinkind van Pieter Blyweert alias "Pier de Vierstoker". Deze was immers stoker in de weverij van Scheppers.
De tekst van de gedenkplaat luidt: In de herfst van het jaar 1865 trokken een 40-tal families uit Steendorp met een trekschuit van hier naar de 'Carré' aan het 'Breedveld' te Lot. Zij hoopten er een betere toekomst te vinden in de weverij Scheppers.
Toch nog vermelden dat Peter, Johan, Koen en Luc de belangrijkste sponsers waren van de gedenkplaten die zowel te Steendorp (3 september 2005) als te Lot op het Breedveld (25 september) werden onthuld.
De dag werd besloten met een middagmaal, ons aangeboden door Koen Blyweert, in het bekende restaurant 't Putje van Bazel op het prachtige plein aan de kerk van Bazel. Steendorp was een wijk van Bazel tot het in 1881 een zelfstandige gemeente werd. Sinds 1977 is Steendorp een deelgemeente van Temse.
Volgende afspraak: een bezoek aan de sites te Lot.
Paul Blyweert
09-02-2007
Familienieuws (+) - Anna Blyweert.
Anna Catherina Louiza Blyweert
Op vrijdag 9 februari 2007 overleed te Halle ANNA CATHERINA LOUIZA BLYWEERT, dochter van Nicolaas Blyweert en Louise Francisca Peetroons, kleindochter van Alexander Blyweert en Joanna Catharina Desmet, achterkleindochter van Pieter Blyweert en Rosalie Baetens.
Anna Catherina Louiza Blyweert werd geboren te Ruisbroek (nu een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw) op 22 februari 1927. Zij was amper 12 jaar toen haar vader, stationonderchef van Vorst-Zuid, op 7 februari 1939 verongelukte. Hij werd in het stations van Vorst-Zuid, tijdens de uitoefening van zijn ambt, gegrepen door een doorgaande trein.
Zij huwde te Ruisbroek op 16 augustus 1947 met Victor Emmanuel De Bolle (+ Drogenbos 9-12-1992). Victor was kolenhandelaar.
In het huwelijk van Anna en Victor werden twee dochters geboren: Maria Louise Francine Joséphine en Nicole Joseph Marie.
pb
Familienieuws (°) - Felix Blyweert
Felix Blyweert
Geboren te Borgerhout (Antwerpen) op 2 december 2006 om 14.15 uur: Felix Blyweert, zoon van Joris Blyweert en Els de Ridder, kleinzoon van Johan, Renaat, Lode Blyweert en Roza (Roosje) Arsène Desmet, achterkleinzoon van Julien Blyweert en Irma Lissens. Meter: Roosje Desmet, Peter: Kris Gysels. (Tak: Dworp-Lot-Huizingen)
26-01-2007
Elko Blijweert in De Meent te Alsemberg
Optreden van Franco Saint De Bakker te Alsemberg op 25 januari 2007. Links Elko Blijweert, gitarist; rechts Frans Van Isacker, altsaxofoon; achteraan links Karel De Backer, drums en links Thomas Sainderichin, bas. (Klik met linkermuisknop op de foto voor vergroting).
Op donderdag 25 januari 2007 woonde ik te Alsemberg (Beersel) in Vlaams Brabant het voorlopig laatste optreden bij in de reeks JazzLab Series (dec. 2006 - feb. 2007) van Franco Saint De Bakker. Dit septet rond ELKO BLIJWEERT bracht herwerkte klassiekers van onder meer Charlie Parker, Mal Waldron, Sun Ra e.a. naast een avantgarde jazz met improvisaties en eigen composities.
De basisgroep bestaat uit: Frans Van Isacker, altsaxofoon; Sigrid Van Rosendaal, trompet; Saar Van De Leest, klarinet; Elko Blijweert, gitaar, zang; Joris Caluwaerts: piano, synthesizer; Thomas Sainderichin, bas en Karel De Backer, drums. De speciale gasten waren: Rudy Trouvé, gitaar en klankeffecten, Stefaan Blancke, trombone en Tim Van der Poel, stem.
ELKO BLIJWEERT, is sins zijn veertiende een bekende op de podia. Al van in 1991 werkt hij samen met Rudy Trouvé bij groepen als Dead Man Ray, Rudy Trouvé Sextet en Kiss My Jazz.
Voor meer informatie zie op deze webstek: "Elko Blijweert, gitarist" en/of www.heavenhotel.be.
PB
27-12-2006
Peter Blijweert: ereconsul van Burkina Faso
Peter Blijweert op 19-05-06 (Foto pb)
In de zitting van de Ministerraad van Burkina Faso (Afrika) van woensdag 1 februari 2006 werd beslist een ereconsulaat te openen te Waasmunster. In dezelfde zitting betuigde de ministerraad zijn instemming met de benoeming van Peter BLIJWEERT tot ereconsul met bevoegdheid voor het Vlaamse Gewest.
Op 21 juni 2006 ontving Peter Blijweert, van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de nodige machtiging om het amt van ereconsul van Burkina Faso uit te oefenen te Waasmunster met als consulair ressort het Vlaamse Gewest.
Proficiat Peter.
(Peter is de zoon van Renaat, Frans Blijweert (+) en Bernadetta Josephina Philomena De Neubourg (+). - Tak Dworp).
15-12-2006
Wij in de pers - GVA 15-12-06 - Paul Blyweert
Rudi Van der Paal (rechts op de foto) samen met Philippe Dutilleul, programmamaker van de RTBF, op zaterdag 17 juni 2006 in restaurant Danieli te Wilrijk. (Foto: genomen door Paul Blyweert).
RTBf-uitzending (van 13.12.06) deels voorbereid in Wilrijks restaurant
De RTBf nodigde in september een aantal mensen uit "die de onafhankelijkheid van Vlaanderen genegen zijn", voor een diner in de tuin van het Wilrijkse restaurant Danielis. Enkele van de daar gemaakte beelden werden in het nepnieuws gebruikt. Aan tafel zaten onder meer Bart De Wever en Marc Demesmaeker (N-VA), Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Marie-Rose Morel (Vlaams Belang), Jean-Marie Dedecker (toen nog VLD), Hugo Coveliers (VLOTT), Boudewijn Bouckaert (Overlegcentrum Vlaamse Verenigingen) en namens de Vlaamse Volksbeweging voorzitter Rita De Bont, ondervoorzitter Herman Suykerbuyk (voormalig CD&V-parlementslid), ere-voorzitter Peter De Roover en bestuurslid Paul Blyweert.
Dit bericht in GVA bevat een aantal onnauwkeurigheden. Er waren heel wat meer genodigden aanwezig (een vijfentwintigtal) dan de opgesomden. De uitnodiging ging trouwens niet uit van de RTBF maar van Rudi Van der Paal, die jarenlang de leiding had van de propaganda-afdeling van de Volksunie, en waarmee ik, als stichter van de studentenafdeling van de Volksunie (de latere V.N.S.U.) aan de RUG, samenwerkte tussen 1957 en 1961 (pb).
Paul A. Blyweert in het Rijksarchief te Beveren-Waas
Getekend door student LO 13-2-1973
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek