Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    24-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volg de gids
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u ze ook al zien ronddwalen door de Brugse binnenstad: die groepjes toeristen, keurig aangevoerd door een bekwame gids met een bordje met daarop een nummer?  Jaah, natuurlijk heeft u dat al eens gezien.  Vooral op zaterdagen kan het op dat gebied heel druk zijn en dan blijkt men soms door de beschikbare verschillende nummers heen te geraken en dan kan het al eens gebeuren dat er twee groepjes elkaar kruisen met een gids die elk - ik zeg maar wat -  het nummer 3 boven zich uit dragen.  Ik sta hier niks te verzinnen, ik heb het echt al meermaals op zaterdag gezien.  Ziet u het al voor zich, een dergelijke kruisbestuiving van toeristen?  Ik kan u garanderen dat bij dergelijke confrontaties van gegidste groepjes er zeker al eens eentje de verkeerde groep verder gevolgd is.  Een toerist is in een vreemde stad gauw het noorden kwijt, hoe zou u zelf zijn, soms merkt hij of zij snel zijn vergissing op omdat hij (zij) niemand meer herkent of omdat er plots een totaal ander taaltje gesproken wordt, maar als alles echt tegenzitten wil, dan belandt die toerist in de verkeerde groep op de verkeerde plaats en duurt het een tijdje voor hij (zij) zijn (haar) vergissing inziet.  En dan?


    24-09-2006, 21:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 78 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vier op een rij.  Dat is een gezelschapsspel maar het is ook de score waarmee Carlos Dejaegher hier op Bruggeblog de quizvragen van de afgelopen tijd oplost.  Precies alsof er geen andere lezers zijn die graag eens de oplossing zouden willen geven.  Maar Carlos gaf het al aan: deze keer was het zeker geen eenvoudige fotovraag.  Een vraag over Sint-Gillis is nooit gemakkelijk en dat blijkt ook op mijn blog.  Zeg nu zelf: wie hier niet echt moet zijn passeert hier (haast) nooit.  Dit is de Kleine Nieuwstraat en dat straatje verbindt de Baliestraat met de Langerei (te zien op het einde van deze foto).
    Excuseert u mij maar uit tijdsgebrek kan ik vandaag geen nieuwe fotovraag geven, maar voor morgen heeft u hem zeker tegoed.  En zo kan Carlos zelf ook eens een dagje uitblazen want het zoeken naar de oplossing heeft hem veel moeite gekost.
    Laat ik nog één ding meegeven: dat torentje dat op de vorige foto al half kwam piepen was dus een torentje dat alleen hier te zien is maar enkel te bereiken is via de straat die evenwijdig loopt met de Kleine Nieuwstraat, namelijk de Annuntiatenstraat.   Op nummer  101 bevindt er zich in de tuin een huis van plezier uit de eerste helft van de 18de eeuw en dit is er het torentje van. 


    24-09-2006, 21:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten (7e en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Daarom slenter ik graag over de rommelmarkt: voor die soms verrassende combinaties die u er ziet van uitgestalde waar met de mensen eromheen.


    24-09-2006, 13:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat men op de Zandfeesten ook te koop aanbiedt, er zijn altijd liefhebbers voor.


    24-09-2006, 13:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dàt zijn de echte opkopers, de echte verzamelaars.  Vooral 's morgensvroeg kunt u ze op rommelmarkten tegen het lijf lopen.  Doelbewust schuimen ze de markt af en niks ontgaat hun kennersblik.  Mocht u twijfelen: ik heb het over mensen zoals deze man met rode jas die een karretje met bananendozen achter zich aansleept.


    24-09-2006, 13:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van dan af heb ik me vanmorgen definitief onder het volk begeven.  Heerlijk altijd, dat rondlopen tussen mensen van allerlei pluimage: groot, groter, klein, kleiner, bruin, rood, roder, wit, witter, oud, ouder, jong, jongsten, behaard, behaarder, kaal, kaler, dik, dikker, mager, magerzuchtigen, hamburgereters en ijsjeslikkers,... allemaal tesamen op één hoopje.   En dan datgene wat elk van hen beweegt om hier rond te lopen.  De enen zijn op zoek naar dat unieke boek van de schrijver Hans, anderen zoeken een luster, nog anderen zoeken die oude pispot,  nog anderen slenteren maar wat. 
    Deze twee verkopers bekijken alles rustigaan vanop hun stoeltje.


    24-09-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zandfeesten (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gelukkig ben ik ook terug op aarde nedergedaald deze zondag want daar zo hoog in de lucht voel ik me toch nooit goed op mijn gemak.  Hier verschool ik me nog eventjes tussen de bloemen van het Koning Albert I-park.


    24-09-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u ook altijd dat gevoel dat er iemand van bovenaf op u neerkijkt?  Gelijk heeft u!  Dat was ikke!


    24-09-2006, 12:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandfeesten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmorgen heb ik mijn helikoptertje genomen om Brugge eens vanuit de lucht te bekijken.  Ik vloog in de richting van het Zand omdat ik wist dat er daar wel het en en ander te fotograferen zou vallen.   Vandaag nog tot 18u zijn er namelijk de Zandfeesten.  Die Zandfeesten, een soort veredelde rommelmarkt in open lucht, beperkt zich niet tot het Zand alleen.  Ook de Hauwerstraat en zelfs het hele Koning Albert I-park moeten er aan geloven.  Drie keer per jaar richt men dit in en dit jaar is het voor de derde en laatste keer.


    24-09-2006, 12:45 geschreven door Bruggeblog  
    23-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.restaurant 't Zonneke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Weinig weet ik te vertellen over dit huis in het Genthof 5.  Het gebouw dateert van 1715, maar dat kunt u ook van de gevel aflezen.  Verder schijnt dit restaurant 't Zonneke gespecialiseerd te zijn in garnaalkroketten en paling in 't groen en moet u rekenen dat u gemiddeld 30 euro armer zult zijn als u, eenmaal binnen, later hier weer terug buitenstapt.  Ik had er wel even willen binnenloeren om iets meer te weten te komen maar er stond zo een vreselijk gevaarlijke hond in dat deurgat en die bleef daar maar staan.   Daarom heb ik het allemaal liefst vanop een afstandje bekeken.


    23-09-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 78 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We voegen er een derde foto aan toe.  Graag de naam van de straat.  Het is in de Brugse binnenstad.


    23-09-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Ter Brughe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen    Op de hoek van de Augustijnenrei en Oost-Gistelhof staat hotel Ter Brughe.   Op de eigen site wordt altijd lyrischer gedaan over de geschiedenis van het gebouw dan het in werkelijkheid is.  Maar dat het een pand met geschiedenis is, dat is zeker  .Renovaties in 1890, 1906 en 1983 hebben evenwel gemaakt dat enkel de geveltoppen nog authentiek 16de eeuws zijn, en die kunt u langs deze zijde niet eens zien.  Het is wel interessant om weten dat het huis door de eeuwen heen vele bestemmingen had: het was een opslagplaats, er woonde een bakker, later een kleermaker in; ja zelfs gedurende de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw ingericht als casino voor de Duitse officieren.
    De interesse van deze twee zwanen ging deze morgen vooral uit naar dit gebouw, meer bepaald naar wat er zich afspeelde achter één welbepaald venster.


    23-09-2006, 13:46 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontbijt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het wat de zwanen aan hotel Ter Brughe interesseert: het ontbijt!  Zij hebben in het verleden via dit venster gegarandeerd al eens kunnen genieten van een deel het ontbijt van de logé's in hotel Ter Brughe en dat zijn ze blijkbaar nog niet vergeten.  Vanmorgen hadden ze wel weinig succes.  Ze waren te laat.  Het ontbijt was al op.


    23-09-2006, 13:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overschilderd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onlangs toonde ik een voorbeeld van herschilderen van de gevel waarbij het heiligenbeeldje in de nis van de gevel gewoon met dezelfde verf mee overschilderd werd.  Op Sint-Gillis, meer bepaald in de Sterstraat 28 vinden we nog een duidelijker voorbeeld hiervan.  Was het beeldje Maria met kind vroeger al van weinig waarde, nu is het gewoon waardeloos geworden.


    23-09-2006, 13:21 geschreven door Bruggeblog  
    22-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetshuis Zonnekemeers (4de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na afloop van de danscreatie brak aan de andere kant van het glas spontaan applaus los.


    22-09-2006, 22:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetshuis Zonnekemeers (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Achter het glas stond de rest van de school (klas?) te kijken ... en te giechelen.


    22-09-2006, 22:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetshuis Zonnekemeers (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alles gebeurde op muziek.  Eén leraar zorgde daarvoor, een andere leraar filmde het hele gebeuren.


    22-09-2006, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetshuis Zonnekemeers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het koetshuis langs Zonnekemeers wordt via erfpachtovereenkomst uitgebaat door de NV Kunst- en Congrescentrum Oud Sint Jan.  Meestal staat dit ding er leeg en verlaten bij, hoogstens gebruikt als doorsteek voor toeristen van het Walplein naar het Oud Sint Jan en vice versa.  Vanmorgen was het bij hoge uitzondering anders.  Er vond een of andere danscreatie van een of andere school in plaats.  Vraag me geen details, ik weet zelf ook niet meer: kijk gewoon.


    22-09-2006, 22:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 78 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, hier ben ik terug.  De eerste foto lokte geen reactie uit, daarom plaats ik er een tweede.  Waar in de binnenstad kunt u dit zien?  Enfin, meestal ziet u het zonder deze schoorsteenman.  Waar is 't?


    22-09-2006, 21:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flanders Hotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Door (familiale) omstandigheden kan ik dezer dagen wat minder bloggen.  Maar geen nood: Bruggeblog blijft u op de hoogte houden.  U heeft alleszins nog een hele hap info tegoed over het oude predikherenklooster, maar nu over het gedeelte ervan dat lag aan de kant van de Langestraat.  Het Flanders hotel pronkt in die zin graag met zijn verleden.  Ik zal het met u hebben over het Grand Hotel Verriest of zelfs over het Rode Kruis dat in een recenter verleden hier op nummer 34 te vinden was.


    22-09-2006, 14:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantengeheugen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft die aardige postbode bij u vandaag ook die heerlijke oproepingsbrief tot kiezen in uw brievenbus gedeponeerd?  Heeft u ook geprobeerd de keerzijde te lezen zonder vergrootglas?  Is het u gelukt?  Prima, dan u  heeft scherpe ogen.  Mij is het in alle geval niet gelukt .  Als er iets in  vermeld staat dat belangrijk is, laat het mij eens weten.
    Wij hebben onze oproepingsbrief op de kast geplaatst.  Een olifantengeheugen hebben wij niet, daarom laten wij de taak van het helpen onthouden aan deze twee schattige olifantjes over.
    8 oktober tussen 8 en 14 u.   De stemming is verplicht!  Dat laatste beweer ik niet: het staat op de oproepingsbrief.  En dan staat er ook nog bij: STEM BIJ VOORKEUR TUSSEN 10 EN 11 UUR.  Waarom krijgen we zes uur de kans als men ons allemaal aanraadt alleen tijdens dat ene uur te gaan stemmen?  Willen de Chinese vrijwilligers die de stembureaus bevolken tijdens die andere vijf uur met rust gelaten worden misschien omdat ze dan koffie willen slurpen, broodjes eten en gezellig kletsen?


    22-09-2006, 12:45 geschreven door Bruggeblog  
    21-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 78
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe plaats in Brugge.  Waar is dit.  De naam van de straat volstaat;


    21-09-2006, 21:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verkiezingsborden.
    Als u beweert dat u er nog geen tegengekomen bent, dan leeft u ofwel in een ander land ofwel constant binnenshuis.  Soms zorgen verkiezingsborden en de omgeving waarin ze hangen voor hilariteit.  Tenminste, voor wie het hilarische ervan wil inzien.  Mercedes Van Volcem bijvoorbeeld.  Haar naam alleen al! 
    Welnu: Mercedes is er klaar voor, want ze is vrij.  Pas op jongens!  Soms is ze er niet klaar voor, maar dan wordt u verwittigd.  Dan staat er boven haar hoofd in duidelijk rode letters:  volzet.


    21-09-2006, 19:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u ook zo gezweet deze namiddag?  Pft, dat was echt weer een zomers dagje.  En zeggen dat het vandaag de eerste dag van de herfst is.  Het kwik klom boven de 25 graden alsof het niets was.  Gelukkig dat het 's morgens nog relatief fris is anders stond de wereld helemaal op z'n kop.


    21-09-2006, 18:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Residentie Jacobijnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van naamsverwarring gesproken: predikheren, dominicanen, jacobijnen.  Het is eigenlijk allemaal één pot nat.  De dominicanen noemde men bijvoorbeeld ook jacobijnen, refererend naar het Sint Jacobusklooster te Parijs dat een van hun kloosters was.
    Vandaar hier de naam 'Res. Jacobijnen'.  Gebouwd in 1280 of 1284 en voltooid in 1320 zijn van de oude kloosterkerk van de 'Jacobijnen' vandaag nog slechts enkele restanten bewaard.  Dit onderste gedeelte van de westgevel is een van die restanten en het dateert van 1300 en werd opgenomen in deze nieuwbouw.


    21-09-2006, 12:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikherenrei 1, 2 en 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Drie op een rij.  Drie keer telkens iets anders.  Rechts het gedeelte van het oude predikherenklooster dat op het ogenblik gerestaureerd wordt.  In het midden het gedeelte van het predikherenklooster dat gewoon tegen de vlakte gegooid werd en waar nu een appartementsgebouw op staat.  Links het gebouw dat vroeger de predikherenkerk was en die ook gesloopt werd, maar veel eerder, namelijk in 1801, op een deel van het ingangsportaal en een fragment van de zuidelijke muur na.  In 1995 kwam er een appartementsgebouw voor in de plaats.  Architect van dienst was Jan De Graeve.  Hij heeft gemaakt dat het bouwvolume van de verdwenen kerk grotendeels hernomen werd en dat in de gevel de resten van het ingangsportaal geïntegreerd werden.


    21-09-2006, 12:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikherenkerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de derde dag op rij (bijna schreef ik rei) zal ik het hebben over de Predikherenrei, meer bepaald over de plek waar vroeger de predikheren of dominicanen  van de 13de eeuw tot  1796 verbleven.  "Hier stond tot 1796 de Predikherenkerk" valt er te lezen aan de gevel van het gebouw Predikherenrei 1.  Eigenlijk stond hij er iets langer maar de bedoeling achter deze tekst is duidelijk:  in 1796 hield de predikherenkerk op met predikherenkerk te zijn omdat de Fransen het hier plots voor het zeggen hadden en zij in dat jaar (bijna) alle kloosters en abdijen in Brugge verbeurd verklaarden.  Het grootste deel van het predikherenklooster werd van dan af gebruikt voor de gendarmerie.  De kerk zelf en de rest van de kloostergebouwen werden in 1799 publiekelijk verkocht.  In 1801 stortte een deel van de kerk in en datzelfde jaar werd de kerk quasi volledig afgebroken.  Dus, eigenlijk had hier de volgende tekst moeten staan:  "Hier stond tot 1801 de Predikherenkerk".  Nu kunt u misschien denken "ach, hij is weer spijkers op laagwater aan het zoeken" maar u bent toch ook zo!  Bij het minste foutje (meestal uit verstrooidheid) bent u er als de kippen bij om mij erop te wijzen.  Gelukkig maar, zou ik zo zeggen, want de bedoeling van mijn blog is natuurlijk om  zonder fouten of blunders u te berichten over Brugge.


    21-09-2006, 10:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 77 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat ik gisteren meldde is dit al quizvraag 77.  Vergissen is menselijk en het zit er bij mij duidelijk ingebakken.  Goed, Carlos Dejaegher heeft een hattrick gescoord.  Drie keer op rij wist hij als eerste waar de fotovraag genomen was en, meer nog, hij wist het iedere keer van bij de eerste foto.  Zo ook hier.  Het beeldje van de heilige Jozef met kind en een beetje van de deuromlijsting waren voor hem voldoende om te weten dat dit het huis is in de Zuidzandstraat op nummer 18.  Wedden dat hij ook weet dat dit een trapgevel uit 1703 is en trouwens een der laatst gebouwde barokke trapgevels van Brugge.  Mocht hij het niet weten, dan weet hij het nu en u nu ook.  In de tweede helft van de 19de eeuw ontstond er een ware gevelrenovatiewoede.  Dit huis was een der eersten die er moest aan geloven, meer bepaald in 1871.  Onder andere de cartouches met bloemmotieven werden toen vernieuwd.


    21-09-2006, 10:14 geschreven door Bruggeblog  
    20-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juweeltje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij Bruggelingen beseffen het nog altijd niet ten volle bovenop wat voor een goudschat wij leven.  Deze middag heb ik nog eens de Sint Salvatorskathedraal binnengewandeld.  Man, man, man, wat voor een juweeltjes we in deze kerk toch aantreffen.  Dit schrijn bijvoorbeeld, het schrijn van Karel de Goede, daar kan ik zonder overdrijven uren naar kijken.  Dit is vakmanschap en kunstenaarschap ten top.  Gemaakt tussen 1883 en 1885 door de Bruggeling Eugène Van Damme en de Gentenaar Armand Bourdon is dit schrijn tot in het fijnste detail perfect uitgewerkt.   Wat u hier ziet  is slechts één van de kortste zijden.  Rondomrond is dit schrijn even subliem als u hier ziet.  Ongelooflijk!   Onvoorstelbaar!
    Gaat dit zien, ... gaat dit zien .... en 't is nog gratis bovendien.


    20-09-2006, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 76
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe fotovraag voor u.  Voorlopig wil ik er weinig over kwijt.  Alleen dat het huis deze namiddag lag te blaken in de zon.  Waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien?


    20-09-2006, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Predikherenhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het appartementsgebouw gelegen langs de Predikherenrei 2.  Ironisch genoeg kreeg het de naam Predikherenhof mee!  Uitgerekend om dit appartementsgebouw hier te kunnen zetten werd een gedeelte van de predikherenhof ingepalmd alsook de vleugel van het klooster waarin zich het parloir bevond.


    20-09-2006, 16:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gedeelte van de westelijke vleugel van het klooster, de gehele pandgang aan de noordelijke zijde en een deel van de kloostergang aan de oostelijke zijde werd jammerlijk afgebroken en ook een deel van de kloosterhof werd ingenomen.  Dit alles om plaats te maken voor het appartementsgebouw rechts  (Predikherenrei 2).  In een periode waarin in Brugge om het eender wat afgebroken kon worden, ongeacht de historische waarde, en om het eender welk schreeuwlelijk batiment ervoor in de plaats kon komen (ik heb het dus over de jaren 1960-1980), in die periode is dit appartementsgebouw hier gekomen.


    20-09-2006, 15:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn nog niet helemaal uitverteld en uitgetoond over het vroegere domein van de Predikheren, meer bepaald het gedeelte ervan dat nu aan een opknapbeurt is en waar het Justitiehuis zal in ondergebracht worden.  Dit is de binnentuin van het oude predikherenklooster.  Wat op het ogenblik niet om aan te zien is wordt binnenkort een binnentuintje om van te snoepen, genre de binnentuin van hof Lanchals, maar dan met een klassiekere structuur.



    20-09-2006, 15:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannentoilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan dezelfde kant van de Sint Annakerk bevindt er zich naast een hondentoilet ook een mannentoilet.  En een vrouwentoilet? vraagt u.  Geen idee.  Vraagt u dat eens aan het stadsbestuur of, beter nog, vraagt u dat eens aan Agnes Versluys of aan Annick Lambrecht.  Die zijn van die zaken meer op de hoogte dan ik.


    20-09-2006, 11:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hondentoilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie A zegt moet B zeggen.  Eerst die foto's tonen met opschriften die verwijzen naar een hondentoilet  ergens rond de kerk.  Zou daar aan de Sint Annakerk eigenlijk wel een hondentoilet zijn?  Jazeker!  En kijk: zelfs hier is er geen hondenpoep te bespeuren.  Zijn hier wel honden?


    20-09-2006, 11:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 76 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Carlos Dejaegher is duidelijk iemand zijn stad kent, zelfs details ontgaan hem niet.  Dat stukje muur met die tekst in krijt was voldoende voor hem om te weten dat we ons in de Korte St.-Annastraat bevinden.  Iets verderop op die muur staat nog eens in krijt het woord hondentoilet en daarbij een pijl wijst in de richting van de kerk.  Eerlijk gezegd: die foto dateert van gisteren en hondenpoep heb ik hier niet gevonden in dit Korte St-Annastraatje.


    20-09-2006, 11:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruisend Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen durft u toch nog tieren dat Brugge niet bruist?
    als avond aan avond een halfwassen dame
    bloed zweet en tranen spuwt over ons samen,
    tot het klamme tot bloedens toe ons erin luist.

    uit: 't Zand memoires p. 65, van Str. Dwil


    20-09-2006, 00:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zicht op de binnentuin, gezien vanuit de pandgang van de vorige foto.  Momenteel is dat nog een wildernis.  Bedoeling is om die binnentuin volledig opnieuw aan te leggen in een sobere vorm zoals het de voormalige binnentuin van het Dominicanen- of Predikherenklooster paste.


    20-09-2006, 00:00 geschreven door Bruggeblog  
    19-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Dit is het tweede gedeelte van de pandgang van het oude Predikherenklooster dat zich bevindt in de voormalige rijkswachtkazerne en dat godzijdank nog bewaard gebleven is en op het ogenblik de broodnodige restauratie krijgt waar het recht op heeft.  Die blinde muur doet vermoeden dat een gedeelte van de pandgang verdwenen is, en dat vermoeden is juist.  Achter deze muur bevindt zich het appartementsgebouw van de Predikherenrei 2.  Toch is er nog een derde gedeelte van de pandgang bewaard gebleven.  Maar later meer daarover.  We concentreren ons voorlopig op de voormalige Rijkswachtkazerne die op het ogenblik gerestaureerd wordt en waar later het Justitiehuis zich zal in vestigen.



    19-09-2006, 23:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij de restauratie van het gebouw, gelegen langs de Predikherenrei 3, is het geen overbodige luxe om de gelijkvloerse verdieping hier en daar te onderstutten.


    19-09-2006, 23:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  Vooral de splitsing na de Franse Revolutie in verschillende bouwpercelen (waarvan dit gedeelte naar de rijkswacht ging) is er de oorzaak van dat in het voormalige kloosterpand van de Predikheren talrijke verbouwingen hebben plaatsgehad die de 17de en 18de eeuwse situatie grondig hebben verstoord.  Toch zijn er nog duidelijk restanten van het oude klooster zichtbaar.  Dit gedeelte van de pandgang bevat nog oorspronkelijke gewelven en ook de linkermuur is nog van het oude klooster.  In een latere fase worden alle gewelven opnieuw wit bepleisterd want ook dat was oorspronkelijk zo.



    19-09-2006, 23:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ga vandaag een beetje verder doorbomen over het oude rijkswachtgebouw langs de Predikherenrei dat, als alles zoals voorzien verloopt, vanaf volgend jaar het Justitiehuis herbergt dat voorlopig zijn onderkomen heeft in het huis ernaast.  U beseft het misschien niet goed maar in het centrum van Brugge zijn er enkele grootse projecten aan de gang.  Eerst en vooral werd een grote lap braakliggend grond tussen de Koningin Elisabetlaan, de Sint-Claradreef, de Sint-Clarastraat en de Vlamingdam volgebouwd met vooral appartementsgebouwen.  Dan is er het grootse project van het Europacollege op het domein tussen de Verversdijk, de Kandelaarstraat en de Boomgaardstraat.  En dan is er ook dit niet te onderschatten project tussen de Potterierei en de Langestraat in, meer bepaald op de gronden van het voormalige Dominicanen- of Predikherenklooster.  Dit gedeelte ervan, dat in 1891 tot een neogotisch gebouw verbouwd werd, was van 1797 tot 1998 in gebruik door de gendarmerie, de rijkswacht.


    19-09-2006, 23:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 76
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al wandelend doorheen de Brugse binnenstad komt men soms de vreemdste dingen tegen.  Zoals dit hier bijvoorbeeld.  Weet u waar dit opschrift op deze muur te lezen valt?


    19-09-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de bootjesbussiness
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... dat was de titel van de nieuwe aflevering van de misdaadreeks Aspe op VTM.  Ik heb iets gezien wat ik nog niet wist.  Voor de rondvaarten op de Brugse Reien zijn er 5 bedrijven (en niet drie zoals in Aspe).  Er werd vooral gefilmd bij Gruuthuse, op de hoek van de Nieuwstraat met de Dijver.  Daar werd trouwens het eerste en enige lijk van de aflevering aangetroffen: in dit boothuis, ondersteboven opgehangen aan het gewelf.  En dat wist ik dus niet: dat daarbinnen gewelven zijn.


    19-09-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspe bekeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u gisteren ook naar de Aspe-aflevering op VTM gekeken?  Deze keer heb ik me minder geïrriteerd gevoeld.  Dat ze in deze aflevering, de bootjesbussiness bijvoorbeeld de familie Goeminne verbasteren tot de famielie Ghoé-Mienne ach, tot daar dan.  Het zij die Antwerpenaars die Aspe bevolken vergeven.  Ik heb trouwens veel bijgeleerd gisterenavond.  Dat het souvenirswinkeltje in de Katelijnestraat Souvenir Palace op de rand van het failliet staat bijvoorbeeld en dat de uitbater het gedaan heeft.  Wat gedaan?  Een moord natuurlijk!  Want in elke Aspe zit op zijn minst één moord.  Ik gokte vanaf het begin op de zoon.  Dat zag er me een louche type uit, temeer daar ik hem nog ken uit de soap Thuis.  Daarin speelt hij Renzo Fierens, ook al een niet te vertrouwen broekventje.  Uiteindelijk was het toch vader die moeder vermoord had en toen het uitkwam mocht hij zijn winkeltje definitief sluiten om zelf opgesloten te zitten in 't cachot.  Tiens,  vandaag was zijn souvenirsshop aan de Ankerplaats al opnieuw open?  Hier klopt iets niet!


    19-09-2006, 16:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PAX bij nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze streek beleeft dezer dagen de grootste (gelukkig voor ons vreedzame) militaire manoeuvres ooit maar in het centrum van Brugge valt daar totaal niks van te merken.  Hier op het binnenpleintje van het Oud Sint-Jan kabbelt alles vredig verder, zeker bij avond en bij nacht.  De toeristen zijn verdwenen voor enkele uren.   Alles straalt een zalige rust uit.  Ooit woonden hier broeders en tot voor kort nog zusters in het klooster hiernaast.   Zij zijn allemaal definitief verdwenen.  Deze twee elkaar omarmende broeders zijn de laatste stille getuigen.  Het zijn de chroniqueurs van een aangekondigde dood, om maar eens naar een boektitel te refereren.  Waar ooit paters en nonnen een zo belangrijke rol in het maatschappelijke en caricatieve leven van Brugge bekleedden zijn zij aan het begin van de 21ste eeuw op sterven na dood.


    19-09-2006, 10:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 75 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee antwoorden kwamen binnen en beide waren ze relevant.  Freak Adel dacht dat het het opschrift "Hier was 't, de Zuydpoort" in de Blinde Ezelstraat betreft.  Carlos Dejaegher dacht dat het opschrift in de Hoogstraat te zien is.  Sorry, Freak Adel, maar de stenen rond het opschrift zijn in de Blinde Ezelstraat anders.  Het is wel degelijk "Hier was 't, d' Oost Poort" en dat is te zien in de Hoogstraat, heel dicht bij de Burg.  Beide opschriften verwijzen naar poorten die op die plaatsen stonden in de 12de eeuwse omwalling rond Brugge.


    19-09-2006, 10:28 geschreven door Bruggeblog  
    18-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 75
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier was 't: quizvraag nummer 75.
    Waar is 't?
    En nu ga ik nog eens Aspe kijken.


    18-09-2006, 21:27 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Rijkswachtgebouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de ongelovige Thomassen die niet willen geloven dat men in de oude rijkswachtgebouwen langsheen de Predikherenrei bezig is met aanpassingswerken, en die zelf de moeite niet willen nemen om het allemaal eens ter plekke te bekijken, ziehier een eerste bewijs.  Iedere Bruggeling herkent de gevel van het oude rijkswachtgebouw (hoop ik toch).  Bovenin staat het jaartal 1891.


    18-09-2006, 18:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit witgeschilderde gebouw langs de Predikherenrei huisvest nog tot eind dit jaar het Justitiehuis.  Daarvoor waren het de mannen van de BOB-afdeling van de rijkswacht die het huis betrokken en dat heeft het gebouw zichtbaar geen deugd gedaan.  Neen, dat laatste was een grapje.  Hoe dan ook: eenmaal het Justitiehuis verhuist naar zijn nieuwe stek (volgend jaar waarschijnlijk al) wordt dit vervallen, in lang niet meer opgekalefaterd en historisch onbelangrijke gebouw met de grond gelijkgemaakt.  In de plaats ervan zou er een nieuw gebouw opgetrokken worden dat onderdeel wordt van het nieuwe rijksarchief.  Ik schrijf zou want dat is allemaal nog toekomstmuziek.


    18-09-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eenmaal het Justitiehuis in zijn nieuwe en ruimere gebouwen zal ondergebracht zijn komt dit huis langs de Predikherenrei 4 leeg te staan.  Volgens de plannen zou men het omvormen tot congiërgerie.


    18-09-2006, 17:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de mozaïekvloer van het huidige Justitiehuis.  Ik schrijf huidige omdat ernaast op Predikherenrei 3 al werken aangevat zijn in de gebouwen van het voormalige Dominicanen- of Predikherenklooster.  Kostplaatje 1,4 miljoen EUR.  Voorziene einddatum van de werken: december 2006.  Eenmaal die werken gereed verhuist het Justitiehuis naar die nieuwe (gerestaureerde) gebouwen.


    18-09-2006, 17:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In een vorig leven was dit Justitiehuis onderdeel van de rijkswacht, meer bepaald was hier de BOB-afdeling ervan.  Het gevel van het huis op nummer 4 doet het niet meteen vermoeden maar dit huis bevat nog enkele opmerkelijkheden zoals een mozaïekvloer, marmeren afboording en trap, speciale deuren en versieringsmotieven.


    18-09-2006, 17:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justitiehuis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Langsheen de Predikherenrei ligt het Justitiehuis.  Het onthaal gebeurt op nummer 4 en dat is via de witte poort midden op de foto.  Iedere burger kan er aanbellen met vragen in verband met de Justitie maar antwoord zal men alleen krijgen tijdens de openingsuren natuurlijk.  Op weekdagen is dat van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. 
    Justitiehuizen zijn er gekomen om de toegankelijkheid van Justitie te verhogen en gelijk de drempel naar de bevolking toe te verlagen.  Justitie-assistenten en advocaten doen dit hier gratis.  U kunt het een beetje vergelijken met het huis der notarissen in de Spanjaardstraat.  Ook staat men hier in het Justitiehuis bijvoorbeeld in voor daders van misdrijven die, onder bepaalde voorwaarden, vervroegd vrijgelaten worden.  Die personen zijn verplicht om zich hier te laten begeleiden en op die manier kan ook gecontroleerd worden of men zich aan de voorwaarden houdt.


    18-09-2006, 16:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 74 (de oplossing)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nolfinarium wist dat deze koperen plaat aan de muur hangt van het Hof van Watervliet (naast de poort rechts) en dat de naam die ik erop schrapte de naam van de humanist Thomas More (of Morus) is.  De man zou hier in 1515 meermaals geweest zijn toen Marcus Laurin, heer van Watervliet, hier woonde.  Ik schrijf voorzichtig zou omdat alles al zo lang geleden gebeurd is.  Men dacht bijvoorbeeld ook lange tijd dat in het huis hiernaast, nu hof Lanchals genaamd, Pieter Lanchals zou gewoond hebben.   Maar door recent onderzoek blijkt dat helemaal niet waar te zijn.
    Dankzij Nolfinarium is er vanavond een nieuwe fotovraag over Brugge.


    18-09-2006, 11:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroenkelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kroenkelen was gisteren.  Vele duizenden deelnemers genoten van het goeie weer en van al het moois in en rondom Brugge.  Er waren wandelafstanden voorzien variërend van 6 tot 40 kilometer.  Wie alles per fiets wilde ontdekken kon kiezen tussen afstanden van 25 tot 100 km. 
    Gelijk genoten de deelnemers ook van de traditionele wachttijden aan onze bruggen.  Zo konden ze ook eens smaken van wat Bruggelingen dagelijks meemaken.


    18-09-2006, 10:05 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mestach
    blog.seniorennet.be/mestach
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!