Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    23-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorproefje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij dezen een voorproefje van de 'verborgen Brugse schatten' die zich vandaag aan mij openbaarden.  Dit hier is de binnenkant van de koepel van het Engels klooster.  Ik kan u verzekeren, ik had dit nog nooit gezien.  Prachtig, die verrassend heldere kleuren in heel dat klooster, en dat was nu precies het Erfgoedthema van dit jaar: kleuren.  Maar even goed heb ik genoten van de kleurrijke gastvrijheid van de kloosterzusters.  Het was er bij momenten erg druk maar zij bleven vriendelijk en voortdurend bereid voor bijkomende uitleg.  Ik heb gesprekken gehoord van een zuster met medebewoners van deze straat, de Carmersstraat, die hier nog nooit een stap binnengezet hadden.  Ik hoorde Engelse bezoekers in het Engels converseren met een andere zuster.  Twee gidsen hoorde ik daartussen achtergrondinfo spuien.    Ware het niet van de andere interessante plekken die ik nog aandoen kon, ik zou in dat Engels klooster heel de namiddag gebleven zijn, zeker weten.  Gelukkig heb ik nog de foto's om verder na te genieten.  Hopelijk zult u er ook iets aan hebben.



    23-04-2006, 22:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb ik gemist vandaag...
    Sommige dagen bevatten veel te veel van het goeie.
    Heb ik gemist vandaag (op TV):
    1. de wielerklassieker Liège-Bastogne-Liège.
    2. de twee individuele tennismatchen van zowel Kim Clijsters als mijn favoriete Justine Henin.
    3. het altijd fantastische, uren durende maar nooit vervelende verslag op BBC van de marathon van Londen die ik zelf ooit eens verkleed uitgelopen heb.
    Heb ik niet gemist vandaag:
    1. enkele van Brugges best verborgen schatten.  Jaja, Brugge ging voor alles vandaag.  Erfgoeddag wilde ik voor geen geld van de wereld missen.
    2. het dubbelspel tennis daarstraks op televisie met Kim en Justine tegen twee Russische dubbelspecialistes.  Natuurlijk hebben onze Belgische dames het spel verloren.  Justine heeft klasse genoeg maar geen dubbelspelgevoel.  Kim had dat maar tegenwoordig veel te weinig.  Soit, wat primeerde was het plezier.  De Belgische buit was toch al binnen. 

    23-04-2006, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 14
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is hij, de foto waarbij u moet raden waar dit is.  Tenzij u weet waar het is, dan zegt u het gewoon.  Om het eerst.  En net zoals altijd: het bevindt zich in de binnenstad van Brugge.

    23-04-2006, 20:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussen alle bezoeken in verband met de 'Erfgoeddag' van vandaag in heb ik nog tijd gevonden om met mijn vrouw te gaan wandelen in de Langestraat.   Rommelmarkt, eetkraampjes, terrasjes, fanfares, geschminkte kinderen.  Kortom, er was ambiance.  U hebt ons misschien gezien.  Wij waren de enigen die de straat aan de linkerkant op en af liepen.  Iedereen wandelde aan de rechterzijde.  Wij waren spookrijders.  U hebt ons moeten ontwijken.
    Brugge is een fietsstad.  Als er iets te gebeuren valt staan rondom het gebeuren massa's fietsen kriskras door elkaar geworpen.  Gelijk heeft iedereen die per fiets komt.  Brugge is al zo een compact stadje en als er iets te doen is geraakt u nooit goed uw wagen kwijt.

    Goed, wat kunt u nog verwachten.  Straks na achten de quizvraag no. 14, deel 1 en daarna misschien al een voorproefje van de erfgoeddag.

    23-04-2006, 18:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaal De Bond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze zaal op dertig meter van de Smedenpoort wordt tegenwoordig gebruikt als tentoonstellingszaal.  Hier zou kunstenaar Pieter Vermeersch zijn werken tentoonstellen en ook een lezing geven.  Het is niet doorgegaan wegens ziekte van ... Pieter Vermeersch.

    23-04-2006, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ziek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Oef, mijn erfgoeddagje Brugge zit er op.  Het was niet altijd makkelijk.  Vooraf had ik wel min of meer gepland waar ik zeker naartoe zou willen, maar ik had geen rekening gehouden met de uren van opening.  Zo was ik vanmorgen twee keer te vroeg (nochtans na 10 u), deze vooravond was ik 1 keer te laat en hier stond ik voor een gesloten deur omdat de kunstenaar in kwestie ziek was.
    Maar ondanks alle tegenslag heb ik genoeg gezien en geleerd.

    23-04-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kadaster (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de ingangspoort aan de kant van de Langerei waarlangs men binnen moet om het Kadaster te bereiken.  Op deze plaats ongeveer bevond zich in de 13de eeuw een pandjeshuis, waar men geld kon lenen door iets in pand te geven.  Toen vroeg men onvoorstelbare hoge intresten daarop.
    Later in 1629 kwam hier iets anders, een 'waarachtigen bergh van charite' en toen kon men hier lenen zonder intrest.  Nu is het de toegangspoort tot het kadaster.

    Ziezo, en nu: op naar de volgende erfgoedlocatie!

    23-04-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kadaster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als kind keek ik graag naar getekende kaarten.  Mijn peter werkte bij de gemeente bij de ophaaldienst en gaf me regelmatig kaarten, van Frankrijk, van Zwitserland, van Europa, van België, ook Michelingidsen met daarin de stadsplattegronden.  Ik was er door gefascineerd, door die kaarten.  En er zaten soms oude tussen.  Zo herinner ik me een plattegrond van Brugge met daarop nog heel duidelijk de spoorweg en het spoorwegstation getekend op het Zand, zoals dat inderdaad nog het geval was tot omstreeks 1940.  De diverse kleuren en symbolen van kaarten had ik dus al van kindsbeen af onder de knie. 
    Vandaag is het thema van erfgoeddag 'kleur' en hier op het kadaster legde men uit hoe vroeger en nu kleur in de kaarten van het kadaster gebruikt werd en wordt.  Ondanks mijn basis als kaartenlezer heb ik hier nog veel opgestoken.  Er is natuurlijk nog een groot verschil tussen commerciële en toeristische kaarten en de kaarten die hier in dit gebouw bij duizenden kilo's opgestapeld liggen.  Het kadaster doet dit alleen maar om de percelen en gebouwen in kaart te brengen om daar belastingen op te heffen.


    23-04-2006, 13:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rommelmarkt - braderie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Houdt u niet zo van dat 'erfgoedachtig' gedoe, dan kunt u vandaag altijd nog naar de rommelmarkt - braderie in de Langstraat en Hoogstraat trekken.  De foto dateert van 11u vanmorgen.  Ik vermoed dat het er deze namiddag veel drukker zal aan toegaan.  Voor het weer moet u het niet laten om te gaan.



    23-04-2006, 12:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eentje van voor de processie.  De goedkope (gratis) zitplaatsjes op de kaaimuur langsheen de Dijver zijn al allemaal bezet. 
    Vandaag zal ik misschien wat minder berichten kunnen plaatsen.  Het wordt een drukke dag want het is 'Erfgoeddag' en vanaf 10 u kan men binnen op plaatsen waar men anders moeilijk binnengeraakt.  Maar weest u gerust: Bruggeblog is op post, de camera bij de hand.

    23-04-2006, 09:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot morgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is al laat op de avond.  Toch wil ik nog eens graag aankloppen bij u.  Ik kan mijn geluk niet op.  Het heeft niks met Brugge te maken, wel alles met wat in de rechterkolom bij mijn absolute favorieten staat.  Het was u misschien nog niet opgevallen, maar ik ben een radicale Justine Henin-Hardennefan.  En wat heeft mijn favoriete tennisster vandaag gedaan denkt u?  Zij heeft gemaakt dat België in de Fed Cup voorlopig nog stand houdt tegen het vrouwelijke tennisgeweld uit Rusland (dat zijn de titelverdedigers trouwens).  Ik wil er verder niet over doorzeveren, maar u mag weten dat mijn geluk weer niet op kan.  En ook u, die misschien een fervente Kim Clijstersfan ben, of zich misschien helemaal niks van tennis aantrek maar wel van Brugge, u wordt lekker gepaaid met een nachtprentje van dat altijd leuke Brugge.  Tot morgen.



    23-04-2006, 00:03 geschreven door Bruggeblog  
    22-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 13 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze quizvraag heeft uiteindelijk toch een aflevering minder geteld.  Een half uur voor ik gisteren de nieuwe foto plaatste had flater (wie anders?) de oplossing gemeld.  Ik had het niet onmiddellijk in de gaten.  Het is inderdaad Oude Zak, no. 1 zelfs.  Die verharde weg gaf de doorslag.  Straten zonder kasseien in de binnenstad, ze zijn op ons twee handen te tellen.  En deze kerk dichtbij, de Sint-Jacobsstraat, maakt alles nog duidelijker.
    Vanavond breng ik nog geen nieuwe quizvraag.  Ik zal niet zo veel tijd hebben.  Maar morgen komt hij er zeker aan.

    22-04-2006, 19:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Vismarkt (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit kleine opschrift verwijst nog naar de vroegere benaming van het huis aan de Vismarkt dat met de achterzijde ook nog gelegen is aan het Huidevettersplein.
    Er staat te lezen: 'In Sint Jacob 1626'

    22-04-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Vismarkt (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de andere kant van het huis "de gouden karpel', maar nu aan de Vismarkt.  Hier is een viswinkel in gevestigd.  Vroeger was het het café "In de Jacob", uitgebaat door de familie De Meulemeester.  François De Meulemeester baatte ook de kleine vismarkt uit, de markt zelf,  en om die markt schoon te maken werd door de stad Brugge omstreeks 1900 een waterpomp die er al stond sinds 1859 met iets nieuws uitgerust.  In tegenstelling tot de andere Brugse pompen  van die tijd die alleen zuigpompen waren kon deze pomp van dan af zowel zuigen als persen.  Zo kon De Meulemeester de markt schoonspuiten.
    In de daaropvolgende jaren was die pomp, die tegen de tweede wereldoorlog weggenomen werd, aanleiding tot heel wat discussie tussen de pachter van de vismarkt en de technische dienst van 't stad.
    Er waren regelmatig gaten in de spuitslang die gestopt werden en later werd de slang vervangen. Of de zuigdarm was verstopt omdat de Reie te veel vervuild was.  Daarna werd de reie gereinigd.  François De Meulemeester werd verweten de pomp niet op de juiste manier te gebruiken, de spuitslang niet aan de voorziene haken te hangen maar op de grond te laten rondslingeren.  Hijzelf beweerde dat ze niet hard genoeg spoot omdat hij niet eerst het grof vuil wegvegen wou maar meteen alles in de riool wegspuiten wilde.  Hij beweerde ook dat de agent van dienst hier hem viseerde.  Enzovoort, enzovoort, ...  Vanaf 1913 werd er een nieuwe pachter aangesteld, een zekere Schaeverbeke, maar ook met deze nieuwe pachter bleven de problemen met de pomp aanslepen. 
    De pomp werd nog vervangen door het exemplaar van aan de Rozenhoedkaai maar tegen de tweede wereldoorlog stond ook die pomp er niet meer.

    22-04-2006, 16:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Vismarkt (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo is de situatie nu.  De Kleine Vismarkt is 'Huidevettersplein' geworden en de visvrouwen zijn verdwenen.   In de plaats daarvan is een kunstschilder gekomen die, als het weer wat toelaat wat zichten van Brugge aquarelleert en natuurlijk zijn werken verkoopt.  De café's zijn tea-rooms en restaurants geworden met vanaf Pasen tot oktober een terras.  De café 'in de Jacob' is nu 'den gouden karpel' geworden. 

    22-04-2006, 16:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine vismarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat ik het eens hebben over een 'petite histoire' uit het begin van de twintigste eeuw.  De grote geschiedenis van koningen, opstanden en oorlogen is belangrijk om weten, maar minstens zo belangrijk is de geschiedenis van de kleine man en zijn kleine voorvallen.
    Wat nu het Huidevettersplein noemt was vroeger gekend onder de benaming 'Kleine Vismarkt'.  Daar werd, zoals de benaming laat vermoeden, de kleine vis verhandeld door de visvrouwen.  De marktuitbating vroeger werd, zoals nu nog altijd gebeurt op markten, in huur gegeven aan marktmeesters.  Die pachters van de markt moesten, als de markt gedaan was, die schoonmaken.  Waarschijnlijk eerder ook al, maar zeker tussen 1900 en 1913 was de marktmeester van dienst een zekere François De Meulemeester.  Ik ben op die geschiedenis gestoten omdat ik vroeger eens de stamboom van mijn vrouw uitgeplozen heb.  Tot dertien generaties voor haar (ik spreek dan van de jaren 1650) woonde haar familie al in Brugge.  Die François de Meulemeester, afkomstig van Houtave, niet zo ver van Brugge, was de oom van de grootvader van mijn vrouw.
    Deze foto van Flori Van Acker is genomen in 1905 en misschien is die manspersoon op de foto wel François De Meulemeester.  Deze foto is op metersgroot formaat tentoongesteld in de Volkskundig Museum.  Let op de benaming van het café 'in de Jacob estaminet'.  De Meulemeester hield dit café open, samen met zijn vrouw en zijn vele kinderen.

    22-04-2006, 15:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snaggaardsbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot in het begin van de twintigste eeuw kwamen nog schepen de Langerei opvaren en ze meerden soms nog tot diep in de stad, tot aan de Jan Van Eyckplaats aan.  Daarom dat enkele stenen bruggen over die Langerei van recentere datum zijn.  De Snaggaardsbrug is er een van.

    22-04-2006, 10:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals beloofd de dagelijkse foto van de Heilig Bloedprocessie.  Vandaag ziet u niks van de processie zelf, maar van de voorafgaande uren waarbij de bezoekers door de straten wandelen, op zoek naar de voor hen ideale plaats om straks het hele gebeuren gade te slaan.  Dit is de Dijver.  De stoeltjes langs de kant worden verhuurd tegen een vaste prijs. 



    22-04-2006, 10:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kasteel Minnewater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een blik vanop de Minnewaterbrug op het belendende park met het Minnewaterkasteel.  Naar Brugse normen is het nog geen oud kasteel.  Het is 'maar' 109 jaar oud.  De architect Charles De Wulf inspireerde zich op de Brugse laatgotiek uit de 16de eeuw en daarom lijkt het misschien ouder dan het is.

    22-04-2006, 09:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gisteren minder bezoekers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn blog kreeg gisteren de helft minder bezoekers over de vloer en dat allemaal door mijn eigen stomme schuld.  Op de piekuren van blogbezoek gooide ik Bruggeblog van het web, zomaar, zonder het te beseffen.  Toen ik alles goed en wel hersteld had was het dicht tegen 22u aan en was Bruggeblog minstens drie uur begraven geweest.
    Ik beloof u plechtig, ik zal het nooit meer doen.



    22-04-2006, 09:53 geschreven door Bruggeblog  
    21-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemenperk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stadsbelastingen moet iedere Bruggeling betalen.  8 procent van zijn inkomen.  Maar onze stad stelt er ook iets voor in de plaats.  Onze stad proper houden bijvoorbeeld.  Brugge is zonder twijfel een der netste steden van het land.  En nog iets wat onze stad met onze centen doet: de parken onderhouden.  En er bloemen planten die dan in het voorjaar zo schoon openbloeien.  Onze vroegere koning Albert I, vanop zijn paard, kan er alleen maar content om zijn.  En wij ook.  En de toeristen.



    21-04-2006, 22:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 13 (deel 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aan een record toe hier bij Bruggeblog.  Nog nooit heeft u vijf foto's nodig gehad om de plaats waar het over gaat aan te duiden.  Totnogtoe was 4 het maximum.
    De foto van vandaag werd genomen van aan de rand van de binnenkoer.
    Het is aan u om het raadsel op te lossen.    

    21-04-2006, 21:51 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorry
    Waarschijnlijk door een verkeerd manoeuvre van mijnentwege is mijn blog enkele uren van het web verdwenen.  Gelukkig is alles opnieuw hersteld.  U hebt nog de quizvraag te goed.  Hij komt er zo aan.

    21-04-2006, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gloribusstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een heel opmerkelijk beeld.  De oude godshuisjes op de voorgrond en daarachter, fel contrasterend het Concertgebouw.  Het huis vooraan is het oudst.  Het dateert al van 1436.  In 1958 werd het verbouwd en die twee nieuwe schouwen geplaatst.  De andere huisjes zijn uit de eerste helft van de 17de eeuws.  Het straatje is genoemd naar Isabelle Gloribus die, samen met haar man de huisjes liet bouwen.  Het rode gebouw achteraan dateert van 2002.

    21-04-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pub Napoleon (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zou u deze zaak durven binnengaan?  Mocht u twijfelen, dan kan ik u verzekeren dat het een doodbrave hond is die nog geen vlieg kwaad zou doen.



    21-04-2006, 18:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pub Napoleon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruggeblog wil heel onpartijdig blijven in alles.  Fotografeer ik Brugge, dan is dat het Brugge zoals ik het zie.  Zit daar dan toevallig een handelszaak bij, dan is dat omdat het Brugge uitstekend representeert, of omdat er geschiedenis aan vasthangt.  Of omdat het gewoonweg grappig, leuk is, zoals hier het geval is met pub Napoleon op de hoek van de Korte Vuldersstraat en Hoogste van Brugge. 

    21-04-2006, 17:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van vandaag af tot aan de Heilig Bloedprocessie op 25 mei beloof ik u elke dag een foto van 'Brugges schoonste dag' te plaatsen.  De foto's dateren allemaal van 2004.
    Laat ons beginnen met de eretribune die altijd opgesteld staat voor de Sint-Salvatorskathedraal.  Alle hoogwaardigheidsbekleders uit kerk, stad en provincie zitten hier op een hoopje.  Straks wanneer de processie passeert sluiten zij erbij aan samen met het Heilig Bloed en wandelen zo mee door Brugges straten.  Jaarlijks komen zo een 30 tot 60.000 personen kijken.
    Onze burgemeester Patrick Moenaert is gemakkelijk te herkennen.  Hij is de enige die recht in de lens kijkt.  Hij zag er toen niet te best uit.  Later bleek hij een kwaadaardig gezwel op zijn nieren te hebben en hij werd daarvoor geopereerd.  Nu is hij weer de oude.  Aan zijn linkerzijde zit onze bisschop Mgr. Roger Van Gheluwe. 

    21-04-2006, 13:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil toch graag nog eens inzoomen op onze burgemeester Patrick Moenaert en onze bisschop Mgr. Roger Van Gheluwe.  Terwijl onze burgemeester zijn broek op hoog water staat (zoals wij dat hier zeggen) is duidelijk dat onze geestelijke vader zijn schoenen serieus afgesleten zijn.

    21-04-2006, 13:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Smedenvest (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-04-2006, 09:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Smedenvest (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een indrukwekkend stukje natuur aan de rand van de stad.

    21-04-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten Smedenvest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit gedeelte van de Vestingen is uiteraard genoemd naar de Smedenpoort die vanop de omwalling er maar kleintjes uitziet.  En toch is dit een van de roemrijkste poorten van de stad.  Gebouwd in 1367-1368 en gericht op Frankrijk moest het vooral invallen vanuit die hoek opvangen.  Toen, om een voorbeeld te geven, Lodewijk XIV met zijn troepen door middel van de Gentenaar Frans van der Straeten de stad wilde binnenvallen, werd dit nog op het laatste nippertje verijdeld.  De Gentenaar werd vermoord en zijn schedel werd opgehangen aan de buitenkant van de poort.  Ondertussen is die schedel vervangen door een ijzeren doodskop.

    21-04-2006, 09:35 geschreven door Bruggeblog  
    20-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watermolen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een watermolen is een molen water
    Water molent in het molenwater
    Molen watert in het watermolen
    Wat er molent watert molen
    Een watermolen molent water.


    20-04-2006, 22:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringvaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... rondom Brugge.  Het torentje is dat van de Sint-Sebastiaansgilde in de Carmersstraat, een schuttersgilde.

    20-04-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 13 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het antwoord is nog altijd niet gevonden.  Het blijkt een moeilijke te zijn.  Misschien dat de straatkant van het gebouw tot opheldering kan leiden?  Let op de straat.
    Waar is dit?
    (sorry voor de wat mindere kleurkwaliteit maar dit is nu eenmaal een donkere straat met hoge gebouwen langs weerskanten.)

    20-04-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe wijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie denkt dat Brugge, die, op een plattegrond bekeken met zijn eivormige structuur met een hoogte van nauwelijks 3,5 en breedte van nog geen 2,5 kilometer volledig volgebouwd is heeft het verkeerd voor.  Hier en daar zijn nog wat lappen grond waar nog iets mee aangevangen kan worden.  Het gebied tussen de Vlamingdam, de Sint-Clarastraat en de Sint-Claradreef is zo een lap grond.  Men is naarstig bezig om alles vol te bouwen.  Dàt is ook Brugge.

    20-04-2006, 15:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godshuis De Vos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Godshuizen.  Het is een van de vele aspecten die zo typisch verbonden zijn met Brugge.  Gegoede burgers van Brugge hadden iets op hun kerfstok, ze waren overspelig geweest, hadden misschien iemand vermoord, ...?  Om bij de Kerk en hun geloof opnieuw op een beter blaadje te staan stichtten zij een godshuis en lieten er meestal oudere weduwen wonen.  Wat de reden ook was van Christiaan De Vos, in 1713 liet hij dit godshuis bouwen met zes huisjes én de onvermijdelijke kapel.
    Nu is het een toeristische trekpleister geworden.  Dagelijks nemen groepen bezoekers van aan de straatkant een kijkje.  Daarom vind ik het zo vreemd dat tijdens de winter van 2004 op 2005 een van de bewoners maandenlang voor dood in een van deze huisjes lag (rechts buiten beeld zijn er nog natuurlijk).  Men ontdekte zijn overlijden pas wanneer de wijkagent argwaan begon te krijgen.  Vreemd.

    20-04-2006, 14:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruispoort bij valavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    20-04-2006, 09:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonne Chieremolen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Bonne Chiere' komt van het Frans en het verwijst naar het 'goede leven'.  Ook deze molen is niet van oorsprong Brugs.  Hij kwam hier in 1911 ter vervanging van de vorige molen met dezelfde naam die op 21 november 1904 omver gewaaid was.  De Gazette van Brugge van twee dagen later berichtte over dit voorval:
    "Zaterdag namiddag had een zeer spijtig ongeval plaats, dat als door een wonder geen persoonlijke ongelukken voor gevolg had.  Een der twee eeuwenoude windmolens, die nog op de Sinte-Kruisvest staan en door het schilderachtig uitzicht, dat zij aldaar aan de stadsvesting geven, de bewondering opwekten der menigvuldige vreemdelingen, welke onze stad komen bezoeken, is omgewaaid en in puin en splinters geslagen.
    Dit gebeurde rond 3 ure, wanneer een felle wind uit het westen waaide.  Daar er veel te malen viel, had de mulder van den eersten molen tegen de Kruispoort, zijne zeilen gespannen, nogtans uit voorzichtigheid een gedeelte van het doek opgerold latend.  Eensklaps vatte een sterke rukwind den molen aan en de vrouw van een plantenkweeker die in de nabijheid woont, zag het gevaarte als een bedronkene wankelen op zijne spil en dan, half, omdraaiend, plotseling omverre storten.  De spil waarop gansch de molen rust, was middendoor gebroken juist bij den vloer van den molen.  De kap vloog de water in der Gentsche vaart.  De molenwieken gingen dezelfde weg in en werden op den oever en op den kant van den molenwal verbrijzeld.  Zoo hevig was hun val dat een der pestels, die nauwelijks nieuw was, en gansch in ijzer gemaakt, als een stroohalm gebroken werd.  Het bovenste molenwerk, de groote houten wielen, kwamen op de wandelweg nevens den molenwal terecht, te zamen met een groot gedeelte van de verbrijzelde kas des molens.  Het overige, ook gansch vernield bleef nog op het vlak, evenals de plettersteenen en eene menigte zakken meel en graan.
    Daar vonden ook de lieden, die eerst kwamen toegesneld eenen man liggen, die om hulpe riep.  Het was een oude molenaar, Jan Clicteur, 71 jaar die gedurende een korte afwezigheid van den pachter des molens, aldaar bezig was.  De man lag op een hoop zakken, onder eenen balk, die hem beschermde en wanneer men hem uit zijnen hachelijken toestand trok, bestatigde men dat hij maar eenige kneuzingen bekomen had en dat hij maar licht gewond was aan het hoofd en gelaat.  Het is als bij mirakel dat Jan Clicteur aan de dood ontsnapt is.  Treffende bijzonderheden, men vond hem liggen nevens het half gebroken kruisbeeld dat in den molen had gehangen.  [...]
    De oude molenaar Jan Clicteur was gauw weer op de been en jammerde om den verbrijzelden molen.  Hij verklaarde dat hij wanneer de molen vie, door eene wolke van bloem omgeven werd, en eerst niet beseffen kon wat er met hem gebeurde."

    20-04-2006, 09:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.molens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie dacht hier met een oude Brugse molen te maken te hebben is mis.  Oud is hij wel.  Hij dateert van 1765-1766 maar komt uit Meulebeke.  De stad Brugge kocht deze molen aan en pas aan het einde van vorige eeuw werd hij hier weer opgebouwd op de plaats waar tot 1822 een oude graanmolen stond die de naam 'Coelen Wint' (koele wind) had.  U begrijpt nu waarom men deze 'nieuwe' molen op deze plek tot Nieuwe Koelewey omgedoopt hebben. 

    20-04-2006, 09:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.binnenschip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goeiemorgen iedereen.  Als u het fijn vindt toon ik nog enkele beelden van gisterenavond van langs de ringvaart.  Dit is een binnenschip dat als vaste verblijfplaats gebruikt wordt.  Als dit u op een idee brengt om ook op deze aparte manier in Brugge te gaan wonen: het mag niet meer.   Alleen diegenen die er al waren mogen blijven. 



    20-04-2006, 09:17 geschreven door Bruggeblog  
    19-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.avond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-04-2006, 22:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lege ringweg (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dezelfde plaats.  Buiten Kruisvest, maar nu kijken we richting Dampoort en ondergaande zon.  Niks, niemand te zien.
    Nu moet ik wel toegeven dat op het ogenblik van deze foto en de voorgaande zowel aan de Dampoort als aan de Kruispoort de verkeerslichten voor het verkeer op de ringweg op rood stond.  Maar dan nog.  Brugge is 's avonds een kalme, stille stad.  Neemt u het van mij aan.

    19-04-2006, 22:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lege ringweg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een visueel bewijs dat Brugge na 19u 's avonds dood en verlaten kan zijn.  Toen ik deze foto nam was het 20u30 vanavond en ik bevond me langs de ringweg rond Brugge, die zonder twijfel als de drukste weg van de hele streek beschouwd kan worden.
    Dit is de Buiten Kruisvest richting Kruispoort.  En wat zien we: een lege, verlaten weg.

    19-04-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 13 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangezien de beeldvraag 13 nog niet opgelost werd krijgt u een nieuwe foto van het bewuste bedrijfsgebouw.  U hoeft me niet te vertellen wat het was of wat het wordt (u mag altijd) maar in de eerste plaats vraag ik u waar is dit.  Voor de Bruggelingen onder u: u bent er zeker al eens gepasseerd.

    Daarstraks ben ik avondfoto's gaan nemen.  Ik heb nog het een en ander voor u in petto.



    19-04-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde Ezelstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik gooi er opnieuw een klassiek beeld van onze stad tussendoor.  Het Blinde Ezelstraatje met hoog bovenin de prachtig versierde achtergevel van de voormalige burgerlijke griffie.  Met het oog op 'Brugge 2002, culturele hoofdstad van Europa' werd deze gevel nog eens speciaal gerestaureerd.



    19-04-2006, 17:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.W.C.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vroeger waren ze alomtegenwoordig die toiletten buiten.  Nu kunt u ze nog zien aan enkele godshuizen, maar bij elke restauratie verdwijnen ze en comfortabelere toiletten in huis komen in de plaats.  Zo heb ik dergelijke buitenwc's verleden jaar zien verdwijnen aan de godshuisjes in de Visspaanstraat 46-58.  Het oudste café van Brugge, café Vlissinghe heeft er wel nog een.  En dit is het W.C. buiten aan het Kantmuseum.

    19-04-2006, 16:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen mensen geen grenzen

    De laatste foto die ik gepost heb heeft als ondertitel 'tussen mensen geen grenzen'.  Dit blog bewijst dit standpunt.  Vanaf vandaag kunt u genieten van een Engelstalige versie van Bruggeblog.  Eigenlijk komt het erop neer dat u op mijn tweede blog bijna hetzelfde kunt verwachten, maar dan wel met Engelstalige commentaar.  Mady vanuit het verre Canada zorgt voor de vertalingen.  Zij is een geboren West-Vlaamse maar woont al sinds 1959 in Canada.  Zij is een van de trouwste Bruggeblog bezoekers.  Aangezien zij voor haar familie alles vertalen moet stelde zij mij voor om dat meteen op de site zelf te doen.  Verwacht voorlopig nog niet dat er al veel staat, het is nog maar een begin.  Maar denkt u er eens aan.  Wanneer wij in België lekker liggen te slapen zit iemand in Canada mijn teksten te vertalen.  Als dat geen voorbeeld is van 'tussen mensen geen grenzen'.
    Als u dus de Engelstalige versie van mijn blog zien wilt, moet u gewoon klikken op de Britse vlag in de linkerkolom.



    19-04-2006, 15:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe wereld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat is de naam van dit moderne kunstwerk van Leona Sels.  Als ondertitel kreeg het 'tussen mensen geen grenzen' mee.  Te zien aan de parking van het Oud Sint-Jan.

    19-04-2006, 14:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Janshospitaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het grootste ziekenhuis van Brugge, namelijk het Sint-Jan bevindt zich sedert 1977 buiten de stadspoorten.  Voor meer info of foto's van dat imposante gebouw kunt u beter naar hun site gaan:
    http://www.azbrugge.be/
    Tot 1976 was het Sint-Janshospitaal nog hier gevestigd in deze gebouwen die opgetrokken werden tussen 1856 en 1858  en die in 1864 in gebruik genomen werden.  Het geheel omvatte acht grote ziekenzalen.  Het zou nu ondenbaar en ondoenbaar zijn om op deze plaats nog geneeskunde te beoefenen.  Het werd gerestaureerd en doet nu dienst als ontmoetingscentrum en er is ook een internetcafé.
    Het echte oude Sint-Jan bevindt zich hiernaast en sommige delen van dat hospitaal dateren al van het begin van de 13de eeuw.

    19-04-2006, 14:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnentuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Midden in het centrum liggen er ontelbare binnentuinen.  De meesten zijn ommuurd en geven ons geen mogelijk om binnen te kijken.  Maar die tuinen die langheen de reitjes liggen bieden ons wel de mogelijkheid om er een glimp van op te vangen.  Dit hier is de achterkant van huizen langs de Katelijnenstraat. 

    19-04-2006, 14:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smakelijk eten!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is middag.  U hebt misschien juist gegeten, of u bent het nog van plan.  Smakelijk eten dan.
    Hier achter de Sint-Salvatorskathedraal heeft onlangs een Italiaanse snackbar zijn deuren geopend en kijk, ze krijgen hem niet meer dicht.  Als ik me niet vergis was hier vroeger een antiekzaak en daarvoor een boekenwinkeltje en je zag er geen kat. 

    De heilige in de nis kan om het even wie zijn.  Meestal herkent men een heilige aan zijn, in dit geval haar attributen maar hier zijn er geen attributen.  We gokken er dan maar op dat het een Mariabeeld is.

    19-04-2006, 12:53 geschreven door Bruggeblog  
    18-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... zo noemt die loopwedstrijd van ongeveer 15 kilometer die zoals hij noemt echt 'Dwars door Brugge' gaat.  Nu het weer zachter geworden is verschijnen vele lopers langs de vesten die zich tot doel gesteld hebben om volgende maand deze loopklassieker waar elk jaar zo'n drie- tot vijfduizend enthousiastelingen aan deelnemen volgende maand zelf ook te volbrengen.  Hier is er eentje van die het klimmetje waagt naar de top van de Kazernevest.
    En, wat de quizvraag nummer 13 betreft, neen, het is niet die schoorsteen.  Dat zou het al te makkelijk maken.

    Morgenochtend is Bruggeblog er even niet maar vanaf morgennamiddag ben ik opnieuw op post.  Bruggefans, slaapwel en tot morgenmiddag.

    18-04-2006, 23:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.antwoord aan Poke
    Poke stelde een vraag in mijn gastenboek.
    Dat is een gepolychromeerd beeldje van Maria en kind tussen twee engelen in en geplaatst in een gevelkapel.  De waarde ervan is gering.  Iedereen denkt dat het gelegen is aan de Coupure, maar het water en de overkant heten zo, maar niet deze straat.  Dat is de Predikherenrei en het huisnummer is 40.  Geen nood, vroeg of laat komt het beeldje ooit wel eens in Bruggeblog. 

    18-04-2006, 23:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 13 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry dat het tweede deel van deze quizvraag wat op zich liet wachten maar ik geraakte niet meer binnen bij seniorennet.  Lag het aan mij of aan seniorennet, het doet er niet toe.  Hier is hij dan.  Het oude bedrijfsgebouw, bekeken vanuit een iets andere hoek.
    De vraag is steeds dezelfde: waar is dit?

    18-04-2006, 23:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Steen des aanstoots voor de bewoners van de Moerstraat is het complex dat men hier op het domein van het Prinsenhof volop aan het bouwen is.

    18-04-2006, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moerstraat in de rouw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al geruime tijd is de Moerstraat in de rouw.  Aan het Prinsenhof wordt volop gewerkt.  Een groot gebouw wordt bijgebouwd.  Het zal een hotelfunctie krijgen.  Wat de bewoners van de Moerstraat het meest steekt is dat er ook een ondergrondse parking voor meer dan 100 auto's komt en dat die, eenmaal de werken af zijn, allemaal hun straatje door moeten.  Toppunt van al is dat totnogtoe het grootste deel van de straat als "woonerf" aangeduid werd. 
    De werken zijn ondertussen al van in oktober aan de gang.  Alles zal doorgaan zoals gepland.  De garages komen er.  Zelfs het stil protest van alle heiligen uit de Moerstraat zal daar niks maar ook niks aan veranderen.

    18-04-2006, 16:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ut Prosim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is niet meer goed te lezen, maar boven de ingangspoort van het bisdom staat deze Latijnse tekst te lezen: "Ut Prosim" (Dat ik dienen moge).  Het was de lijfsspreuk van bisschop Hendrik Jozef van Susteren, een geboren Amsterdammer die in Brugge van 1716 tot 1742 bisschop was. 
    Zou het niet wenselijk zijn een nieuwe bouwaanvraag in te dienen om deze ingangspoort, toch het visitekaartje van het bisdom, te restaureren?   We zien een schild, het wapen van bisschop van Susteren.  In het schild zijn twee 'aanziende' leeuwenkoppen verwerkt, maar ook twee zesspakige wielen (zie daarvoor mijn opmerking over de Jeruzalemkerk!).  Naast het schild staan twee putti maar vooral het rechter ventje ziet er maar schamel uit.



    18-04-2006, 14:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bisdom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond is onze bisschop op televisie te zien in het actualiteitsprogramma 'Koppen' op Eén.  Hij schijnt een van die bisschoppen te zijn die geen blad voor zijn mond houdt.
    Dit is de ingang tot het bisdom.  Links hangt een geel aanplakbiljet dat aankondigt dat men hier op het domein van het bisdom van plan is een oude, zieke beuk te rooien.  Daar is in deze overgereglementeerde maatschappij een stedebouwkundige aanvraag voor nodig is.  Als niemand een geldig bezwaar indient kan de boom uiteindelijk gerooid worden.

    18-04-2006, 14:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006, 10:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffitti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... in de stad.  Het zal u maar overkomen.  Gelukkig zijn gevallen als dit in Brugge grote uitzonderingen.

    18-04-2006, 10:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van de Traillie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de gevel van het huis langs de Korte Vuldersstraat, no. 27, bevindt zich dit basreliëf.  Theo Raison restaureerde het huis in 1932 en die Raison was afkomstig van Rijsel/Lille, juist over de grens in Frankrijk.  Daar in Rijsel wordt in de Basiliek van O.L.V. van het Hek (de la treille), de patrones van die stad vereerd met dezelfde aanroeping ("OLV in de traillie, bidt voor ons") en op dezelfde manier uitgebeeld.  Het hek moet beschouwd worden als het zinnebeeld van de kanseliers.  Achter het hek spreken ze immers recht in naam van de koning en beoefenen ze de liefdadigheid.
    Verder is er bij mijn weten in heel Brugge geen enkel ander beeld van OLV van de Traillie aanwezig.



    18-04-2006, 10:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte Vuldersstraat 27
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit huis staat op de hoek van de Korte Vuldersstraat met Oostmeers.  Dit is een 17de eeuws pand maar in 1932 wer het grondig herbouwd door de architect Theo Raison.  Die vierkante traptoren bijvoorbeeld was er voor 1932 nog niet.

    18-04-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coupure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De paasvakantie zit erop.  Velen zijn met veel tegenzin opnieuw naar de school/het werk getrokken.  Jammer eigenlijk dat de mooiste, warmste dag uitgerekend gisteren viel, op de laatste dag van de vakantie.  Maar kom, het was de aanzet naar meer mooi weer.



    18-04-2006, 09:40 geschreven door Bruggeblog  
    17-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'beoordeel dit blog'
    Met opzet laat ik dit onderdeel in de linkerkant van mijn blog staan, open voor iedereen om te oordelen over wat ik breng, idem dito mijn gastenboek in de rechterkolom.  U bent er voor of u bent er 'carrément tegen'.  Maakt mij niet uit.  Eén ding weet ik zeker.  Stemmen op sites is gemakkellijk (poepsimpel).  Sites die op het eerste oppervlakkige zicht stom lijken doorgronden is al heel wat moeilijker, vooral als u niet van Brugge  bent (waarover Bruggeblog per slot van rekening gaat 'ah, ik wist het niet, gaat het over Bruhhe?' ).  Zo, die zit, zappers.  Beoordeel dit blog.  Doet u maar.  Ik amuseer mij.  Want U, ja U bent het studieobject.  Niet Brugge, zeker niet, en ook niet ik, U bent het, ja U, U!   Later zal ik met mijn studie over U nog cum laude afstuderen bij dit seniorennet en U zult het niet geweten hebben. 
    Bij dezen bij voorbaat dank.

    17-04-2006, 23:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sulferbergstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie kijken wil is dit een van de meest opmerkelijke straten van Brugge. Deze straat weerspiegelt qua uitzicht anno 2006 nog altijd het klassensysteem zoals het in de 19e eeuw was.
    De gehele rechterkant bevat mooie, hoge burgerhuizen die toebehoorden aan ondermeer het kaderpersoneel van de Brugeoise (de fabriek hier op een kilometer afstand net buiten de stad) maar ook aan beoefenaars van vrije beroepen.  Links vooraan heb u de huizen die toebehoorden aan bedienden en arbeiders met een vast inkomen.
    Verderop links hebben we de lage, identiek uitziende huisjes.  Daarin woonden, zoals u ondertussen vermoeden kunt, in de 19e eeuw de armsten onder de Bruggelingen.

    17-04-2006, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coupure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Flater heeft een gokje geplaatst bij quizvraag 13, maar heeft het voorlopig niet bij het rechte eind.  Jammer voor hem/haar (??!) maar gelukkig voor de anderen.  Zij kunnen nog altijd meedoen.

    Ondertussen nog een avondfotootje van ons aller Coupure.  Het is zowaar ik Bruggeblog heet een uurtje geleden genomen. 



    17-04-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vorige vraag werd opgelost.  Dat betekent: op naar quizvraag no. 13.
    Waar is dit oud bedrijfsgebouw  met schoorsteen?  Sorry, maar ik ben in mijn schoorstenenperiode.  Maakt u zich geen zorgen, het zal wel overgaan.

    17-04-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tegentjok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iemand anders had in mijn plaats hier foto's getoond van volle, zonrijke terrasjes waar iedereen volop geniet van die heerlijke laatste paasdag.  Ik ben weer eens lekker 'tegentjok' geweest (= tegendraads) zoals dat hier zo schoon gezegd wordt.  Ik heb liever oog voor andere zaken.  Voor achtergelaten vuil bijvoorbeeld.  Of voor toeristen op hun best maar liefst onverwacht gefotografeerd.  Terrasjes tonen kan bij wijze van spreken het kleinste kind.

     O ja, wat de fotovraag betreft, doet u geen moeite meer.  Flater heeft het gevonden.  Het was inderdaad in de Kathelijnenstraat, huisnummer 96 trouwens.  De foto gisteren (en eergisteren) gaf al te kennen dat de winkel ernaast de winkel is van een "lijstenmaker".  Kijken we in de gouden gids, dan vinden we er zo'n dertiental in de binnenstad waaronder twee in de Langestraat en twee hier in de Kathelijnenstraat.  Het was enkel nog te weten naast welke "lijstenmaker" die schoorsteen stond.
    Vanavond komt er een nieuwe vraag.

    17-04-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.achtergelaten ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Achtergelaten in de Mariastraat.  De rechtmatige eigenaar kan het nog altijd komen ophalen.  Het ligt er nog.  De wieldop (ik ben geen autokenner maar is dat niet van een Audi?), komt er a.u.b. om.  Het bakje frieten, nog niet op, kom er om a.u.b.  De half-opgegeten wafel, kom er om a.u.b.



    17-04-2006, 16:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariastraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rechts hebt u het laatste gedeelte van het archeologisch museum, links de muur van het Oud Sint-Jan waarachter zich nog een klein kruidentuintje bevindt, veel kleiner dan de vroegere kruidentuin die de apotheek voorzag van de nodige kruiden.

    17-04-2006, 16:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.randanimatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de Paasmarkt was (en is nog tot 17u) randanimatie voorzien.  Een paashaas die accordeon speelt.  Een springkasteel.  Hier had de paashaas even zijn kop met lange oren afgezet om te helpen ballonnen blazen.

    17-04-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse toeristen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet ze nog niet horen en toch kan ik sommige toeristen er zo uitpikken.  De 'Hollanders' (Nederlanders) bijvoorbeeld, of de Duitsers, de Amerikanen, ...  De Japanners, die zijn het makkelijkst te herkennen.  Het zijn lilliputter, dragen een hoedje, hebben altijd een camera bij zich en sommigen een stofmaskertje voor mond en neus.  Maar ook Britse toeristen pik ik er zo uit.  Dit zijn zo twee exemplaren die het Kanaal overgestoken zijn.  Vraag me niet hoe ik het weet, maar het zijn Britse dames.

    17-04-2006, 16:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paasmarkt is een groot succes geworden.  Veel volk.  Veel mensen van langshier, maar ook veel toeristen.  Sedert het infokantoor 'In & Uit' verhuisd is naar de benedenverdieping van het Concertgebouw weten hoe langer hoe meer toeristen de weg naar 't Zand.  En als er dan toevallig iets te doen is, dan zijn ze er als de kippen bij.  Om op onze monumenten te klauteren bijvoorbeeld.  Of om er op te slapen.

    17-04-2006, 16:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straatmuzikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is aangenaam weer, bovendien Paasverlof, en er is bijgevolg veel volk in Brugge.  Dat trekt onder andere straatmuzikanten aan die voor een beetje kleingeld een liedje spelen.  Het trekt ook pickpockets aan die ook uit zijn op uw geld, maar op een andere manier en die laten zich niet zo gemakkellijk fotograferen.



    17-04-2006, 15:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden-Handrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog zo een straat die er altijd prachtig bij ligt.  Allez, ik bedoel het reitje en de achterzijde van de huizen uit de Gouden-Handstraat.

    17-04-2006, 10:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmaandag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zullen we op ons paasbest beginnen.  Ik heb vanmorgen al een rondje Brugge gedaan.  Het weer is aangenaam.  Het zonnetje schijnt en het kan warm worden.  Op 't Zand zijn ze al de markt aan het opzetten, het is er Paasmarkt van 10 tot 17u.  De eerste groepen Japanners ben ik ook al tegengekomen.  En ik ben in Hemelrijk geweest.  Het is een van mijn favoriete straatjes.  Staan er geen auto's, dan zouden we ons hier evengoed in het jaar 1700, 1800 of 1900 wanen.  Alleen de lantaarnpalen verraden een recentere tijd.

    17-04-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mindervaliden
    blog.seniorennet.be/minderv
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!