Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    18-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ut Prosim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is niet meer goed te lezen, maar boven de ingangspoort van het bisdom staat deze Latijnse tekst te lezen: "Ut Prosim" (Dat ik dienen moge).  Het was de lijfsspreuk van bisschop Hendrik Jozef van Susteren, een geboren Amsterdammer die in Brugge van 1716 tot 1742 bisschop was. 
    Zou het niet wenselijk zijn een nieuwe bouwaanvraag in te dienen om deze ingangspoort, toch het visitekaartje van het bisdom, te restaureren?   We zien een schild, het wapen van bisschop van Susteren.  In het schild zijn twee 'aanziende' leeuwenkoppen verwerkt, maar ook twee zesspakige wielen (zie daarvoor mijn opmerking over de Jeruzalemkerk!).  Naast het schild staan twee putti maar vooral het rechter ventje ziet er maar schamel uit.



    18-04-2006, 14:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bisdom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond is onze bisschop op televisie te zien in het actualiteitsprogramma 'Koppen' op Eén.  Hij schijnt een van die bisschoppen te zijn die geen blad voor zijn mond houdt.
    Dit is de ingang tot het bisdom.  Links hangt een geel aanplakbiljet dat aankondigt dat men hier op het domein van het bisdom van plan is een oude, zieke beuk te rooien.  Daar is in deze overgereglementeerde maatschappij een stedebouwkundige aanvraag voor nodig is.  Als niemand een geldig bezwaar indient kan de boom uiteindelijk gerooid worden.

    18-04-2006, 14:00 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-04-2006, 10:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.graffitti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... in de stad.  Het zal u maar overkomen.  Gelukkig zijn gevallen als dit in Brugge grote uitzonderingen.

    18-04-2006, 10:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLV van de Traillie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de gevel van het huis langs de Korte Vuldersstraat, no. 27, bevindt zich dit basreliëf.  Theo Raison restaureerde het huis in 1932 en die Raison was afkomstig van Rijsel/Lille, juist over de grens in Frankrijk.  Daar in Rijsel wordt in de Basiliek van O.L.V. van het Hek (de la treille), de patrones van die stad vereerd met dezelfde aanroeping ("OLV in de traillie, bidt voor ons") en op dezelfde manier uitgebeeld.  Het hek moet beschouwd worden als het zinnebeeld van de kanseliers.  Achter het hek spreken ze immers recht in naam van de koning en beoefenen ze de liefdadigheid.
    Verder is er bij mijn weten in heel Brugge geen enkel ander beeld van OLV van de Traillie aanwezig.



    18-04-2006, 10:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte Vuldersstraat 27
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit huis staat op de hoek van de Korte Vuldersstraat met Oostmeers.  Dit is een 17de eeuws pand maar in 1932 wer het grondig herbouwd door de architect Theo Raison.  Die vierkante traptoren bijvoorbeeld was er voor 1932 nog niet.

    18-04-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coupure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De paasvakantie zit erop.  Velen zijn met veel tegenzin opnieuw naar de school/het werk getrokken.  Jammer eigenlijk dat de mooiste, warmste dag uitgerekend gisteren viel, op de laatste dag van de vakantie.  Maar kom, het was de aanzet naar meer mooi weer.



    18-04-2006, 09:40 geschreven door Bruggeblog  
    17-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'beoordeel dit blog'
    Met opzet laat ik dit onderdeel in de linkerkant van mijn blog staan, open voor iedereen om te oordelen over wat ik breng, idem dito mijn gastenboek in de rechterkolom.  U bent er voor of u bent er 'carrément tegen'.  Maakt mij niet uit.  Eén ding weet ik zeker.  Stemmen op sites is gemakkellijk (poepsimpel).  Sites die op het eerste oppervlakkige zicht stom lijken doorgronden is al heel wat moeilijker, vooral als u niet van Brugge  bent (waarover Bruggeblog per slot van rekening gaat 'ah, ik wist het niet, gaat het over Bruhhe?' ).  Zo, die zit, zappers.  Beoordeel dit blog.  Doet u maar.  Ik amuseer mij.  Want U, ja U bent het studieobject.  Niet Brugge, zeker niet, en ook niet ik, U bent het, ja U, U!   Later zal ik met mijn studie over U nog cum laude afstuderen bij dit seniorennet en U zult het niet geweten hebben. 
    Bij dezen bij voorbaat dank.

    17-04-2006, 23:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sulferbergstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor wie kijken wil is dit een van de meest opmerkelijke straten van Brugge. Deze straat weerspiegelt qua uitzicht anno 2006 nog altijd het klassensysteem zoals het in de 19e eeuw was.
    De gehele rechterkant bevat mooie, hoge burgerhuizen die toebehoorden aan ondermeer het kaderpersoneel van de Brugeoise (de fabriek hier op een kilometer afstand net buiten de stad) maar ook aan beoefenaars van vrije beroepen.  Links vooraan heb u de huizen die toebehoorden aan bedienden en arbeiders met een vast inkomen.
    Verderop links hebben we de lage, identiek uitziende huisjes.  Daarin woonden, zoals u ondertussen vermoeden kunt, in de 19e eeuw de armsten onder de Bruggelingen.

    17-04-2006, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coupure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Flater heeft een gokje geplaatst bij quizvraag 13, maar heeft het voorlopig niet bij het rechte eind.  Jammer voor hem/haar (??!) maar gelukkig voor de anderen.  Zij kunnen nog altijd meedoen.

    Ondertussen nog een avondfotootje van ons aller Coupure.  Het is zowaar ik Bruggeblog heet een uurtje geleden genomen. 



    17-04-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vorige vraag werd opgelost.  Dat betekent: op naar quizvraag no. 13.
    Waar is dit oud bedrijfsgebouw  met schoorsteen?  Sorry, maar ik ben in mijn schoorstenenperiode.  Maakt u zich geen zorgen, het zal wel overgaan.

    17-04-2006, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tegentjok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iemand anders had in mijn plaats hier foto's getoond van volle, zonrijke terrasjes waar iedereen volop geniet van die heerlijke laatste paasdag.  Ik ben weer eens lekker 'tegentjok' geweest (= tegendraads) zoals dat hier zo schoon gezegd wordt.  Ik heb liever oog voor andere zaken.  Voor achtergelaten vuil bijvoorbeeld.  Of voor toeristen op hun best maar liefst onverwacht gefotografeerd.  Terrasjes tonen kan bij wijze van spreken het kleinste kind.

     O ja, wat de fotovraag betreft, doet u geen moeite meer.  Flater heeft het gevonden.  Het was inderdaad in de Kathelijnenstraat, huisnummer 96 trouwens.  De foto gisteren (en eergisteren) gaf al te kennen dat de winkel ernaast de winkel is van een "lijstenmaker".  Kijken we in de gouden gids, dan vinden we er zo'n dertiental in de binnenstad waaronder twee in de Langestraat en twee hier in de Kathelijnenstraat.  Het was enkel nog te weten naast welke "lijstenmaker" die schoorsteen stond.
    Vanavond komt er een nieuwe vraag.

    17-04-2006, 17:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.achtergelaten ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Achtergelaten in de Mariastraat.  De rechtmatige eigenaar kan het nog altijd komen ophalen.  Het ligt er nog.  De wieldop (ik ben geen autokenner maar is dat niet van een Audi?), komt er a.u.b. om.  Het bakje frieten, nog niet op, kom er om a.u.b.  De half-opgegeten wafel, kom er om a.u.b.



    17-04-2006, 16:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariastraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rechts hebt u het laatste gedeelte van het archeologisch museum, links de muur van het Oud Sint-Jan waarachter zich nog een klein kruidentuintje bevindt, veel kleiner dan de vroegere kruidentuin die de apotheek voorzag van de nodige kruiden.

    17-04-2006, 16:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.randanimatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de Paasmarkt was (en is nog tot 17u) randanimatie voorzien.  Een paashaas die accordeon speelt.  Een springkasteel.  Hier had de paashaas even zijn kop met lange oren afgezet om te helpen ballonnen blazen.

    17-04-2006, 16:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse toeristen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet ze nog niet horen en toch kan ik sommige toeristen er zo uitpikken.  De 'Hollanders' (Nederlanders) bijvoorbeeld, of de Duitsers, de Amerikanen, ...  De Japanners, die zijn het makkelijkst te herkennen.  Het zijn lilliputter, dragen een hoedje, hebben altijd een camera bij zich en sommigen een stofmaskertje voor mond en neus.  Maar ook Britse toeristen pik ik er zo uit.  Dit zijn zo twee exemplaren die het Kanaal overgestoken zijn.  Vraag me niet hoe ik het weet, maar het zijn Britse dames.

    17-04-2006, 16:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmarkt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paasmarkt is een groot succes geworden.  Veel volk.  Veel mensen van langshier, maar ook veel toeristen.  Sedert het infokantoor 'In & Uit' verhuisd is naar de benedenverdieping van het Concertgebouw weten hoe langer hoe meer toeristen de weg naar 't Zand.  En als er dan toevallig iets te doen is, dan zijn ze er als de kippen bij.  Om op onze monumenten te klauteren bijvoorbeeld.  Of om er op te slapen.

    17-04-2006, 16:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straatmuzikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is aangenaam weer, bovendien Paasverlof, en er is bijgevolg veel volk in Brugge.  Dat trekt onder andere straatmuzikanten aan die voor een beetje kleingeld een liedje spelen.  Het trekt ook pickpockets aan die ook uit zijn op uw geld, maar op een andere manier en die laten zich niet zo gemakkellijk fotograferen.



    17-04-2006, 15:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden-Handrei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog zo een straat die er altijd prachtig bij ligt.  Allez, ik bedoel het reitje en de achterzijde van de huizen uit de Gouden-Handstraat.

    17-04-2006, 10:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasmaandag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zullen we op ons paasbest beginnen.  Ik heb vanmorgen al een rondje Brugge gedaan.  Het weer is aangenaam.  Het zonnetje schijnt en het kan warm worden.  Op 't Zand zijn ze al de markt aan het opzetten, het is er Paasmarkt van 10 tot 17u.  De eerste groepen Japanners ben ik ook al tegengekomen.  En ik ben in Hemelrijk geweest.  Het is een van mijn favoriete straatjes.  Staan er geen auto's, dan zouden we ons hier evengoed in het jaar 1700, 1800 of 1900 wanen.  Alleen de lantaarnpalen verraden een recentere tijd.

    17-04-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    deveebeesvandesselgem
    blog.seniorennet.be/deveebe
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!