Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    30-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conzettbrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Conzettbrug, zowat een half uurtje geleden.  Ondertussen is het al donker geworden.  Het is een feit dat de dagen flink lengen en dat is altijd mooi meegenomen.  Hoe was uw dag trouwens?  Wisselvallig zoals het weer vandaag?  Hebt u niet te veel chocolade gegeten?  Die laatste vraag richt ik vooral tot de bezoekers van de 'Choco-laté'-beurs in het Oud Sint-Jan.  Als u als volwassene al tien euro moet neertellen om binnen te geraken wilt u al eens iets voor uw geld.  En als u hoort dat u onbeperkt moogt proeven, dan kan het gevaarlijk worden voor uw lever.

    30-04-2006, 21:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag nummer 17
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo, hier is hij: quizvraag nummer 17.
    Ergens in Brugge ligt deze steen.
    Deze keer is mijn vraag tweeledig:
    a) waar ligt deze steen?
    b) wat betekent deze tekst?
    Als u een van de twee antwoorden kent,
    klik dan gerust op reacties onderaan dit bericht.

    30-04-2006, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staat het erop?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig zijn kleine digitale cameraatjes al bijna even ingeburgerd als de GSM.  Het is niet moeilijk: ze zijn handig compact, niet duur en leveren goede kwaliteit.  Neem daar dan nog de bezitters van een GSM mét fotocamera bij én de die-hards die met een traditionele reflexcamera rondzeulen, en het lijkt alsof iedereen die in Brugge rondloopt aan fotografie doet.
    Deze heer heeft zojuist een van de vier Apocalyptische ruiters op zijn digitaaltje opgeslagen, uitgerekend dat manneke dat afgelopen winter gegrepen werd door een omvallende boom maar ondertussen alweer hersteld is door zijn meester, kunstenaar Rik Poot. 



    30-04-2006, 18:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine D'Haen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In dit huis woont de dichteres Christine D'Haen.  Als ik goed rekenen kan telt zij nu 82 of 83 lentes.  Schrijfster D'Haen woont er al lang, heel lang.  Pech heeft zij dat ze langsheen het parcours van de koetsen woont.  Dat was vroeger niet zo, maar nu wel.  En dat maakt(-e) haar hoorndol. In zoverre dat zij de stadsdiensten bestookte met giftige brieven.  En de pers had het graag over haar vooral wanneer zij  uithaalde naar (mede-)schrijver Pieter Aspe die Brugge meer toeristen bezorgd heeft maar zelf de stad ontvlucht is en nu zit zij met de gebakken peren.  Ik zit hier niet zomaar wat te fantaseren, anderen hebben het er ook al over gehad.  



    30-04-2006, 14:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine D'Haen (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat het Christine D'Haen menens is in haar strijd tegen de (geluids-) overlast in haar straat bewijst het papiertje dat ze op haar raam geplakt heeft.
    Let ook op de inspanningen die deze dame zich de afgelopen dertig jaar getroost heeft om het visuele aspect van haar straat te verbeteren (nul komma nul inspanningen). 

    30-04-2006, 14:39 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christine D'Haen (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit andere papiertje toont duidelijk dat in dit huis niet de eerste de beste persoon woont.  Ha, neen, Christine D'Haen is een eminente dichteres (lees maar eens duidelijk haar brief) die niet voor niets 'bij besluiten van 8 april 2004 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken' benoemd werd tot binnenlands erelid van de K.A.N.T.L.  Wat in 's hemelsnaam is die K.A.N.T.L.?  De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde.

    30-04-2006, 14:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Renault Oldtimer Club
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag houdt de Brugse Renault Oldtimer Club haar openingsrit.  Daarbij schrikken ze er niet voor terug om doorheen de binnenstad.  Waarna ze waarschijnlijk hergroeperen op het Zand.  Meestal gebeurt dat zo.  De club laat alle oldsmobiles toe maar legt graag de klemtoon op het merk Renault.  Er waren vandaag zelfs deelnemers bij vanuit Nederland en Frankrijk.

    30-04-2006, 14:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In welk jaar ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... werd deze foto genomen?  1940, 1950 of 1960?  Mis, het was vanmorgen op deze laatste dag van april 2006.  De Brugse Renault Oldtimer Club hield/houdt  haar openingsrit.  Ik ben hen een tijdje gevolgd met de fiets, snel konden zij in geen geval rijden want ze zaten hier op het parcours van de paardenkoetsen.  Ik moet het toegeven, niemand viel voor zover ik hen volgde 'in panne', maar de uitlaat van sommige oude krakers was verre van milieubewust (stank & lawaai).  Maar, toegegeven, het is een mooi zicht die wagens doorheen Groeninge zien rijden (de straat hé, niet het museum, alhoewel sommige exemplaren daar hun plaatsje best verdienen).

    30-04-2006, 13:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mallebergstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Flater maakte een goede opmerking.  Wat alle papieren rompslomp betreft spant Brugge de kroon.  Het is niet zo dat vlug, vlug een bouwaanvraag ingediend wordt en enkele maanden later men in onze stad al aan de slag kan.  Meestal sleept een restauratie, ik bedoel de voorbereiding tot men definitief mag beginnen jaren aan.  Dit huis is er het sprekend voorbeeld van.  De architect heeft in februari van dit jaar een nieuwe bouwaanvraag ingediend maar ondertussen is het huis zodanig bouwvallig geworden dat men het afgeschermd heeft.  We zijn benieuwd.



    30-04-2006, 11:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was Leo De Raedt het snelst om de goede oplossing te geven.  Als ik me niet vergis woont hij zelf niet meer in Brugge, maar hij herkende toch de plek.  Aan het einde van de Philipstockstraat bevindt zich deze Mallebergplaats.
    Vanavond komt er naar goede gewoonte, waar we nog zo gauw niet zullen van afwijken, een nieuwe beeldvraag.

    30-04-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze dagelijkse portie Heilig Bloedprocessie.  Net zoals gisteren kan ik me er weer niet van af maken met maar 1 prentje, juist omdat de reeks van vandaag één geheel vormt: het aards paradijs, de bekoring en God die Adam en Eva uitdrijft uit het paradijs.
    De figuren rechts stellen de bekoring van Adam en Eva voor. Op geregelde tijdstippen langsheen het parcours van de Heilig Bloedprocessie dwarrelen de figuren rond Adam en Eva heen, die in hun ban geraken.

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen God de Vader, natuurlijk

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen God de Vader die Adam en Eva uitdrijft uit de tuin van Eden.

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Adam en Eva op de vlucht uit het aards paradijs.

    30-04-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    29-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrapt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze twee dames voelden zich betrapt.  Hier op het binnenhofje van de godshuizen De Meulenare en Sint-Jozef in de Nieuwe Gentweg hebben zij ook eens getest of er water uit de pomp komt en, jawel hoor.  Maar ze voelden zich door mij lichtjes betrapt.

    29-04-2006, 22:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is weekend, dus de quizvraag komt er iets eerder aan.  We zijn nog altijd met nummerke 16 bezig.  Poke en Flater waagden zich al aan een gok, maar ik moet hen voorlopig teleurstellen.  Trouwens, de naam van een wijk opnoemen is natuurlijk maar heel vaag.  Het is nochtans simpel.  Al wat ik vraag is de plaatsnaam die normaal gezien geschreven staat op het groene plaatsnaambord.  Ik zeg wel normaal, want voor deze quiz heb ik het gewist natuurlijk!  Ik zal er nog één ding bijvertellen.  De drie foto's dateren van twee jaar geleden.  Ondertussen is het huis nog meer in vervallen staat geraakt.  In die mate zelfs dat men er hekkens rond geplaatst heeft.



    29-04-2006, 18:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pompen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is wat ze noemen een 'doe-stad'.  U kunt er van alles doen, uitproberen.  Dat schijnt modern te zijn, aangepast aan deze tijd.  Eén voorbeeld om te verduidelijken: bij elke waterpomp die u tegenkomt kunt u aan de zwengel gaan hangen.  Als u geluk heeft komt er water uit de pomp.  Maar hier nooit meer.  Water of geen water, deze dame vindt het hoe dan ook leuk.  En voor en na haar vandaag alleen al nog tientallen anderen ook.   Toeristen, u bent alweer gezien door Bruggeblog!

    29-04-2006, 17:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinste venstertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat de gidsen op de bootjes nog altijd blijven beweren, zou dit venstertje wel eens het kleinste van Brugge kunnen zijn.  Het toont op de foto groter dan het andere, maar het zit dan ook lager in de gevel.  bemerk wel dat de vorm gelijkaardig is. 

    29-04-2006, 16:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinste venster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Datzelfde piepkleine venstertje, maar nu niet gezien vanuit een bootje, maar vanop het Bonifaciusbruggetje.  Het kleinste venstertje in Brugge beweren de gidsen vanuit de bootjes.
    Het is dus dat kleine dingetje rechts onderin de foto.  Het maakt deel uit van het Gruuthusemuseum.

    29-04-2006, 16:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.praat voor de vaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik klasseer het onder 'praat tegen de vaak' maar jammer genoeg blijft deze 'praat tegen de vaak' van gidsen bij toeristen het langst bij.  Vraag hen achteraf naar het Ursulaschrijn en ze herinneren het zich niet meer.  Maar vraag hen maar eens naar het kleinste venstertje van Brugge: iedereen weet nog precies waar hij of zij het gezien heeft, namelijk vanuit het bootje want de 'bootsman' wees ernaar.  Hebt u ook al eens met een toeristenbootje op de stadskanalen van Amsterdam gevaren? Dan weet u ongetwijfeld, net zoals ik, dat u het smalste huis van Amsterdam gezien hebt.  Dàt is toerisme, alsjeblieft.

    29-04-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater (alweer!)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de middag, bij het eten, een glaasje Minnewater graag!
    O ja, pas dinsdag zullen onze zwanen hier weer verschijnen.  Op eigen krachten geraken ze niet tot hier, want opgesloten.  Ze moeten dus wachten tot de eerste werkdag van het stadspersoneel en dat is pas dinsdag aangezien het maandag 1 april is en da's den dag van de 'Sossen', ah ja!

    P.S. Excuus, en met dank aan Poke voor zijn  opmerkzaamheid: inderdaad, ik bedoelde natuurlijk 1 mei.  1 april, dat is de dag van de vissen.

    29-04-2006, 15:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herkenningspunten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om u er maar aan te herinneren dat dit blog over Brugge gaat.  Waar je ook gaat of staat in 't stad, Brugges twee hoogste gebouwen, links de Sint-Salvators-, rechts de Onze-Lieve-Vrouwkerk domineren de omgeving.

    29-04-2006, 12:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladestad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is niet alleen een Mariastad, maar deze stad is stilaan ook een chocoladestad aan het worden.  Om dat laatste feit nog maar eens te onderstrepen heeft men een vierdaagse van deze lekkernij georganiseerd.  Ik denk niet dat ik daar zal aan meedoen.  Niet dat ik deze lekkernij niet lust, neen, net zoals iedere Belg eet ik regelmatig wat van onze chocolade.  Om dat te bewijzen zal ik het laatste brokje van mijn chocoladen paashaas oppeuzelen, nog het allerlaatste restantje van ons paasgebeuren.  Eigenlijk had ik er een schoner fotootje willen van nemen, maar dat kan helaas niet meer...   terwijl ik dit aan het schrijven ben ligt het te smelten in mijn mond.
    Maar naar die beurs gaan, een chololadewandeling maken, chocolade-ateliers bezoeken, of mijn lichaam eens lekker laten verwennen door het te laten bestrijken met chocolade zoals men aanraadt, neen hoor!  Dat is allemaal niet aan mij besteed.

    29-04-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie: Maria
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie, bijna allemaal inwoners van Brugge, vinden het een hele eer om aan de processie te mogen deelnemen.  Als je dan nog zo een belangrijke rol uitbeelden mag als die van de maagd Maria, moeder Gods, ja dan ga je daar helemaal in op.  Maar ook haar begeleidsters die mee opstappen en haar lange rode sleep helpen dragen, doen dit met waardigheid.

    29-04-2006, 09:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot aan de Heilig Bloedprocessie zelf geef ik u elke dag een impressie uit een recente editie van de processie mee.  Vandaag zijn we bij een belangrijke figuur aanbeland.  Brugge wordt beschouwd als een Mariastad.  Er wordt daarbij gewezen naar de honderden Mariabeelden die in de stad vanuit nissen en kapelletjes ons aanstaren.

    29-04-2006, 09:25 geschreven door Bruggeblog  
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik dit huis fotografeerde passeerde een Amerikaanse koppel.  De man vroeg mij of ik soms de eigenaar was.  Ik begreep zijn vraag.  Wie zou in 's hemelsnaam zo een gebouw fotograferen.  Een toerist?  Neen toch.  Iemand anders?  Wie anders dan de eigenaar of architect die instaat voor de restauratie zou dit ooit doen?  Ikke dus.
    Het mag u onderhand duidelijk zijn dat de oplossing nog niet gevonden werd.   Daarom deze tweede foto.   Waar in Brugge werd die genomen?Om het u niet al te gemakkelijk te maken werd de naam van de zijstraat gecamoufleerd. 

    28-04-2006, 21:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.altijd stil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er bestaan in Brugge van die plekken waar het altijd, bijna altijd stil is en aangenaam om te vertoeven, ondanks het feit dat op honderd meter daar vandaan er een drukte van je welste heerst.  Ik noem er maar er een paar op, maar er zijn er natuurlijk meer.  Het Colettijnenhof bijvoorbeeld, met de Katelijnenstraat dichtbij, de ringweg eveneens dichtbij en de toeristenstroom doorheen het Minnewaterpark vlakbij, maar toch blijft het er altijd rustig.  En dan hebben we de drukte in de Smedenstraat die op zichzelf een winkelstraat is, maar ook een veel gebruikte uitvalsweg.  Op nauwelijks honderd meter van de Smedenstraat vandaan vinden we deze rustige plek in de schaduw van de Blindekenskapel.

    28-04-2006, 20:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvatorskathedraal (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Buitengekomen (of als u binnenkomt) via de zuidelijke poort, let dan eens op dit zeventiende eeuwse passiehuisje links ervan.  Erin bevond (bevindt?) zich het beeld van 'Jezus op zijn blokske', namelijk Christus die knielt op zijn kruis.  Als ik me niet vergis staat dat beeld nu binnen in de kerk.  Let ook eens op het grote overlijdensbericht buiten aan de muur.  Alleen in de binnenstad van Brugge bestaat nog deze opvallende manier van aankondigen van een overlijden en het oproepen tot het bijwonen van de uitvaartmis. 

    28-04-2006, 15:33 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvatorskathedraal (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het buitenstappen viel mijn oog nog op het imposante orgel (1717-1719) en daaronder de uitbeelding van God de Vader (1681-1682).  Beiden werden enkele keren verplaatst, maar nu staan ze boven de uitgang naar de straat Sint-Salvatorskerkhof.  Volgens bevoegde musicologen is van het oorspronkelijke orgel, gemaakt door de Ieperling Jacob Van Eynde, weinig overgebleven na veranderingen in 1854, 1901-1902 en 1935-1936.  Ook de verplaatsingen hebben het orgel weinig deugd gedaan.



    28-04-2006, 14:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvatorskathedraal (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het thema van de Erfgoeddag van afgelopen zondag was 'kleur'.  Hier in de Sint-Salvatorskathedraal werd gedemonstreerd hoe in de middeleeuwen verf werd samengesteld door middel van kleurpigmenten die men haalde uit bijvoorbeeld planten en mineralen.  De dame die demonstreert is een restauratrice in opleiding in Parijs.

    28-04-2006, 13:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Salvatorskathedraal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil nog een keer terugkomen op de Erfgoeddag van afgelopen zondag.  De Sint-Salvatorskathedraal deed ook aan het gebeuren mee.  O.a. hun schatkamer, het museumgedeelte, kon gratis bezichtigd worden.  Die schatkamer is opgebouwd in een een aantal kamers rondom een binnentuintje.  Jammer genoeg mag er niet gefotografeerd worden, dus daar kan ik u niets van tonen.  Eigenlijk begrijp ik dat wel.  Deze schatkamer bevat een uitzonderlijk waardevolle en oude kunstcollectie die door voortdurend flitslicht aan beschadiging onderhevig is.  Wel jammer vind ik dat, waarschijnlijk om diezelfde reden, alles erg verduisterd is.  Van bepaalde werken moet men waarlijk met zijn neus erop staan kijken om er nog iets van te zien.
    Waar ik wel een foto van heb is van een van de vele prachtige kazuifels die in het midden van de kerk opgesteld stonden.

    28-04-2006, 13:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bootje vol toeristen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-04-2006, 10:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag krijgt u niet 1, maar 3 foto's op uw bord, precies omdat ze één geheel vormen.  Brugges schoonste dag wordt aangekondigd door deze choreografische groep.  Eerst loopt iedereen kriskras door elkaar om plots elk hun vaste plaats uit te zoeken waarna ze waardig verderstappen, de volgende drie woorden onthullend:
    HEILIG
    BLOED
    PROCESSIE

    28-04-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  

    28-04-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-04-2006, 09:09 geschreven door Bruggeblog  
    27-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tulpenbollen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Tulpebollen bolle tulpen tulpetuilen
    rozetuilen"

    uit: 'Boerencharleston' van Paul Van Ostaijen


    27-04-2006, 23:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag no. 16
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sommigen onder u zaten er al op te wachten.  Quizvraag no. 15 werd opgelost door Flater, ziehier nummer 16.  Die eerste fotovraag kan soms heel moeilijk zijn omdat het meestal maar een detail is van een gebouw.  Maar woont of woonde u in die wijk, of hebt u er ook al op gelet en vindt u dit ook al zo verschrikkelijk afgetakeld, ons Brugge onwaardig, dan weet u misschien waar dit is.



    27-04-2006, 21:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blokrijden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Is het u ook al opgevallen dat de Brugse koetsiers graag aan 'blokrijden' doen?  De opstapplaats voor de koetsen is in normale omstandigheden op de Markt en onderweg wordt altijd even halt gehouden op het Wijngaardplein, bijvoorbeeld om het paard haver en water te geven en de passagiers de mogelijkheid te bieden even de benen te strekken, om te fotograferen en om de mooie omgeving in zich op te nemen.  Daar op het Wijngaardplein blazen die koetsiers graag verzamelen (om er onder elkaar een babbeltje te slaan? omdat alleen rijden maar alleen is?  ik zou het niet weten waarom, ik gok er op los).  En dan gaan ze van het Wijngaardplein in blok, en meestal aan hoge snelheid, terug naar het centrum van de stad.  Is dat niet van het goede te veel?  Deze middag heb ik hun record genoteerd, en gelijk gefotografeerd.  Met zijn tienen stonden ze daar op het bijna te kleine Wijngaardplein.

    27-04-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jotie 't Hooft
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jotie 't Hooft.  Sommigen noemen hem hoogdravend de Jim Morrison van Vlaanderen omwille van zijn gelijkaardige levensstijl, zijn eveneens vroegtijdige drugsdood en de verafgoding die nu nog, bijna dertig jaar na de feiten, rond zijn figuur hangt.  Jotie's graf in Oudenaarde wordt nog regelmatig bezocht door bewonderaars die er een of andere attentie achterlaten.  Hier in Brugge komt niemand kijken naar deze straat.  Toch is het hier dat deze toen amper 21-jarige dichter in de nacht van 5 op 6 oktober 1977 zichzelf het fatale shot cocaïne toediende op een kamertje bij zijn vriend Christian R.  Diezelfde Christian R. reed nog snel met Jotie naar het ziekenhuis Sint-Lucas in Assebroek waar hij hem gewoonweg dumpte aan de poort van de spoedgevallendienst waarna hij in zijn BMW snel wegstoof.  Jotie 't Hooft werd nog in allerijl naar de reanimatiekamer gebracht maar het mocht niet meer baten.  Jotie stierf in de vroege ochtend van 6 oktober 1977.
    Over Jotie's schrijverscapaciteiten lopen de meningen uiteen.  Eén ding is een feit: met zijn dichtbundel 'Schreeuwlandschap' viel hij in de literaire prijzen.  Graag wil ik een stukje kritische commentaar van Jeroen Brouwers kwijt:  "Bij de uitgeverij Manteau was Jotie jongste bediende en manusje-van-alles [...]  Voor secretariaats- of redactiewerk was hij ongeschikt, - het liefst was hij in zijn kantoortje met zijn eigen dingen bezig. [...]  Van hem en van de huiskat had niemand last."  Voor alle duidelijkheid moet ik zeggen dat Jotie in 1975 trouwde met de dochter van de uitgever Julien Weverbergh, en zo die job bij de uitgeverij makkelijk kon versieren.  Nog een citaat van Jeroen Brouwers, over Jotie's literaire talent: "Hij voelde zich overrompeld door het succes, hij was nog maar pas begonnen zich te ontwikkelen.  Hij wilde ernstig werken aan zijn talent. [...] Jotie 't Hooft is door het publiek doodgeknuffeld. [...]  Wie even afziet van alle biografisch sensatie eromheen, houdt een vrij primitief en wat thema en motieven betreft weinig origineel dichterschap over."  Alle citaten komen uit Brouwers' boek 'De Laatste Deur'. (1983)

    "Op een dag zal ik weg zijn en
    wat dan?  Verdwenen zonder een
    teken te geven of te nemen en
    het puin dat ik achterlaat is
    niet langer lachwekkend."

    Jotie 't Hooft

    27-04-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reisgids
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Komt u in groep naar Brugge afgezakt, dan kunt u meestal in plaats van beroep te moeten doen op een papieren reisgids, genieten van de diensten van een reisgids van vlees en bloed.  Hoe goed deze gids ook haar best doet om de hele groep te betrekken, kijk, ze gaat er expres voor op een paaltje staan, voor de would-be fotografen onder hen zal haar commentaar worst wezen.  Dit is geen alleenstaand feit, het gebeurt praktisch altijd.  Fotografen komen thuis en dan pas weten ze waar ze geweest zijn zonder er echt geweest te zijn.



    27-04-2006, 13:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in welke taal?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In welke taal moet u hem hebben, uw reisgids voor Brugge?

    27-04-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begijnhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het begijnhof eens van een andere kant bekeken.

    27-04-2006, 09:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn aan de dagelijkse Heilig Bloedprocessiefoto toe.  En, kijk, de processie is juist begonnen.  Voorop rijden drie ruiters die de vlaggen van Brugge en van het Heilig Bloed dragen.

    27-04-2006, 09:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 15 - oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De straatnaam werd gevonden door ... Flater.
    We staan hier inderdaad aan het begin van de 'Professor Dr. J. Sebrechtsstraat', zoals de straat officieel heet.   De andere straat is Oostmeers met recht voor ons de zaak 'Stoepa'.  In het recente verleden was de naam van de zaak nog 'cafe het Speitje'.  Het verwees naar de naam van de wijk die honderden jaren geleden al zo genoemd werd:  't Speyken langs de Veste'.  De betekenis van het woord is waarschijnlijk sprei, spreitje.  Zo ziet u dat met het veranderen van namen van handelszaken dikwijls heel wat traditie verloren gaat.

    Vanavond kunt u een nieuwe quizvraag verwachten. 

    27-04-2006, 09:23 geschreven door Bruggeblog  
    26-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ophokplicht versoepeld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De ophokplicht ten gevolge van het H5N1 vogelgriepvirus wordt maandag drastisch versoepeld.  Wedden dat maandag onze zwanen weer in Brugge verschijnen?  Deze duif heeft zich van de hele heisa lekker niks aangetrokken.

    26-04-2006, 23:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 15 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al wat ik u vraag is de naam van de straat waar deze foto genomen werd.  Hij staat zelfs op het groene straatnaambord links bovenaan de muur.  Bruggelingen, laat u niet kennen.  Ik weet het zeker: u  bent er al voorbij gewandeld, gefietst of gereden.

    26-04-2006, 21:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het heeft iets hé, dat Minnewater.  Het blijft altijd boeien.
    Dit in afwachting van de quizvraag 15, deel drie, want de plaats is totnogtoe niet gevonden.

    26-04-2006, 20:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is woensdagnamiddag, er is geen school en het weer is schitterend.  Dat is het uitgelezen moment om te gaan spelen op het speelplein.  Voor de niet-Bruggelingen: dit is te zien aan de Magdalenakerk en naast de Botanieken Hof (Astridpark).

    26-04-2006, 17:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urban Photography (3e en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook dit is Brugge.  U kunt het niet met eigen ogen zien wegens onbereikbaar, maar het is er.

    26-04-2006, 14:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urban Photography (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Doet u geen moeite om zelf eens op onderzoek te gaan: alle toegangen tot dit gebouw achter in de Ezelstraat zijn volledig dichtgemetseld.  Tot verleden jaar kon men er wel nog binnen.  Wat u hier ziet is de binnenkoer.  Het is ook goed te merken dat de bovenste verdieping er later bijgebouwd werd.  Dat was toen het een kazerne werd.

    26-04-2006, 14:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urban Photography
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Urban Photography is een tak van de fotografie die niks anders dan foto's brengt van vervallen gebouwen.  Tikt u die twee woorden eens in in een zoekmachine en u zult zien dat er veel mensen zijn die zich specifiek daarmee bezighouden.  Een goed Vlaams voorbeeld is YellowDuck.
    Nu voel ik me wel geen urban fotograaf, maar soms heb ik al eens dergelijke gebouwen in Brugge binnengestapt.  Dit is nu eenmaal ook Brugge.
    Over dit gebouw heb ik het al eens gehad (op 10 april 2006). Het werd gebouwd voor de Theresianen oftewel de Ongeschoeide Karmelitessen.
    Nog foto's van dit gebouw vindt u bij Grijze Blubber.

    26-04-2006, 14:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.monnikenwerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Monnikenwerk, monnikengeduld, ... begrijpt u nu waar deze begrippen vandaan komen.  Dit werd in het Grootseminarie tentoongesteld i.v.m. de Erfgoeddag 'Kleur'.  Men nam als voorbeeld 1 dubbele pagina uit een codex van de Duinenabdij, handgeschreven en verlucht omstreeks 1200.
    Hoeveel tijd moet het niet gekost hebben om één zo een pagina te schrijven?

    26-04-2006, 10:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Boeken met de hand geschreven en mooi verlucht lagen afgelopen zondag tentoongesteld in het Grootseminarie te Brugge.  Dit Grootseminarie bevat archieven van diverse kerken en kloosters en een der opmerkelijkste archieven is dat van de Duinenabdij.  Dit werk komt uit dat archief.

    26-04-2006, 09:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootseminarie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet alleen het Engels klooster zette afgelopen zondag voor de 'Erfgoeddag' met als thema 'kleur' haar deuren open.  Ook het Grootseminarie deed dat, alhoewel beperkt.  In welgeteld 1 gelijkvloerse ruimte van dit grote gebouw vond hun tentoonstelling plaats.  Beperkt dus, maar wat getoond werd was magnifiek.  Kleurrijke kazuifels bijvoorbeeld.

    26-04-2006, 09:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om maar eens te tonen dat de deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie met hun tijd mee zijn.  Deze man die straks het Mariabeeld O.L.V. van de Rozenkrans mee zal helpen dragen doorheen Brugges straten heeft nu nog zijn mobieltje in de hand.

    26-04-2006, 09:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu kan het niet lang meer duren eer de processie voorbijkomt.  Deze politieman maant aan om de stoet ruim baan te geven.  Hier in de schaduw van de Sint-Salvatorstoren wachten verschillende relikwieën, waaronder die van het Heilig Bloed, om straks achteraan de processie mee in te schuiven.  Die twee mannen in die zwarte kledij vooraan zijn leden van de orde  van O.L.Vrouw van de Rozenkrans uit de Sint-Walburgaparochie. 

    26-04-2006, 09:10 geschreven door Bruggeblog  
    25-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... langs Brugges wegen komt men spreuken tegen.
    Dit is er eentje om over na te denken voor u slapen gaat.

    25-04-2006, 22:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 15 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er waren geen reacties op mijn eerste foto.  Daarom hier een tweede.  Waar is dit?  Zoals alle foto's op mijn blog is ook deze foto genomen in het centrum van Brugge.

    25-04-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een prentje van 't Minnewater kan nooit geen kwaad, het doet nooit pijn aan de ogen.
    Tot vanavond bij de fotoquiz!

    25-04-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.baron
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb u er ook genoeg van, van al die verkiezingen?  Ik heb het nog niet eens over miss-verkiezingen.  Neen, verkiezingen van de beste sportman, van de ondernemer van het jaar, het mooiste woord, de West-Vlaming van het jaar, ... enz.  Het stopt niet meer.  Nu is er de verkiezing stadsfiguur 2006 bijgekomen.  Och God!  Voor Brugge zijn nog vijf namen overgebleven van personen die dingen naar de titel.  Dat zijn: Jan Darthet, de stadsfotograat, Geert Van Hecke, uitbater van restaurant De Karmeliet, Raymond Van het Groenenwoud, de zanger, Luc Van Lierde, de triatleet die twee keer de Iron Man gewonnen heeft, en deze baron Polydor.  Terwijl de overige vier heren er geen seconde van wakker liggen of zij de titel krijgen of niet, vult 'baron Polydor van 't Smouthuus' momenteel zijn dagen met het ronselen van stemmen.  Nu moogt u één keer raden wie stadsfiguur Brugge 2006 wordt.
    Brugge heeft altijd al aparte volksfiguren gekend die gewone volksmensen waren maar graag in de belangstelling stonden en daar werkelijk alles voor over hadden.  Kent u Vincent De Groof?  Neen?  Hij was nochtans een echte Bruggeling.  Hij stierf op 9 juli 1874 te Londen en duizenden Londenaars hadden betaald om dat te zien.  Wat was er nu gebeurd?  Wel, Vincent De Groof, plakker en ornementenmaker van beroep, was altijd voor een stunt te vinden en in 1874 ontwierp hij een toestel waarmee hij beweerde te kunnen vliegen.  Eind juni van dat jaar plande hij een eerste proef.  Hij liet zijn toestel aan een luchtballon hangen en ging samen met de luchtballon omhoog.  Er stond veel wind.  De luchtballon dreef ver van Londen af.  Eenmaal hoog genoeg liet hij zijn vliegtuig loskoppelen en naar het schijnt heeft hij een half uur gevlogen.  Of dit waar is laat ik in het midden, maar het nieuws liep in alle geval als een lopend vuurtje door de stad en bij Vincent De Groofs tweede poging waren duizenden Londenaars samengekomen op het plein van Cremorn Gardens waarboven De Groof opnieuw zou stunten.   Zo gebeurde.  Wanneer ballon en 'vliegmachien' 5000 Engelse voet hoog waren sneed de ballonvaarder de koord die de twee verbond door en Vincent De Groof stortte met zijn vliegtuig recht naar beneden en viel te pletter voor de ogen van duizenden Londenaars.
    "Duizende oogen, op dat enkel punt gevestigd zagen plots den grooten vogel, die van het schuitje los gemaakt was, vooruit vallen, omdraaien en in eene onkennelijke en bloedige massa ten gronde storten.
    Arme duivel!  Hij kende, de glorie niet, maar hij bezat het gedacht het geloof, dat bergen doet opstaan, en nu bezig is het mirakel te verwezenlijken waarvan hij gedroomd had."  schreef de Gazette van Brugge er later over.



    25-04-2006, 18:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmeers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een ongewoon beeld.  Het zou evengoed een quizvraag kunnen zijn.  Waar is dit?  Deze keer verklap ik het zelf.  Dit is ergens op het einde van Westmeers en op de achtergrond ligt het koning Albert I park.

    25-04-2006, 10:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schilderijen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals in iedere kerk hangen ook hier in het Engels klooster schilderijen.  Dit is er één van: 'De verloochening door Petrus' van Gerard Seghers (1591-1651).

    25-04-2006, 10:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.smeedwerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De hekkens in smeedwerk in het Engels klooster zijn 18e eeuws.
    Het verguldsel is 19e eeuws.

    25-04-2006, 10:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.marmer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... aan de muren van het Engels klooster.

    25-04-2006, 10:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariabeeld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Mariabeeld in de nis boven het altaar is van de Luikse beeldhouwer Jan Delcourt (1627-1707).  Het is gemaakt uit Carrara marmer.  In heel de kerk is trouwens veel marmer verwerkt.  Het altaar alleen al bevat 23 soorten marmer, te Rome gekocht maar afkomstig uit Perzië en Egypte.

    25-04-2006, 10:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkijken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... in de kerk van het Engels klooster.

    25-04-2006, 10:07 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carmersstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We keren terug naar de Carmersstraat en het Engels klooster met zijn koepel die de omgeving domineert.  Let op 'Annaatje van 't Putje' aan de muur rechts.  Daar zal ik het nog wel eens over hebben.

    25-04-2006, 09:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En nog zijn we niet aan de Heilig Bloedprocessie toe.  De publieke belangstelling is groot.  Iedereen heeft zijn plaatsje aan de kant ingenomen.  De laatsten lopen nog door de straat maar zullen door de politie aangemaand worden terug te keren of aan de kant te blijven.  Nog enkele minuten geduld en de processie passeert.

    25-04-2006, 09:34 geschreven door Bruggeblog  
    24-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klaprozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Te lezen aan de ingang van het gerestaureerde Wevershof.  Dit Wevershof was honderd jaar geleden een van die oude 'forten' waar meer dan honderd arme mensen in mensonwaardige omstandigheden samenhokten.  Nu wonen er nog geen tien in veel comfortabeler omstandigheden.  En zij hebben zelfs, naar mijn mening, de mooiste leuze/spreuk van stadswege meegekregen.  Slaap wel, tel klaprozen in plaats van schaapjes en, ... tot morgen.

    24-04-2006, 22:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 15
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet flater maar Poke vond gisteren na 1 foto de oplossing van de vorige vraag.  Daarom nu een nieuwe.  Brugge heeft plekjes genoeg waar iedereen voorbijkomt maar nooit goed genoeg naar kijkt.  Naar dit hekken bijvoorbeeld.
    Waar is dit?  Antwoorden kan altijd door onder het artikel op reacties te klikken.  Ook bij foto's of commentaar van mijn kant: u kunt altijd reageren door onderaan op reacties te klikken.  Ik heb mijn meningen en ideeen, maar u hebt er ook.  Hoe interactiever mijn blog, hoe beter.

    24-04-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Club Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was er de voetbalderby Club tegen Cercle Brugge.  Dat is altijd iets speciaals.  Twee keer op een jaar is het van dattem, tenminste zolang Cercle in Eerste Nationale blijft hangen.  Club won gisteren met 2-0 van Cercle.  Traditiegetrouw worden de dagen nadien de Clubvlaggen uitgehangen.  Het zal de Cerclesupporters ferm de ogen uitsteken.

    Vanavond is er een nieuwe quizvraag.  Verwacht hem zowat om half tien.  Het is een week- (werk-) dag en om iedereen gelijke kansen te geven is dat misschien het beste tijdstip.

    24-04-2006, 17:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Want daar is de lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... daar is de zon.
    Voor wie twijfelt aan het kerktorentje op de achtergrond, het is het kerkje van de zusters in het Begijnhof.

    24-04-2006, 17:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge weer in kleur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We laten het Engels klooster even voor wat het is en trekken opnieuw naar buiten.  Daar zien we dat Brugge, na die lange winter, eindelijk weer in kleur verkrijgbaar is.

    24-04-2006, 17:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vriendelijke zusters
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het contact met de zusters uit het Engels klooster was erg hartelijk.

    24-04-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veel volk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat er veel belangstelling was voor dit Engels klooster bewijst deze foto.  Let op rechts het orgel uit 1895 dat geschonken werd door de familie van een van de zusters toen.  En recht voor ons uit bevindt zich het bovenkoor dat nu niet meer gebruikt wordt.  Leken kunnen de mis komen bijwonen en zitten nu samen met de zusters beneden.  Vroeger (tot aan het Vaticaans Concilie II) moesten de zusters apart zitten.  Dat deden zij in het bovenkoor.

    24-04-2006, 13:06 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.deus charitas est
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is die afbeelding van de goddelijke deugden geloof, hoop en liefde en met het zegevierend lam als symbool van Christus die door zijn offer de totale liefdesgave verwezenlijkt heeft.


    24-04-2006, 12:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engels klooster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag kunt u verschillende foto's van het Engels klooster verwachten.  Gisteren stelden de zusters van het monasterium Nazareth van kwart voor twee tot zes uur hun klooster open voor het publiek.  Het wordt algemeen 'Engels klooster' genoemd omdat de zusters tijdens de Franse Revolitie gevlucht waren naar Engeland en pas acht jaar later terugkeerden vanuit, ja: Engeland.  Het zijn kanunnikessen van Sint Augustinus.  Deze Sint Augustinus wordt symbolisch in de hemelse glorie opgenomen als we kijken naar de koepel.  Koepelkerken zijn uitzonderingen.  De gidsen vertellen graag dat voor dit ontwerp van koepel gekozen werd voor de betere akoestiek die op die manier gecreëerd wordt.  Alle muurschilderingen dateren van 1870 en zijn van Emile Hirsch (voor de filmfans: neen, het is niet de acteur met diezelfde naam).  Verder zien we een afbeelding van de goddelijke deugden geloof, hoop en liefde.  Het zegevierend lam is het symbool van Christus die door zijn offer de totale liefdesgave verwezenlijkt heeft.

    24-04-2006, 11:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De dagelijkse 'Heilig Bloedprocessie'- foto.  Nog altijd zijn we niet aan de processie toe.  Op de Markt staan grote tribunes.  Langzaam maar zeker zoeken de mensen er hun plekje op.  Aan deze kant staan ze achter de hekkens te wachten.  Let op de maquette van het Belfort en de plattegrond die speciaal gemaakt zijn voor de blinden.

    24-04-2006, 10:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag no. 14 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een kleine twee uur na het verschijnen van de eerste foto had Poke het juiste antwoord al klaar.  Poke beweert (bijna) niet meer in de binnenstad te komen maar het blijkt dat hij er nog altijd genoeg van weet.  Misschien heeft hij hier vroeger een broodje gekocht.  Ik alleszins wel.  Nu kan dat niet meer.  De bakkerij bestaat niet meer, samen met de bakkerij iets verderop in de Gentpoortstraat, maar aan de overkant.  Sommige handelaars in bepaalde straten hebben het blijkbaar moeilijk om overeind te blijven.  Of ze stoppen er mee en krijgen de zaak niet meer verkocht aan een valabele prijs omdat de ligging niet goed meer is.

    24-04-2006, 09:56 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    broek_city
    blog.seniorennet.be/broek_c
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!