Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Vandaag ben ik naar Open Bedrijvendag geweest. Veel van die bedrijven bevinden zich buiten het centrum en dat is a) nogal logisch en b) best zo. Zo ben ik vanmorgen voor het eerst het grote en binnenin lawaaierige bedrijf binnengestapt waar de zoon sinds een klein jaar tewerkgesteld is. Aangezien het bedrijf zich op een industrieterrein bevindt ver buiten de Brugse binnenstad zult er u hier op Bruggeblog niets van zien of horen. Ik wil enkel verklappen dat we met een tapijtje voor achter onze voordeur terug thuisgekomen zijn. In de vroege namiddag kon u me dan weer hier in het Hotel Novotel aantreffen. Heeft u net zoals ik gemerkt dat alle spandoeken te klein besteld waren en dat men dan maar van armoe de 'ber' van het woord 'oktober' er verticaal op gedrukt heeft? Ofwel wilde de organisatie (want ook 'Open Bedrijvendag' zelf is een bedrijf met 28 fulltime werknemers en een omzet van 2,5 miljoen euro) hier de kosten een beetje drukken. Artistiek bedoeld, zegt u? Bwah, 'k zou het zo niet willen bekijken! U moet mij excuseren, maar de binnenkant van dit gebouw, hotel Novotel in de Katelijnenstraat, krijgt u pas morgen. Ik heb vandaag te veel willen genieten. Straks wordt het ook nog genieten want ik wil er kost wat kost de laatste 100 pagina's van het boek dat ik via de boekenclub drie dagen geleden thuisbezorgd kreeg doorjagen. Ik ben nochtans geen snellezer maar dit boek leest als een trein, zoals men dat zo mooi zegt. Leest als een fiets zou ik meer toepasselijk moeten zeggen. Want het boek gaat over een fietstocht doorheen de Verenigde Staten van een dikke (in alle betekenissen van het woord!) eenzaat die aan het eind van de rit een magere, sociale man geworden is. De titel, vraagt u? 'De Geheugenloper'. Misschien volgend jaar kunt u het verhaal al helemaal verfilmd bekijken. De werktitel is 'The Memory Of Running" en de regisseur is Alfonso Cuaron. Kijk maar hier.
01-10-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 82
Ik vermoed dat iedereen iets gelijkaardigs dagelijks tientallen keren tegenkomt. Op de duur letten we er niet meer op. Maar waar in de binnenstad van Brugge is exact dit te zien? Alleen en alleen hier treft men dit aan in deze verschijning en nergens anders. Waar is het?
01-10-2006, 20:44 geschreven door Bruggeblog
mokkataartje
Ik heb mezelf deze namiddag eens getracteerd op een mokkataartje met daarbij een kopje heerlijke koffie. De feiten speelden zich af in de Vlamingstraat. Alhoewel de straat er momenteel wat gehavend uitziet wegens openbare werken zat omstreeks 15u het tearoom Van Mullem er stampvol. Alleen op het bescheiden terras waren er nog twee plaatsen beschikbaar. Op dat ogenblik zat men bijna door de voorraad taartjes heen maar gelukkig was er nog dit mokkataartje! Ik kan het u verzekeren: het heeft me gesmaakt.
01-10-2006, 17:27 geschreven door Bruggeblog
Stijn Streuvels
Patisserie Servaas Van Mullem? Is dat niet die zaak waar de schrijver Stijn Streuvels een tijdje als leerjongen bakker-patissier verbleef? Mocht u er nog aan twijfelen: leest u dan eens de laatste twee pagina's uit de 'Menuboek' die in de zaak op de tafeltjes ligt.
01-10-2006, 17:27 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 81 - de oplossing
Marie Delanghe reageerde na de vorige foto met "Is dat niet aan het Astridpark?" Jawel, dat is aan het Astridpark. Het antwoord is nogal vaag natuurlijk, maar kom, we gaan niet streng zijn. Mocht u het schilderij en vogelkooitje ook eens willen bewonderen, dan moet u in de Minderbroedersstraat nummer 7 zijn. Het vogeltje zelf heeft vanop zijn balkonnetje een prachtig uitzicht op het Astridpark, op de vijver, op de eendjes, het standbeeld, het kortgetrimde grasperk met in de verte de kiosk. Elk huis in Brugge heeft zijn geschiedenis. In dit huis was van 1907 tot 1925 de drukkerij van Hendrik De Zeine gevestigd. Een werk dat hier bijvoorbeeld gedrukt werd en nu bibliofiele waarde heeft is "In grooten Nood, oorspronkelijke geschiedenis uit Oud-Brugge".
01-10-2006, 17:06 geschreven door Bruggeblog
30-09-2006
Quizvraag 81 (deel 3)
Nog altijd niet gevonden? Okee dan. Een nieuwe foto. Het vogeltje wordt alsmaar kleiner, maar langs de andere kant ziet u meer en meer de plaats die we zoeken. Waar in de binnenstad van Brugge is dit?
30-09-2006, 21:38 geschreven door Bruggeblog
Vincent De Groof: The Flying Man (4de en laatste)
Zo ongeveer moet het allerlaatste vlieg-machine dat Vincent De Groof in 1874 ineenknutselde eruit gezien hebben. De tekening is - in tegenstelling tot vele tekeningen die in die periode her en der verschenen - gemaakt door een ooggetuige. De twee vleugels samen moeten bijna 12 meter overspannen hebben en de breedte was iets tussen 1 tot anderhalve meter. Onder de vleugels was er een soort van open, houten kooi waarin Centen kon rechtop staan. De vleugels zelf waren gemaakt uit rietstokken en baleinen en overspannen met stevige waterdichte zijde. De staart, gemaakt uit hetzelfde materiaal, mat 6 meter op 1 meter. Met een vernuftig stel hefbomen en transmissies kon Centen de vleugels en staart bewegen. Twee pogingen deed hij in 1874 boven de Cremorne Gardens, Chelsea, Londen, telkens met vele duizenden Londenaars die (mits betaling) kwamen kijken. De eerste keer dreef de ballon met daaronder Vincent De Groof in zijn vliegmachine tientallen kilometers af naar Brandon in Essex. Er werd beweerd dat hij daar in Brandon over een afstand van meer dan 300 meter zelfstandig door de lucht gevlogen had. Nu nog altijd wordt dat door velen beweerd. Dankzij Bob Warnier en zijn boekje De Vliegende Plafonneerder weten we dat het geen waar is. Voor de rechtbank die later de hele zaak onderzocht verklaarde de bestuurder van de luchtballon, Joseph Simmons, dat "De Groof zich los maakte op minder dan 1.000 voet en eerden beneden was dan hijzelf". Gelogen heeft hij niet, maar de waarheid is dat Centen zich pas losmaakte toen hij beneden was en natuurlijk was hij eerder beneden want hij hing eronder. Na die eerst vlucht zorgde de eigenaar van Cremorne Gardens voor barnumreclame waarin verteld werd van de 'geslaagde vlucht' van De Groof. Daardoor kwam enkele dagen later nog meer volk naar zijn domein en de kassa rinkelde. U moet weten dat afgesproken was dat De Groof 1 procent van de inkomsten zou opstrijken. Die tweede poging gebeurde op 9 juli 1874. Die dag stond er veel te veel wind. Toch moest de poging kost wat kost doorgaan. De ballon steeg op met Centen en zijn vliegmachien eronder en dreef af in de richting van de kerk van Chelsea. Daar vlakbij rukte Centen aan de koord die hem met de ballon verbond. Het was waarschijnlijk door de harde wind maar de vleugels van zijn machine klapten onmiddellijk over en het geheel stortte in een razende vaart vanop een hoogste van zowat 25 meter recht naar beneden op de straatkeien van Robert Street. Nog voor Centen in het hospitaal aankwam was hij al overleden. Zijn vrouw die bij het zien van dit alles flauwviel, bleek later zijn echte vrouw niet te zijn (stelt u zich dit eens voor in het Victoriaanse Londen: o schande, o schande) maar iemand die hij in Brussel had leren kennen. Zijn echte vrouw was voordien al met de kinderen naar haar ouders in Vlissingen getrokken. Waarschijnlijk was ze het beu geworden dat haar man zijn werk verwaarloosde en dat hij al zijn geld en tijd in zijn uitvindingen stak.
30-09-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog
Vincent De Groof: The Flying Man (3)
Helemaal alleen werkte Vincent De Groof niet aan zijn plannen om met zijn uitvinding het luchtruim te veroveren. Zo had hij onder andere Louis Lava uit de Karthuizerinnenstraat en de kleermaker Amandus Hutchinson uit de Wollestraat die hem daarbij hielpen. Maar de proefnemingen deed hij allemaal zelf. Er werd beweerd dat zijn eerste experimenten gebeurden hier op zolder in zijn huis. Later moet er waarschijnlijk een poging geweest zijn op een bleekweide langs de Meersen. Maar de poging die bijna zeker plaatsgevonden heeft in Brugge gebeurde in de tuin van blekerij De Rudder langs de Peterseliestraat. Wilt u enig idee hebben van hoe dat er ongeveer uitzag: op www.beeldbankbrugge.be is er welgeteld 1 foto te vinden van de bleekweiden tussen de Peterseliestraat en de Vesten. Ze is genomen in 1898 door Florimond Van Acker en toont goed de gracht en blekerijgronden. Mocht u de foto ter plekke in het stadsarchief willen bekijken: de code is G/C760/3. Honderden Bruggelingen moeten indertijd vanop de vesting gaan kijken zijn hoe Centen De Groof van aan de overkant van de gracht in die bleekweide op een dubbele ladder klom, zijn armen verbonden met zelfgemaakte vleugels, en zonder ook maar de minste schrik daar klapwiekend met zijn vleugels vanaf sprong. Hoe die sprong verder verlopen was, daar waren de meningen nogal verdeeld over. Feit is alleszins dat de toenmalige Burgemeester van Brugge, Jules Boyaval, alle verdere pogingen tot vliegen op het grondgebied van de stad verbood. "Ik voorzie een ongeluk en wens rechtstreeks noch onrechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor uw dood!" moeten Boyavals woorden geweest zijn. Het belette Centen niet om verder proefnemingen te doen. Er zijn pogingen van hem bekend in Brussel, Parijs en Londen. Dat hij waarschijnlijk bij een van die pogingen zijn voet of been moet gebroken hebben is ook bijna zeker.
30-09-2006, 16:36 geschreven door Bruggeblog
Vincent De Groof: The Flying Man (2)
In tegenstelling tot wat de inhoud van veel spotliederen en spotdichten die zowel in Brugge als in het buitenland (Groot-Brittannië) over hem opdoken na zijn ongelukkige dood (en nog tientallen jaren daarna), moet Vincent De Groof wel degelijk een intelligent man geweest zijn. Naast het ontwerpen van verschillende machines waarmee hij zelf door armbewegingen uitteste of hij kon vliegen was vroeger van hem bekend dat hij nog andere zaken uitgevonden had, o.a. een soort cement waarmee dijken gebouwd (konden) worden. Langs de ene kant was De Groof intelligent maar langs de andere kant was hij ook een getrainde sportman en dat was in die tijd veeleer uitzondering dan regel. Daarenboven moet het iemand geweest zijn die van geen kleintje vervaard was. Hij was het type dat, om zijn pijp aan te steken, gewoon op een gaslantaarn klom. Zo werd er ook verteld dat men in zijn omgeving het fragment uit het boek van "De Graaf van Monte Christo" waarin de hoofdfiguur Edmond Dantès zich in een lijkwade liet naaien en in zee werpen waarna Dantès kon ontsnappen uit een gevangenis die gebouwd was midden in zee als een fameus huzarenstukje beschouwde. Welnu, Centen ging dat ook eens proberen en het lukte hem toch wel zeker! In de jaren toen Vincent De Groof leefde stond het vliegen echt nog in de kinderschoenen. Enerzijds waren er al de ballonvaarders zoals François Goudeseune (onlangs nog uitgebeeld op het zandsculptuurfestival). En anderzijds waren er de 'stuntmannen' die dikwijls met eigen ontworpen machines probeerden te verwezenlijken wat Leonardo da Vinci eeuwen tevoren ook al geopperd had: geef de mens vleugels en hij zal kunnen vliegen als een vogel. Vincent De Groof was dus iemand van die laatste 'gevaarlijke' soort. Want het jammerlijke van de zaak was: hij geloofde - net zoals veel uitvinders trouwens - niet voor 100 procent, maar voor 200 procent in het ooit eens welslagen van uitvinding. Meer nog: hoe meer mislukkingen hij had en hoe meer men begon te spotten met die Brugse Zot, des te meer groeide in hem de wil om alle spotters eindelijk eens en voorgoed de mond te snoeren door dé ultieme stunt. Het huis langs de Langerei dat De Groof bewoonde is dat rechts op deze foto juist voor de Sint-Gilliskerk.
30-09-2006, 12:39 geschreven door Bruggeblog
Vincent De Groof: The Flying Man.
Gedurende het half jaar dat mijn blog bestaat heb ik terloops twee keer de naam van Vincent De Groof (geb. 6 dec 1830 (of 1831), Rotterdam - gest. 9 juli 1874, Londen) laten vallen. Het wordt hoog tijd dat ik deze belangwekkende Bruggeling eens echt aan bod laat komen. Ik heb het over een man, plafonneerder van beroep, waarvan Achiel Van Acker ooit zei dat het dringend tijd werd om een straat of plein in Brugge naar hem te noemen. Het is er helaas nog altijd niet van gekomen. Waarom zou er gerust in Brugge een straat of plein naar deze 'Centen' genoemd moeten worden? Wel, neem zelf eens de proef op de som en gooi "Vincent De Groof" eens in gelijk welke zoekmachine op internet. U zult dan vlug merken dat hij wereldwijd beschouwd wordt als een der pioniers van de luchtvaart. Tijdens de laatste Zandfeesten kocht ik op de rommelmarkt het boekje 'De Vliegende Plafonneerder' van Bob Warnier (gesigneerd en wel door de auteur zelf) en dat boekje vertelt nu eens haarfijn hoe het zit met die Centen De Groof en zijn uitvindingen. Bob Warnier heeft dit boekje na veel opzoekingswerk geschreven en kwam tot enkele verrassende bevindingen. Zo bijvoorbeeld is er de verbazende conclusie dat deze luchtvaartpioniernooit echt gevlogen heeft. Kort na Vincents geboorte kwam het gezin De Groof naar Brugge wonen, meer bepaald naar de Langestraat 23 (het huidige nummer 9). Ook later, toen Vincents ouder gestorven waren, verbleef Vincent met zijn vrouw en kinderen de meeste tijd hier in dit huis.
30-09-2006, 11:14 geschreven door Bruggeblog
29-09-2006
Quizvraag 81 (deel 2)
Een tweede foto van deze plaats in het centrum van Brugge en op deze tweede foto krijgt u al heel wat meer te zien. Weet u nu waar dit is?
29-09-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog
herfst (2)
Na juli als warmste julimaand ooit sinds de metereologische metingen in het jaar 1800 en stilletjes voor het eerst opgetekend werden en na de natste augustusmaand die dit jaar daarop volgde is men nu al zeker, zelfs met nog 1 dag te gaan, dat september opnieuw de warmste septembermaand ooit wordt. Drie recordmaanden op rij, dat is stilaan van het goede te veel. Als we bovendien (eveneens dankzij metingen) weten dat in een spectaculair korte tijd een derde van de ijskap op de Noordpool verdwenen is, dan stemt zoiets tot nadenken. Snel ingrijpen lijkt geboden, maar hoe? Overal ter wereld schijnen mensen dit opwarmingsproces van de aarde precies nog te willen bespoedigen. Denk bijvoorbeeld aan het moedwillig in brand steken van bossen in Spanje onlangs. Hier in Brugge lijkt Moenaert een stapje in de goeie richting gezet te hebben door een deel van het Lappersfortbos voor 5 jaar (wat een luxe, jongens en meisjes: 5 jaar, amai!!!) als wandelbos voor te behouden. Langs de andere kant is het quasi zeker dat een nog veel grotere lap Lappersfortbos aan de industrie zal prijsgegeven worden. Ze hebben het 'm dus toch gelapt!
29-09-2006, 20:41 geschreven door Bruggeblog
Herfst
Onherroepelijk maar haast ongemerkt schuift de natuur de herfst binnen. De bladeren aan deze boom liegen er niet om.
29-09-2006, 20:15 geschreven door Bruggeblog
scholieren
Het nieuwe schooljaar is ondertussen opnieuw enkele weken oud. Sommige scholen beginnen al heel vroeg met hun didactische uitstapjes. Didactisch betekent niet alleen plezier beleven maar ook taken uitvoeren. En waarom zou men dat niet gezamenlijk doen, gezellig bijeenzittend op het podium aan het Walplein?
29-09-2006, 20:12 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (10de en laatste)
Dit is een der gebouwen die voor het project Predikheren tegen de vlakte moet, maar toch weinig of niks historische waarde heeft. Het gebouw en de erachter liggende voormalige binnenkoer van de rijkswacht zal plaats moeten ruimen voor een volledig nieuw gebouw waarin, eenmaal dit project afgewerkt, het Rijksarchief komt.
29-09-2006, 10:45 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (9)
In dit gebouw komen, tenminste als alles goed en wel doorgaat, eerlang de tentoonstellings- en vergaderruimten van het Rijksarchief.
29-09-2006, 10:34 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (8)
Vandaag breng ik u de ontknoping in wat ik gemakshalve genoemd heb 'Grand Hotel Verriest' maar dat eigenlijk bij de Regie der Gebouwen onderdeel is van het prestigieuze project 'De Predikheren'. U weet ondertussen dat in de voormalige rijkswachtgebouwen langsheen de Predikherenrei restauratiewerken gaande zijn en dat, eenmaal dat verwezenlijkt is het Justitiehuis naar daar verhuist. Tot zover fase 1 van het project 'De Predikheren'. Heeft men daarna nog altijd voldoende miljoenen euro's bijeengescharreld gekregen, dan wordt werk gemaakt van fase 2 van het plan dat zich afspeelt op dit gedeelte van het voormalige domein van de predikheren. De gebouwen langs de Langestraat zullen bijvoorbeeld opgeknapt worden. Dit is de achterzijde ervan en, zoals u vaststellen kunt, is dit geen overbodige luxe. Daarna wordt de inrijpoort en dit pad omgevormd tot inrit naar een ondergrondse parkeergarage bestaande uit twee niveau's, goed voor zo'n 200 parkeerplaatsen. Daar bovenop komt een volledige nieuwbouw (dit is min of meer op de plaats waar totnogtoe de binnenkoer van de rijkswacht zich bevond) en in dat gebouw komt het volledige archief van het Rijksarchief dat sinds 1912 tot op heden veel te krap bemeten zit in de Poortersloge. Op het gelijkvloers van het nieuwe gebouw komen o.a. een vestiaire, een leeszaal en een cafetaria. Gelijktijdig wordt het Hotel Verriest gerestaureerd en de zalen erin, waaronder de fameuze kapittelzaal, zullen, eenmaal afgewerkt, hoofdzakelijk dienst doen als vergader- en tentoonstellingsruimten. Net zoals het stadsarchief met de regelmaat van een klok belangwekkende tentoonstellingen houdt, zal dan ook het rijksarchief dat kunnen, eenmaal het project 'De Predikheren' volledig achter de rug is en het archief van de Poortersloge naar hier verhuisd is. Dat dit hele project belangwekkend is hoef ik waarschijnlijk niet te onderstrepen. Het zal dit gedeelte van onze stad opwaarderen en ook het rijksarchief zal eindelijk de bestemming krijgen waar het recht op heeft. Echt veel nieuws heb ik u eigenlijk niet verteld, anderhalf jaar geleden al werd dit project aan de pers voorgesteld, maar velen onder u zullen het waarschijnlijk over het hoofd gezien hebben en zeker ook niet beseft hebben wat voor een prestigieuze zaak dit wel is.
29-09-2006, 10:25 geschreven door Bruggeblog
28-09-2006
Quizvraag 81
Een uurtje vroeger dan ik normaal doe plaats ik vanavond de nieuwe fotovraag. Trouwe bezoekers van mijn blog weten ondertussen al dat ik telkens start met een detail. Vindt u in de tijdspanne tussen nu en morgenavond nog altijd niet waar in het centrum van Brugge dit te zien is, dan krijgt u morgen een tweede foto die een ruimer beeld geeft van de bewuste plek. Dit doe ik dag na dag tot uiteindelijk iemand de oplossing geeft. Bij hoge uitzondering gebeurt het wel eens dat ik 4 foto's van één en dezelfde plek tonen moet maar meestal weet u het al na één of twee. Ook voor mij blijft dit onderdeel van mijn blog leuk. Ik ben altijd benieuwd of u ook ziet wat ik zie en ben razend benieuwd wie deze keer de eerste zal zijn met het goede antwoord. En, wie weet, misschien is dit wel uw huis?
28-09-2006, 20:36 geschreven door Bruggeblog
Oosterlingenhuis
Nolfinarium maakte me benieuwd omdat hij wist dat momenteel het Oosterlingenhuis als kantoorgebouw gebruikt wordt voor een internationaal koffiebedrijf. Daarom heb ik eens gekeken naar de naam van het bedrijf op de gevel en, jawel, het is n.v. Supremo s.a., en dat blijkt een koffiebedrijf te zijn. Heeft u doorgeklikt naar de site van het bedrijf? Wat mij vooral opviel in de tekst waarin ze het Oosterlingenhuis en Brugge beschrijven was volgend zinnetje: Brugge is a well-known medieval town that attracks thousands of tourists every year. Every year? Van een understatement gesproken! Had er nu nog gestaan every day, dat zou al correcter zijn, vind ik.
28-09-2006, 16:15 geschreven door Bruggeblog
quizvraag 80 - de oplossing
Deze keer is het Nolfinarium opnieuw die bewijst zijn stad te kennen. Volgens de weerspiegeling in de ramen was het voor velen waarschijnlijk al duidelijk dat we moesten zoeken in de omtrek van het Oosterlingenplein. Maar nu moest u nog de naam van het gebouw vinden dat ik fotografeerde. En Nolfinarium wist dat dit het Oosterlingenhuis zelf is. Die benaming Oosterlingen mag niet opgevat worden zoals wij dat tegenwoordig bedoelen. Japanners, Chinezen of Koreanen zijn het helemaal niet. Die Oosterlingen die hier in Brugge sinds 1457 hun natiehuis hadden om handel te drijven waren gewoonweg (Noord-) Duitsers en de benaming was geenszins verkeerd: zij kwamen uit het Oosten, dus het waren Oosterlingen.
28-09-2006, 16:01 geschreven door Bruggeblog
Open Bedrijvendag
Zondag is er opnieuw Open Bedrijvendag. Op de uitnodiging die ik in handen heb blijkt dat men ook open staat voor humor. Elk bedrijf kondigt zich op die uitnodiging kort en kernachtig aan. Zo lees ik bij Dentaal Tema & Rongé: Wij zetten letterlijk een tandje bij! Of wat denkt u van de slogan van het Verkeersopleidingscentrum: zin in een slippertje? De leuze van de vrije Brugse radio VBRO (die ook meedoet) luidt al jaren: da's joen radio. Dit radiostation heb ik al enkele keren weten verhuizen. Op het ogenblik hebben ze hun locatie hier gevonden, in Ter Beurze, en dat is zo één van die Brugse gebouwen waar een enorm rijke geschiedenis aan vasthangt. Veelbetekenend is het feit dat de naam van het gebouw, genoemd naar Jacob Van Der Buerse, waarschijnlijk tot in de eeuwigheid internationaal zal verderleven dankzij de bedrijvigheid die hier in de 15de eeuw voor het eerst was, namelijk internationale geldhandel. Beurs, bourse, börse, börs, bolsa, enz... het zijn in vele talen allemaal woorden die schatplichtig zijn aan de benaming van dit gebouw. Nu terug to the point: humor en kort en kernachtig zijn, daar had ik het over. Het programmaboekje van de afgelopen Open Monumentendag bevat op sommige pagina's ook humor maar kort en kernachtig kan ik de meeste teksten niet noemen. Ik geef één voorbeeld dat gaat over het klooster van de ongeschoeide karmelieten in de Ezelstraat. Zelf zal ik kort en kernachtig vertellen waar wat volgt over gaat: "Er zijn nog slechts 7 karmelieten op het hele domein en om in de 21ste eeuw de nodige herstellingskosten aan de gebouwen te kunnen blijven betalen zijn de kloosterlingen genoodzaakt om bepaalde delen ervan te verhuren voor seminaries of feestjes." Dit is wat ze er in het boekje van maken: "Het initiatief situeert zich op het snijpunt van economie en spiritualiteit, en is bedoeld om aan de hand van de verhuur voldoende inkomsten te genereren zodat de bestaande Karmelgemeenschap zich vanuit zijn vertrouwde omgeving kan blijven inzetten voor hun missie." Nu komt het: "Het scharnieren tussen het contemplatieve leven in het klooster enerzijds en 'De Priorij' als "venue" voor stijlvolle events met een toegevoegde waarde anderzijds, moet een kruisbestuiving mogelijk maken tussen beide." Grappig hé hoe iemand denkt al zijn geleerdheid te moeten etaleren en in zijn overijverigheid potsierlijke zinnen ineenflanst?
28-09-2006, 15:15 geschreven door Bruggeblog
27-09-2006
Atchugarry, artistiek
Dat Atchygarry's sublieme marmer en Brugge's charmante panorama algauw uitnodigen tot een bescheiden poging tot artistiek gefriemel, dat lijdt geen twijfel. Daarom dit kleine frivoliteitje in zwart-wit mijnentwege. Het weze mij hopelijk vergeven, tot in de eeuwigheid der eeuwigheid.
27-09-2006, 23:24 geschreven door Bruggeblog
Atchugarry, I presume?
Mocht u nog twijfelen aan de authenticiteit van de Atchugarry's die op dit ogenblik Brugge bemarmeren: hierzie, dit is Pablo's signatuur in puur Zuid-Amerikaanse schriftuur!
27-09-2006, 23:14 geschreven door Bruggeblog
Carrara marmer
Persoonlijk vind ik die in Carrara marmer gevatte Atchugarry's echt wel iets universeels hebben. Vooral op mijn zolder zou dit exemplaar zeker niet misstaan en ik ben er zeker van dat het bij mijn zolderkat dezelfde reacties uitlokken zou als de monoliet die in de cultfilm van Stanley Kubrick, namelijk 2001, A Space Oddysey daarin de prehistorische apen biologeerde. Op dit ogenblik denkt u ongetwijfeld dat ik een vijs los heb, hé? Toch zweer ik u dat ik een zolder heb met daarop een zolderkat, die in tegenstelling tot mijn huiskat die ik eerder al eens voor u gefotografeerd heb, louter bovenin mijn huis ronddwaalt. Waarom? vraagt u zich nu natuurlijk af. Omdat mijn zolderkat mijn huiskat jarenlang tiranniseerde en pestte en plaagde benedenshuis, in die mate dat wij het uiteindelijk wijselijk vonden om de twee katachtigen met totaal verschillende karakters nooit meer met elkaar te confronteren. Sindsdien heerst er ten huize Bruggeblog huiselijke vrede. En om mijn zolderkat enigszins te verstrooien zou dit Atchugarrytje op onze zolder zeker niet misstaan. Een schamel lampje erop en mijn zolderkat zoldert zelfs op zondag de lappen van 't dak.
27-09-2006, 23:03 geschreven door Bruggeblog
Lantaarntoren
De lantaarntoren van het Concertgebouw, zo wordt dit gedeelte van Brugges meest moderne cultuurtempel genoemd. Heeft u hier de laatste jaren 's avonds al eens een lantaarn zien branden zeven hoog bovenin? Het is een zeldzaamheid, dat kan ik u verzekeren! En als er al eens een lichtje brandt bovenin deze van klassieke muzikaliteit niet gespeende Lorelei, dan kan dat piepkleine bakentje die arme schipper, ocharme de man, in onze stad zowaar op drift, alleen maar tot totale schipbreuk brengen. Dit gezegd zijnde, ziehier een fotootje van deze plek hoog en droog bovenin, maar nu overdag. Pablo Atchugarry stelt hier nog een tijdje zijn marmeren monolieten tentoon. Ach, houdt u niet zo van kunst maar wel van een magnifiek uitzicht op uw stad, komt allen naar hier. Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling kunt u als (Groot-) Bruggeling toch gratis binnen. U neemt op het gelijkvloers de lift en duwt op het nummer 7. Eenmaal boven gekomen toont u uw identiteitskaart en u kunt beginnen genieten van het panorama. En u krijgt er nog een stom ticket op de koop toe bij!
27-09-2006, 22:28 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 80
We zijn al toe aan quizvraag 80. Een foto. Een plaats in de Brugse binnenstad. Kunt u mij vertellen welk gebouw ik gefotografeerd heb?
27-09-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (7)
In een latere fase bijgebouwd en al het eerst vervallen geraakt. Dat is in het kort wat er te vertellen valt over dit gebouwtje dat ooit onderdeel was van het prestigieuze Grand Hotel Verriest dat van 1914 tot aan de tweede wereldoorlog hoofdzakelijk Britse toeristen ontving. Bemerk erachter de hoge zendmast van de Rijkswacht die tot 1988 opereerde vanuit de Predikherenrei. Daarachter rechts staat de kraan die duidt op de renovatiewerken aan het gebouw langsheen de Predikherenrei waar binnenkort het Justitiehuis komt.
27-09-2006, 13:30 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 79 - de oplossing
Net zoals Tom Boonen niet elk jaar én de Ronde Van Vlaanderen én Parijs-Roubaix én het Wereldkampioenschap kan winnen is deze keer bij de quizvraag op Bruggeblog ook de hegemonie van Carlos Dejaegher op het ogenblik gebroken. Onze Jan heeft daarvoor gezorgd. Deze nachtbel die al lang geen nachtbel meer is kunt u nog bewonderen, zoals Jan schreef, aan de ingang tot het Oud Sint-Jan, kant Mariastraat. (Jan vermeldde eigenlijk Katelijnestraat, maar officiëel begint de Mariastraat aan de Mariabrug, dus hier aan het Oud Sint-Jan) Bruggeblog zelf werkt momenteel nog altijd op halve kracht, excuses daarvoor, maar familiale omstandigheden verhinderen me om voorlopig meer te bloggen. Vanavond krijgt u alleszins een nieuwe fotovraag en ook over het vroegere domein van de dominicanen of predikheren ben ik ook nog niet volledig uitverteld. Net zoals het een goed ineengestoken soapserie betaamt blijf ik u aan het lijntje houden. Het beste moet nog altijd komen!
27-09-2006, 12:47 geschreven door Bruggeblog
26-09-2006
Grand Hotel Verriest (6)
Dit is de ingang tot het gebouw dat ooit eens 'Grand Hotel Verriest' heette en later de vaste stek werd van het Rode Kruis. Sinds 1990 staat het leeg. Weinig doet vermoeden dat er achter de gevel van dit gebouw (dat trouwens op 5 maart 2001 beschermd werd als monument) zich nog veel restanten bevinden van het vroegere dominicanenklooster. De inkom met kruisribgewelven en de kapittelzaal bijvoorbeeld. Maar ook de zolderruimte met houten gebinten blijkt historisch erg waardevol te zijn. Het dak zelf werd in 2002 nog gerenoveerd.
26-09-2006, 22:51 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 79 (deel 2)
Geen bijkomende tip, u moet het doen met alleen maar de foto. Tip top, alles staat erop. Waar in de binnenstad van Brugge komt u dit tegen?
26-09-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (5)
De Langestraat. Op basis van een foto uit 1930. Dezelfde plaatst als die van de vorige foto's. Gestart in 1905 en nog salons bijgebouwd in 1927 was dit Grand Hotel Verriest vooral tijdens het interbellum erg gegeerd bij de Britse toeristen. De foto is genomen vanuit de gebouwen links waar nu het Flanders Hotel in gevestigd is.
26-09-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (4)
Dit is het gebouw dat van 1947 tot 1990 dienst deed als Rode Kruisgebouw. Nu staat het voorlopig leeg. De Regie der Gebouwen kocht het in 1988 op en heeft er grootse plannen mee. Meer daarover later. Op het ogenblik wordt alleen het terrein ervoor gebruikt als parkeergelegenheid voor de klanten van het Flanders Hotel, gelegen in de Langestraat op nummer 38.
26-09-2006, 12:01 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (3)
Dit is de poort op Langestraat nummer 34 die toegang verschaft tot de achterliggende domeinen. Recht voor u ziet u het gebouw dat nog tot in 1990 gebruikt werd door het Rode Kruis. Ook ik ben er ooit eens, dat moet zo'n dertig jaar geleden geweest zijn, terechtgekomen dankzij een wandeltocht die hier voor zover ik me nog herinner eindigde. Gelijk kon ik aan het einde van de wandeltocht bloed geven en dat heb ik toen gedaan ook.
26-09-2006, 11:50 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest (2)
Als een der grote referentiepunten om te kijken hoe Brugge er eeuwen geleden uitzag wordt de gedetailleerde kaart die Marcus Gheeraerts in 1562 maakte veel gebruikt. Dat doen wij vandaag ook om ons enigszins in te beelden hoe dit stukje Langestraat er eeuwenlang moet uitgezien hebben. In 1801 werd deze kloosterkerk van de dominicanen gesloopt.
26-09-2006, 11:33 geschreven door Bruggeblog
Grand Hotel Verriest
Laat me de komende reeks berichten gemakshalve allemaal onder de titel "Grand Hotel Verriest" plaatsen. Straks zal blijken waarom. Dit is Langestraat 34. Samen met de gebouwen links en rechts ernaast is het een neoclassicistische lijstgevel die in 1862 door Isidoor Alleweireldt ontworpen werd. Nog belangrijke voorbeelden van neoclassicistische gevels van deze architect zijn in Brugge o.a. terug te vinden op Hoefijzerlaan 21 en Minderbroedersstraat 1. Maar we hebben het over de Langestraat en meer bepaald dit gedeelte ervan en de gronden erachter. Tot 60 jaar voor deze gevels opgetrokken werden (ik spreek dan over 1801) was hier nog het koor van de dominicanenkerk te zien met daarachter de kerktoren. We kunnen het ons nauwelijks nog voorstellen.
26-09-2006, 11:07 geschreven door Bruggeblog
25-09-2006
Quizvraag 79
Eerst en vooral even reageren op een uitlating van fjet op mijn vorig bericht: Fjet, ik weet niet hoe lang u mijn blog al volgt maar iedereen die dat doet merkt algauw dat dit meer is dan gewoon maar een blog over fotografie. Als dat mijn bedoeling zou zijn, dan zou ik nooit één woord commentaar bij de foto's leveren. Heeft u nog niet gemerkt dat alles op mijn blog maar één doel heeft: het Brugge van vroeger en nu en van de toekomst te tonen, heerlijk oversausd met mijn persoonlijke visie? Als het moet horen daar regelmatig minder mooie en soms zelfs lelijke foto's bij. En nog iets: Groot Brugge heeft meer dan honderdduizend inwoners. Zelfs de binnenstad (dat waar Bruggeblog het altijd over heeft) telt 20.000 zielen. Noemt u eens 1 dorp op met zo veel inwoners? Als u dorpspolitiek schamper bedoelt, dan kunt u het op het ogenblik evengoed hebben over de nationale politiek want velen kijken daar momenteel ook niet verder dan in hun eigen kleine plaatselijke territoriumpje waar binnenkort stemmen gehaald moeten worden. Iets anders nu. Vanaf vandaag lever ik waar mogelijk de foto's op nog grotere resolutie. In gewone mensentaal gezegd: u zult ze in nog groter formaat op uw beeldscherm kunnen bekijken. Ik vermoed dat u dat liever zult hebben maar mocht het voor u toch tegenvallen, laat het a.u.b. weten. De quizvraag nu: waar in hartje Brugge kunt u dit zien?
25-09-2006, 21:33 geschreven door Bruggeblog
Lastige Bruggeling
Naar aanleiding van de nakende 'zelf gekozen politieke oppensioenstelling' van onze schepen Jean Van den Bilcke werd deze man die de afgelopen 30 jaar de plaatselijke politiek naast geel ook een beetje rood kon kleuren en daar eind dit jaar in alle schoonheid een punt wil achter zetten, werd deze man gisteren uitgebreid gevierd. Tijdens die viering opperde Pol Van Den Driessche, zijn collega-redacteur van het destijds legendarische krantje 'De Lastige Bruggeling' ( het blad dat de sociaal-economische toestand in Brugge van voor 1976 op de korrel nam), dat het anno 2006 misschien hoog tijd werd voor een nieuwe 'Lastigen' want dat de regionale pers hier niet meer kritisch is. Hallo?!? Ik begrijp dat de Van den Bilckes en Fossaerts en Van Den Driessches met weemoed terugblikken op die goeie ouwe tijd van de Lastigen Bruggeling maar die tijd komt helaas nooit meer terug. Jazeker Pol, de regionale geschreven pers bestaat tegenwoordig steeds meer uit pennenlikkers, hielenlikkers en kopiisten, daarin heeft u overschot van gelijk, maar heeft de zeer geëerde heer Van Den Driessche, momenteel hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de televisiezender VTM, al eens gehoord van Internet en de impact ervan? Al sinds enkele jaren biedt dit medium een uiterst kritische blik op de lokale toestand. Moon Art Gallery, al van gehoord Pol? En naast MAG zijn er op internet verschillende losse chroniqueurs van het dagelijkse Brugse leven te vinden die regelmatig geen blad voor de mond houden. (Mag ik mijzelf daar ook bij rekenen?) Wil ik hiermee maar besluiten dat, Pol, Brugge echt geen Lastigen Bruggeling meer nodig heeft om lastig te doen, houdt u het zelf maar op het 'minder lastige' becommentariëren van het koningshuis.