NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
 • Heras
 • over slapende rekeningen en slapende blogs
 • Lopen-op-de-Vesten
 • de Gentpoortvesten
 • Sparco
 • Een zalig kerstfeest
 • baggerwerken
 • quizvraag 184 (deel 2)
 • oeps ...
 • quizvraag 184
 • Kersenboomstraat
 • vier luchtroosters
 • quizvraag 183 - de oplossing
 • Rainer Maria Rilke in Brugge
 • madeliefjesvelden
  Zoeken in blog

  26-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 106 (deel 2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto die u al iets meer toont van de plaats in Brugge die we zoeken.   Waar is dit te zien.


  26-11-2006, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in Brugge aangekomen (3)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat Sinterklaas een kindervriend is eerste klasse is met dit fotootje van deze namiddag op de Burg nog maar eens overduidelijk bewezen.
  Marc Willems heeft me vandaag opmerkzaam gemaakt op de geschiedkundige theorie dat in oorsprong in onze streken de Noordse God Wodan de rol speelde die door de invloed van het christendom door Sint Nicolaas van Myrna werd overgenomen.  Opvallend zijn alleszins de vele gelijkenissen die beide figuren voor ons betekenden (Wodan) en betekenen (Sinterklaas).   Wodan bijvoorbeeld geeft geschenken door het joelgat en onze Sint Niklaas door de schoorsteen.  Nog opmerkelijker: Wodan is de beschermer van de schoenmakers en wat doen we de avond voor 6 december?  Ja juist, ons schoentje zetten voor Sinterklaas.  En waarom bestaan er de zwarte pieten?  Die witte mannen die zich zo nodig met zwarte schoensmeer moeten insmeren om zich daarna volledig ten dienste te stellen van de Sint?  Wodan was een godheid en hij had om zich heen ook een schare zwarte krijgers.  Samen joegen zij op een afschuwelijk monster, namelijk op de wolf Fenrir die de zon wilde verslinden.  Wil uitgerekend nu in dit jaargetijde waarin Sinterklaas ten tonele verschijnt die zon alle moeite van de wereld hebben om stand te bieden tegen de eeuwige duisternis!


  26-11-2006, 18:25 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in Brugge aangekomen (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Snoepgoed voor de kinderen in volle vlucht, heeft u dat al eens gezien?  Neen?  Dan is het nu de eerste keer.


  26-11-2006, 17:56 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in Brugge aangekomen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Eindelijk, eindelijk!  Na wekenlang wachten is Sinterklaas in onze stad gearriveerd.  Hier in Brugge wordt deze hoogbejaarde man, ondanks de commercie die in deze periode van het jaar andere figuren naar voren willen schuiven, nog altijd als de enige echte kindervriend beschouwd.  Naar jaarlijkse gewoonte kwam de goedheilige man vanuit de richting van Damme en hij voer in een bootje samen met zijn Pieten de reitjes af tot aan de Vismarkt.  Van daar uit trok hij naar het stadhuis waar hij, ten overstaan van de honderden kinderen en nog eens honderden ouders en grootouders en daar bovenop nog een kwak toeristen, op het balkon verscheen met onze schepen Lieve Mus en haar kleinkind.  Lieve Mus is als een mus zo groot maar gelukkig voor haar kwam haar hoofd nog net boven de balustrade uit piepen.  Haar kleinkind heeft blijkbaar dezelfde genen overgeërfd want, ondanks het feit dat het kind tussen Sinterklaas en oma in stond hebben we het kind niet kunnen zien maar we wisten dat het er stond.
  Ondanks alle jeugdige jolijt waren er blijkbaar sommigen, ja zelfs iemand met een even lange baard als de Sint, die de komst van de man blijkbaar niet bijster apprecieerden.


  26-11-2006, 16:18 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilverpand
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de hoekjes en kantjes van het appartementen- en winkelcomplex dat Zilverpand noemt en zich grotendeels bevindt op de plaats waar voordien het Sint-Lodewijkscollege was.  Tamelijk recent werden op de binnenpleintjes een viertal toestellen geplaatst waar kinderen zonder op de vingers getikt te worden kunnen op staan of zitten, er aan trekken of zoals hier met dit buizenstel er gewoonweg aan hangen.


  26-11-2006, 13:16 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloed verborgen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op twee plaatsen in Brugge zijn er gedenkplaten te zien die herinneren aan woelige tijden waarin de relikwie van het Heilig Bloed in privéhuizen verborgen werd.  Een gedenksteen is te zien aan het voormalige huis van Perez de Malvenda op de hoek van de Wollestraat met de Rozenhoedkaai.  De andere bevindt zich hier in wat we nu kennen als het Zilverpand.  Beide teksten zijn geschreven door Guido Gezelle.
  Wat die Geertruid of Gertrude Pélichy betreft, zij werd geboren in Utrecht in 1743 en stierf in Brugge in 1825.  Zij schilderde vooral portretten en was o.a. een leerlinge van de kunstenaar Joseph Suvee naar wie in Brugge een straatje genoemd werd.  Portretten van haar hand van Maria-Theresia en Jozef II bevinden zich in ons stadhuis maar er zijn werken van haar tot zelfs in de Ermitage toe.


  26-11-2006, 12:31 geschreven door Bruggeblog  
  25-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 106
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een nieuwe plaats in Brugge voor u om te herkennen, of eventueel te leren ontdekken.  Waar is deze foto genomen?


  25-11-2006, 20:23 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knipoog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onder het bewind van Moenaert laat Brugge regelmatig graffitikunst in zijn binnenstad toe.  Voor de afwerking van de ijspiste op de Markt mochten er enkele kunstenaars hun kunnen tonen.  Kristof Montens is er een van en volgens hem kan er in deze tijd van 't jaar gerust een knipoog vanaf.


  25-11-2006, 13:02 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help! Moord!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Aspe zou dit leuk vinden.  Elke dag gebeuren er moorden op de Brugse Markt, meer bepaald in de onmiddelijke omgeving van de twee frietkramen.  Elke avond/nacht terroriseren er bendes de nietsvermoeden toeristen-frieteters.  Vanmorgen vroeg zag ik nog maar eens de sporen van het bloedige handgemeen met dodelijk gevolg.  Bruggelingen zelf mijden nu al 's avonds deze plek.  De recentste misdaadcijfers van deze stad liegen er niet om.  Binnen nu en enkele jaren zal de modale Bruggeling zich in zijn stad dubbel zo onveilig voelen als de Brusselaars.
  Of zou dit misschien ketchup zijn?  Wacht eens, even met de vinger over strijken en proeven.  Verdomd ja, dit is ... ketchup.  Vergeet al het voorgaande wat ik schreef maar...


  25-11-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 105 - de oplossing
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Marie-Rose Van Acker was nogal karig met haar antwoord met gewoon te vertellen dat dit Guido Gezelle moet zijn, maar ik reken het als antwoord goed.  Het is het beeld van Guido Gezelle van de Roeselaarse kunstenaar Jules Lagae (van wie in Brugge ook het beeldje van Maria Van Bourgondië op het Muntplein staat) dat staat op het Guido Gezelleplein.  Die Jules Lagae heeft nog een buste van Guido Gezelle gemaakt waarin ook die rimpels in het voorhoofd van onze meest gekende dichter zo sterk aanwezig zijn.
  Een kleine anekdote misschien. Mijn grootmoeder was een Lagae die van Roeselare afkomstig was maar door WO I iemand van Oostvlaanderen leren kennen had die met zijn familie door de oorlog naar West-Vlaanderen gevlucht was.  Na de oorlog stichtten zij een gezin in Oost-Vlaanderen.  Mijn moeder kwam na WO II naar West-Vlaanderen en leerde daar iemand kennen en stichtte er een gezin.  Conclusie van het verhaal: ik heb het nooit nagetrokken maar ik ben waarschijnlijk verre familie van de maker van dit beeld.


  25-11-2006, 11:55 geschreven door Bruggeblog  
  24-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 105 - deel 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de verschillende pogingen werd de vorige foto niet herkend.  Daarom geef ik vandaag een tweede die al iets meer toont. Waar o waar in Brugge is dit te zien?


  24-11-2006, 21:28 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ijspiste
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zijn de ijspiste met de eromheen staande kerstkraampjes voor het eerst geopend.  Mijn vrouw wilde er kost wat kost met mij heen.  We hebben het gezien, ik heb het gefotografeerd en we zijn terug naar huis getrokken.  Meer kan ik daar niet over vertellen.  Velen kan het misschien nog bekoren maar mij al lang niet meer.  Het is allemaal zo stereotiep geworden.  Ga ofwel in Keulen, of in Brugge, of in Bommerskonte naar een kerstmarkt en je hebt ze gelijk allemaal gezien.  En volgend jaar wordt overal gegarandeerd opnieuw uit hetzelfde (commerciële) vaatje getapt.


  24-11-2006, 20:11 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Detlef Beer (3)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In Forum + 6, een vreemde formulering om gewoonweg aan te duiden dat als u de lift in het concertgebouw neemt u op verdieping 6 terechtkomen wilt , was gisterenavond de officiële opening  van de tentoonstelling van werken van  Detlef  Beer voorzien.   In deze grote ruimte hangt welgeteld één (1) werk van de man, dit dus.  Voor zover ik weet heeft het ding geen titel, welaan, aan u om de meest passende, meest ludieke titel te verzinnen.  Vraag mij echt niet wat het voorstelt, ik zie er in de eerste plaats een kruising tussen een frans brood en een platte meteoriet in, maar wie ben ik hé.


  24-11-2006, 15:37 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Detlef Beer (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Detlef Beer:
  Na het behalen van zijn diploma aan de Hochschule für Bildende Kunst (Braunschweig, Duitsland) werd hij bij de Duitse beeldhouwer Heinz-Günther Prager ingelijfd als "Meisterschuler".
  Ik kan hier natuurlijk nog vijf minuten in hoge bewoordingen verder blijven doordrammen over de opleiding, de verdiensten en de erelijst die over deze Detlef rondgestrooid wordt, ik concentreer me liever op wat ik zie, op wat deze jongeman hier in onze stad uit zijn polsen geschud heeft.  En dat is, vergeleken met wat ik van het Brugge van op de achtergrond zie, op zijn zachtst gezegd eerder povertjes.


  24-11-2006, 15:14 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Detlef Beer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenavond vond er in de drie bovenste verdiepingen van het concertgebouw de officiële opening van de tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Detlef Beer (°1962) plaats.  Aangezien ik weeral niet uitgenodigd was heb ik mezelf deze morgen maar braafjes aangeboden en met mijn identiteitskaart waarop staat dat ik in Brugge woon in de hand kon ik er vanmorgen uiteindelijk toch gratis binnen.  Maar een drankje of een hapje was er deze morgen jammer genoeg niet meer bij.  Meer nog: men was de tafeltjes waaraan het orgiastisch gelag van gisterenavond aan de VIPs aangeboden werd onder mijn neus nog aan het opruimen.
  Detlef Beer nu.  Zijn tentoonstelling wordt door de zogezegde kunstkenners die hier gisterenavond op een hoopje liepen te kwijlen, na de volgens hen niet echt geslaagde start van Rik Poot en Pablo Atchugarry,  beschouwd als een "verdienstelijke poging om met de omgeving en de bijzondere architectuur een confrontatie aan te gaan".  De grootste uitdaging voor een kunstenaar die hier exposeren wil is natuurlijk om op het dakterras van het concertgebouw tegen de achtergrond van Brugges skyline iets te maken dat met die skyline een confrontatie wil aangaan.  Een week lang heeft Detlef Beer zich op dit dakterras mogen uitleven en die week van naar ik vermoed niet bijster groter inspanningen resulteerde in dit schamele werk, gemaakt uit grijze betonpasta, dat hoogstwaarschijnlijk het einde van de tentoonstelling (maart 2007) niet meer meemaken zal wegens verpulverd door de invloed van weer en wind die hier zeven hoog, open en bloot, makkelijk vrij spel heeft.  Blijkt nu dat dat broze aspect van dit 'kunstwerk' opzettelijk is. Ahum!  Sorry dat ik even moest hoesten.  Lang leve de moderne kunst!  24-11-2006, 15:01 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weathercam
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Weathercam op de site http://www.weathercam.be/ ondervindt op het ogenblik wat problemen maar u kunt  het weerstation en de bijbehorende fotootjes over Brugge hoe dan ook nog altijd hier verder blijven volgen.  Een foto van deze morgen die daar zeker niet zou misstaan is deze van de beeldengroep op 't Zand.


  24-11-2006, 13:05 geschreven door Bruggeblog  
  23-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 105
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Uiteraard is de quizvraag geen schoonheidsvraag.  Voor bijgaand fotootje krijg ik gegarandeerd van enkelen 0 op 5 qua waardering.  Maar wedden dat morgen of een der komende dagen als ik u de oplossing tonen mag dat er dan vijven uit de bus zullen vallen en ik weer met een gerust hart verder zal mogen bloggen?
  Bedoel ik maar: met deze quizvraag toon ik u opnieuw een detail van iets wat voor iedereen in de binnenstad van Brugge te zien is, ook voor u, tenminste als u uw goeie bril opheeft.
  Waar is 't?


  23-11-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meermin (2de en laatste)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een opmerkelijk beeld schreef ik daarstraks.  In Brugge verwacht men allerhande heiligenbeelden te zien maar nog niet zo gauw een dergelijk beeld.  Het is een meermin en daarom ook al opmerkelijk omdat in ons collectief geheugen een meermin normaal één vissenstaart heeft.  Mevrouw heeft er hier kennelijk twee.
  Gevraagd via via aan een kenner van mythologie en mythologische iconografie, namelijk Koenraad Logghe, kan ik uit zijn omstandig antwoord volgende samenvatting puren:
  "Deze zeemeermin komt uit de Noordse traditie en staat symbool voor rijkdom in de zin van vruchtbaarheid.  Omdat zij haar staart openhoudt wordt haar geslacht zichtbaar, ware het niet dat het bedekt wordt door een schutblad.  Interessant om weten is dat de vinnen uitmonden in 'driespruiten' wat symbool staat voor herleving, opleving of nakomelingschap.  Altijd heeft een meermin lang haar dat volgens de traditie gekamd wordt en bij het kammen verschijnen er slierten goud.  Deze figuur was volgens het christendom heidens en als men haar door bijvoorbeeld een kruis over haar te maken haar uit haar toestand van heidendom kon halen dan zou volgens de traditie haar ziel verlost zijn en zij uiteindelijk verdwijnen.  Op de plaats waar de meermin verdween zou dan alleen nog goud op de grond liggen.  De figuur heeft een kroon op haar hoofd maar, nog steeds volgens Koenraad Logghe, is dit beeld een renaissance-afbeelding of een afbeelding uit de romantische periode waardoor we denken moeten in de richting van een heidens standpunt dat de (na-)maker van het beeld  voor ogen had."


  23-11-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meermin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie regelmatig een wandelingetje door ons prachtige Brugge maakt zal deze plaats hier waarschijnlijk herkennen.  Erg dichtbij het begijnhof en het Wijngaardplein is er in de Wijngaardstraat een zijstraat (de Noordstraat)  dat naar het godshuis Devos leidt.  Gidsen allerhande sleuren er graag hun publiek naartoe om daarna gezamenlijk voor de poort en het lage muurtje te staan gapen.  Eenmaal het discours van de gids afgelopen is en ook de obligate fotootjes door het gecameratiseerde gehoor op het godshuizencomplex afgevuurd werden, keert dat gezelschap altijd op zijn stappen terug.  U heeft misschien, net zoals ik, dat al eens niet gedaan en gewoon nog enkele passen verder gewandeld.  Dan heeft u ongetwijfeld ook al aan de andere zijde van de Noordstraat deze binnenplaats met garages gezien die tegen de zijgevel van de Stedelijke Academie aangeplakt liggen.  En dan heeft u waarschijnlijk ook al eens vreemd gekeken naar dat opmerkelijke beeld hier links tegen de andere muur: een beeld dat er waarschijnlijk louter als opsmuk voor deze plek gebruikt wordt.


  23-11-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slipgevaar
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de onmiddellijke nabijheid van die vuilnisbak die onderwerp was van de afgelopen quizvraag bevindt zich het sas aan de Bloedput.  Uitsluitend voor fietsers en voetgangers is dit een handige doorsteek.  Aan de andere kant van het sas zijn er zoals u kunt zien werken maar die werken belemmeren normaal gezien de passage van het fietsers- en voetgangersverkeer niet.  Dat het hoe dan ook aan te raden is iedereen vooraf te verwittigen is aangenaam, maar moet dat nu echt met deze drie verkeersborden?


  23-11-2006, 14:09 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 104 - de oplossing
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat een streepje achtergrond kan doen.  Voor Marnix Knockaert was dat voldoende om te weten dat deze vuilnisbak die eventjes voor twee dagen beroemd was dankzij Bruggeblog, dat die vuilnisbak zich bevindt aan het Graaf Visartpark.  Op die achtergrond was vaag de Gulden Vlieslaan te zien en ook het water van aan de Bloedput.


  23-11-2006, 13:57 geschreven door Bruggeblog  
  22-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 104 (deel 2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Datzelfde groene afvalverslindende monster krijgt u vandaag opnieuw te zien, vanop exact dezelfde tegel gefotografeerd als gisteren.  Maar het grote verschil met gisteren is dat ik het nu bij klaarlichte dag gedaan heb en dat ik - speciaal voor u - de achtergrond scherp in beeld gebracht heb.  Weet u nu al waar in Brugge ik stond?


  22-11-2006, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (11)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Canicross.  Zo noemt nu eenmaal de sport die hier door deze dame, getrokken door haar hond, beoefent.  Cani komt uiteraard van canis, latijn voor hond maar in het Nederlands vind ik dat toch maar grappig klinken: 'kan-nie-kros'.


  22-11-2006, 18:35 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (10)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Oeps... weeral een plas!


  22-11-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (9)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Enthousiaste toeschouwers dat we hier in België altijd hebben als het om een loopwedstrijd gaat.  Ze klappen zich iedere keer weer de handen te pletter!


  22-11-2006, 18:29 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (8)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze deelnemer afgelopen zondag aan de 'Run 4 Fun' dachten niet voor donkeren terug binnen te zijn.  Waarom zouden zij anders allemaal om 15u30 die dag bij felle zonneschijn hun fluovestjes aan gehad hebben?  Om lollig te zijn?


  22-11-2006, 17:33 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (7)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een dag als vandaag die opnieuw hoofdzakelijk donker en grijs getint was en aangevuld werd met de obligate regenbuien wil ik u nog wat fotootjes tonen van de loopwedstrijd die afgelopen zonovergoten zondagnamiddag plaatsvond en voor het grootste deel van het parcours de westelijke kant van de Brugse Vesten aandeed.  Die loopwedstrijd heeft als leuke ondertitel 'een loopfestijn voor de lollige loper'.  Dat die omschrijving sommige deelnemers perfect op het lijf gescheven is wil ik bewijzen met deze en volgende foto.


  22-11-2006, 17:27 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van de Smaak
  Klik op de afbeelding om de link te volgen We zitten in de week van de smaak.  Gisteren liep ik beneden in de Sint-Lucaskliniek in de gang tegen een twintigtal koksmutsen op waaronder jongeren schuilgingen.  Bleek dat zij in het kader van de 'Week van de Smaak', komende van de hotelschool Spermalie, de zieken en het personeel van de kliniek tijdens de namiddag verschillende hapjes wilden presenteren.  Daarbij goed wetend dat kookboeken, kookprogramma's ja zelfs kooksites op Internet altijd hoog scoren, toon ik u vandaag eens wat er vanmiddag bij Bruggeblog op het menu stond.   Zelf 'chef-kok' zijnde ten huize Bruggeblog tover ik graag regelmatig wat verrassende combinaties op ons bord.  Wat was nu ons menu vanmiddag?  Struisvogelsteak, frietjes en rabarbercompote.  Alles puur, niks sausjes.  Het was in een woord: lekker!
  Krijg ik nu meer bezoekers?


  22-11-2006, 12:41 geschreven door Bruggeblog  
  21-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 104
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij Marie-Rose Van Acker krijgt u vanavond al een nieuwe quizvraag.  Groen! heeft in Brugge misschien weinig in de pap te brokken, toch is een der hoofdkleuren van Brugge ... groen.  En dan heb ik het niet alleen over de kleur van het vele gras hier aanwezig, ook niet over de kleur van de bladeren aan de bomen die stilaan allemaal verkleurd of afgevallen zijn.  Neen, ik heb het over de gemeentelijke infrastructuur die vooral groen kleurt.  Groene poorten van gemeentelijke depots, groene zitbanken overal, ja zelfs tot groen beschilderde metalen dinges zoals dit stomme maar o zo praktische ding hier.   Als u mij nu  eens vertellen kunt waar dit groene afvalmonster staat, dan is mijn, maar vooral uw dag goed want dan bent u het onbezoldigde prijsbeest bij Bruggeblog dat met de eer weglopen mag die dingen haarfijn van mekaar te kunnen onderscheiden.


  21-11-2006, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help! Kerstman opgehangen!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot mijn grote afgrijzen heb ik vandaag voor het eerst opnieuw zo een potsierlijk opgehangen kerstman ontdekt en ik vrees dat ik binnen de kortste keren weer geen enkele straat in Brugge passeren kan zonder die kitscherige klonen onverbiddelijk op mijn netvlies gebrand te krijgen.  Want ik weet echt niet goed hoe het komt maar die dingen hebben de vreemde eigenschap zich naar het jaareinde toe sneller te kunnen voortplanten dan de konijnen.  Vandaag zie ik er een, morgen tien, overmorgen al honderd ...


  21-11-2006, 21:34 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Michiel (3de en laatste)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Michaël is vooral de patroonheilige van de wapendragers en verder van de ambulanciers, de artiesten, de bankiers, de stervenden, de kruideniers, de paramedici, de zieken, de armen, de zwaardsmeden, de ruiters, de soldaten, de politiemannen, de hoedenmakers, de blik- en tingieters, de wagenmakers, de radiomechanici, de snijders, de glazenmakers en de schilders.  Hij wordt aanroepen voor een goede dood en tegen bliksem en donder.  (bron: Wikipedia; foto's: Marc Willems)  21-11-2006, 21:13 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Michiel (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vermoedelijk een grapje van de werklui.  Als wij hele dagen op het werk een helm moeten dragen, wel dan maken we daar geen uitzondering op, moeten zij gedacht hebben en sindsdien staat ook de aartsengel Michaël met zo een gele helm te pronken.  Een zonnesteek kan hij al niet opdoen en, wie weet welke baarlijke duivels er nog uit de lucht komen vallen, dat is allemaal geen probleem meer: hij is erop voorzien.


  21-11-2006, 18:01 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Michiel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De werken aan het Prinsenhof vorderen goed.  Dat moet ook wil men hier binnen een half jaar een luxueus en majestueus hotel openen.  Hoog boven alles uit waakt Sint Michiel, ook gekend onder de naam Michaël.  Sint Michiel is een der drie bij naam gekende aartsengelen, de oppersten onder de engelen.  En hoewel Sint Michiel meestal geharnast afgebeeld wordt staat hij hier met een gedrapeerd kleed.  Zijn attribuut, de door hem gevelde duivel (Lucifer) ontbreekt hier echter niet maar die is op het ogenblik aan het gezicht onttrokken door de stellingen.


  21-11-2006, 17:55 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Grooten Anckere
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel huizen in het centrum hebben huisnamen die eeuwen geleden gebruikt werden om het huis aan te duiden.  Dit huis in de Noordzandstraat 53 heeft als naam 'In den Grooten Ankere' en dat staat nog heel vaag bovenaan te lezen.  Wat wel duidelijker te zien is is het volgende: in de boogvelden van de vensters van de winkelpui zien we de vier zinnebeelden van de vier evangelisten in reliëf aangebracht.
  Dat zijn, van links naar rechts:
  Mattheüs: de waterman
  Marcus: de leeuw
  Johannes: de adelaar
  Lucas: de stier  21-11-2006, 12:36 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 103 - de oplossing
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Marie-Rose Van Acker heeft het bij het rechte eind.  Dit huis staat in de Noordzandstraat (53).  Nu is er een apotheek in gevestigd.  Dat beertje bekroont het topstuk van deze trapgevel uit 1656 die weliswaar in 1907 volledig vernieuwd werd.


  21-11-2006, 12:14 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Commeere
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Feit nummer 1:
  Brugge telt enkele sjieke winkelstraten.  In die winkelstraten kunnen de vele tea-rooms en patisserieën uiteraard niet ontbreken.
  Feit nummer 2:
  Brugge telt sinds kort een nieuwe (gratis) stadskrant en die is gebaseerd op het procédé van de Zwinkrant die langs de Oostkust al sinds lang een begrip is.  De naam van de nieuwe Brugse boreling: de Commeere.
  Het krantje 'de Commeere' heeft de bedoeling om om de twee maanden te verschijnen.
  De echte commeeren, wel, die verschijnen dagelijks en die kunt u vooral aantreffen in tea-rooms zoals deze.


  21-11-2006, 10:57 geschreven door Bruggeblog  
  20-11-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 103 (deel 2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Marc van Weathercam heeft me ondertussen wel verteld waar in Brugge dit te zien is maar, kijk, ik ben vandaag nogal 'tegentjok' en vertel het lekker niet.  U moet het doen.


  20-11-2006, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dingen die ik nooit zal begrijpen (deel 2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Aansluitend op mijn vorige artikel.
  Op het ogenblik dat men op de Markt de terrassen aan het verwijderen was want "Het stadsbestuur houdt eraan de terrassen alleen tijdens vastgestelde perioden op te stellen omdat het monumentale aspect van dit plein en de pracht van de gebouwen toch zeker gedurende enkele maanden zou zichtbaar zijn", welnu, op dat eigenste ogenblik was men bezig op datzelfde plein dat Markt heet een grote constructie te plaatsen dat binnenkort een ijspiste zal worden met daarrond verschillende hokjes. 
  Hallo?  Dat zijn nu echt van die dingen in Brugge die ik nooit begrijpen zal.  Kijk eens naar het 'monumentale aspect' van het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Koninck.  Waar zijn die ahum gebleven?   Ach, maar geen probleem hoor!  Op het ogenblik dat deze constructie opnieuw opgeborgen wordt wordt het volgend jaar stilaan weer tijd om de terrasjes boven te halen.


  20-11-2006, 20:41 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ijssculpturenfestival
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In mijn leven rangschik ik alles in drie categorieën.
  Eerst en vooral zijn er de dingen die ik begrijp.
  Dan zijn er de dingen die ik niet begrijp.
  En dan zijn er nog die dingen die ik nooit zal begrijpen.
  Tot de eerste categorie behoort bijvoorbeeld de optelsom 1 plus 1.  Da's simpel, dat weet ik, dat is 2.
  Tot de tweede categorie behoren veel ingewikkelde dingen die mits een beetje moeite van mijn kant uiteindelijk tot de eerste categorie gaan behoren: het werken met een GSM, hoe je moet SMS'en, hoeveel planeten er nu exact in ons zonnestelsel zijn, hoe men een hemd moet strijken, enz....
  Tot de derde categorie behoort het volgende:
  Er zijn voor de stad Brugge twee soorten zelfstandigen.  Tot de eerste soort van zelfstandigen behoren de uitbaters van een horecazaak met een terras.  Zij moeten er altijd voor zorgen dat ten laatste op 15 november hun terras afgebroken is en ze mogen die pas enkele weken voor Pasen opnieuw opzetten.  Reden: de historische waarde van de omgeving moet toch minstens enkele maanden per jaar tot zijn volle recht kunnen komen.  De tweede soort zelfstandigen zijn diegenen die schuilgaan achter het zandsculptuurfestival en straks opnieuw het ijssculptuurfestival.  Twee maanden lang was er niks te doen want het zandsculptuurfestival was afgelopen en nu pas is men bezig met de voorbereidingen tot het ijssculptuurfestival.  Al die tijd daartussen mochten hun constructies het zicht op het station, het stationsplein en de eveneens historisch waardevolle Vesten blijven verpesten. 
  Laat dit nu uitgerekend een van die dingen zijn die ik met mijn kleine, maar nochtans kerngezonde verstand nooit begrijpen zal!


  20-11-2006, 20:20 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ijssculpturenfestival (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen En wat dan hiervan gezegd?  Deze zandklomp ligt hier nu nog altijd in de nabijheid van het station zandklomp te zijn.  Had men slechts aan één kleuterklasje uit het Brugse gevraagd om met zijn allen met schopje en emmer dit  koperen ding  te verwijderen, ze hadden met veel plezier in één week de klus geklaard.  Deze firma heeft er, ondanks de aanwezigheid van grove middelen, màànden voor nodig!


  20-11-2006, 18:01 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (6)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Deze roffelaars rechts op de foto ziet u overal in het Brugse bij individuele sportevenementen van het uithoudingstype.  Dwars door Brugge, de Brugse (kwart-)triatlon, deze 'Run 4 Fun', noem maar op: zij zijn altijd present om er bij de sporters en sportsters de moed in te houden.  20-11-2006, 16:00 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (5)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op Bruggeblog zult u regelmatig wel eens foto's aantreffen van uw lopende medemens.  Dat komt omdat lopers en loopsters mij nauw aan het hart liggen.  Beperk ik de laatste jaren mijn eigen loopuitspattingen tot een tiental keren per jaar rondstrompelen op de Vesten waarbij ik niet eens meer dat zalige rondje rond de Brugse binnenstad rond krijg, dan was ik als ik zo vrij mag zijn in vroeger jaren een meer dan doodgewone loper.  Twee uur zesenveertig minuten en vijftig seconden.  2u 46'50".  Dat is mijn marathonrecord dat ik op achtentwintigjarige leeftijd indertijd neerzette en ik zal die tijd tot in de eeuwigheid blijven koesteren.  Ter vergelijking: met deze tijd zou ik me dit jaar gemakkelijk bij de 50 beste marathonlopers van België van dit jaar scharen.
  Maar kom, toen was toen en nu is nu en deze foto is van gisteren.


  20-11-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (4)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze dame die gisteren deelnam aan de 'Run 4 Fun', georganiseerd door de scoutsgroep FOS de Menapiërs, was een zwartloopster want zij liep zonder borstnummer.  Het schamele inschrijvingsgeld niet betaald, mevrouw?  Of heeft u als uitzondering op de regel er een rugnummer van gemaakt i.p.v. een borstnummer?


  20-11-2006, 13:20 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (3)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een loopfestijn voor de lollige loper, werd deze loopwedstrijd ook aangekondigd.  Deze man denkt als lopende kerstmuts deze keer niet alleen de lolligste thuis maar zelfs ook de lolligste buitenshuis te zijn.


  20-11-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog  
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lollige loper (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe de ene dag de andere niet is.  Gisteren was het een zonnige dag.  Vandaag moeten we er niet op rekenen om ook maar een streepje zon te zien.  Daarom krijgt u het hier bij Bruggeblog met mijn verslag van de 'Run 4 Fun' loophappening van gisteren.  Dat het gisteren vooral een gezellige bedoening werd mag duidelijk wezen.  Mensen van allerlei slag en soorten loopcapaciteit deden mee.   De tekst op het zwarte T-shirt (Rust Roest Brugge) verklapt ons bijvoorbeeld dat de draagster ervan waarschijnlijk een turnster is.


  20-11-2006, 13:07 geschreven door Bruggeblog  
  Foto
  I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
  Blog als favoriet !
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
 • Moon Art Gallery
 • Bruggelingen buiten Brugge
 • Bruggelin(k)
 • veel meer dan een weerstation!
 • Justine Henin
 • Flanders Inside
 • Willekeurig SeniorenNet Blogs
  tuindenhorst
  blog.seniorennet.be/tuinden
  Archief per week
 • 06/04-12/04 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 11/12-17/12 2006
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 13/11-19/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 30/10-05/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 09/10-15/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 11/09-17/09 2006
 • 04/09-10/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 26/06-02/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 01/05-07/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 03/04-09/04 2006
 • 27/03-02/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 06/03-12/03 2006

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!