Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    15-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 87 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de quizvragen gaan we stilletjes aan naar het ronde getal 100.  Maar eerst moet daarvoor natuurlijk deze quizvraag 87 opgelost worden (is nog niet gebeurd) en daarna nummer 88 en daarna 89 zeker (?) tot we uiteindelijk aan het nummer 100 aanbeland zijn.  De vraag is altijd dezelfde: weet u waar in de binnenstad van Brugge dit te zien is?


    15-10-2006, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Delacenserie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals Brugge er nu voor een groot deel uitziet hebben we vooral te danken aan deze man, Louis Delacenserie, de architect die eind de 19de eeuw  tal van restauraties in Brugge realiseerde waaronder het Stadhuis, de Heilig Bloedkapel en de westgevel van de Onze Lieve Vrouwkerk.  Daarnaast ontwierp hij in die periode ook heel wat nieuwbouw die geïnspireerd was op de 'Brugse stijl' van voor 1750.  Als voorbeeld noem ik het Provinciaal Hof en het Postgebouw op de Markt.
    Deze man die zo veel grootse dingen tijdens zijn leven gerealiseerd heeft (ook het Centraal Station van Antwerpen is van hem) ligt hier zelf op sobere wijze begraven.  Sober? hoor ik u al denken.  Jawel sober, want het graf van de man bevindt zich niet in deze kapel maar wel links ervan.  Het is een zerk in blauwe natuursteen met daarop een groot liggend kruis.
    Nog tot slot enkele gegevens over de man:
    Geboren te Brugge op 27 september 1838 en ook in Brugge overleden op 2 september 1909 was hij een zoon van een uit Wallonië afkomstige aannemer.  Hij studeerde aan de Brugse Academie.  In 1862 werd hij laureaat van de 'Prijs van Rome'.  In 1870 volgde hij J.B. Rudd op als Brugse stadsarchitect en tot in 1892 bleef hij dat.  Hij was ook nog lid van verscheidene verenigingen voor archeologie en van monumentenzorg.


    15-10-2006, 17:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ach, hoe treurig die blik.  Ze symboliseert het verdriet om de overledenen. 


    15-10-2006, 17:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kunst op 't kerkhof.  Als u op de Centrale Begraafplaats van Brugge, gelegen in Assebroek, om u heen kijkt ziet u niks anders dan kunst.


    15-10-2006, 17:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale dag tegen de doodstraf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elk jaar rond deze tijd is er een internationale dag tegen de doodstraf.  Die dag gaat uit van Amnesty International, de Sint-Egidiusgemeenschap en ACAT (wat dat laatste ook moge wezen!).  Verschillende steden ter wereld worden aangespoord om die dag iets speciaals te doen waaruit blijkt dat men de actie tegen de doodstraf steunt.  Brugge maakt er een jaarlijkse gewoonte van om in plaats van de gebruikelijke info voor tentoonstellingen en optredens die anders op zijn infoborden verschijnt niets anders dan volgende tekst te plaatsen: "Geen gerechtigheid zonder leven - STOP de doodstraf".  Het gebaar is er maar wat voor effect heeft het?  Wie leest er trouwens ooit die infoborden.  Ze staan op enkele belangrijke invalswegen naar Brugge maar de meeste zijn gewoon niet te lezen voor wie zich in het verkeer begeeft.  Dit infobord bijvoorbeeld aan de Katelijnebrug is pas goed te lezen als men er langsrijdt en dan moet men zich vooral concentreren op de klim over de 'hoge brug' in de richting van het station.  Neen, dan had de (grappige) reactie van Yves Roose veel meer effect toen hij tijdens de afgelopen meifoor vroeg om de electrische stoel die buiten aan een van de attracties stond te verwijderen omdat dit volgens hem niet kon voor een stad die de tegen de doodstraf is.


    15-10-2006, 13:43 geschreven door Bruggeblog  
    14-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 87
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft u ooit al eens stilgestaan bij zo een electriciteitscabine?  Dankzij Bruggeblog doet u dat nu misschien voor de eerste keer.  Op het plakkaat dat op iedere deur van zo een cabine hangt valt altijd veel te lezen.  Zelfs de naam van de straat waarin het zich bevindt, maar ...  heb ik nu toch juist dàt van de foto gewist.  Anders zou het gemakkelijk zijn he, u hoefde het dan maar af te lezen om mij te komen vertellen waar in de binnenstad dit staat.  Nu moet u er al iets meer moeite voor doen.  Waar bevinden we ons?


    14-10-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is me toch maar een raar zicht.  Een oud grafmonument met daar bovenop een nieuw doorschijnend plaatje gevezen met nieuwe namen van afgestorvenen op die totaal niks te maken hebben met hun voorgangers voor wie het monument eigenlijk bedoeld was.


    14-10-2006, 18:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een typisch voorbeeld van een oud graf met een prachtig grafmonument waarvan de eeuwigdurende vergunning vervallen was en men de vergunning niet vernieuwde waardoor het in handen viel van de stad die het - uiteraard zonde vond om het te verwijderen en dan maar zocht naar een andere 'concessionaris' en er een vond.


    14-10-2006, 18:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanunnik A. Logghe (2de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het beeldhouwwerk is ontworpen door Jan Franck.  Het stelt een blokvormig kruis voor, gedragen door arbeidersfiguren.  Jan Franck is een kunstenaar die o.a. verschillende beelden gemaakt heeft die nu in de gevel van het Stadhuis en de Saaihalle staan maar ook hier en daar in Brugge duiken er Mariabeelden die van zijn hand zijn.  Voor een meer uitgebreide uitleg over de man en zijn vele werken kunt u hier terecht.


    14-10-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanunnik A. Logghe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het graf van Kanunnik Achiel Logghe (geb.Torhout, 24 maart 1878 - gest. Brugge, 2 oktober 1965).  Hij was jarenlang de proost van het Algemeen Christelijk Werkersverbond (A.C.W).  Hij heeft voor Brugge veel gedaan voor de Christelijke Syndicale Beweging in een tijd waarin dat juist heel moeilijk was.


    14-10-2006, 18:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar de Centrale Begraafplaats gaan doet men om een afgestorven familielid te herdenken.  Maar men kan het evengoed doen om te genieten van de rust, van de kleurenpracht of om de rijke verscheidenheid aan grafmonumenten te bewonderen.


    14-10-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Zand 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een eigenaardig gebouw treffen we aan op 't Zand 4 en het was het onderwerp van de quizvraag 86.  Het huis is gebouwd in trapeziumvorm met daarachter een aanbouw dat onderstut wordt.  Naast het gebouw ligt diep beneden het Speelmansreitje dat verder doorloopt onder  't Zand  richting  Westmeers.


    14-10-2006, 13:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 86 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Marie Delanghes antwoord is niet helemaal correct, maar het is duidelijk dat ze na de vorige foto exact weet waar het eigenaardige gebouwtje staat met aan de zijkant de affiches.  Het juiste adres is 't Zand 4 en hier is inderdaad een frituur-broodjeszaak-pitabar die luistert naar de naam Shana.  Het ligt wel aan het Speelmansreitje en op de hoek van de Noordzandstraat.  (Noordzandstraat - Zuidzandstraat, ik heb het er ook altijd moeilijk mee en durf ook wel eens de twee door elkaar haspelen).  Het zijstraatje zelf, waar de affiches hangen, dat is de Artoisstraat.
    Hoe oud dit gebouw nu precies is weet ik niet, wel dat het vroeger Saint-Jacques of Sint-Jacob noemde, dat de kelder nog een tongewelf heeft en dat het in 1921 gerestaureerd werd door de architect H. Fonteyne zoals we het nu nog aantreffen.


    14-10-2006, 13:01 geschreven door Bruggeblog  
    13-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flandriens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ga het hier niet hebben over de artistieke waarde van de beeldengroep die in het midden van het Zand, in combinatie met de fonteinen, in alle geval dagelijks de aandacht van de toeristen trekt.  Eén ding is zeker wat deze constructie betreft: voor iemand die graag fotografeert blijft het schier onuitputtelijk.  Heeft u het ooit al eens zo bekeken?  Kijk eens naar die geaderde en gehavende kuiten!  En dan die banden die - in tegenstelling tot diegene die we bij de fietsenhandelaar kopen - gegarandeerd, maar dan ook gegarandeerd nooit lek gaan.  En waar zijn de spaken?  Waar is de ketting?  Het kettingwiel, telt die het juiste aantal tandjes lieve fietsfanaten?  Ik zou het zelf begot niet weten, want ik fiets altijd tot ik ofwel er steendood bij neerval ofwel  plat val op die kolsiejen zoals men dat hier zegt.


    13-10-2006, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 86 (deel 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot mijn allergrote verwondering moet ik hier een vierde, meer onthullende foto tevoorschijn toveren om u te doen uitroepen: "mo vint toh! Nu weet ik het! Het is in de ..........straat! " A.u.b., verlos mij van mijn lijden en vertel me zo vlug mogelijk waar in het centrum van Brugge dit allemaal te zien is.


    13-10-2006, 21:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achille Van Acker (3de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Achille Van Acker was een socialist in hart en nieren zoals ze er hier geen meer maken.  Hij, jawel hij, bouwde als Minister van Arbeid in ons land het stelsel van de sociale zekerheid uit.
    De zerk is in graniet en daarop staat een witstenen beeldhouwwerk van A. Van Heerswynghels en ook twee fotomedaillons.  Het beeldhouwwerk beeldt drie figuren uit die een vlam dragen met als opschrift: "Zij dragen de vlam verder."  Ik begin me de laatste tijd serieus af te vragen wie men met die zij bedoelt?  De slippendragers van Moenaert toch niet?


    13-10-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achille Van Acker (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waarom Achille Van Acker tot op vandaag zo tot de verbeelding spreekt?  Omdat hij maar tot zijn tiende jaar naar school gegaan is en toch dankzij zelfstudie het ver geschopt heeft, ja zelfs doctor honoris causa van de universiteit van Rijsel werd.  Omdat hij op politiek gebied de grootste Bruggeling ooit geweest is.  Zijn invloed op Brugge en België viel en valt niet te onderschatten.  Iemand als een Jean-Luc (Dehaene) reikt op dat gebied maar aan zijn enkels en trouwens: laatstgenoemde heeft meer de verdienste Club Brugge op de kaart gezet te hebben dan Brugge zelf.  En ten derde omdat Van Acker een soort volks charisma had en dat hij zo charmant uit de hoek kon komen als hij een woordje Frans moest spreken.  Hij sprak namelijk een soort Français Bruzois.  De grapjes die er op dat gebied circuleerden van taalkundige versprekingen van de man (waar gebeurd of niet) zijn gewoon niet te tellen.


    13-10-2006, 18:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achille van Acker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Regelmatig krijgt u de komende dagen op Bruggeblog een beroemde bewoner van het Brugs kerkhof te zien.  De laatste rustplaats van hem of haar bedoel ik natuurlijk en datgene wat er op de Centrale Begraafplaats  ter nagedachtenis van die persoon  te zien is.
    Ik kan uiteraard niet beter starten dan met het grafmonument van Achille Van Acker en diens vrouw.  Achille is met grote voorsprong de meest tot de verbeelding sprekende Bruggeling ooit.  Niet voor niets stond er in de definitieve uitslag van de verkiezing van De Grootste Belg slechts één Bruggeling nog voor hem in het klassement, namelijk Guido Gezelle en die arme man, vooral bekend van zijn pennevruchten, ligt hier ook.  Feitelijk was er nog iemand van Brugge voor hem in het eindklassement geraakt: Hugo Claus, maar die man zegt zelf dat het enige wat hem met Brugge bindt het feit is dat hij hier geboren is.
    Tiens, Claus, Gezelle, Achille Van Acker, zij hebben allemaal geschreven.  Jawel, ook Achille heeft boeken geschreven, vooral gevuld met verzen of volkskundige notities.


    13-10-2006, 18:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het nieuwe Brugse kerkhof werd aangelegd op de gronden van het vroegere Sint-Trudoklooster en op 1 november werd het geopend.  Toen het bewind van Jozef II afgelopen was bepaalde een Hallegebod van 20 november 1789 dat opnieuw mocht begraven worden op de parochiekerkhoven.  Het heeft niet lang mogen duren want tijdens het Franse bewind mocht dit bij order van de maire op datum van de 30ste ventose van het jaar XIII (omgerekend naar onze gewone tijdrekening was dat op 21 april 1805) opnieuw niet meer en moest iedereen op het stedelijk kerkhof begraven worden.
    Dat dergelijke verordeningen bij de bevolking en bij de parochieherders die een bron van inkomsten verloren zagen gaan niet altijd in goede aarde viel valt te lezen in een krantenartikel van de Gazette van Brugge van 31 oktober 1873:
    "Maar het bevel van den duitschen keizer (d.i. Jozef II) werd niet stiptelyk onderhouden, want menige overledenen werden nog in de stad begraven, en de gedoogzaemheid der politie was op het einde zoo groot geworden, dat men alhier gelyk in andere steden, de lyken ter aerde bestelde, als of de wet van den liberalen zoon van Maria Theresia, nooit hadde bestaen.
    Eene wet door keizer Napoleon den eersten, ten jare 1805 uitgegeven, heeft strengelyk het beval van den duitschen vorst ten uitvoer doen brengen en het is sedert dit jaer dat het algemeen kerkhof, buiten de voormalige Catharinepoort gelegen, onophoudelyk de laetste rusteplaets der overleden bruggelingen is gebleven."
    Al meer dan tweehonderd jaar wordt hier dus begraven en in die 200 jaar heeft de Centrale Begraafplaats enkele keren moeten uitbreiden omdat ze te klein werd.


    13-10-2006, 15:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kerkhof, kerk-hof.  We zeggen het nog altijd zo omdat in oorsprong de begraafplaats voor de overledenen altijd was in de hof rondom de kerk.  In dorpen is dat nog altijd zo maar in steden niet meer.   De oorzaak hiervan moeten we zoeken bij de Oostenrijkse keizer Jozef II die het eind de 18de eeuw hier voor het zeggen had en in 1784 een maatregel uitvaardigde waardoor steden verplicht werden om 1 of meerdere begraafplaatsen aan te leggen buiten de stadsmuren en dat van dan af, omwille van de openbare gezondheid en hygiëne niemand nog langer in of rond de kerken begraven mocht worden. 


    13-10-2006, 14:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Centrale Begraafplaats
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vrijdag de dertiende.  Terwijl iedereen vandaag naar de krantenwinkel holt om op de lotto te spelen om op die manier snel rijk te (willen) worden behoor ik tot die zeldzame soort Belgen die nooit tot bijna nooit gokt of aan een gokspel meedoet, want dat is de lotto per slot van rekening ook.  Ik zal dus waarschijnlijk nooit plots rijk worden maar toch ook nooit arm (-er) want ik spaar geld uit door niet te gokken.
    Neen, vandaag vrijdag de dertiende heb ik rondgedwaald op de Centrale Begraafplaats op Assebroek, bij de bevolking beter gekend als het Brugs Kerkhof.  Het ligt niet in het centrum van Brugge maar omdat het hier zo speciaal is en er hier ook zo veel personen begraven liggen die in Brugge gewoond, gewerkt en ja, ook voor Brugge iets betekend hebben, daarom mag ik  het niet laten  om  er  iets over te schrijven.  Sommigen noemen dit kerkhof zelfs het Père Lachèse of het Schoonselhof van Brugge.
    Dit is het poortgebouw, gebouwd omstreeks 1800, en via deze poort komen we in de  hoofddreef van de begraafplaats.  Langs deze kant liggen ook de oudste grafmonumenten.  Sedert de wet van 20 juli 1971 bestaat er geen eeuwigdurende vergunning meer voor grondconcessies die meer dan vijftig jaar geleden waren verleend indien geen hernieuwing van de aanvraag werd ingediend.  Zo komt het dat een deel van die oude graftekens en grafkelders nog in privébezit zijn en de andere, die niet hernieuwd werden, stadseigendom werden.


    13-10-2006, 14:17 geschreven door Bruggeblog  
    12-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 86 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja jongens, die affiches hier hebben blijkbaar meer effect op mijn blog dan daar waar ze hangen want nog altijd weet u niet waar dit is.  Misschien nu wel.  Het is in het centrum van Brugge.
    Met excuses voor de rode lichtvlek rechts onderaan de foto.


    12-10-2006, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luitspeler met zijn publiek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Popartiest Sting heeft een nieuwe CD uitgebracht en van de man zijn we al heel wat gewoon.  Mooie popdeuntjes met aartsmoeilijke teksten zoals 'De Do Do Do, De Da Da Da' maakte hij bij The Police.  Later ging hij zich solo op wat serieuzer popwerk toeleggen en sommige van zijn nummers op zijn soloplaten verraadden al zijn interesse voor klassieke componisten zoals Prokofiev en Bach.
    Nu is hij met zijn kersverse muziekCD helemaal de klassieke toer opgegaan.  Verleden jaar kreeg de man een luit cadeau en sindsdien heeft hij zijn vingers op dat ding kapot gespeeld om de techniek toch maar enigszins onder de knie te krijgen.  Op de CD, Songs  From The Labyrinth, uitgebracht bij - alsjeblieft - Deutsche Grammophon brengt hij zijn versies van luitliederen van de 16de eeuwse John Dowland.  Die man is volgens Sting de eerste singer-songwriter uit de geschiedenis.
    Dit terzijde. 
    Hier in Brugge speelde deze namiddag op het Huidevettersplein een jongeman ook op de luit.  En op dit pleintje, hoe kan het ook anders, had hij constant publiek om zich heen.
    A propos: dat groene potje voor zijn voeten was niet zijn drinkbeker maar een bekertje waarin men geld kon deponeren als men de muziek mooi vond of als men medelijden had met de jongeman of als men toch geld te veel had en ze hier kwijt wilde.


    12-10-2006, 21:09 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onbewoond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Typisch.  Veel winkelpanden in Brugge hebben boven de winkel onbewoonde appartementen die totaal verkommerd zijn.  Langs de straatkant merkt u er meestal niks van want de gevel in de winkelstraat ziet er (op enkele uitzonderingen na) altijd tiptop in orde uit.  Maar als u zich de moeite wilt getroosten om eens  een kijkje achteraan te nemen, dan merkt u gauw dat de façade echt een façade is van een voor de rest verkommerd gebouw.  Als zelf al takken bovenaan het gebouw beginnen uit te groeien!
    Dit kunt u zien als u in de Geerwijnstraat met uw rug naar het Muntplein staat.  De twee gebouwen herbergen twee deftige boetieks.


    12-10-2006, 16:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeanal (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'New Orleans Jazz'
    Het is het tweede werk van Jeanal dat u tot begin volgend jaar nog bekijken kunt wanneer u door het Arentshof wandelt.


    12-10-2006, 16:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeanal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jean Allemeersch, Bruggeling van geboorte (1959), gebruikt een afkorting van zijn naam als artiestennaam, namelijk Jeanal.  In de kunstetalages van het gewezen koetshuis van het Arentshuis stelt hij nog tot 2 januari 2007 twee werken tentoon. Door de band  genomen kan wat  hier meestal getoond wordt door mijzelf weinig geapprecieerd worden.  Deze keer is dat anders.  Vooral het gebruik van de koperen buizen in combinatie met de olieverfschilderijen is apart en geslaagd.  Dit werk kreeg als titel 'Cool Jazz' mee. 


    12-10-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eind deze maand wordt Halloween gevierd.  Hallo, wien? Halloween!  En we zullen het geweten hebben.   Waar deze traditie in de Angelsaksische landen stilaan op de terugweg is barst het hier de laatste jaren nog maar pas uit.  Slenter dezer dagen vijf minuten doorheen een winkelstraat en de doodshoofden, heksen en maskers hebben u die vijf minuten lang vanachter de vitrines langs alle kanten aangestaard.  De commercie heeft er een gouden kalf bijgekregen.  Vanaf nu tot het einde van het jaar hebben we het opnieuw zitten, ja want Halloween pas gedaan komt de Sint er al aan en na hem die goeiige oude Kerstman.


    12-10-2006, 15:39 geschreven door Bruggeblog  
    11-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 86 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, dit is te zien in de Brugse binnenstad maar blijkbaar hebben de affiches die hier hangen (momenteel is dat vooral reclame voor Rocktober) weinig effect want u weet ze niet zijn.  Of toch?


    11-10-2006, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder en kind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het lezen van deze titel denkt u waarschijnlijk: ach, toch niet weer zo een Mariabeeldje met naast of op haar schoot het kindeke Jezus.  Neen, het is niet weer van dat.  Het is het onderdeel van de beeldengroep die op het Zand staat waar die fietsers uitgebeeld zijn.  Verouderd nietwaar?  Nu wil ik het niet echt hebben over de manier van kleden of de haartooi maar gewoon over de manier waarop moeder haar kleine vervoert: dàt is verouderd.  Nu is het vooral vader (en in mindere mate moeder) die de kleine(-n) in zo een karretje achteraan zijn fiets door het drukke stadsleven brengt waar men zijn moet.


    11-10-2006, 20:45 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op een hoopje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat bij de meeste van de ons omringende 'beschaafde' landen ondenkbaar is, dat is bij ons perfect mogelijk.  Alle soorten gebouwen worden bij ons zo maar op een hoopje gegooid.  Oude huizen, nog oudere, moderne, nog modernere, ...   Op een oppervlakte van bijvoorbeeld honderd op honderd meter staat alles kriskras door elkaar zoals hier in West-Brugge.  Een situatie als dit is in bijvoorbeeld Nederland, het Groothertogdom Luxemburg of Duitsland ondenkbaar, onmogelijk, onvindbaar.
    België heeft nu eenmaal een ingebakken koterijenmentaliteit.  Deze term komt niet van mij maar een van de meest gerenommeerde Belgische fotografen: Michiel Hendrycks.


    11-10-2006, 20:38 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (7de en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen !?&!!!!?&&%%§*%&!    (voor u vertaald:  tandpijn, vooraf en de uren na mijn bezoek aan de tandarts)


    11-10-2006, 20:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Herinnert u zich de historische bokskamp tussen Cassius Clay (Mohammed Ali) en onze Westvlaming Jean-Pierre Coopman?  Toen de Leeuw van Vlaanderen, oog in oog met de meester, amper een muis bleek te zijn?  Welnu, zoals Jempi zich na de kamp gevoeld moet hebben, zo voel ik mij vandaag.  Ik ben namelijk voor de vierde en voorlopig laatste keer langsgegaan bij de tandarts en die heeft me van mijn laatste wijsheidstand verlost.  U bent dus verwittigd.  Mocht ik totnogtoe vlagen van schranderheid vertoond hebben, dan is dit van vandaag af, samen met mijn wijsheidtand hardhandig uit mij weggetrokken.
    In vergelijking met Jean-Pierre Coopman is er één verschil (denk ik, hoop ik): ik werd in tegenstelling tot Jempi vooraf verdoofd.
    Toch voel ik me nog wat groggy en zodoende werk ik vandaag maar op halve kracht.
    O ja, excuseer, dit is Bruggeblog en gaat over Brugge, meer bepaald de binnenstad.  Het Prinsenhof, daar had ik het gisteren over en zal ik het vandaag ook nog even over hebben.
    Zoals u zien kunt is de lap grond tussen Prinsenhof, Ontvangersstraat en Moerstraat één open bouwwerf geworden en dat zal de komende maanden, tot grote ergernis van de buren, jammer genoeg niet anders zijn.
    "'t Is altijd lente bij de tandartsassistente, ..."  Excuseert u mij maar dit liedje spookt al uren door mijn hoofd.  Ik weet echt niet hoe het komt.


    11-10-2006, 17:37 geschreven door Bruggeblog  
    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik weet het niet hoor.  Het kan misschien een persoonlijke indruk zijn maar ik heb een onbestembaar misselijk makend gevoel bij de prominente aanwezigheid van al dat blauw hier dat, quasi toevallig, in deze straat paradeert, de Moerstraat, de straat die zelf al maandenlang in de rouw is en zeker nog gedurende vele maanden het zwart als schutkleur blijven kiezen zal. 
    Bwah, 't leek vanmiddag precies alsof iemand opnieuw in een flauw afkooksel van een aflevering van Aspe in beton levend begraven werd en dat deze twee halfzachten wachten moesten tot het beton stijf genoeg werd om dan pas tot handelen over te gaan.


    10-10-2006, 23:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 86
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tussendoortje tussen alle Prinsenhofgedoe door.  Er is op Bruggeblog nog zoiets als een foto- oftewel quizvraag.  En aangezien de vorige vraag opgelost werd (rara, door wie?) ben ik hier met een nieuwe.  Het lijkt alsof Brugge een onuitputtelijke bron voor fotovragen is.  Kijk, dit hier is een plek die me altijd al geïntrigeerd heeft.  Het is aan u om te weten waar die plek zich bevindt.  Eén ding is zeker: het is in de binnenstad.


    10-10-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De buurt van het Prinsenhof is zich heel duidelijk bewust van wat hen boven het hoofd hangt.  Ondanks al hun protest vooraf gaat het project Palace Hotel Charles V onverbiddelijk door.  Wat politiekers er ook over mogen zeggen: dit protest overstijgt de normale NIMBY-protesten.  (voor alle duidelijkheid: NIMBY = Not In My Backyard, slaat op buurten die eigenlijk alles tolereren zolang het maar niet bij hen gebeurt want dan pas gaat men actie voeren).  Zeg nu zelf: een buurt die jarenlang als woonerf beschouwd werd wordt op slag een drukke wijk want de ondergrondse parking die in maak is onder het Prinsenhof voorziet ruimte voor enkele honderden wagens en die wagens moeten allemaal door de Moerstraat.  Kunt u daar nog een touw aan vastknopen?  En hoe zat het ook alweer met die hotelstop in Brugge?  Het kan niet anders dan dat, net zoals in bepaalde tekenfilms, in de ogen van sommige bewindslieden dollartekens verschenen die, ondanks taai buurtverzet, nooit meer verdwenen.


    10-10-2006, 20:42 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De reactie daarstraks van Thierry Creyf gelezen?  Dit is 'm dan, de Ontvangersstraat.  Totnogtoe wordt deze straat samen met de Moerstraat nog altijd beschouwd als woonerf.  Ik zal u hier niet opnieuw om de oren slaan met een officiële definitie van het begrip woonerf, dat voorgesteld wordt door dit blauwe bord met witte tekening, maar het zal voor iedereen duidelijk zijn: eens het Kempinski hotel definitief geopend wordt mag men deze borden meteen op het stort gooien.


    10-10-2006, 20:16 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het kunsttijdschrift Vlaanderen, meer bepaald het recentste nummer ervan dat nu in de boekhandel ligt, werd samengesteld door de Brugse kunsthistoricus Jean-Luc Meulemeester.  Een collega van hem, Albert Janssens, schreef er ook een artikel in over Filips de Schone, geboren hier in het Prinsenhof in 1478.  Hij was de zoon van Maria van Bourgondië en van Maximiliaan van Oostenrijk.  Zijn doopsel vond plaats in de Sint-Donaaskathedraal die op de Burg stond.  Volgens Albert Janssens werd speciaal voor de doop van aan het Prinsenhof tot op de Burg een voetbrug gemaakt omdat de edellieden en hoogwaardigheidsbekleders zeker niet met hun voeten in contact zouden komen met de vuile straat.  In 1478 waren de straten bijlange nog niet zoals we ze nu kennen.  Het schijnt dat de boreling door zijn stiefgrootmoeder Margareta van York, toen men op de Markt aangekomen was, bij zijn penis vastgehouden werd en zo aan het volk vertoond.  Dit om aan iedereen duidelijk te maken dat het een jongentje was.  Want Franse geheime agenten hadden het gerucht verspreid dat de baby een meisje was.  Frankrijk aasde op de Bourgondische bezittingen en een mannelijk leen kon nu eenmaal niet door een vrouw geërfd worden.


    10-10-2006, 18:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsenhof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag gaan we eens kijken hoe ver het staat met de omvorming van het Prinsenhof tot hotel op het terrein gelegen tussen het Prinsenhof, de Ontvangersstraat en de Moerstraat.  De foto's dateren van deze namiddag, dus, recenter dan dit kan bijna niet.
    Zoals u ziet staat alles nog in de steigers.  Maar overal is men druk in de weer.  Toch heb ik zo een klein vermoeden dat er nog vele maanden zullen verstrijken vooraleer alles afgewerkt zal zijn. (streefdatum: maart 2007)
    Dit is het Prinsenhof, de plaats waar ooit in de 15de eeuw de Bourgondische Hertogen resideerden.  Het  gebouw zelf dat we zien is hoofdzakelijk van 1888 toen het grondig herbouwd werd.
    Laat ons ook niet verwarren met Hotel Prinsenhof dat gelegen is om de hoek in de Ontvangersstraat.  Aangezien de naam Hotel Prinsenhof al bestaat moest men op zoek naar een nieuwe naam.  Zoals op het bord vooraan vermeld zal dit complex, eenmaal af, luisteren naar de naam Palace Hotel Charles V.  Ik zou zo zeggen: Vlaamser kon het niet, zeker?  In alle geval wordt het een Kempinski 5-sterrenhotel met onder meer negentig kamers waarvan tien suites, een restaurant met 150 zitplaatsen en een ondergrondse parking.


    10-10-2006, 18:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkeersbord C1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kent u de wegcode?  Weet u exact wat dit bord betekent?  Normaal gezien moet u neen antwoorden ofwel iets vrij vaags formuleren.  Als u heftig van ja knikt dan weet ik zeker dat u ofwel politieagent bent of aan het studeren bent om uw rijbewijs te halen.
    Voor alle duidelijkheid, ik heb het eventjes opgezocht en dit bord c1 betekent: Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
    Ik vind het leuk hoe men nu nog altijd zo een archaïsch taalgebruik blijft hanteren, ook in de wegcode dus.  Als ik het goed voorheb mag een loslopend paard hier dan probleemloos door lopen?  En wat met een skateboarder? Een skeeler?  Een GSM'ende jogger?  Een kind op een hobbelpaard?  Een zwalpende toerist op zoek naar 't station?
    Alle gekheid op een stokje: dit is de Begijnenvest.


    10-10-2006, 15:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 85 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Carlos Dejaegher speelt blijkbaar buiten categorie.  Opnieuw was hij het die met de oplossing kwam.  Dit is, zoals hij schreef, het eethuis 't Botaniekske in de Minderbroedersstraat.  Dit is de zijgevel langs de kant van de Schaarstraat.  De uitbaters gaan er prat op dat het gebouw dateert van 1612 en de naam 't Botaniekske, dat is niet moeilijk te raden waarom het zo noemt.  Het ligt namelijk aan het Astridpark, in de volksmond de Botanieken Hof.


    10-10-2006, 15:23 geschreven door Bruggeblog  
    09-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 85 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Foto nummer twee van deze plaats in het centrum van Brugge.  Het venstertje is nog altijd niet schoongemaakt.  Weet u waar het is?


    09-10-2006, 21:18 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe (6e en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De totale restauratie van de gebouwen van de voormalige mouterij Cauwe ontving in 1985 de 'Prix Europa Nostra' en dat mag geweten zijn.  Deze plaat op de muur langs de kant Oostmeers herinnert daaraan.


    09-10-2006, 13:35 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het Kapucijnenreitje met links de voormalige mouterij Cauwe.
    In het middengedeelte ervan werd de mout gestapeld en in zakken gedaan.  Aan de andere kant van het gebouw is er een binnenkoer en via die binnenplaats werden de zakken weggevoerd.


    09-10-2006, 13:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de kant Westmeers waar de helaas verdwenen ronde schouw in zat.  Onder het dak hier was een koepel die de warme, vochtige lucht verzamelde en liet ontsnappen door de ronde schoorsteen zodat de nodig luchtcirculatie ontstond voor het moutproces.  De productie van warme lucht gebeurde uiteraard beneden.  Dit volledige proces vroeg weinig licht en daarom bevatte deze straatgevel een blinde muur.  Omdat dit gedeelte omgevormd werd tot appartementsgebouw werden er uiteraard vensters en een deur in aangebracht.


    09-10-2006, 13:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De zolder bevatte vroeger enkele zogenaamde uilenpannen, dakpannen met overdekte luchtgaten, nodig om het opgestapelde graan te kunnen luchten.  Die zijn verdwenen en in de plaats zijn grote vensters gekomen.
    Vanuit de zolder werd het graan voor het vochtig maken naar de tussenvloer neergelaten.  Die ruimte werd gelucht door kleine ramen met regelpanelen.  Op de laagste vloer gebeurde het kiemen van de gerst op een welbepaalde temperatuur.  De luchttoevoer werd geregeld door het openen of sluiten van de regelpanelen in de kleine vensters. 
    Wanneer het kiemen voldoende gevorderd was werd het natte graan opgehesen in de vierkante toren met ronde schouw, kant Westmeers, maar die tijdens de restauratie verdwenen is.  Daar werd het graan op 2 netten uitgespreid.  Warme lucht werd in de schouw geblazen waardoor het kiemproces plots onderbroken werd en waardoor de uiteindelijke 'mout' ontstond.


    09-10-2006, 13:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de toestand van het gebouw anno 2006.  De mouterij werd gebouwd omstreeks 1888 en het gebouw werd honderd jaar later gerestaureerd en omgebouwd tot woonhuis (kant Oostmeers) en appartementsgebouw (kant Westmeers).  Dit is uiteraard de kant langs Oostmeers en nog duidelijk is het kapje met de typische hijsbalk met katrol te zien en daaronder de laaddeur waardoor de zakken graan de zolder werden binnengebracht.


    09-10-2006, 12:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouterij Cauwe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag wil ik het eens hebben over de mouterij Cauwe, gelegen tussen Oost- en Westmeers in, die geen mouterij meer is maar waar we aan de gerestaureerde gevel nog altijd kunnen zien dat het er een geweest is.
    Op bijgaande foto ziet u de toestand omstreeks 1980.


    09-10-2006, 12:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sierfruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jawel, de herfst is in 't land.  We kunnen het onder andere zien aan het sierfruit dat weer overal voor het grijpen ligt op de vensterbanken of naast de voordeuren.


    09-10-2006, 12:36 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dierenuwvriend
    blog.seniorennet.be/dierenu
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!