Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    29-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (35ste en laatste)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat ons vanaf vandaag het Die Keure hoofdstuk in de binnenstad defintief afsluiten met een gedicht, een lied dat in 1953 aan het bedrijf opgedragen werd naar aanleiding van het tienjarige bestaan ervan.  En laat ons het ook zo stellen dat dit 'die Keure' scheepje nog altijd juicht en viert en dapper te water(en) vaart.  Alleen bevindt het scheepje zich vanaf nu iets veiliger dan voorheen in de kurkdroge dokken een ietsje buiten de Brugse stadsmuren.


    29-04-2007, 22:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (34)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wandelen met de handen in de broekzakken doorheen de vroegere offsetruimte van de drukkerij Die Keure!  Men had het vroeger eens moeten doen, toen alles hier nog in bedrijf was!  Afgelopen zondag was alles verworden tot een industrieel erfgoedwondertje temidden huizen waarvan zelfs die naaste buren geen weet hadden van wat zich binnenin de muren van dit bedrijf afspeelde.  De zwart-witimpressies die ophingen in deze voormalige offsetruimte waren van de hand van de fotograaf Stephan Vanfleteren.


    29-04-2007, 22:58 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (33)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Industrieel erfgoed.  Klinkt heel mooi voor en dergelijk ding.  Toch is het heerlijk om voorlopig nog een luchtfilter als dit, verroest en vol spinnenwebben, in onze stad te kunnen aantreffen.  Ook de tand des tijds heeft zo zijn charmes. Voorlopig nog te zien in de oude bedrijfsruimte van Die Keure.


    29-04-2007, 22:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (32)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ergens verdwaasd achtergelaten, deze gummi handschoen, opgehangen in een der vele zalen die het drukkersbedrijf Die Keure in de binnenstad van Brugge rijk was.  De betekenis hiervan kunnen we alleen maar gissen, maar wat er ook de bedoeling van was, het blijft een frappant voorbeeld van wat ooit een erg bedrijvig pand in de binnenstad was waarop elkeen zijn stempel drukte en waarvan nu, na enkele maanden, slechts een "handje"vol herinneringen van overblijft.


    29-04-2007, 22:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (31)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lege bureau's die afgelopen zondag zelfs in lege toestand de vele mensenuren werk onthulden.   Maar ook een tikkeltje humor, poëzie en kitch kon uiteraard niet ontbreken op deze werkplek waar tientallen Bruggelingen hun uren tijdens de afgelopen jaren sleten in de hoop op een menswaardige bestaan met een al even menswaardig loon.


    29-04-2007, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (30)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste (en ook enige) verdieping van de tot voor kort nog actieve bedrijfsruimte van de drukkerij Die Keure, die gelegen was temidden de woningen van de Oude Gentweg, de Gentpoortvest en de Boudewijn Ravestraat.  Hoe zou zo'n bedrijf dat de benen nam naar de buitenstad er zoal uitzien kort na hun vlucht naar Egypte?  Het antwoord krijgt u onder andere hier te zien.


    29-04-2007, 21:56 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tsja, wat moet ik daar nu weer mee aanvangen?  De oplossing werd tijdens de afgelopen 24 uren min of meer gegeven, maar dan ook weer niet.  Het is namelijk niet helemaal correct.  Laat ons het zo stellen: diegene die reageerde had het warm, heel warm.
    Hallo?  Waar in het centrum van Brugge is dit dan wél te zien?


    29-04-2007, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (29)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De heer Dirk Philips van wie nog een sticker hangt in de deur van dit kastje en mevrouw Denise Meuleman hebben elkaar misschien wel maar waarschijnlijk nooit ontmoet.  Toch zijn zij hier samen aanwezig in dit kastje.  Dirk was vermoedelijk de laatste werknemer van het drukkersbedrijf Die Keure die hier in dit kastje zijn kleren en materiaal stopte.  Denise Meuleman daarentegen liet ons op deze ludiek wijze zondag voor een laatste keer horen hoe zij het jarenlange leven op de administratie van de afdeling zeefdruk gedurende de vele jaren daarvoor ervaren heeft.


    29-04-2007, 21:12 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleerkastjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een leuk idee, om deze niet meer gebruikte kastjes die ter beschikking stonden van de werknemers om te vormen tot luisterkastjes waarbij men bij ieder kastje een oud-werknemer van het bedrijf Die Keure via de koptelefoon aan het woord kon horen over zijn of haar eigen ervaring binnenin het bedrijf.  Dat (ex-)werknemers met minder goeie ervaringen in deze kastjes niet aan bod kwamen is natuurlijk jammer.  Want ook een verhaal zoals dat van bijvoorbeeld Nancy Daelman die hier op Bruggeblog enkele dagen geleden reageerde mocht er gerust ook bij zitten.  ("Zegge, december 1994 werd ik als werknemer van de De Keure getroffen door een zwaar (werk) ongeval. Ondanks de herhaaldelijke vraag aan de dienstdoende chef om geen vrouwen zware lasten te laten dragen heb ik bij het dragen van een pak van ongeveer een dertigtal kg. een hernia opgelopen en dit op mijn 23 jaar. Een zware operatie was hieraan verbonden en met gevolg het jaar 1995 en 1996 volledig plat te bed. Van enige medelijden of toetreding van De Keure heb ik nooit iets gehoord. Ondanks het feit dat het om een werkongeval hing werd dit nooit als een werkongeval beschouwd door De Keure en werd ik in 1996 bij mijn terug aanmelding en vraag naar lichter werk, zonder pardon bedankt voor de gewezen diensten en aan de deur gezet. Nu 2007, 12 jaar later leef ik verder met de dagelijkse hevige pijnen dit door de schuld van het niet aangepast werk dat ik destijds in de De Keure moest verrichten.")
    Werken in een bedrijf is niet altijd voor alle werknemers een pretje en niet altijd worden de werkomstandigheden dusdanig aangepast zodat de werknemer zijn of haar lichaam zo weinig mogelijk belasten moet.  Mijn (stief-)zoon had de afgelopen winter bij een ander Brugs bedrijf gelijkaardige problemen als Nancy, maar toen hij terugkwam uit ziekteverlof stond daar een nieuwe, aangepaste machine waardoor het werken voor hem plots veel lichter werd.  Tijden en bedrijven kunnen we natuurlijk moeilijk gaan vergelijken.  Vooral de tijden veranderen enorm.  1996 vergelijken met 2007 qua werkomstandigheden is haast onmogelijk. 


    29-04-2007, 21:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (28)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond gaan we voor een laatste keer de plaats in de Brugse binnenstad bezoeken waar tot voor enkele maanden nog de drukkkerij Die Keure was.  Afgelopen weekend, in het kader van de 'Erfgoeddag', en vooral onder impuls van het onvolprezen collectief "Tapis-Plein", kon iedereen deze plek bezoeken die binnenkort een nieuwe bestemming krijgen zal.  Zo konden we zien dat ook de drukkerij al een tijdje de 'moderne' tijden binnengetreden was dankzij bijvoorbeeld deze prikklok.


    29-04-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uitzonderlijk zoom ik de vorige foto niet uit, maar ik toon u veel liever een ander detail dat verwijst naar deze leuke plek in hartje Brugge die we zoeken.  Weet u nu soms waar dit te zien is?


    28-04-2007, 21:19 geschreven door Bruggeblog  
    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vuurwerk!
    U keek er naar maar zag dit niet.  't Is namelijk een montage van twee momenten, maar het is wel degelijk van het vuurwerk dat dit jaar, namelijk deze avond omstreeks half elf de Brugse Meifoor opende.


    27-04-2007, 23:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er was vandaag in de aanloop  naar de Meifoor opnieuw een verklede kinderstoet.  Daar was ik zelf maar weer eens te laat voor om het mee te maken.  Maar ik kon wel nog verschillende van de deelnemers of deelneemsters strikken op de diverse attracties waar ze na hun verkleedprestatie gratis in of op mochten.  Dit is het traditionele doolhof, vol met glas, maar om hier zomaar uit te geraken niet zo eenvoudig voor een kind.  Er bestaat eigenlijk een eenvoudige truc.  Als je je voortbeweegt moet je ofwel altijd links afslaan, ofwel altijd rechts afslaan.  Op die manier raak je gegarandeerd altijd een doolhof uit.  Dat weten deze kinderen waarschijnlijk niet, maar het plezier bij hen is dan ook navenant.


    27-04-2007, 22:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar ook deze jonge knapen voelen zich ietwat beduusd bij het ontvangen van deze gigantische suikerspinnen, hier in Brugge ook barbe-à-papa's genoemd.  Hoe zullen zij dit ooit de baas kunnen?


    27-04-2007, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede actiefoto.  Minder flitsend misschien, oudmodisch voor de meesten, maar voor sommige deelnemers aan dit ritje paardjesmolen is zelfs dit voorzichtig rondtollen om 1 middelpuntvliedende as niks minder of niks meer dan pure horror.  Vergelijk maar eens de mondhoeken van de paardjes op deze paardenmolen met de mondhoeken van de mama en met de mondhoeken van het kind.  Maar ook de ogen op deze foto spreken boekdelen.


    27-04-2007, 22:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste actiefoto van de Meifoor 2007.  Dit is de attractie Polyp, lekker snel flitsend en prachtig polieperig.  Ook de inzittenden gooien in pure extase hun eigen tentakels uit.


    27-04-2007, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze avond werd de Meifoor 2007 officieel geopend.  Dat gebeurde dankzij het doorknippen van dit stukje lint.  Achter de hoofden van de prominenten zien we dat het feest toen eigenlijk al begonnen was, maar men vindt nu eenmaal dat iets plechtig openen veel chiquer staat.   Morgen leest u er over in de dagbladen.  Vanavond al ziet u het op Bruggeblog.  Om het geheel vanavond helemaal feestelijk te maken is er straks nog vuurwerk.

    Foto: Marc Willems


    27-04-2007, 21:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met deze heel recent genomen foto is de erbij horende vraag als altijd: waar in het centrum van Brugge kunt u dit (momenteel nog) zien?


    27-04-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Marnix Knockaert wist het gisterenavond al.  Dit is een der fraaiste brievenbussen die we in Brugge kunnen zien (jammer natuurlijk van de sticker die het ontsiert, maar een dergelijke brievenbus dagelijks volgepropt met reclamedrukwerk is ook geen zicht hé!).  Het is een kunstwerkje op zich (gemaakt trouwens door Jef Claerhout).  Wat de drie figuren precies uitbeelden weet ik niet.   Wie het wel weet mag gerust reageren.  Marnix misschien?  Eén zaak is zeker: deze brievenbus behoort toe aan een laatgotische woning van omstreeks 1500 met een der grootste bewaarde middeleeuwse trapgevels van de stad.  Over dit gebouw zullen we het later wel eens hebben.  O ja, dit gebouw bevindt zich in de Boomgaardstraat, zoals Marnix schreef, op de hoek met de Kandelaarstraat.
    Onmiddellijk hierna volgt alweer een nieuwe quizvraag.


    27-04-2007, 21:11 geschreven door Bruggeblog  
    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (27)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een bedrijf met heel wat werknemers kan natuurlijk niet zonder EHBO-post.  Die is leeg natuurlijk, want verhuisd naar de gloednieuwe gebouwen langsheen de Kleine Pathoekeweg.


    26-04-2007, 22:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (26)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto toont een deel van de boeken die door de jaren heen door Die Keure in Brugge gedrukt werden.  Dit rek bevat hoofdzakelijk juridische werken.  Men zou er, net zoals deze bezoeker trouwens, inderdaad tureluurs van worden, van al deze zware juridische kost.


    26-04-2007, 22:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (25)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Slechts een tweetal machines van de drukkerij Die Keure kon men afgelopen zondag nog zien in de tot enkele maanden geleden nog in gebruik zijnde bedrijfsruimte ervan tussen de Oude Gentweg, de Gentpoortvest en de Boudewijn Ravestraat in.  Die machines stonden hier en waren als ik me niet vergis onderdeel van de afdeling (boek-)binderij.


    26-04-2007, 22:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (24)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die Keure was en is een bedrijf met een christelijk geïnspireerde inslag.  In dat licht valt het kruisbeeld dat nog altijd in deze oude bedrijfsgebouwen ophangt te verklaren.


    26-04-2007, 22:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (23)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij deze video-installatie (met bijbehorend geluid) moesten wij ons in deze ruimte in een moderne drukkerij wanen die er sinds kort niet meer was: de drukkerij Die Keure.


    26-04-2007, 22:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (22)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over naar Die Keure.  Het bedrijf werd in 1942 opgericht door Joseph Vanden Broele.  Opgegroeid in een drukkersbedrijf was het vrij logisch dat deze man zelf ook in de drukkerswereld verzeilde.  Het bedrijf bestaat nu nog altijd maar sinds kort buiten de Brugse stadsmuren.  Nostalgisch wordt hier teruggekeken op de tijd toen drukken nog een werk was van secuur en handmatig loden letters in spiegelschrift op een rijtje te plaatsen.  Nu wij ons volop in het luchtige computertijdperk bevinden lijkt deze nochtans nog niet zo lang vervlogen tijd ons als een 'loodzwaar' verleden op de maag te liggen.


    26-04-2007, 22:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (21)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de muur van de brandgang zag men zwart-witfoto's van de brand op deze plek in het jaar 1929.


    26-04-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (20)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen zondag tijdens de happening 'keurig verborgen' speelde men in deze nog aanwezige brandgang in op het feit dat er in de vorige eeuw twee zware branden waren in het toenmalige bedrijf 'l'Art Mobilier'.  Een beetje kunstmatige rookontwikkeling en een aangepaste belichting, in combinatie met een geluidsband moesten ons in de sfeer van die twee rampen brengen.


    26-04-2007, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruggespraak
    Eigenaardig!  Tot voor kort noemde het blad dat onze stad gratis in alle brievenbussen laat deponeren en een "laagdrempelig medium moet zijn om de bevolking te informeren" bruggespra@k.  Het exemplaar dat u en ik vandaag in onze bus gekregen hebben noemt plots bruggespraak.  Het apestaartje heeft men waarschijnlijk vanwege die laagdrempeligheid vervangen door een gewone a.
    Heeft u of een huisgenoot dit vanaf nu tweemaandelijks infoblad vandaag al bij het oud papier gegooid, dan zou ik u toch aanraden om het blad toch nog eens tijdelijk van de recyclagedood te redden.  Misschien niet omwille van het beleidsplan dat men hierin uit de doeken doet, maar vooral omwille van de prachtige foto's die in het blad staan én omwille van de schitterende cartoons van Marec.  Marec is een der beste cartoonisten van ons land en bewijst dat eens te meer in dit blad.  Het leukst van al vond ik die cartoon waarin Patrick Moenaert de schepen van Burgerlijke Stand vlak voor een huwelijksplechtigheid met schoensmeer inwrijft met als bijhorend tekstballonnetje: "... ze willen een zwarte schepen".  Maar ze zijn allemaal stuk voor stuk op hun eigen subtiele manier grappig.
    Voor wie niet in Brugge woont: Bruggespra(a)(@)k zit ook op het internet en wel degelijk hier.  Alleen moet u voor deze nieuwe editie op de webstek nog eventjes wachten.


    26-04-2007, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van deze plek in Brugge, nu al een beetje meer uitgezoomd zoals dat in het fotografisch en filmisch jargon heet.  Wel, waar ergens in het centrum van dit stadje B. is dit te zien?


    26-04-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paard op hol geslagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze namiddag is aan het Walplein een paard op hol geslagen.  De krant Het Nieuwsblad vermeldt in haar eerste bericht dat het gaat om een paard dat een paardentram voorttrok, maar ik vermoed dat het meer om een koets ging.  Hoe dan ook: om een nog onbekende reden reed het paard met zijn vracht plots door een ketting die het Walplein omsluit en kwam pas tot stilstand hier voor het standbeeld van Jef Claerhout dat algemeen beschouwd wordt als een hommage aan ... de paarden in Brugge, hun koetsiers en de inzittenden.  Naar het schijnt werd door dit voorval een Franse toeriste zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht.


    26-04-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien Thierry Creyf de vorige foto's wist te situeren, ben ik hier opnieuw met een ander plekje dat zich in de binnenstad van Brugge bevindt.  Het is aan u om te weten of te raden waar dit te zien is.


    25-04-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (19)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U kunt begrijpen dat de dichtbevolkte en dicht bebouwde wijk Oude Gentweg - Gentpoortvest - Boudewijn Ravestraat zich niet happy voelde met in ongeveer 10 jaar tijd twee enorm grote bedrijfsbranden op een domein dat hun buurt beheerste.  Deze petitie die spontaan ontstond na die tweede grote brand is uiteraard begrijpelijk.  Maar het mocht niet baten.  In korte tijd herrees hier opnieuw het bedrijf 'l'Art Mobilier', maar de buurt kreeg plots een nieuwe medestander in de vorm van de recessie die de jaren '30 van de vorige eeuw teweegbracht én het daarmee gepaard gaande faillissement van de Bank Dujardin die vele Brugse bedrijven in zijn val meesleurde.  Zo ook dit meubelbedrijf.  In de plaats van het meubelbedrijf kwam er op deze plek een rolschaatsbaan, Stadium genaamd, iets veiliger voor de buurt, en deze rolschaatstbaan hield het uit tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.


    25-04-2007, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (18)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het tweede deel van het artikel dat verscheen in de 'Vrije Burger' in 1929.
    Leest u ook eens het artikel links 'Bij den haarkapper'.  Het gaat over politiek en het gaat over opvoeding.  Mocht men tegenwoordig een dergelijk opiniestukje publiceren, ik vermoed dat België te klein zou zijn (voor de reacties hierop). 


    25-04-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het jaar 1929, meer bepaald op 15 juni van dat jaar, ontstond er in de meubelfabriek 'l'Art Mobilier' een tweede grote brand.  Die brand ontstond deze keer niet door het aanstoken van de Duitsers, maar door een kortsluiting in een elektrisch vernispistool die de toenmalige polierzaal in een mum van tijd in lichterlaaie zette.  Door de wind breidde de brand zich razendsnel uit tot aan de huizen die zich bevonden  juist voor het bedrijf in de Oude Gentweg en later ook naar de huizen langs de Gentpoortvest.
    Alles hierover kunt u in geuren en kleuren in het taalgebruik van die tijd lezen in het weekblad van toen 'De Vrije Burger'.


    25-04-2007, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 164 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral dit.  U heeft het misschien ook opgemerkt, maar sinds deze namiddag is het tellertje in de linkerkolom voorbij het getal 100.000 geschoten.  Dat betekent uiteraard niet dat er totnogtoe honderdduizend personen naar Bruggeblog gekeken hebben.  Dat betekent gewoonweg dat er wereldwijd zoveel keer de site aangeklikt werd.  Ik heb het daarstraks eventjes opgezocht.  Het totaal aantal unieke bezoekers is op het ogenblik zo'n kleine 45.000.  Maar ik ben wel bescheiden genoeg om te weten en u te verklappen dat het aantal dagelijks terugkerende bezoekers slechts in de enkele honderden ligt.  Niet dat ik wakker lig van al die cijfers.  Ik doe gewoon mijn Bruggeblogding en voor de rest zien we wel.  Zolang er belangstelling voor is doe ik op mijn eigen manier rustig verder.
    Nu de quizvraag.  De oplossing werd deze keer gevonden door Thierry Creyf.  Dit is inderdaad, zoals Thierry schrijft, de Helmstraat.  Voor diegenen die de Helmstraat niet precies kunnen situeren: dat is een straatje tussen de Moerstraat en de Noordzandstraat-Geldmuntstraat in.
    Deze waterpomp die men in het midden van het straatje nog aantreft is er een van wat men het gewone type noemt (zowat 1,20 m hoog) en werkt niet meer (is verzegeld).  Ook al zou men deze pomp nog laten werken, het water dat men zou verkrijgen zou onherroepelijk als ondrinkbaar beschouwd worden.  Dat was reeds het geval in 1962 toen deze waterpomp nog in gebruik was.


    25-04-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze brief herinnert ons aan de eerste brand die op het einde van de Eerste Wereldoorlog nagenoeg het hele bedrijf van Louis Rodriguez, het meubelbedrijf l'Art Mobilier, vernielde.  Naar het schijnt hadden de Duitsers toen zij de aftocht bliezen er niks beters op gevonden om hier in de Oude Gentweg nog snel brand te stichten en ze verwittigden blijkbaar pas de brandweer toen ze zeker waren dat alles door de brand vernield was.
    De aangestoken brand vond plaats op 17 oktober 1918 omstreeks 5 uur in de ochtend.
    Kort na de brand werd de fabriek heropgebouwd met vooral materiaal dat de Duitsers achtergelaten hadden en gedurende een tiental jaar fabriceerde de fabriek haar producten opnieuw als nooit tevoren.  l'Art Mobilier was ontegensprekelijk een bedrijf met naam en faam en een brand kon daar niks aan veranderen, het kon de expansie van het bedrijf alleen maar tijdelijk doen stoppen.


    24-04-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een pagina uit een boek uit 1914.  De volledige pagina is voorbehouden voor reclame voor het meubelbedrijf l'Art Mobilier.


    24-04-2007, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de zogenaamde Raadzaal.  Hier onthulden afgelopen zondag de open kasten ons iets over het meubelbedrijf  l'Art Mobilier dat in 1907 alhier door Louis Rodriguez (een Fransman met Spaanse roots) opgericht werd.  Wat in den beginne een kleinschalig bedrijfje was, groeide al snel uit tot een erg groot bedrijf dat zijn kwaliteitsproducten het liefst van al aan de gegoede klasse sleet.  Men had weldra een winkel in de Steenstraat, maar ook in de Oude Gentweg had men toen een verkoopzaal.


    24-04-2007, 21:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 164 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is al de derde foto in het rijtje, speciaal voor u gemaakt om u naar de oplossing te leiden.  De oplossing van deze vraag: waar in het centrum van Brugge is dit?


    24-04-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kon men zondagnamiddag in de voormalige bedrijfsruimte, gelegen tussen de Oude Gentweg, de Gentpoortvest en de Boudewijn Ravestraat in, eventueel een scheve (rol-) schaats rijden; als men zich de moeite getroostte om zich nog even verder op het terrein te begeven, dan kon men daar bovenop ook nog deze scheve schouw zien.


    24-04-2007, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als dit geen industrieel erfgoed is!  Deze schouw en de achterliggende stookplaats is nog van het eerste bedrijf dat hier gevestigd was, namelijk 'L'Art Mobilier', een meubelfabriek die naast meubels o.a. ook nog aardewerk, biscuits, en linoleum maakte.


    24-04-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Langs deze kant werd tot voor kort nog geleverd of afgehaald bij het bedrijf Die Keure, die de vrachtwagenchauffeurs vanaf nu zoeken moeten iets buiten de stadsmuren, namelijk langs de Kleine Pathoekweg.  Hier op deze plaats in de binnenstad is alle bedrijvigheid stilgevallen.  Achter de witte poort bevindt zich de Gentpoortvest.  Langs daar reden vroeger vrachtwagens en bestelwagens het bedrijf in en uit.


    24-04-2007, 20:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om u een idee te geven van de locatie van deze voormalige bedrijfsruimte.  Dit is het gedeelte tegenaan de Gentpoortvest (in 't Brugs: de Gemperveste).  We herkennen de bomen en de watertoren die staan halverwege deze Gentpoortvest.


    24-04-2007, 20:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De happening 'keurig verborgen' op de plek waar tot voor kort de drukkerij-uitgeverij Die Keure was lokte ook verschillende collega's (amateur-) fotografen.  Op de eerste verdieping, verscholen tussen de lege rekken, trof ik dit exemplaar aan.


    24-04-2007, 19:53 geschreven door Bruggeblog  
    23-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De tot enkele maanden geleden voorziene bedrijfsruimte in de binnenstad die voorbehouden was voor de drukkerij 'Die Keure' ging gisteren bijna letterlijk uit zijn dak.  Men speelde hier namelijk urenlang onsterfelijke songs uit de jaren 1930 en onder dit dak door kon men op deze vrolijke wijsjes rolschaatsen tot men waarlijk niet meer bijkwam van het vallen.
    Een bordje wees ons erop dat 'de organisatie niet verantwoordelijk was voor gebeurlijke ongevallen'.  Ondanks het feit dat ik sommigen plat achterover op de roodbeschilderde plankenvloer zag vallen vermoed ik dat het menselijk leed gisteren nog best meeviel.  Het plezier was mijns inziens omgekeerd evenredig aan dit menselijke leed na het vallen.


    23-04-2007, 23:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stadium. Een Charlie Chaplin op rolschaatsen.  Een echt 'niet te schatten' verleden van Brugge in zijn binnenstad.  Gisteren tijdens Erfgoeddag voor enkele uren blootgelegd.


    23-04-2007, 23:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij deze en de vorige foto's moet u zich muziek voorstellen uit de jaren '30. 1930 uiteraard, en de deejays anno 2007 van dienst  die daar voor zorgden ziet u hier achter glas.  Ze hadden het duidelijk naar hun zin.


    23-04-2007, 22:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele geoefende jonge skeelers die deze normaal voor nostalgische rolschaatsbaanliefhebbers gisteren onveilig maakten.


    23-04-2007, 22:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rolschaatsers anno 2007.  Ik vermoed dat niemand die hier gisteren (op deze foto) op de plankenvloer van de voormalige rolschaatsbaan Stadium stond voorheen ooit rolschaatsen onder zijn voeten gehad heeft.  Ik wel, maar ik ben dan ook een jaartje ouder dan de figuren op de foto.  Rolschaatsen zijn dezer dagen volkomen passé.  Skeelers bijvoorbeeld kijken er meewarig op neer.  Daarom is het dat ik des te meer plezier beleefde aan deze dag van gisteren toen men 'de rolschaats' toch tenminste voor één dag zijn status van ultiem sportbeleven hergaf.


    23-04-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is het rek met rolschaatsen zoals ik het gisteren zag in deze voor één dag weer omgetoverde rolschaatsbaan Stadium, een anno 1930-1940 voor Brugge uitverkoren plaats van vertier.


    23-04-2007, 21:49 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het meest speciale aan de Erfgoeddag in dit domein was natuurlijk het voor een dag herbeleven van de gloriedagen in de jaren '30 van de vorige eeuw van de rolschaatsbaan Stadium die zich op deze plaats bevond.  Wat kon daar dan beter voor dienen dan een paar versleten rolschaatsen?


    23-04-2007, 21:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er bevindt zich in de Oude Gentweg nog een tweede ingang van het voormalige bedrijf 'Die Keure', namelijk hier. 
    U bent natuurlijk benieuwd wat er zich hierachter vroeger (maar ook gisteren) afspeelde.


    23-04-2007, 21:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was het erfgoeddag en ik ben die dag bijna niet thuis geweest.  Ik wou gisteren met volle teugen genieten van dat deel van Brugges erfgoed dat men onder de noemer 'Niet te Schatten' voor ons allen tentoonspreidde.  Staat u mij toe dat ik start aan het domein van de drukkerij 'Die Keure' die pas enkele maanden geleden uit de binnenstad vertrok om deze plek schijnbaar als verweesd achter te laten.  Dat was dan wel zonder de vereniging 'Tapis-Plein' gerekend, want die organisatie heeft gemaakt dat iedereen gisteren (en de buurtbewoners eergisteren) met volle teugen genieten kon van deze anders voor iedereen verborgen plek.  De hoofdingang van dit complex situeert zich in de Oude Gentweg, namelijk hier.


    23-04-2007, 21:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 164 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Leuk dat dergelijke niet meer werkende exemplaren nog altijd Brugges straatbeeld sieren. De vraag is natuurlijk: waar o waar in het hartje van Brugge staat nog altijd dit exemplaar te roesten?


    23-04-2007, 21:15 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vsop24
    blog.seniorennet.be/vsop24
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!