Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar ook deze jonge knapen voelen zich ietwat beduusd bij het ontvangen van deze gigantische suikerspinnen, hier in Brugge ook barbe-à-papa's genoemd.  Hoe zullen zij dit ooit de baas kunnen?


    27-04-2007, 22:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede actiefoto.  Minder flitsend misschien, oudmodisch voor de meesten, maar voor sommige deelnemers aan dit ritje paardjesmolen is zelfs dit voorzichtig rondtollen om 1 middelpuntvliedende as niks minder of niks meer dan pure horror.  Vergelijk maar eens de mondhoeken van de paardjes op deze paardenmolen met de mondhoeken van de mama en met de mondhoeken van het kind.  Maar ook de ogen op deze foto spreken boekdelen.


    27-04-2007, 22:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007 (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste actiefoto van de Meifoor 2007.  Dit is de attractie Polyp, lekker snel flitsend en prachtig polieperig.  Ook de inzittenden gooien in pure extase hun eigen tentakels uit.


    27-04-2007, 22:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meifoor 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze avond werd de Meifoor 2007 officieel geopend.  Dat gebeurde dankzij het doorknippen van dit stukje lint.  Achter de hoofden van de prominenten zien we dat het feest toen eigenlijk al begonnen was, maar men vindt nu eenmaal dat iets plechtig openen veel chiquer staat.   Morgen leest u er over in de dagbladen.  Vanavond al ziet u het op Bruggeblog.  Om het geheel vanavond helemaal feestelijk te maken is er straks nog vuurwerk.

    Foto: Marc Willems


    27-04-2007, 21:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 166
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met deze heel recent genomen foto is de erbij horende vraag als altijd: waar in het centrum van Brugge kunt u dit (momenteel nog) zien?


    27-04-2007, 21:14 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Marnix Knockaert wist het gisterenavond al.  Dit is een der fraaiste brievenbussen die we in Brugge kunnen zien (jammer natuurlijk van de sticker die het ontsiert, maar een dergelijke brievenbus dagelijks volgepropt met reclamedrukwerk is ook geen zicht hé!).  Het is een kunstwerkje op zich (gemaakt trouwens door Jef Claerhout).  Wat de drie figuren precies uitbeelden weet ik niet.   Wie het wel weet mag gerust reageren.  Marnix misschien?  Eén zaak is zeker: deze brievenbus behoort toe aan een laatgotische woning van omstreeks 1500 met een der grootste bewaarde middeleeuwse trapgevels van de stad.  Over dit gebouw zullen we het later wel eens hebben.  O ja, dit gebouw bevindt zich in de Boomgaardstraat, zoals Marnix schreef, op de hoek met de Kandelaarstraat.
    Onmiddellijk hierna volgt alweer een nieuwe quizvraag.


    27-04-2007, 21:11 geschreven door Bruggeblog  
    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (27)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een bedrijf met heel wat werknemers kan natuurlijk niet zonder EHBO-post.  Die is leeg natuurlijk, want verhuisd naar de gloednieuwe gebouwen langsheen de Kleine Pathoekeweg.


    26-04-2007, 22:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (26)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto toont een deel van de boeken die door de jaren heen door Die Keure in Brugge gedrukt werden.  Dit rek bevat hoofdzakelijk juridische werken.  Men zou er, net zoals deze bezoeker trouwens, inderdaad tureluurs van worden, van al deze zware juridische kost.


    26-04-2007, 22:37 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (25)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Slechts een tweetal machines van de drukkerij Die Keure kon men afgelopen zondag nog zien in de tot enkele maanden geleden nog in gebruik zijnde bedrijfsruimte ervan tussen de Oude Gentweg, de Gentpoortvest en de Boudewijn Ravestraat in.  Die machines stonden hier en waren als ik me niet vergis onderdeel van de afdeling (boek-)binderij.


    26-04-2007, 22:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (24)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Die Keure was en is een bedrijf met een christelijk geïnspireerde inslag.  In dat licht valt het kruisbeeld dat nog altijd in deze oude bedrijfsgebouwen ophangt te verklaren.


    26-04-2007, 22:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (23)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dankzij deze video-installatie (met bijbehorend geluid) moesten wij ons in deze ruimte in een moderne drukkerij wanen die er sinds kort niet meer was: de drukkerij Die Keure.


    26-04-2007, 22:15 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (22)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over naar Die Keure.  Het bedrijf werd in 1942 opgericht door Joseph Vanden Broele.  Opgegroeid in een drukkersbedrijf was het vrij logisch dat deze man zelf ook in de drukkerswereld verzeilde.  Het bedrijf bestaat nu nog altijd maar sinds kort buiten de Brugse stadsmuren.  Nostalgisch wordt hier teruggekeken op de tijd toen drukken nog een werk was van secuur en handmatig loden letters in spiegelschrift op een rijtje te plaatsen.  Nu wij ons volop in het luchtige computertijdperk bevinden lijkt deze nochtans nog niet zo lang vervlogen tijd ons als een 'loodzwaar' verleden op de maag te liggen.


    26-04-2007, 22:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (21)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan de muur van de brandgang zag men zwart-witfoto's van de brand op deze plek in het jaar 1929.


    26-04-2007, 21:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (20)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen zondag tijdens de happening 'keurig verborgen' speelde men in deze nog aanwezige brandgang in op het feit dat er in de vorige eeuw twee zware branden waren in het toenmalige bedrijf 'l'Art Mobilier'.  Een beetje kunstmatige rookontwikkeling en een aangepaste belichting, in combinatie met een geluidsband moesten ons in de sfeer van die twee rampen brengen.


    26-04-2007, 21:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruggespraak
    Eigenaardig!  Tot voor kort noemde het blad dat onze stad gratis in alle brievenbussen laat deponeren en een "laagdrempelig medium moet zijn om de bevolking te informeren" bruggespra@k.  Het exemplaar dat u en ik vandaag in onze bus gekregen hebben noemt plots bruggespraak.  Het apestaartje heeft men waarschijnlijk vanwege die laagdrempeligheid vervangen door een gewone a.
    Heeft u of een huisgenoot dit vanaf nu tweemaandelijks infoblad vandaag al bij het oud papier gegooid, dan zou ik u toch aanraden om het blad toch nog eens tijdelijk van de recyclagedood te redden.  Misschien niet omwille van het beleidsplan dat men hierin uit de doeken doet, maar vooral omwille van de prachtige foto's die in het blad staan én omwille van de schitterende cartoons van Marec.  Marec is een der beste cartoonisten van ons land en bewijst dat eens te meer in dit blad.  Het leukst van al vond ik die cartoon waarin Patrick Moenaert de schepen van Burgerlijke Stand vlak voor een huwelijksplechtigheid met schoensmeer inwrijft met als bijhorend tekstballonnetje: "... ze willen een zwarte schepen".  Maar ze zijn allemaal stuk voor stuk op hun eigen subtiele manier grappig.
    Voor wie niet in Brugge woont: Bruggespra(a)(@)k zit ook op het internet en wel degelijk hier.  Alleen moet u voor deze nieuwe editie op de webstek nog eventjes wachten.


    26-04-2007, 21:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van deze plek in Brugge, nu al een beetje meer uitgezoomd zoals dat in het fotografisch en filmisch jargon heet.  Wel, waar ergens in het centrum van dit stadje B. is dit te zien?


    26-04-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paard op hol geslagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze namiddag is aan het Walplein een paard op hol geslagen.  De krant Het Nieuwsblad vermeldt in haar eerste bericht dat het gaat om een paard dat een paardentram voorttrok, maar ik vermoed dat het meer om een koets ging.  Hoe dan ook: om een nog onbekende reden reed het paard met zijn vracht plots door een ketting die het Walplein omsluit en kwam pas tot stilstand hier voor het standbeeld van Jef Claerhout dat algemeen beschouwd wordt als een hommage aan ... de paarden in Brugge, hun koetsiers en de inzittenden.  Naar het schijnt werd door dit voorval een Franse toeriste zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht.


    26-04-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien Thierry Creyf de vorige foto's wist te situeren, ben ik hier opnieuw met een ander plekje dat zich in de binnenstad van Brugge bevindt.  Het is aan u om te weten of te raden waar dit te zien is.


    25-04-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (19)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U kunt begrijpen dat de dichtbevolkte en dicht bebouwde wijk Oude Gentweg - Gentpoortvest - Boudewijn Ravestraat zich niet happy voelde met in ongeveer 10 jaar tijd twee enorm grote bedrijfsbranden op een domein dat hun buurt beheerste.  Deze petitie die spontaan ontstond na die tweede grote brand is uiteraard begrijpelijk.  Maar het mocht niet baten.  In korte tijd herrees hier opnieuw het bedrijf 'l'Art Mobilier', maar de buurt kreeg plots een nieuwe medestander in de vorm van de recessie die de jaren '30 van de vorige eeuw teweegbracht én het daarmee gepaard gaande faillissement van de Bank Dujardin die vele Brugse bedrijven in zijn val meesleurde.  Zo ook dit meubelbedrijf.  In de plaats van het meubelbedrijf kwam er op deze plek een rolschaatsbaan, Stadium genaamd, iets veiliger voor de buurt, en deze rolschaatstbaan hield het uit tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.


    25-04-2007, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (18)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het tweede deel van het artikel dat verscheen in de 'Vrije Burger' in 1929.
    Leest u ook eens het artikel links 'Bij den haarkapper'.  Het gaat over politiek en het gaat over opvoeding.  Mocht men tegenwoordig een dergelijk opiniestukje publiceren, ik vermoed dat België te klein zou zijn (voor de reacties hierop). 


    25-04-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fotovanjoke
    blog.seniorennet.be/fotovan
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!