Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tweede foto van deze plek in Brugge, nu al een beetje meer uitgezoomd zoals dat in het fotografisch en filmisch jargon heet.  Wel, waar ergens in het centrum van dit stadje B. is dit te zien?


    26-04-2007, 21:20 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paard op hol geslagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze namiddag is aan het Walplein een paard op hol geslagen.  De krant Het Nieuwsblad vermeldt in haar eerste bericht dat het gaat om een paard dat een paardentram voorttrok, maar ik vermoed dat het meer om een koets ging.  Hoe dan ook: om een nog onbekende reden reed het paard met zijn vracht plots door een ketting die het Walplein omsluit en kwam pas tot stilstand hier voor het standbeeld van Jef Claerhout dat algemeen beschouwd wordt als een hommage aan ... de paarden in Brugge, hun koetsiers en de inzittenden.  Naar het schijnt werd door dit voorval een Franse toeriste zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht.


    26-04-2007, 21:16 geschreven door Bruggeblog  
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 165
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aangezien Thierry Creyf de vorige foto's wist te situeren, ben ik hier opnieuw met een ander plekje dat zich in de binnenstad van Brugge bevindt.  Het is aan u om te weten of te raden waar dit te zien is.


    25-04-2007, 21:30 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (19)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U kunt begrijpen dat de dichtbevolkte en dicht bebouwde wijk Oude Gentweg - Gentpoortvest - Boudewijn Ravestraat zich niet happy voelde met in ongeveer 10 jaar tijd twee enorm grote bedrijfsbranden op een domein dat hun buurt beheerste.  Deze petitie die spontaan ontstond na die tweede grote brand is uiteraard begrijpelijk.  Maar het mocht niet baten.  In korte tijd herrees hier opnieuw het bedrijf 'l'Art Mobilier', maar de buurt kreeg plots een nieuwe medestander in de vorm van de recessie die de jaren '30 van de vorige eeuw teweegbracht én het daarmee gepaard gaande faillissement van de Bank Dujardin die vele Brugse bedrijven in zijn val meesleurde.  Zo ook dit meubelbedrijf.  In de plaats van het meubelbedrijf kwam er op deze plek een rolschaatsbaan, Stadium genaamd, iets veiliger voor de buurt, en deze rolschaatstbaan hield het uit tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.


    25-04-2007, 21:26 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (18)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het tweede deel van het artikel dat verscheen in de 'Vrije Burger' in 1929.
    Leest u ook eens het artikel links 'Bij den haarkapper'.  Het gaat over politiek en het gaat over opvoeding.  Mocht men tegenwoordig een dergelijk opiniestukje publiceren, ik vermoed dat België te klein zou zijn (voor de reacties hierop). 


    25-04-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het jaar 1929, meer bepaald op 15 juni van dat jaar, ontstond er in de meubelfabriek 'l'Art Mobilier' een tweede grote brand.  Die brand ontstond deze keer niet door het aanstoken van de Duitsers, maar door een kortsluiting in een elektrisch vernispistool die de toenmalige polierzaal in een mum van tijd in lichterlaaie zette.  Door de wind breidde de brand zich razendsnel uit tot aan de huizen die zich bevonden  juist voor het bedrijf in de Oude Gentweg en later ook naar de huizen langs de Gentpoortvest.
    Alles hierover kunt u in geuren en kleuren in het taalgebruik van die tijd lezen in het weekblad van toen 'De Vrije Burger'.


    25-04-2007, 20:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 164 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral dit.  U heeft het misschien ook opgemerkt, maar sinds deze namiddag is het tellertje in de linkerkolom voorbij het getal 100.000 geschoten.  Dat betekent uiteraard niet dat er totnogtoe honderdduizend personen naar Bruggeblog gekeken hebben.  Dat betekent gewoonweg dat er wereldwijd zoveel keer de site aangeklikt werd.  Ik heb het daarstraks eventjes opgezocht.  Het totaal aantal unieke bezoekers is op het ogenblik zo'n kleine 45.000.  Maar ik ben wel bescheiden genoeg om te weten en u te verklappen dat het aantal dagelijks terugkerende bezoekers slechts in de enkele honderden ligt.  Niet dat ik wakker lig van al die cijfers.  Ik doe gewoon mijn Bruggeblogding en voor de rest zien we wel.  Zolang er belangstelling voor is doe ik op mijn eigen manier rustig verder.
    Nu de quizvraag.  De oplossing werd deze keer gevonden door Thierry Creyf.  Dit is inderdaad, zoals Thierry schrijft, de Helmstraat.  Voor diegenen die de Helmstraat niet precies kunnen situeren: dat is een straatje tussen de Moerstraat en de Noordzandstraat-Geldmuntstraat in.
    Deze waterpomp die men in het midden van het straatje nog aantreft is er een van wat men het gewone type noemt (zowat 1,20 m hoog) en werkt niet meer (is verzegeld).  Ook al zou men deze pomp nog laten werken, het water dat men zou verkrijgen zou onherroepelijk als ondrinkbaar beschouwd worden.  Dat was reeds het geval in 1962 toen deze waterpomp nog in gebruik was.


    25-04-2007, 20:43 geschreven door Bruggeblog  
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (16)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze brief herinnert ons aan de eerste brand die op het einde van de Eerste Wereldoorlog nagenoeg het hele bedrijf van Louis Rodriguez, het meubelbedrijf l'Art Mobilier, vernielde.  Naar het schijnt hadden de Duitsers toen zij de aftocht bliezen er niks beters op gevonden om hier in de Oude Gentweg nog snel brand te stichten en ze verwittigden blijkbaar pas de brandweer toen ze zeker waren dat alles door de brand vernield was.
    De aangestoken brand vond plaats op 17 oktober 1918 omstreeks 5 uur in de ochtend.
    Kort na de brand werd de fabriek heropgebouwd met vooral materiaal dat de Duitsers achtergelaten hadden en gedurende een tiental jaar fabriceerde de fabriek haar producten opnieuw als nooit tevoren.  l'Art Mobilier was ontegensprekelijk een bedrijf met naam en faam en een brand kon daar niks aan veranderen, het kon de expansie van het bedrijf alleen maar tijdelijk doen stoppen.


    24-04-2007, 22:02 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (15)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een pagina uit een boek uit 1914.  De volledige pagina is voorbehouden voor reclame voor het meubelbedrijf l'Art Mobilier.


    24-04-2007, 21:44 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (14)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de zogenaamde Raadzaal.  Hier onthulden afgelopen zondag de open kasten ons iets over het meubelbedrijf  l'Art Mobilier dat in 1907 alhier door Louis Rodriguez (een Fransman met Spaanse roots) opgericht werd.  Wat in den beginne een kleinschalig bedrijfje was, groeide al snel uit tot een erg groot bedrijf dat zijn kwaliteitsproducten het liefst van al aan de gegoede klasse sleet.  Men had weldra een winkel in de Steenstraat, maar ook in de Oude Gentweg had men toen een verkoopzaal.


    24-04-2007, 21:41 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.quizvraag 164 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is al de derde foto in het rijtje, speciaal voor u gemaakt om u naar de oplossing te leiden.  De oplossing van deze vraag: waar in het centrum van Brugge is dit?


    24-04-2007, 21:22 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (13)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kon men zondagnamiddag in de voormalige bedrijfsruimte, gelegen tussen de Oude Gentweg, de Gentpoortvest en de Boudewijn Ravestraat in, eventueel een scheve (rol-) schaats rijden; als men zich de moeite getroostte om zich nog even verder op het terrein te begeven, dan kon men daar bovenop ook nog deze scheve schouw zien.


    24-04-2007, 21:17 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (12)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als dit geen industrieel erfgoed is!  Deze schouw en de achterliggende stookplaats is nog van het eerste bedrijf dat hier gevestigd was, namelijk 'L'Art Mobilier', een meubelfabriek die naast meubels o.a. ook nog aardewerk, biscuits, en linoleum maakte.


    24-04-2007, 20:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (11)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Langs deze kant werd tot voor kort nog geleverd of afgehaald bij het bedrijf Die Keure, die de vrachtwagenchauffeurs vanaf nu zoeken moeten iets buiten de stadsmuren, namelijk langs de Kleine Pathoekweg.  Hier op deze plaats in de binnenstad is alle bedrijvigheid stilgevallen.  Achter de witte poort bevindt zich de Gentpoortvest.  Langs daar reden vroeger vrachtwagens en bestelwagens het bedrijf in en uit.


    24-04-2007, 20:48 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om u een idee te geven van de locatie van deze voormalige bedrijfsruimte.  Dit is het gedeelte tegenaan de Gentpoortvest (in 't Brugs: de Gemperveste).  We herkennen de bomen en de watertoren die staan halverwege deze Gentpoortvest.


    24-04-2007, 20:01 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (10)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De happening 'keurig verborgen' op de plek waar tot voor kort de drukkerij-uitgeverij Die Keure was lokte ook verschillende collega's (amateur-) fotografen.  Op de eerste verdieping, verscholen tussen de lege rekken, trof ik dit exemplaar aan.


    24-04-2007, 19:53 geschreven door Bruggeblog  
    23-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (9)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De tot enkele maanden geleden voorziene bedrijfsruimte in de binnenstad die voorbehouden was voor de drukkerij 'Die Keure' ging gisteren bijna letterlijk uit zijn dak.  Men speelde hier namelijk urenlang onsterfelijke songs uit de jaren 1930 en onder dit dak door kon men op deze vrolijke wijsjes rolschaatsen tot men waarlijk niet meer bijkwam van het vallen.
    Een bordje wees ons erop dat 'de organisatie niet verantwoordelijk was voor gebeurlijke ongevallen'.  Ondanks het feit dat ik sommigen plat achterover op de roodbeschilderde plankenvloer zag vallen vermoed ik dat het menselijk leed gisteren nog best meeviel.  Het plezier was mijns inziens omgekeerd evenredig aan dit menselijke leed na het vallen.


    23-04-2007, 23:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (8)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Stadium. Een Charlie Chaplin op rolschaatsen.  Een echt 'niet te schatten' verleden van Brugge in zijn binnenstad.  Gisteren tijdens Erfgoeddag voor enkele uren blootgelegd.


    23-04-2007, 23:03 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij deze en de vorige foto's moet u zich muziek voorstellen uit de jaren '30. 1930 uiteraard, en de deejays anno 2007 van dienst  die daar voor zorgden ziet u hier achter glas.  Ze hadden het duidelijk naar hun zin.


    23-04-2007, 22:50 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Keure (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele geoefende jonge skeelers die deze normaal voor nostalgische rolschaatsbaanliefhebbers gisteren onveilig maakten.


    23-04-2007, 22:43 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    andrevanduinfotosite
    blog.seniorennet.be/andreva
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!