Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    30-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse Renault Oldtimer Club
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag houdt de Brugse Renault Oldtimer Club haar openingsrit.  Daarbij schrikken ze er niet voor terug om doorheen de binnenstad.  Waarna ze waarschijnlijk hergroeperen op het Zand.  Meestal gebeurt dat zo.  De club laat alle oldsmobiles toe maar legt graag de klemtoon op het merk Renault.  Er waren vandaag zelfs deelnemers bij vanuit Nederland en Frankrijk.

    30-04-2006, 14:05 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In welk jaar ...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... werd deze foto genomen?  1940, 1950 of 1960?  Mis, het was vanmorgen op deze laatste dag van april 2006.  De Brugse Renault Oldtimer Club hield/houdt  haar openingsrit.  Ik ben hen een tijdje gevolgd met de fiets, snel konden zij in geen geval rijden want ze zaten hier op het parcours van de paardenkoetsen.  Ik moet het toegeven, niemand viel voor zover ik hen volgde 'in panne', maar de uitlaat van sommige oude krakers was verre van milieubewust (stank & lawaai).  Maar, toegegeven, het is een mooi zicht die wagens doorheen Groeninge zien rijden (de straat hé, niet het museum, alhoewel sommige exemplaren daar hun plaatsje best verdienen).

    30-04-2006, 13:57 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mallebergstraat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Flater maakte een goede opmerking.  Wat alle papieren rompslomp betreft spant Brugge de kroon.  Het is niet zo dat vlug, vlug een bouwaanvraag ingediend wordt en enkele maanden later men in onze stad al aan de slag kan.  Meestal sleept een restauratie, ik bedoel de voorbereiding tot men definitief mag beginnen jaren aan.  Dit huis is er het sprekend voorbeeld van.  De architect heeft in februari van dit jaar een nieuwe bouwaanvraag ingediend maar ondertussen is het huis zodanig bouwvallig geworden dat men het afgeschermd heeft.  We zijn benieuwd.



    30-04-2006, 11:04 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 - de oplossing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was Leo De Raedt het snelst om de goede oplossing te geven.  Als ik me niet vergis woont hij zelf niet meer in Brugge, maar hij herkende toch de plek.  Aan het einde van de Philipstockstraat bevindt zich deze Mallebergplaats.
    Vanavond komt er naar goede gewoonte, waar we nog zo gauw niet zullen van afwijken, een nieuwe beeldvraag.

    30-04-2006, 10:55 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze dagelijkse portie Heilig Bloedprocessie.  Net zoals gisteren kan ik me er weer niet van af maken met maar 1 prentje, juist omdat de reeks van vandaag één geheel vormt: het aards paradijs, de bekoring en God die Adam en Eva uitdrijft uit het paradijs.
    De figuren rechts stellen de bekoring van Adam en Eva voor. Op geregelde tijdstippen langsheen het parcours van de Heilig Bloedprocessie dwarrelen de figuren rond Adam en Eva heen, die in hun ban geraken.

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen God de Vader, natuurlijk

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen God de Vader die Adam en Eva uitdrijft uit de tuin van Eden.

    30-04-2006, 09:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Adam en Eva op de vlucht uit het aards paradijs.

    30-04-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    29-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrapt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze twee dames voelden zich betrapt.  Hier op het binnenhofje van de godshuizen De Meulenare en Sint-Jozef in de Nieuwe Gentweg hebben zij ook eens getest of er water uit de pomp komt en, jawel hoor.  Maar ze voelden zich door mij lichtjes betrapt.

    29-04-2006, 22:52 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is weekend, dus de quizvraag komt er iets eerder aan.  We zijn nog altijd met nummerke 16 bezig.  Poke en Flater waagden zich al aan een gok, maar ik moet hen voorlopig teleurstellen.  Trouwens, de naam van een wijk opnoemen is natuurlijk maar heel vaag.  Het is nochtans simpel.  Al wat ik vraag is de plaatsnaam die normaal gezien geschreven staat op het groene plaatsnaambord.  Ik zeg wel normaal, want voor deze quiz heb ik het gewist natuurlijk!  Ik zal er nog één ding bijvertellen.  De drie foto's dateren van twee jaar geleden.  Ondertussen is het huis nog meer in vervallen staat geraakt.  In die mate zelfs dat men er hekkens rond geplaatst heeft.



    29-04-2006, 18:54 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pompen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is wat ze noemen een 'doe-stad'.  U kunt er van alles doen, uitproberen.  Dat schijnt modern te zijn, aangepast aan deze tijd.  Eén voorbeeld om te verduidelijken: bij elke waterpomp die u tegenkomt kunt u aan de zwengel gaan hangen.  Als u geluk heeft komt er water uit de pomp.  Maar hier nooit meer.  Water of geen water, deze dame vindt het hoe dan ook leuk.  En voor en na haar vandaag alleen al nog tientallen anderen ook.   Toeristen, u bent alweer gezien door Bruggeblog!

    29-04-2006, 17:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinste venstertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot wat de gidsen op de bootjes nog altijd blijven beweren, zou dit venstertje wel eens het kleinste van Brugge kunnen zijn.  Het toont op de foto groter dan het andere, maar het zit dan ook lager in de gevel.  bemerk wel dat de vorm gelijkaardig is. 

    29-04-2006, 16:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleinste venster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Datzelfde piepkleine venstertje, maar nu niet gezien vanuit een bootje, maar vanop het Bonifaciusbruggetje.  Het kleinste venstertje in Brugge beweren de gidsen vanuit de bootjes.
    Het is dus dat kleine dingetje rechts onderin de foto.  Het maakt deel uit van het Gruuthusemuseum.

    29-04-2006, 16:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.praat voor de vaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik klasseer het onder 'praat tegen de vaak' maar jammer genoeg blijft deze 'praat tegen de vaak' van gidsen bij toeristen het langst bij.  Vraag hen achteraf naar het Ursulaschrijn en ze herinneren het zich niet meer.  Maar vraag hen maar eens naar het kleinste venstertje van Brugge: iedereen weet nog precies waar hij of zij het gezien heeft, namelijk vanuit het bootje want de 'bootsman' wees ernaar.  Hebt u ook al eens met een toeristenbootje op de stadskanalen van Amsterdam gevaren? Dan weet u ongetwijfeld, net zoals ik, dat u het smalste huis van Amsterdam gezien hebt.  Dàt is toerisme, alsjeblieft.

    29-04-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minnewater (alweer!)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de middag, bij het eten, een glaasje Minnewater graag!
    O ja, pas dinsdag zullen onze zwanen hier weer verschijnen.  Op eigen krachten geraken ze niet tot hier, want opgesloten.  Ze moeten dus wachten tot de eerste werkdag van het stadspersoneel en dat is pas dinsdag aangezien het maandag 1 april is en da's den dag van de 'Sossen', ah ja!

    P.S. Excuus, en met dank aan Poke voor zijn  opmerkzaamheid: inderdaad, ik bedoelde natuurlijk 1 mei.  1 april, dat is de dag van de vissen.

    29-04-2006, 15:43 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herkenningspunten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om u er maar aan te herinneren dat dit blog over Brugge gaat.  Waar je ook gaat of staat in 't stad, Brugges twee hoogste gebouwen, links de Sint-Salvators-, rechts de Onze-Lieve-Vrouwkerk domineren de omgeving.

    29-04-2006, 12:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladestad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge is niet alleen een Mariastad, maar deze stad is stilaan ook een chocoladestad aan het worden.  Om dat laatste feit nog maar eens te onderstrepen heeft men een vierdaagse van deze lekkernij georganiseerd.  Ik denk niet dat ik daar zal aan meedoen.  Niet dat ik deze lekkernij niet lust, neen, net zoals iedere Belg eet ik regelmatig wat van onze chocolade.  Om dat te bewijzen zal ik het laatste brokje van mijn chocoladen paashaas oppeuzelen, nog het allerlaatste restantje van ons paasgebeuren.  Eigenlijk had ik er een schoner fotootje willen van nemen, maar dat kan helaas niet meer...   terwijl ik dit aan het schrijven ben ligt het te smelten in mijn mond.
    Maar naar die beurs gaan, een chololadewandeling maken, chocolade-ateliers bezoeken, of mijn lichaam eens lekker laten verwennen door het te laten bestrijken met chocolade zoals men aanraadt, neen hoor!  Dat is allemaal niet aan mij besteed.

    29-04-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie: Maria
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie, bijna allemaal inwoners van Brugge, vinden het een hele eer om aan de processie te mogen deelnemen.  Als je dan nog zo een belangrijke rol uitbeelden mag als die van de maagd Maria, moeder Gods, ja dan ga je daar helemaal in op.  Maar ook haar begeleidsters die mee opstappen en haar lange rode sleep helpen dragen, doen dit met waardigheid.

    29-04-2006, 09:29 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tot aan de Heilig Bloedprocessie zelf geef ik u elke dag een impressie uit een recente editie van de processie mee.  Vandaag zijn we bij een belangrijke figuur aanbeland.  Brugge wordt beschouwd als een Mariastad.  Er wordt daarbij gewezen naar de honderden Mariabeelden die in de stad vanuit nissen en kapelletjes ons aanstaren.

    29-04-2006, 09:25 geschreven door Bruggeblog  
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 16 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik dit huis fotografeerde passeerde een Amerikaanse koppel.  De man vroeg mij of ik soms de eigenaar was.  Ik begreep zijn vraag.  Wie zou in 's hemelsnaam zo een gebouw fotograferen.  Een toerist?  Neen toch.  Iemand anders?  Wie anders dan de eigenaar of architect die instaat voor de restauratie zou dit ooit doen?  Ikke dus.
    Het mag u onderhand duidelijk zijn dat de oplossing nog niet gevonden werd.   Daarom deze tweede foto.   Waar in Brugge werd die genomen?Om het u niet al te gemakkelijk te maken werd de naam van de zijstraat gecamoufleerd. 

    28-04-2006, 21:43 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    welkom_bij_lovergirl
    blog.seniorennet.be/welkom_
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!