Eerst en vooral zijn er 2 soorten foie gras. De foie gras de canard(de eendelever) en de foie gras d'oie(de ganzelever) Er wordt nu veel meer foie
gras de canard gegeten dan foie gras d'oie. En dit is vooral te wijten
aan de prijs en ook aan het gewicht.
Een eendelever weegt tussen de 350 en 550 gr
de ganzelever tussen de 650 en 850 gr. Er zijn verschillende mogelijkheden om foie gras te eten. Een foie gras kan vers
gebakken gegeten worden(bvb met een tomatencoulis) of gestoomd met
Sauternes wijn. Maar ook gepasteuriseerd of gesteriliseerd Hierin heb je verschillende mogelijkheden. De foie gras (mi-cuit) of 'cuit'.
Een foie gras 'mi-cuit' is gepasteuriseerd Het gaat over een produkt semi-conserve, dus moet het bewaard blijven in de frigo tot wanneer het geconsumeerd wordt. Dit is een foie gras die zich bewaard gedurende 3 weken tot 6 maanden.
Een foie gras 'cuit' is gesteriliseerd. Enkel de
foies(levers) van goede en excellente kwaliteit kunnen hiervoor
gebruikt worden.
Wanneer er vermeld is foie gras entier is het altijd een produkt dat voorkomt van één enkele foie(lever) Op deze manier bewerkt kan de foie gras jaren bewaard worden.
Daarnaast heb je natuurlijk ook de foie gras luchtledig
getrokken. Deze kun je tot 4 weken bewaren in de frigo.
Een bloc van foie gras is nooit 100% foie gras entier. Het moet min. 95% foie gras bevatten.