Inhoud blog
  • Varkenskoteletten met roquefort en pruimen
  • Escargots farcis à la périgourdine
  • Pruneaux au Sauternes
  • Le repas Savoyard
  • Salade van foie gras met peperkoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Colombientje
    de sud-ouest
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daube de boeuf aux pruneaux
    Een daube is een stoofgerecht.
    De hoeveelheden zijn voor 4 pers.  Bereidingstijd: 30 min.  Bereidingstijd: 4 uur.  Rusttijd: 24uur.
     Ingrediënten:
    2 kg rundsvlees in stukken gesneden, 1 kg wortels, 150g ontpitte pruimen, 1 liter rode wijn, 200gr gerookt spek, 4 uien, 4 lookteentjes, 1 bouquet garni(ttz peterselie, tijm en laurier), 2 kruidnagels, 4 peperbolletjes, peper en zout

    Bereiding:
    Laat de avond voordien het vlees marineren samen met de wijn, bouquet garni, de gepelde en in ringen gesneden uien, de geschraapte en in rondjes gesneden wortelen en de gepelde lookteentjes.
    In een klein zakje doe je de kruidnagelen en de peperbolletjes.  Dit doe je in de marinade.
    De volgende dag laat je het in kleine stukjes gesneden spek bakken in een gietijzeren pot. Je laat alle ingrediënten van de marinade goed uitlekken en laat ze even bakken bij het spek.  Je giet er de marinade bij samen met 1/2 liter warm water.
    Peper en zout.  Afdekken en laten sudderen op een heel klein vuurtje gedurende 4 uur.
    15 min voor het opdienen doe je de pruimen erbij.
    De bouquet garni en het zakje met kruidnagels en peperbollen haal je eruit.
    Dit gerecht wordt warm geserveerd met aardappelen of deegwaren.

    Een streekwijn past hierbij; zoals een rode côtes de Duras of côtes de Buzet of een Bergerac.

    13-11-2005 om 21:52 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de plaatselijke feesten
    Het eerste feest dat we hier meegemaakt hebben was  'le bal de châtaigne'.  Dit is een feest dat doorgaat eind oktober of begin november; dus met de komst van de kastanjes en de nieuwe wijn.
    Op aandringen van onze buren zijn we er naartoe gegaan.  Deze gebeurtenis vindt plaats in de feestzaal van Ste.Colombe. Groot was onze verwondering toen we arriveerden. Op de tafels staan kleine flesjes water en plastieken bekers.  Er is een bar, maar niemand maakt er gebruik van.  Intussen is het orkest volop aan het spelen.  Een pracht van een orkest, ongelooflijk.  En maar dansen, tot ongeveer 22h30 de warme kastanjes arriveren samen met de kruiken nieuwe wijn(ttz de wijn van het jaar).  En maar smikkelen en een paar glaasjes wijn drinken.  Maar eens dit voorbij is, is het gedaan.  Voor de rest van de avond is er een formidabele ambiance maar er wordt enkel nog water gedronken.

    08-11-2005 om 20:21 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruneaux d'Agen
    Iedereen kent waarschijnlijk wel de gedroogde pruimen. Maar wat er minder geweten is, is dat de pruneaux d'Agen eigenlijk hier vlakbij gecultiveerd worden. Al de pruimebomen staan rond Villeneuve-sur-Lot, ttz Pujols, Ste. Colombe de Villeneuve-sur-Lot en Ste. Livrade(dit is de hoofdstad van de pruimen).
    Waarom worden deze pruimen nu pruneaux d'Agen genoemd?
    Hiervoor zijn er 2 verklaringen:
    1/ de naam Villeneuve-sur-Lot zou te lang geweest zijn om op het etiket te schrijven
    2/ het was vroeger vanuit Agen dat de pruimen werden verzonden via de Garonne.
    In ieder geval rond eind april hebben we hier gedurende 1 week een prachtig  zicht op alle pruimebomen die in bloei staan.
    Het rapen van de pruimen mag enkel tussen 15/08 en 15/09. 
    Ofwel worden de pruimen opgeraapt naargelang ze op de grond vallen, ofwel word het mechanisch gedaan.  Ttz met een traktor met een groot zeil. Het groot zeil word rond de boom vastgemaakt en dan word, door middel van de traktor, geschud aan de boom zodat de pruimen op het zeil vallen.
    Het zijn pruimedanten(prune d'ente); het is een blauwe pruim maar niet zo groot als de eierpruim.


    07-11-2005 om 20:41 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!