Een daube is een stoofgerecht. De hoeveelheden zijn voor 4 pers. Bereidingstijd: 30 min. Bereidingstijd: 4 uur. Rusttijd: 24uur. Ingrediënten: 2 kg rundsvlees in stukken
gesneden, 1 kg wortels, 150g ontpitte pruimen, 1 liter rode wijn, 200gr
gerookt spek, 4 uien, 4 lookteentjes, 1 bouquet garni(ttz peterselie,
tijm en laurier), 2 kruidnagels, 4 peperbolletjes, peper en zout
Bereiding: Laat de avond voordien het
vlees marineren samen met de wijn, bouquet garni, de gepelde en in
ringen gesneden uien, de geschraapte en in rondjes gesneden wortelen en
de gepelde lookteentjes. In een klein zakje doe je de kruidnagelen en de peperbolletjes. Dit doe je in de marinade. De volgende dag laat je het
in kleine stukjes gesneden spek bakken in een gietijzeren pot. Je laat
alle ingrediënten van de marinade goed uitlekken en laat ze even bakken
bij het spek. Je giet er de marinade bij samen met 1/2 liter warm
water. Peper en zout. Afdekken en laten sudderen op een heel klein vuurtje gedurende 4 uur. 15 min voor het opdienen doe je de pruimen erbij. De bouquet garni en het zakje met kruidnagels en peperbollen haal je eruit. Dit gerecht wordt warm geserveerd met aardappelen of deegwaren.
Een streekwijn past hierbij; zoals een rode côtes de Duras of côtes de Buzet of een Bergerac.
Het eerste
feest dat we hier meegemaakt hebben was 'le bal de
châtaigne'. Dit is een feest dat doorgaat eind oktober of begin
november; dus met de komst van de kastanjes en de nieuwe wijn. Op aandringen van onze buren
zijn we er naartoe gegaan. Deze gebeurtenis vindt plaats in de
feestzaal van Ste.Colombe. Groot was onze verwondering toen we
arriveerden. Op de tafels staan kleine flesjes water en plastieken
bekers. Er is een bar, maar niemand maakt er gebruik van.
Intussen is het orkest volop aan het spelen. Een pracht van een
orkest, ongelooflijk. En maar dansen, tot ongeveer 22h30 de warme
kastanjes arriveren samen met de kruiken nieuwe wijn(ttz de wijn van
het jaar). En maar smikkelen en een paar glaasjes wijn
drinken. Maar eens dit voorbij is, is het gedaan. Voor de
rest van de avond is er een formidabele ambiance maar er wordt enkel
nog water gedronken.
Iedereen
kent waarschijnlijk wel de gedroogde pruimen. Maar wat er minder
geweten is, is dat de pruneaux d'Agen eigenlijk hier vlakbij
gecultiveerd worden. Al de pruimebomen staan rond Villeneuve-sur-Lot,
ttz Pujols, Ste. Colombe de Villeneuve-sur-Lot en Ste. Livrade(dit is
de hoofdstad van de pruimen). Waarom worden deze pruimen nu pruneaux d'Agen genoemd? Hiervoor zijn er 2 verklaringen: 1/ de naam Villeneuve-sur-Lot zou te lang geweest zijn om op het etiket te schrijven 2/ het was vroeger vanuit Agen dat de pruimen werden verzonden via de Garonne. In ieder geval rond eind april hebben we hier gedurende 1 week een prachtig zicht op alle pruimebomen die in bloei staan. Het rapen van de pruimen mag enkel tussen 15/08 en 15/09. Ofwel worden de pruimen
opgeraapt naargelang ze op de grond vallen, ofwel word het mechanisch
gedaan. Ttz met een traktor met een groot zeil. Het groot zeil
word rond de boom vastgemaakt en dan word, door middel van de traktor,
geschud aan de boom zodat de pruimen op het zeil vallen. Het zijn pruimedanten(prune d'ente); het is een blauwe pruim maar niet zo groot als de eierpruim.