Een daube is een stoofgerecht. De hoeveelheden zijn voor 4 pers. Bereidingstijd: 30 min. Bereidingstijd: 4 uur. Rusttijd: 24uur. Ingrediënten: 2 kg rundsvlees in stukken
gesneden, 1 kg wortels, 150g ontpitte pruimen, 1 liter rode wijn, 200gr
gerookt spek, 4 uien, 4 lookteentjes, 1 bouquet garni(ttz peterselie,
tijm en laurier), 2 kruidnagels, 4 peperbolletjes, peper en zout
Bereiding: Laat de avond voordien het
vlees marineren samen met de wijn, bouquet garni, de gepelde en in
ringen gesneden uien, de geschraapte en in rondjes gesneden wortelen en
de gepelde lookteentjes. In een klein zakje doe je de kruidnagelen en de peperbolletjes. Dit doe je in de marinade. De volgende dag laat je het
in kleine stukjes gesneden spek bakken in een gietijzeren pot. Je laat
alle ingrediënten van de marinade goed uitlekken en laat ze even bakken
bij het spek. Je giet er de marinade bij samen met 1/2 liter warm
water. Peper en zout. Afdekken en laten sudderen op een heel klein vuurtje gedurende 4 uur. 15 min voor het opdienen doe je de pruimen erbij. De bouquet garni en het zakje met kruidnagels en peperbollen haal je eruit. Dit gerecht wordt warm geserveerd met aardappelen of deegwaren.
Een streekwijn past hierbij; zoals een rode côtes de Duras of côtes de Buzet of een Bergerac.