Inhoud blog
  • Varkenskoteletten met roquefort en pruimen
  • Escargots farcis à la périgourdine
  • Pruneaux au Sauternes
  • Le repas Savoyard
  • Salade van foie gras met peperkoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Colombientje
    de sud-ouest
    25-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foie gras
    Eerst en vooral zijn er 2 soorten foie gras.  De foie gras de canard(de eendelever) en de foie gras d'oie(de ganzelever)
    Er wordt nu veel meer foie gras de canard gegeten dan foie gras d'oie. En dit is vooral te wijten aan de prijs en ook aan het gewicht.
    Een eendelever weegt tussen de 350 en 550 gr
    de ganzelever tussen de 650 en 850 gr.
    Er zijn verschillende mogelijkheden om foie gras te eten.
    Een foie gras kan vers gebakken gegeten worden(bvb met een tomatencoulis) of gestoomd met Sauternes wijn.  Maar ook gepasteuriseerd of gesteriliseerd
    Hierin heb je verschillende mogelijkheden. 
    De foie gras (mi-cuit) of 'cuit'.
    Een foie gras 'mi-cuit' is gepasteuriseerd
    Het gaat over een produkt semi-conserve, dus moet het bewaard blijven in de frigo tot wanneer het geconsumeerd wordt.
    Dit is een foie gras die zich bewaard gedurende 3 weken tot 6 maanden.
    Een foie gras 'cuit'  is gesteriliseerd.  Enkel de foies(levers) van goede en excellente kwaliteit kunnen hiervoor gebruikt worden.
    Wanneer er vermeld is foie gras entier is het altijd een produkt dat voorkomt van één enkele foie(lever)
    Op deze manier bewerkt kan de foie gras jaren bewaard worden.
    Daarnaast heb je natuurlijk ook de foie gras luchtledig getrokken.  Deze kun je tot 4 weken bewaren in de frigo.
    Een bloc van foie gras is nooit 100% foie gras entier.  Het moet min.  95% foie gras bevatten.


    25-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pujols
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het oudste gedeelte van Pujols is gelegen op 2 km van Villeneuve-sur-Lot.  Het is één van de mooiste dorpen van Frankrijk.  Het oudste gedeelte, ttz . het gedeelte van de middeleeuwen, ligt op een hoogte van 180m.  En zo noemt men dit Pujols le Haut. Hetzicht van hieruit op Villeneuve-sur-Lot is fenomenaal.
    Het dorp heeft verschillende oorlogen gekend oa de 100 jarige oorlog, het is vewoesd geweest en heropgebouwd in de XIVe  eeuw.  Een gedeelte van de vestigingen bestaan nog altijd.  Vanuit de parking kom je via de klokketoren van de kerk Saint-Nicolas het dorp binnen.  Op de plaats vind je de hallen opgetrokken in de XIXde eeuw met het hout van de vroegere kerk van St. Jean.
    Het dorp heeft 2 kerken nl.  de kerk Saint-Nicolas, waar ze de mis houden en de kerk Ste. Foy.  In deze laatste zijn er het jaar door tentoonstellingen.
    In het dorp zelf het je veel vakhuizen. Tijdens de zomer vind je er veel typische winkeltjes.  Vanaf begin april tot eind oktober is er iedere zondag markt,dit op de (markt)plaats en onder de hallen met de produkten van de streek zoals, de okkernoten, de foie gras, de meloenen, de wijn enz. In juli-augustus heb je ook de brocante markt, de marché de poterie(alle pottenbakkers van de streek zijn dan aanwezig) en niet vergeten de marché de produits régionaux.  Deze laatste markt is een promotie voor alle produketen van de streek.

    24-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    21-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aiguillettes met een coulis van appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral een aiguillette is een lange reep vlees langs de wervelkolom.  Het is een delicatesse en heel mager.  Hier wordt het ook demoiselles genoemd.
    Het is een recept voor 2 personen. en de tijd is ongeveer 15 minuten.
    Benodigheden: 400 gr aiguillettes de canard, peper en zout, 40 gr boter
    Coulis de pomme(appelen): 1 appel, 1/2 likeurglaasje floc de gascogne, 1 snuifje muskaatnoot,25 gr boter, 1/2 koffielepel bouillon, room

    De appel schillen, ontpitten en in stukken snijden.
    De boter smelten.  De appelen in de boter laten kleuren gedurende 2 minuten. De floc de gascogne toevoegen, mengen en laten sudderen gedurende 2 minuten.  Muskaatnoot, peper en zout en de bouillon toevoegen en mengen.  Alles wordt van het vuur af gemixd.   De coulis wegen en de helft  van zijn gewicht  room toevoegen.(100gr coulis= 50gr room) Laten indikken.
    De boter laten smelten en de aiguillettes bakken, op hoog vuur, en dit 3 minuten iedere kant.  Altijd 'saignant' opdienen.

    21-11-2005 om 11:09 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magret de canard(eendeborstfilet)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een magret de canard(eendeborstfilet) kun je klaarmaken in een pan, in de oven, onder de grill en natuurlijk op de bbq.
    Om het even op welke manier je het klaarmaakt, altijd eerst de vetkant van de eendeborstfilet laten smelten in de pan.  Dit vet kun je later gebruiken om bvb aardappelen in te bakken, of de appelen.

    Eénmaal het vet gesmolten laat je de eendeborstfilet aan de andere kant bakken of roosteren en dit gedurende max 5 min.aan iedere kant.  Het vlees moet nog roos zien aan de binnenkant.
    Dit kun je serveren met gebakken patatjes met look en appelen en pruimen. 
    Een andere mogelijkheid is bij de gebakken aardappelen, champignons toe te voegen.

    21-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!