De meest bekende specialiteiten zijn natuurlijk alles wat te
maken heeft met eend. Is het nu magret de
canard(eendeborstfilet) de foie gras, een cou farci, cuisse de canard,
confit de canard of de aiguillettes (ook demoiselles genoemd) Zelfs de
carcasse de canard wordt verkocht. Dit op de bbq is een
delicatesse.
De cassoulet, waarvan er 3 versies zijn. Ttz. de
cassoulet van Toulouse, Castelnaudary en die van Carcassonne. Het
principe blijft altijd hetzelfde 30% vlees en 70% bonen en ganzevet en
kruiden.
Les pruneaux d'Agen
Okkernoten en hazelnoten. Vooral gebruikt om olie van te maken, die dan gebruikt wordt in de slaatjes
De tomaten van Marmande
De meloenen van Nerac
De tourtière, een taart gemaakt met appelen en armagnac
De wijn; côtes de Duras, côtes de Buzet, vin de pays de
l'Agenais, vin du Tsar,côtes de Brulhois, de Marmandais en de Ténarèze
wat de Armagnac betreft
Villeneuve-sur-Lot
is een bastide gebouwd in de 13de eeuw door Alphonse de Poitiers.
Een bastide, in het zuid-westen van Frankrijk, is een versterkte stad
gebouwd in de Middeleeuwen. Villeneuve is verdeeld door de Lot en
dit in de rive gauche en de rive droite. Er zijn 3 bruggen
waarvan de oudste de Pont de Cieutat is. Op het eind van deze
brug vind je een klein kapelletje, die natuurlijk 'la chapelle du Bout
du Pont' noemt. De legende wilt dat er vissers niet meer verder
konden roeien. Bij het duiken vinden ze een Mariabeeld en direct
daarna konden ze verder roeien. De belangrijkste plaats is de
place de Lafayette met in het midden een fontein en omringd met
arcades. Het is hier dat op dinsdag en zaterdag de markt plaats
vindt. Een markt enkel voor groenten en fruit. Alles wat
dieren en gevogelte aangaat moet gebeuren in de hallen. We hebben ook 2 poorten,
nl. de porte de Paris en de porte de Pujols. Vertrekkende
van de porte de Paris kom je in de verkeersvrije winkelstraten.
De porte de Pujols bevindt zich op de rive gauche. Tijdens de
zomer heb je het festival du rire en het festival de jazz. En natuurlijk niet vergeten de rugby à XIII.