Eerst en vooral een aiguillette is een lange reep
vlees langs de wervelkolom. Het is een delicatesse en heel
mager. Hier wordt het ook demoiselles genoemd.
Het is een recept voor 2 personen. en de tijd is ongeveer 15 minuten.
Benodigheden: 400 gr aiguillettes de canard, peper en zout, 40 gr boter
Coulis de pomme(appelen): 1 appel, 1/2 likeurglaasje floc de gascogne,
1 snuifje muskaatnoot,25 gr boter, 1/2 koffielepel bouillon, room
De appel schillen, ontpitten en in stukken snijden.
De boter smelten. De appelen in de boter laten kleuren gedurende
2 minuten. De floc de gascogne toevoegen, mengen en laten sudderen
gedurende 2 minuten. Muskaatnoot, peper en zout en de bouillon
toevoegen en mengen. Alles wordt van het vuur af
gemixd. De coulis wegen en de helft van zijn
gewicht room toevoegen.(100gr coulis= 50gr room) Laten indikken.
De boter laten smelten en de aiguillettes bakken, op hoog vuur, en dit 3 minuten iedere kant. Altijd 'saignant' opdienen.
Een magret de canard(eendeborstfilet) kun je klaarmaken in een pan, in de oven, onder de grill en natuurlijk op de bbq.
Om het even op welke manier je het klaarmaakt, altijd eerst de vetkant
van de eendeborstfilet laten smelten in de pan. Dit vet kun je
later gebruiken om bvb aardappelen in te bakken, of de appelen.
Eénmaal het vet gesmolten laat je de eendeborstfilet aan de andere kant
bakken of roosteren en dit gedurende max 5 min.aan iedere kant. Het vlees moet
nog roos zien aan de binnenkant.
Dit kun je serveren met gebakken patatjes met look en appelen en pruimen.
Een andere mogelijkheid is bij de gebakken aardappelen, champignons toe te voegen.
De meest bekende specialiteiten zijn natuurlijk alles wat te
maken heeft met eend. Is het nu magret de
canard(eendeborstfilet) de foie gras, een cou farci, cuisse de canard,
confit de canard of de aiguillettes (ook demoiselles genoemd) Zelfs de
carcasse de canard wordt verkocht. Dit op de bbq is een
delicatesse.
De cassoulet, waarvan er 3 versies zijn. Ttz. de
cassoulet van Toulouse, Castelnaudary en die van Carcassonne. Het
principe blijft altijd hetzelfde 30% vlees en 70% bonen en ganzevet en
kruiden.
Les pruneaux d'Agen
Okkernoten en hazelnoten. Vooral gebruikt om olie van te maken, die dan gebruikt wordt in de slaatjes
De tomaten van Marmande
De meloenen van Nerac
De tourtière, een taart gemaakt met appelen en armagnac
De wijn; côtes de Duras, côtes de Buzet, vin de pays de
l'Agenais, vin du Tsar,côtes de Brulhois, de Marmandais en de Ténarèze
wat de Armagnac betreft
Villeneuve-sur-Lot
is een bastide gebouwd in de 13de eeuw door Alphonse de Poitiers.
Een bastide, in het zuid-westen van Frankrijk, is een versterkte stad
gebouwd in de Middeleeuwen. Villeneuve is verdeeld door de Lot en
dit in de rive gauche en de rive droite. Er zijn 3 bruggen
waarvan de oudste de Pont de Cieutat is. Op het eind van deze
brug vind je een klein kapelletje, die natuurlijk 'la chapelle du Bout
du Pont' noemt. De legende wilt dat er vissers niet meer verder
konden roeien. Bij het duiken vinden ze een Mariabeeld en direct
daarna konden ze verder roeien. De belangrijkste plaats is de
place de Lafayette met in het midden een fontein en omringd met
arcades. Het is hier dat op dinsdag en zaterdag de markt plaats
vindt. Een markt enkel voor groenten en fruit. Alles wat
dieren en gevogelte aangaat moet gebeuren in de hallen. We hebben ook 2 poorten,
nl. de porte de Paris en de porte de Pujols. Vertrekkende
van de porte de Paris kom je in de verkeersvrije winkelstraten.
De porte de Pujols bevindt zich op de rive gauche. Tijdens de
zomer heb je het festival du rire en het festival de jazz. En natuurlijk niet vergeten de rugby à XIII.
Een daube is een stoofgerecht. De hoeveelheden zijn voor 4 pers. Bereidingstijd: 30 min. Bereidingstijd: 4 uur. Rusttijd: 24uur. Ingrediënten: 2 kg rundsvlees in stukken
gesneden, 1 kg wortels, 150g ontpitte pruimen, 1 liter rode wijn, 200gr
gerookt spek, 4 uien, 4 lookteentjes, 1 bouquet garni(ttz peterselie,
tijm en laurier), 2 kruidnagels, 4 peperbolletjes, peper en zout
Bereiding: Laat de avond voordien het
vlees marineren samen met de wijn, bouquet garni, de gepelde en in
ringen gesneden uien, de geschraapte en in rondjes gesneden wortelen en
de gepelde lookteentjes. In een klein zakje doe je de kruidnagelen en de peperbolletjes. Dit doe je in de marinade. De volgende dag laat je het
in kleine stukjes gesneden spek bakken in een gietijzeren pot. Je laat
alle ingrediënten van de marinade goed uitlekken en laat ze even bakken
bij het spek. Je giet er de marinade bij samen met 1/2 liter warm
water. Peper en zout. Afdekken en laten sudderen op een heel klein vuurtje gedurende 4 uur. 15 min voor het opdienen doe je de pruimen erbij. De bouquet garni en het zakje met kruidnagels en peperbollen haal je eruit. Dit gerecht wordt warm geserveerd met aardappelen of deegwaren.
Een streekwijn past hierbij; zoals een rode côtes de Duras of côtes de Buzet of een Bergerac.
Het eerste
feest dat we hier meegemaakt hebben was 'le bal de
châtaigne'. Dit is een feest dat doorgaat eind oktober of begin
november; dus met de komst van de kastanjes en de nieuwe wijn. Op aandringen van onze buren
zijn we er naartoe gegaan. Deze gebeurtenis vindt plaats in de
feestzaal van Ste.Colombe. Groot was onze verwondering toen we
arriveerden. Op de tafels staan kleine flesjes water en plastieken
bekers. Er is een bar, maar niemand maakt er gebruik van.
Intussen is het orkest volop aan het spelen. Een pracht van een
orkest, ongelooflijk. En maar dansen, tot ongeveer 22h30 de warme
kastanjes arriveren samen met de kruiken nieuwe wijn(ttz de wijn van
het jaar). En maar smikkelen en een paar glaasjes wijn
drinken. Maar eens dit voorbij is, is het gedaan. Voor de
rest van de avond is er een formidabele ambiance maar er wordt enkel
nog water gedronken.
Iedereen
kent waarschijnlijk wel de gedroogde pruimen. Maar wat er minder
geweten is, is dat de pruneaux d'Agen eigenlijk hier vlakbij
gecultiveerd worden. Al de pruimebomen staan rond Villeneuve-sur-Lot,
ttz Pujols, Ste. Colombe de Villeneuve-sur-Lot en Ste. Livrade(dit is
de hoofdstad van de pruimen). Waarom worden deze pruimen nu pruneaux d'Agen genoemd? Hiervoor zijn er 2 verklaringen: 1/ de naam Villeneuve-sur-Lot zou te lang geweest zijn om op het etiket te schrijven 2/ het was vroeger vanuit Agen dat de pruimen werden verzonden via de Garonne. In ieder geval rond eind april hebben we hier gedurende 1 week een prachtig zicht op alle pruimebomen die in bloei staan. Het rapen van de pruimen mag enkel tussen 15/08 en 15/09. Ofwel worden de pruimen
opgeraapt naargelang ze op de grond vallen, ofwel word het mechanisch
gedaan. Ttz met een traktor met een groot zeil. Het groot zeil
word rond de boom vastgemaakt en dan word, door middel van de traktor,
geschud aan de boom zodat de pruimen op het zeil vallen. Het zijn pruimedanten(prune d'ente); het is een blauwe pruim maar niet zo groot als de eierpruim.
Het is een
dorpje gelegen vlakbij Villeneuve-sur-Lot. Wanneer je op de kaart kijkt
ligt het in het midden tussen Bordeaux en Toulouse. Het is in
België vooral gekend als een stopplaats op de weg naar Lourdes.
De oppervlakte van ons dorp is groot maar met weinig inwoners, ongeveer
385. Buiten de mairie(gemeentehuis) en de salle de
fêtes(feestzaal) is er niks. Daarmee bedoel ik geen winkel of
beenhouwer of bakker. Er zijn 2 kerken en 3 kerkhoven en een
groot meer.En er is een grot, genaamd de grotte de Lastournelle.
Tijdens het jaar hebben we hier een repas Savoyarde(ttz kaasfondue),
een rommelmarkt, een bal de chataigne(ter ere van de kastanjes en de
wijn van het jaar) en het eindejaarsfeest. Dit zijn de grotere
'manifestaties'. Regelmatig, om de 3 à 4 maanden, zijn er ludieke
toneelvoorstellingen.
Meer uitleg over de feesten volgt later.
Myriame & René + Raïa een berner sennehond en Simba ons katertje. Wij wonen in Ste. Colombe de Villeneuve-sur-lot in de Lot-et-Garonne en dit sedert 5 jaar. De charme van de streek, de gerechten en de wijn hebben ons overtuigd om hier te komen wonen.