Inhoud blog
  • Varkenskoteletten met roquefort en pruimen
  • Escargots farcis à la périgourdine
  • Pruneaux au Sauternes
  • Le repas Savoyard
  • Salade van foie gras met peperkoek
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Colombientje
    de sud-ouest
    21-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aiguillettes met een coulis van appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eerst en vooral een aiguillette is een lange reep vlees langs de wervelkolom.  Het is een delicatesse en heel mager.  Hier wordt het ook demoiselles genoemd.
    Het is een recept voor 2 personen. en de tijd is ongeveer 15 minuten.
    Benodigheden: 400 gr aiguillettes de canard, peper en zout, 40 gr boter
    Coulis de pomme(appelen): 1 appel, 1/2 likeurglaasje floc de gascogne, 1 snuifje muskaatnoot,25 gr boter, 1/2 koffielepel bouillon, room

    De appel schillen, ontpitten en in stukken snijden.
    De boter smelten.  De appelen in de boter laten kleuren gedurende 2 minuten. De floc de gascogne toevoegen, mengen en laten sudderen gedurende 2 minuten.  Muskaatnoot, peper en zout en de bouillon toevoegen en mengen.  Alles wordt van het vuur af gemixd.   De coulis wegen en de helft  van zijn gewicht  room toevoegen.(100gr coulis= 50gr room) Laten indikken.
    De boter laten smelten en de aiguillettes bakken, op hoog vuur, en dit 3 minuten iedere kant.  Altijd 'saignant' opdienen.

    21-11-2005 om 11:09 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magret de canard(eendeborstfilet)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een magret de canard(eendeborstfilet) kun je klaarmaken in een pan, in de oven, onder de grill en natuurlijk op de bbq.
    Om het even op welke manier je het klaarmaakt, altijd eerst de vetkant van de eendeborstfilet laten smelten in de pan.  Dit vet kun je later gebruiken om bvb aardappelen in te bakken, of de appelen.

    Eénmaal het vet gesmolten laat je de eendeborstfilet aan de andere kant bakken of roosteren en dit gedurende max 5 min.aan iedere kant.  Het vlees moet nog roos zien aan de binnenkant.
    Dit kun je serveren met gebakken patatjes met look en appelen en pruimen. 
    Een andere mogelijkheid is bij de gebakken aardappelen, champignons toe te voegen.

    21-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Specialiteiten van de Lot-et-Garonne
    • De meest bekende specialiteiten zijn natuurlijk alles wat te maken heeft met eend.   Is het nu magret de canard(eendeborstfilet) de foie gras, een cou farci, cuisse de canard, confit de canard of de aiguillettes (ook demoiselles genoemd) Zelfs de carcasse de canard wordt verkocht.  Dit op de bbq is een delicatesse.
    • De cassoulet, waarvan er 3 versies zijn.  Ttz.  de cassoulet van Toulouse, Castelnaudary en die van Carcassonne.  Het principe blijft altijd hetzelfde 30% vlees en 70% bonen en ganzevet en kruiden.
    • Les pruneaux d'Agen
    • Okkernoten en hazelnoten.  Vooral gebruikt om olie van te maken, die dan gebruikt wordt  in de slaatjes
    • De tomaten van Marmande
    • De meloenen van Nerac
    • De tourtière, een taart gemaakt met appelen en armagnac
    • De wijn; côtes de Duras, côtes de Buzet, vin de pays de l'Agenais, vin du Tsar,côtes de Brulhois, de Marmandais en de Ténarèze wat de Armagnac betreft

    20-11-2005 om 19:58 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villeneuve-sur-Lot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Villeneuve-sur-Lot is een bastide gebouwd in de 13de eeuw door Alphonse de Poitiers.  Een bastide, in het zuid-westen van Frankrijk, is een versterkte stad gebouwd in de Middeleeuwen.  Villeneuve is verdeeld door de Lot en dit in de rive gauche en de rive droite.  Er zijn 3  bruggen waarvan de oudste de Pont de Cieutat is.  Op het eind van deze brug vind je een klein kapelletje, die natuurlijk 'la chapelle du Bout du Pont' noemt.  De legende wilt dat er vissers niet meer verder konden roeien.  Bij het duiken vinden ze een Mariabeeld en direct daarna konden ze verder roeien.  De belangrijkste plaats is de place de Lafayette met in het midden een fontein en omringd met arcades.  Het is hier dat op dinsdag en zaterdag de markt plaats vindt.  Een markt enkel voor groenten en fruit.  Alles wat dieren en gevogelte aangaat moet gebeuren in de hallen.
    We hebben ook 2 poorten, nl.  de porte de Paris en de porte de Pujols.  Vertrekkende van de porte de Paris kom je in de verkeersvrije winkelstraten.  De porte de Pujols bevindt zich op de rive gauche.  Tijdens de zomer heb je het festival du rire en het festival de jazz. 
    En natuurlijk niet vergeten de rugby à XIII.

    18-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daube de boeuf aux pruneaux
    Een daube is een stoofgerecht.
    De hoeveelheden zijn voor 4 pers.  Bereidingstijd: 30 min.  Bereidingstijd: 4 uur.  Rusttijd: 24uur.
     Ingrediënten:
    2 kg rundsvlees in stukken gesneden, 1 kg wortels, 150g ontpitte pruimen, 1 liter rode wijn, 200gr gerookt spek, 4 uien, 4 lookteentjes, 1 bouquet garni(ttz peterselie, tijm en laurier), 2 kruidnagels, 4 peperbolletjes, peper en zout

    Bereiding:
    Laat de avond voordien het vlees marineren samen met de wijn, bouquet garni, de gepelde en in ringen gesneden uien, de geschraapte en in rondjes gesneden wortelen en de gepelde lookteentjes.
    In een klein zakje doe je de kruidnagelen en de peperbolletjes.  Dit doe je in de marinade.
    De volgende dag laat je het in kleine stukjes gesneden spek bakken in een gietijzeren pot. Je laat alle ingrediënten van de marinade goed uitlekken en laat ze even bakken bij het spek.  Je giet er de marinade bij samen met 1/2 liter warm water.
    Peper en zout.  Afdekken en laten sudderen op een heel klein vuurtje gedurende 4 uur.
    15 min voor het opdienen doe je de pruimen erbij.
    De bouquet garni en het zakje met kruidnagels en peperbollen haal je eruit.
    Dit gerecht wordt warm geserveerd met aardappelen of deegwaren.

    Een streekwijn past hierbij; zoals een rode côtes de Duras of côtes de Buzet of een Bergerac.

    13-11-2005 om 21:52 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de plaatselijke feesten
    Het eerste feest dat we hier meegemaakt hebben was  'le bal de châtaigne'.  Dit is een feest dat doorgaat eind oktober of begin november; dus met de komst van de kastanjes en de nieuwe wijn.
    Op aandringen van onze buren zijn we er naartoe gegaan.  Deze gebeurtenis vindt plaats in de feestzaal van Ste.Colombe. Groot was onze verwondering toen we arriveerden. Op de tafels staan kleine flesjes water en plastieken bekers.  Er is een bar, maar niemand maakt er gebruik van.  Intussen is het orkest volop aan het spelen.  Een pracht van een orkest, ongelooflijk.  En maar dansen, tot ongeveer 22h30 de warme kastanjes arriveren samen met de kruiken nieuwe wijn(ttz de wijn van het jaar).  En maar smikkelen en een paar glaasjes wijn drinken.  Maar eens dit voorbij is, is het gedaan.  Voor de rest van de avond is er een formidabele ambiance maar er wordt enkel nog water gedronken.

    08-11-2005 om 20:21 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruneaux d'Agen
    Iedereen kent waarschijnlijk wel de gedroogde pruimen. Maar wat er minder geweten is, is dat de pruneaux d'Agen eigenlijk hier vlakbij gecultiveerd worden. Al de pruimebomen staan rond Villeneuve-sur-Lot, ttz Pujols, Ste. Colombe de Villeneuve-sur-Lot en Ste. Livrade(dit is de hoofdstad van de pruimen).
    Waarom worden deze pruimen nu pruneaux d'Agen genoemd?
    Hiervoor zijn er 2 verklaringen:
    1/ de naam Villeneuve-sur-Lot zou te lang geweest zijn om op het etiket te schrijven
    2/ het was vroeger vanuit Agen dat de pruimen werden verzonden via de Garonne.
    In ieder geval rond eind april hebben we hier gedurende 1 week een prachtig  zicht op alle pruimebomen die in bloei staan.
    Het rapen van de pruimen mag enkel tussen 15/08 en 15/09. 
    Ofwel worden de pruimen opgeraapt naargelang ze op de grond vallen, ofwel word het mechanisch gedaan.  Ttz met een traktor met een groot zeil. Het groot zeil word rond de boom vastgemaakt en dan word, door middel van de traktor, geschud aan de boom zodat de pruimen op het zeil vallen.
    Het zijn pruimedanten(prune d'ente); het is een blauwe pruim maar niet zo groot als de eierpruim.


    07-11-2005 om 20:41 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ste. Colombe de Villeneuve-sur-Lot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is een dorpje gelegen vlakbij Villeneuve-sur-Lot. Wanneer je op de kaart kijkt ligt het in het midden tussen Bordeaux en Toulouse.  Het is in België vooral gekend als een stopplaats op de weg naar Lourdes.  De oppervlakte van ons dorp is groot maar met weinig inwoners, ongeveer 385.  Buiten de mairie(gemeentehuis) en de salle de fêtes(feestzaal) is er niks. Daarmee bedoel ik geen winkel of beenhouwer of bakker.  Er zijn 2 kerken en 3 kerkhoven en een groot meer.En er is een grot, genaamd de grotte de Lastournelle. 
    Tijdens het jaar hebben we hier een repas Savoyarde(ttz kaasfondue), een rommelmarkt, een bal de chataigne(ter ere van de kastanjes en de wijn van het jaar) en het eindejaarsfeest.  Dit zijn de grotere 'manifestaties'.  Regelmatig, om de 3 à 4 maanden, zijn er ludieke toneelvoorstellingen.
    Meer uitleg over de feesten volgt later.

    06-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zijn wij?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Myriame & René +  Raïa een berner sennehond en Simba ons katertje.
    Wij wonen in Ste. Colombe de Villeneuve-sur-lot in de Lot-et-Garonne en dit sedert 5 jaar.
    De charme van de streek, de gerechten en de wijn hebben ons overtuigd om hier te komen wonen.

    05-11-2005 om 00:00 geschreven door Colombine

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!