Hier in de streek wordt dit recept klaargemaakt met escargots die we zelf gaan zoeken. En dit na zware regenvlagen, 's anderendaags komen de escargots te voorschijn. Ingrediënten: 1 kg levende escargots petits gris - 100gr grof zout - 20 cl witte wijn - 10 cl azijn - 1 bouquet garni(peterselie, tijm & laurier) Voor de vulling: 300gr oudbakken brood - 50g geperste knoflook - 100gr spek - peper & zout
In een grote gesloten kom, de escargots zuiveren met grof zout en dit gedurende 3 uur. Daarna ze verschillende keren wassen in koud water met azijn en daarna ze gedurende 5 minuten in kokend water onderdompelen. Laten uitdruipen en het zwart gedeelte op het uiteinde van de escargot wegnemen. In een court-bouillon laat je de escargots samen met een bouquet garni koken en dit gedurende 2 uur. Intussen de oven voorverwarmen th. 5/6(150°/180°C). De farce(vulling) maken: alle ingrediënten in een keukenrobot doen en fijn hakken. Peper & zout toevoegen. De escargots terug in hun schelp steken samen met de vulling. Alles in een aarden schotel plaatsen en de wijn erover gieten. Deze aarden schotel in de oven plaatsen en dit gedurenden 10 minuten.
Dit gerecht kun je natuurlijk klaarmaken met escargots uit een doos(de schelpen apart). In dit wordt er veel tijd gespaard.