Wat heb ik geleerd uit mijn opzoekingswerk?
Eerst en vooral is internet een fantastisch medium om u een gedacht te vormen van hetgeen leeft in de markt. Vroeger moesten we daarvoor een heleboel boeken kopen en als de inhoud niet bevredigend was, ging dat boek gewoon in de kast.
Diëten, inzichten, methode, aanpak enz, zijn even modegevoelig als de kledingmode, de inzichten en beweringen veranderen regelmatig, met verschillende nadrukken, doch er zijn een aantal constanten.
- Steeds weer komt de voedselpiramide boven. Het is een logische leidraad om na te gaan of je al de voedingsmiddelen binnen krijgt die zorgen dat uw lichaam goed werkt. Niettegenstaande sommige ‘filosofieën’ soms beweren dat je die niet moet volgen (een koolhydraat-loos of -arm dieet), komt ze overeen met hetgeen wij hier in België dagelijks eten
- Regelmaat in het eetpatroon, ongeacht het aantal maaltijden die aangeraden worden
- Naarmate een vrouw ouder wordt heeft ze minder calorieën nodig : jonge vrouwen hebben 1800 tot 2200 Kcal nodig per dag, als ze de 50 voorbij zijn, volstaat 1650 tot 2000Kcal. Dus ofwel minder eten, ofwel het energieverbruik op peil houden door meer te gaan bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima geschikt. Hiervan stond ik versteld, de meeste diëten willen u op een 1200 Kcal per dag zetten, onmiddellijk de aanloop naar het jojo-effect natuurlijk, want je hongert je lichaam uit en dan gaat die op safe spelen en als het dan later meer eten krijgt, allemaal opstapelen als vet voor als je weer zo dom doet en u lichaam geen eten geeft. Het geeft al meteen een goed gevoel .
- Bij gewoon een beetje vermageren, (crashdieetjes) wordt meestal vooral water en spieren verloren en weinig vet verbrand, doch het is dit laatste dat moet geschieden om een blijvend resultaat te boeken, en die het moeilijkste is. Anders verval je in het jojo-effect
- Het lichaam heeft weliswaar vet nodig om goed te werken, doch teveel is trop en dierlijke (verzadigde) vetten mogen slechts een klein deel van de voeding zijn. Vroeger werd nogal neerbuigend gedaan over vegetariërs (doch meer over de filosofie erachter) nu komt men blijkbaar vrij algemeen tot de conclusie dat we effectief niet echt (veel) vlees nodig hebben en men het zou moeten beperken tot 100 à 120 gr voor vrouwen en 120 à 150 gr voor mannen per dag.
- De nadruk wordt meer dan ooit gelegd op de combinatie eten-bewegen, en het gaat hier niet over calorieën tellen, over fitness, zware oefeningen en topsport, doch over gewoon gezond en bewuster eten en bewegen.
- Niet alleen de calorie inname is belangrijk, doch de verhouding van de elementen die deze calorieën voorstellen : elke voeding heeft een energiewaarde (in Kcal. Of Joule uitgedrukt), een hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Die verhouding moet over een dag verdeeld goed zitten, want we hebben ze allemaal nodig doch niet allemaal evenveel. Enkel voortgaan op de calorieën is nogal eenzijdig en zegt niet alles over de kwaliteit van de voeding.
- Verder vond ik nog een aantal berekeningen die ik kan gebruiken om mijn visueel programmaatje uit te bouwen en de vorderingen beter op te volgen.
Dit staat mij wel aan, ik brouw mij hieruit een eigen programma, gesteund door een visuele uitvergroting en opvolging. Tot hier de gedachtegang die vooraf ging aan mijn beslissing om iets aan mijn gewicht te doen, nu moet ik het nog echt doen ook , hé!
Da’s voor de volgende keer
Dina
|