Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

12-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomaar een verhaal van Fjak@.


Ja denk aan deze lieve mensen, want morgen kunnen we
er ook bij zijn, bij het vergeten groepje.
En ja zolang alles goed met je is , heb je velen
vrienden , samen lachen , iets gaan eten en drinken.
Kort gezegd je bent een fijn mens om mee om te gaan.
Maar dan slaagt het noodlot toe, je word ziek !!!
Dan komen ze in het begin met zoveel, dat de verplegers
moeten zeggen ,de patiënt moet wat rusten.
Ze komen niet minder omdat de verpleger dat gezegd
heeft , neen maar wat kunnen ze er nog gaan doen.
Dan zijn het de feestdagen, ja hoor de zieke heeft
rechtstreekse verbinding op de kamer, aha vlug even bellen.
Maar dat valt dan weer slecht voor je uit , want jij hebt ondertussen
je verhaal gedaan ,ja een mooi kleedje en de sauna
niet te vergeten met een volledige massage...
Ja voor je ziek was gingen we samen ,deed deugd hé!
Aan de andere kant van de lijn hoor je ineens plots
zacht huilen...Eu zeg ik , bel voor je op te vrolijken
en niet om te wenen hoor want anders bel ik niet meer
De zieke zegt ,weet je ik heb daar straks één klein glaasje
champagne mogen drinken .Och wat leuk zeg, aan de andere
kant van de lijn. Een lange zucht is hoorbaar vanuit het
ziekbed en zegt ja ik dacht aan jou, weet je nog
hoeveel plezier we samen gemaakt hebben en gedanst
tot we wel even moesten gaan rusten en natuurlijk iets drinken hé.
Dan bruusk , zeg lieverd nu moet ik je laten hoor, wat moet seffens naar
de kapper dan onze nieuwe outfit, hihi weeral mooi , ja zwart is altijd feestelijk
en dan het oudejaar verdrinken , het nieuwe dronken in.
Maar je weet, toch nog ! Eerst voetjes deftig onder tafel
en straks vind ik mijn schoenen weer niet meer terug
want ik ben nog geen haar veranderd,mijn schoenen speel ik kwijt .
Maar ja waarom vertel ik je dat nu... je weet dat wel, en zeg eens lieverd
volgend jaar gaan we terug samen hoor
Goed weten dat ze het misschien dit eindejaar meer haalt.
...Oeps je weent weer...
Enfin, dikke kus ,smaksmak en tot een van de volgende telefoontjes hoor.

Fjak@





 

 


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (12)
11-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor, en niet tegen pruttelen...

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (24)
10-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenaardappel met mascarponevulling .


Ovenaardappel met mascarponevulling

 

 

Mascarpone is zo’n kaas die je doorgaans koopt voor specifieke recepten en waar je daarna geen blijf mee weet omdat hij op een boterham weinig voorstelt. Gebruik hem als een romig bindmiddel voor pastasauzen en risotto’s of maak er deze lichtjes decadente aardappelvulling van. De selder en gedroogde tomaat gaan lekker samen, maar je kunt je ook uitleven met onder meer olijven, allerlei kruiden, paddenstoelen of stukjes gedroogde ham.

Ingrediënten (per persoon):

1 grote aardappel
2 flinke el mascarpone
2 el peterselie
1 el fijngehakte halfgedroogde (‘gekonfijte’) tomaat
1 stengel selderij, fijngehakt
1/2 teentje knoflook of 1 el gehakte bieslook
1 mespunt paprikapoeder, het best gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera, zie o.a.
www.gekruid.be
Cayennepeper, zout
Grof zout
Zilverpapier


Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Was de aardappel en wikkel hem nat in een stukje zilverpapier met een lepel grof zout. Leg hem in de oven en laat hem in 15 tot 25 minuten garen.

2. Meng alle andere ingrediënten tot een smakelijk sausje. Snijd de gare aardappel open en schep er de saus in.

.

 


Categorie:Veggie keuken
» Reageer (27)
09-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw behangpapier houdt muur recht bij aardbeving


Nieuw behangpapier houdt muur recht bij aardbeving

 

 

 EQ-top is een nieuw type behangpapier dat gemetselde muren samenhoudt tijdens een aardbeving. Het behangpapier, dat eigenlijk weinig met papier te maken heeft, werd ontwikkeld aan het Instituut voor Technologie in het Duitse Karlsruhe.

De eerste testen werden gedaan met een behangpapier uit koolstofvezels. Dat bleek de schade echter alleen te vergroten, waardoor beslist werd om over te schakelen op een variant uit glasvezel. De resultaten van die testen leverden veel betere resultaten op, en na wat bijschaafwerk is het product nu klaar voor de markt.

De glasvezeldraden worden in verschillende richtingen met elkaar verweven, tot er een duurzaam en elastisch geheel verkregen wordt. Het behangpapier kan vervolgens met een speciale lijm, ontwikkeld door Bayer, op een gemetste muur gekleefd worden. Het aangebrachte papier verdeelt de energie van een aardbeving gelijkmatig over de hele muur. Dat zorgt ervoor dat er veel minder snel breuken ontstaan.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (11)
08-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week, graag je mening

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (17)
07-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze tien klusjes moet elke vrouw kunnen klaren.

 

 

 

 Deze tien klusjes moet elke vrouw kunnen klaren

 

 

Of je nu alleen woont of bij je partner: het is belangrijk om je mannetje te staan. Als je deze huishoudelijke klusjes zelf kan klaren, ben je alvast heel goed bezig.

1. Een spin of andere ongewenste diertjes verwijderen. Je hoeft niet te gillen als je een spin in de douche, een wesp in de living of een kakkerlak in de keuken ontdekt. Houd jezelf onder controle en verwijder het beestje. Je bent veel groter, dus het zal je zeker niet aanvallen.

2. Je stofzuiger verversen. De zak van je stofzuiger verversen is een onaangenaam klusje, maar wel noodzakelijk. Als je even op je tanden bijt is het zo voorbij.

3. Een gat in de muur dichten. Als je dit probeert, zal je merken dat het best een leuke bezigheid is. Laat wat muziek afspelen en ga aan de slag. Extra: heb je enkele kaders die je wil ophangen, maar hoop je stiekem dat een vriend zijn hulp aanbiedt? Wacht niet langer. Schaf je een hamer en enkele nagels aan, bekijk eventueel een handleiding op internet en ga aan de slag. Achteraf zal je trots zijn op je werk.

4. Alles in huis een vaste plek geven. Een slordig huis werkt op je gemoed. Geef elk item een vaste plaats en ruim regelmatig op. Je zal merken dat je daardoor ook ruimte schept in je hoofd.

5. Je meubels verplaatsen. Heb je geen budget om je interieur op te frissen? Dan kan het helpen om enkele meubels te verplaatsen voor een frisse sfeer in huis. Zorg dat je zelf je zetel, tafel en/ of stoelen kan verplaatsen, dan is de voldoening na het herinrichten nog zo groot.

6. Weten wat gedaan in geval van een gaslek. Neen, een gaslek hoef je zelf niet te repareren. Zorg echter wel dat je weet wie je moet bellen als je ooit met het probleem te maken krijgt.

7. Je internetverbinding herstellen. Het voelt zo goed als je exact weet hoe je een verbroken verbinding oplost zonder daarvoor de hulp van een techneut in te roepen.

8. Een lekkende kraan repareren. Echt moeilijk is het niet en veel tijd neemt het ook niet in beslag. Als het water weer keurig stroomt, ben je trots op jezelf en kan je dag niet meer stuk.

9. Je toilet ontstoppen. Je hoort ons niet zeggen dat dit een plezierige bezigheid is, maar makkelijk is het klusje meestal wél. Onze tip: koop een krachtige ontstopper en een toiletzuignap. Zo moet je geen dure loodgieter betalen.

10. Je rekeningen op tijd betalen. Als je alles op tijd betaalt en weet hoe je moet internetbankieren, voel je jezelf een getalenteerde zakenvrouw. Daarna kan je jezelf een aperitiefje inschenken bij wijze van afterworkparty.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (15)
06-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engels landschap Wolfscote dale.

.


Categorie:Landschappen
» Reageer (17)
05-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Air Mail -Auteur Ingmar Heytze uit : Het ging over rozen.



Air mail

Vannacht lag ik iedereen brieven te schrijven
op luchtpostpapier. Het ging over rozen,
trombones, de maan.

Beter bewijs dat ik droomde bestaat niet:
ze zweefden als vliegtuigjes weg door de kamer
en kwamen in dromen van anderen aan.

 

 


 


Categorie:Gedichten
» Reageer (15)
04-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeger en nu.

.


Categorie:Vroeger en nu.
» Reageer (23)
03-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie meidag te Vijlen Nederland

.


Categorie:Landschappen
» Reageer (31)
02-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

 

 

 

 

 

Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

 

Hoewel reclamecampagnes, etalages en winkelrekken laten uitschijnen dat er een wereld van verschil bestaat tussen verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen, is daar op een paar details na, weinig van aan. Voor het promoten van deze lotions, shampoos, noem maar op, wordt sluw ingespeeld op stereotypen die ontelbare mensen over de streep trekken om het goedje te kopen.

Denk maar aan de wetenschappelijke toets die wordt gegeven aan de layout én merknamen van heel wat producten 'voor hem'. Bij vrouwen zie je dan weer vooral bloemen, vruchten en fashion verschijnen.

Verzorging voor hem en haar: een duur fabeltje?

Eén pot nat
Uit een onderzoek van de Environmental Working Group blijkt dat de gemiddelde man dagelijks 6 verschillende producten gebruikt, goed voor 85 verschillende ingrediënten. Voor vrouwen zijn dat 168 ingrediënten verspreid over een gemiddelde van 12 producten per dag. Los van het verschil in hoeveelheid, is er maar weinig dat deze 'genderspecifieke' verzorgingsproducten van elkaar onderscheidt.

Er is echter 1 fundamenteel aspect waar zwaar op ingespeeld wordt en dat is geur. Dr. Bobby Buka, dermatoloog in New york, ziet het zo: "De producten bevatten overduidelijk andere geuren, maar in termen van ingrediënten voor mannelijke versus vrouwelijke huid, zijn ze vrijwel identiek".

Psychologie
Verder is het ook zo dat de markt nog meer inspeelt op vrouwen omdat we nu eenmaal vatbaarder zouden zijn voor de holistische effecten van allerhande botanische ingrediënten. We worden dan ook vaak overspoeld met 'must-have' producten die de allernieuwste en -beste extracten bevatten. Toch heeft ook dit niets met noden te maken, maar wel met de wensen van consumenten. Dokter Buka stelt namelijk dat zowel huidproblemen als de juiste oplossingen ervoor bij mannen en vrouwen quasi identiek zijn.

Uitzondering
Eén probleem treft echter hoofdzakelijk vrouwen en dat is huidverkleuring. De bruine vlekjes die met de leeftijd opduiken, worden veroorzaakt door oestrogeen. Daarom bevatten vrouwenproducten vaak meer pigmentverlichtende stoffen in tegenstelling tot mannen- of unisexverzorging.


 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (15)
01-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 1 mei vandaag het feest van de arbeid dus werken we niet.

.


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (15)
30-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s waargebeurde verhalen.

Daar zijn honden en honden!

Wat wil ik hiermee nu zeggen wel elke hond moet een goede opvoeding krijgen via de hondenschool Of is het je eerste hond niet kun je dat zelf ook wel leren. Vorige weel had ik het al over honden kleding, welnu gaat het over wat een plezier de ene hond krijgt van zijn baasje tegenover de andere.

Daar zijn baasjes die hun honden de ganse dag in hun kot zetten buiten zogezegd als waakhond.

Erg als dat je buur is want die honden blaffen de ganse dag door uit verveling.

Dan heb je zoals de meeste en zo als het moet mooi aangelijnd gaan wandelen en de hondenpoep oprapen in een plastiek zakje doen wanneer de hond zijn behoefte gedaan heeft en vlug naar huis gaan.

Plassen voor een hond is iets anders, je denkt soms maar waarom tegen onze brievenbus en niet deze van de buren. Wel elke hond bakent zijn terrein af dus deze brieven bus is van hun en niet van die andere, maar het regent genoeg in ons landje je brievenbus gaat er niet van  groeien .

Maar dan heb je volgens mij , ik kan volledig verkeerd zijn hoor maar ik geef men hond zijn plezier van vrij los te lopen waar het nog kan, akkoord er zijn nog weinige plaatsen .

Nu vanaf de eerste dag dat we Pucky hadden zijn we al begonnen met een klein beetje vrijheid te geven.

Maar eerst voordat hij door ons aangenomen werd zijn we naar de dierenarts gegaan om te vragen of alles ok was met de jonge puppy , zo niet heb je het recht hem terug naar de kennel waar je hem aangekocht hebt ofwel een andere puppy ofwel je geld terug te vragen, dat staat op je aankoop bewijs een jaar garantie, niet als het je eigen fout is natuurlijk. Dit na dat het ons is overkomen de hond had een hartziekte maar wie ziet dat nu het eerste jaar , het zijn tenslotte puppy’s dat eerste jaar.

Bij de buren die hondenliefhebbers zijn  in onze straat ben ik Pucky gaan voorstellen zonder leiband hij liep mooi naast mij alhoewel we nog niet in ons eigen huis geweest waren, ja hier rijden ook veel auto’s maar hij ging milimeter van mij weg.

Dan is hij in zijn eigen thuis gekomen, ging heel voorzichtig opzoektocht.

Vanaf de tweede dag een weg gevonden waar Pucky mooi alleen kan loslopen, in zijn geval crossen

En je zag het geluk zo op zijn snuitje.

Nu is hij van vrijdag 7 maand geworden , dacht gisteren we gaan het eens een andere weg zoeken, volledig vergeten wat men man daar heeft voorgehad met onze vorige hond.

Ver kan ikzelf niet gaan wandelen maar deze afstand zou wel te doen zijn, dus blij gezind weg.

Mooi aan de leiband tot op het moment waar praktisch niemand komt doordat de weg daar zo slecht is. Pucky croste in een snelheid vooruit , kwam gezwind terug naar mij gelopen , kreeg een likje en oeps hij ging ineens de berm af…dacht direct aan onze vorige hond Kwispel dacht dat was een grote hond nu deze kleine rakker ai mijn hart , ik zag alleen zijn hoofdje wat haar erboven al crossend erdoor vliegen  in een echt moeras.

Daar stond ik dan geen 20jaar meer om zomaar de berm af te springen, wat kan ik nu toch doen.

Geroepen op Pucky maar daar was ook een prikkeldraad en ook een elektrische draad.
Pucky kwam nogmaals voor me staan daar beneden,  dat ik zijn hevig geelkleurige leiband naar beneden liet zakken en gelukt hij wou die pakken terwijl ik dat ding stilletjes naar boven trok en oef Pucky stond naast mij schudde hem eens goed af het had hem deugd gedaan maar wat een stank.

Pucky droogde snel op maar men kleren waren nat,dat was niets maar die stank.

Kom op  vlug naar huis de korstte weg via het rusthuis , weer een stommiteit van mij, ach hier zie dat is lang geleden iedereen kent dat wel  maar je geraakt daar moeilijk weg ken zoveel mensen. Ook mensen van vroeger nu dement waar de kinderen nu mijne ouderdom natuurlijk die gastjes van toen en maar van vroeger vertellen. Voor velen van de mensen die dement waren was ik nu ineens hun moe, wel je hebt deze mensen dan zo goed gekend dat doet verdorie hartzeer.

Enfin thuis gekomen Pucky een bad gegeven en ik al men pyjama aan en we snurkten beiden.

Als men man thuis kwam van zijn altijd 100 km fietstocht moest hij lachen vergeten dat we dat nog eens voorgehad hebben en al kennis gaan maken met de afdeling waar we misschien ook ooit terecht zullen komen.

Al met al was het een hele mooie stinkende dag voor mij en Pucky.

 

 


Categorie:Fjak@'s waargebeurde verhalen.
» Reageer (16)
29-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ wenst iedereen een mooie aangename zondag.

.


Categorie:Uitdrukkingen
» Reageer (15)
28-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waakvlam. Auteur Reine De Pelseneer.

Waakvlam

Warrig zucht de vrouw om wat er is:
niet meer de nachten die een man vol vuur
voor haar verzon, maar de lakens
van een witte slaap. Ze leest

een blad in deinend licht, telt af
en toe een schaap en ademt dieper
opdat kalmte om haar dicht
.

Maar het duister blijft breed als de borst van de man
die ze mist, en het bed is een boek
waarin de vrouw zich keer op keer
van pagina vergist.

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (12)
27-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (33)
26-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Bakker, hebt u ook worteltaart?'

 

 

 

'Bakker, hebt u ook worteltaart?'

 

 

Aardappelwafels. Worteltaart, uit die absurde mop van het konijn en de bakker. Verder gaat de gemiddelde kennis van groentedesserts vaak niet. En toch zetten steeds meer restaurants ook aan het eind van de maaltijd groenten op het menu. Maar is het ook lekker? Welke combinaties zijn mogelijk? Laat u inspireren.

Opvallende vaststelling: serveert een chef vlees in zijn voorgerecht, in combinatie met een schijfje peer of een stukje meloen, dan vindt niemand dat echt vreemd. Worden er rode bieten in de chocoladecake gegooid, of als apotheose van het menu zoete erwtjes geserveerd, dan gaan de wenkbrauwen van het tafelgezelschap wel gemakkelijk de hoogte in.

Toch zetten koks tegenwoordig steeds vaker groenten op hun dessertkaart. In Amerikaanse sterrenzaken wordt panna cotta met sluimererwten geserveerd, net als nagerechten met gekaramelliseerde mais en combinaties van venkel met witte chocolade. Niet eens zo vreemd, vinden ze aan de Italiaanse Amalfikust, waar al honderden jaren gesmuld wordt van de combinatie chocolade en aubergine, onder de prachtige naam melanzane con la cioccolata all'amalfitana. Ook in Thailand duiken groenten op na de maaltijd, in de vorm van een soort marsepein die gemaakt wordt uit bonen. Ook online vind je massa's recepten voor courgettebrownies, tomatencake met olijfolie en kaneel of kaastaart met bloemkool en frambozen. Bij ons blijft het dan weer opvallend stil.

ONBEKEND IS ONBEMIND

Het is een strijd die chef Frank Fol, die al meer dan twintig jaar bezig is met groenten in al hun facetten, sinds jaar en dag voert. 'Groenten lijken in onze eetcultuur niet bij desserts te horen', zegt hij. 'We kennen hier nu eenmaal geen klassieke nagerechten waarin ze worden verwerkt. Zelfs nu, in een tijd waarin steeds meer mensen terugkeren naar hun moestuin en beseffen hoe belangrijk het is om veel groenten te eten, blijft er een drempel als het over desserts gaat. Toen ik twintig jaar geleden spinazie-ijs begon te serveren, trouwens een overheerlijke combinatie, merkte ik dat het ofwel grote liefde ofwel grote weerstand oproept. De helft van de klanten wilde er niet eens van proeven en stuurde een gesmolten bolletje ijs terug naar de keuken. Tegelijk waren er ook veel klanten die jarenlang terugkwamen voor mijn dessert met gekaramelliseerd witloof en een appelsausje'.

Het is dus niet helemaal onlogisch dat chef-koks in deze tijden van economische onzekerheid eerder voor vaste waarden kiezen, en niet te gek doen aan het eind van de maaltijd. 'Tegelijk is dat jammer', vindt Fol, 'want vaak is het echt een kwestie van "onbekend is onbemind". Aardappelijs is even lekker als vanilleijs, alleen schrikt de naam mensen af. Hetzelfde met groentesauzen met combinaties als spinazie-peer, of gebakjes met groenten zoals courgettecake. Mensen halen er al de neus voor op nog voor ze ervan hebben geproefd, omdat het niet logisch klinkt. Laat je hen proeven, dan blijkt vaak dat ze het heel lekker vinden, omdat het overdreven zoete van veel desserts wordt uitgebalanceerd.'

ERWTJESCAKE

Daarnaast is het dessert ook een goed moment om extra groenten in je dagmenu te verwerken, weet Fol. Dat kunnen we best gebruiken, als we de cijfers mogen geloven. 'Recent onderzoek heeft uitgewezen dat slechts één Belg op de vijf elke dag 400 gram fruit en groenten eet, zoals aangeraden door deskundigen', zegt hij. 'Eigenlijk moet je vijf porties van 80 gram per dag eten, verdeeld over drie porties groenten en twee fruit. Nochtans denken veel mensen dat ze die hoeveelheid gemakkelijk halen: zeventig procent van de ondervraagden meent dat het perfect goed zit met zijn inname.'

Meer groenten in onze desserts dus. Is het dan enkel een kwestie van een kommetje erwtjes in het beslag voor de quatre-quarts, of moeten we op andere zaken letten? 'Het is vooral een kwestie van experimenteren en je buikgevoel volgen', zegt Fol, 'maar erwtjes kunnen perfect in een cake, net als paprikasnippers. Probeer wel zo veel mogelijk vocht uit de groenten te verwijderen voor je ze bij het beslag doet, anders kan het te nat worden. Voor de rest kan heel veel. Combinaties als rode biet en chocolade zijn heerlijk, net als gele paprika met vanille.'

FOODPAIRING

Systemen als foodpairing, waarbij de componenten van producten wetenschappelijk worden vergeleken om te zien of ze bij elkaar passen, kunnen helpen bij het combineren, maar het blijft toch een kwestie van testen en proeven. Soms blijkt een combinatie tegen te vallen, ook al zou ze lekker moeten zijn volgens het systeem.

'In Nederland heeft de ijsbereider Theo Clevers vorig jaar nog de culinaire innovatieprijs van Smaakvol gewonnen met zijn ijs van oranje paprika. Alleen bleek uit testen dat de markt er nog niet helemaal klaar voor is', vertelt Fol. Ook in het Brusselse ijssalon Comus Gasterea vind je heel wat groente-ijsjes. Aubergine-, wortel-, venkel- en witloofijs gaan er over de toonbank, al lijkt het ons sterk dat dat soort gekke smaken ook nog maar een gooi zou kunnen doen naar de populariteit van een bolletje vanille of chocolade.

Toch geeft Frank Fol niet op. 'Vorige week heb ik nog een paar groentedesserts voorgeschoteld op een diner in Zuid-Afrika, en de reacties waren lovend. Geen beter moment dan nu, daar geraak ik steeds meer van overtuigd.'

 


Categorie:Veggie
» Reageer (26)
25-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor restjes


Respect voor restjes

 

 

 Omdat het crisis is. Omdat er eigenlijk nog zo veel in de koelkast ligt. Omdat het een gedroomd excuus is om te experimenteren in de keuken. Of omdat het gewoon een goed gevoel geeft. Restjeskoken brengt rust.

‘Afval bestaat niet’ is de leuze van een groot afvalverwerkend bedrijf. Dat is een mooie. Natuurlijk bestaat afval wel en geen klein beetje. Alleen al in de keuken gooit elk huishouden fortuinen weg. Niet alleen bokaaltjes en bloemkoolbladeren, maar ook zo’n tien procent van al ons kostbare eten.

Zo hard bestaat afval.

En tegelijk blijft elk bokaaltje perfect bruikbaar, zijn de bladeren konijnenvoer of compost en is het kostbare eten een overschotje waar nog aardig wat van te koken valt. We noemen het afval omdat we er niks meer mee willen aanvangen. Waarom eigenlijk niet?

Restjeskoken is relaxed. Doe gewoon boodschappen voor de helft van de dagen en kook op de andere dagen met de overschotjes. Het helpt om altijd wat lang houdbare smaakmakers in huis te hebben: peterselie, knoflook, olie, oude kaas, eieren, gedroogde tomaten en broodkruim (ook een restje). Het helpt ook om af te stappen van de dwanggedachte dat eten altijd vers moet zijn. Mensen klagen weleens dat de soep in hun bedrijfsrestaurant sporen draagt van de spaghettisaus van gisteren. Dat pleit voor hun bedrijfsrestaurant, vind ik. Er wordt weinig verspild en de soep heeft tenminste smaak.

Veel dingen zijn veel lekkerder als ze al even gestaan hebben, of als er iets in zit wat al even geleefd heeft. Maar zelfs van een miezerig bakje gekookte aardappelen kun je nog iets smakelijks maken. Kijk maar.

10 RESTJES-TIPS

• Aardappelschillen: maak ze schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips.

• Kookwater van groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van gedroogde paddenstoelen bewaard hebt.

• Over risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges, tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.

• Nog zo’n Italiaanse toverformule is minestrone, een maaltijdsoep waarin allerlei stukken groente gaan die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege, nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst in de soep gooien en even laten meesudderen.

• Oud brood kun je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.

• Het groen van prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.

• Steeltjes van verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en verwerk ze, fijngehakt, in curry’s of in hummus.

• Gekookte aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of soep verwerkt.

• Stap af van het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord nasi goreng.

• Een restje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes, maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (16)
24-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeger en nu.

.


Categorie:Vroeger en nu.
» Reageer (17)
23-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondenkleding.

Hondenkleding

Er verschijnen weer overal berichten dat kleine hondjes met kouder weer een jasje aan moeten.
Nu wordt dit door velen verkeerd opgevat en zie je met temperaturen van 10 graden boven nul honden als jack Russels en boomers e.d. met jasjes aan. kleine hondjes hoeven niet per definitie kledij aan. Het gaat ook niet om de grootte van de hond, dat deze het daardoor eerder koud zou hebben. Veel (z.g.n. juffershondjes ) bibberen altijd. Van spanning, opwinding of ingehouden frustratie. Het bibberen van een hond duidt dus niet altijd op het koud hebben!
Een hond gaat mee met de seizoenen. Wanneer het kouder wordt, maakt de hond een dikkere vacht aan. Honden die altijd buiten in een kennel verblijven, hebben een dikkere vacht dan honden die altijd binnen zitten. Het is dus van belang dat je gewoon veel met de hond naar buiten gaat. Zo went hij aan de kou en kan zijn vacht zich aanpassen. Er zijn uitzonderingen, zoals b.v. de naakthondjes, die vanzelfsprekend wel een jasje nodig hebben als het kouder wordt.
Ook honden zonder ondervacht; Korthaar of Gladhaar, honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht. Doordat de onderwol afwezig is kan het voorkomen dat er bij dit soort honden tijdens de ruiperiode kale plekken ontstaan. Deze bevinden zich dan bijvoorbeeld in de hals of de borststreek. Maar als de kou is ingetreden, is de vacht doorgaans ook goed door de rui heen en ook kort haar kan voldoende isoleren!

Toch wil het niet zeggen dat honden met deze vacht het altijd koud hebben! Wanneer je een hond al vroeg gaat wennen aan jasjes etc. , geef je de hond niet de kans aan kou te wennen en aan te passen. Ga er dus niet vanuit dat, omdat jij denkt dat het te koud is, de hond een jas aan moet. In extreme weersomstandigheden, b.v. bij regen, hagel of sneeuw in combinatie met koude wind, kan het soms noodzakelijk zijn de hond een dekje aan te geven. Maar je zult merken dat wanneer je de hond niet zo snel iets aan geeft, deze ook geen tekenen van kou vertoont.
Een hond, die van zichzelf al een dikke jas aan heeft, is echt niet blij met die extra jas die vaak ook nog belemmerend strak zit! En kleine hondjes hebben het niet per definitie kouder dan grote honden. Er zijn grotere rassen met eenzelfde vacht als de kleine rassen, maar die niet zo snel een kledingstuk aan krijgen als de kleintjes.
Het stimuleren van het dragen van jasjes (hondenkleding) komt voornamelijk vanuit de commerciële hondenhoek! Kijk dus eerst of het wel noodzakelijk is voor jou hond voor je deze iets aan trekt. Hoe schattig of stoer je het ook kan vinden, je hond is niet altijd blij met kleding!



Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (25)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!