Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

31-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pancha sila van de boeddhisten

 

De pancha sila van de boeddhisten

De vijf regels om mens en natuur te beschermen en te vereren

 

Een boeddhist vereert de natuur

Boeddhisten die serieus werk willen maken van de leer van Boeddha, proberen zich aan vijf regels te houden.

De Indiase prins Siddharta Gautama is de grondlegger van het boeddhisme. Als volwassene zag hij het lijden van mensen. Hij gaf zijn rijkdom op en ging op zoek naar een manier om zichzelf te bevrijden van het leed.

Regels

Hij bedacht dat hij zichzelf kon bevrijden door zich aan een aantal regels te houden. Deze regels heten de pancha sila en luiden als volgt:

  • Niet doden
  • Niet stelen
  • Geen verkeerde seksuele relatie
  • Niet liegen
  • Geen verdovende middelen gebruiken

Over de eerste regel schreven monniken in Vietnam als uitleg:
'Oefen geen beroep uit, dat schade toebrengt aan mens en natuur. Beleg geen geld in bedrijven, die anderen hun levensmogelijkheden ontnemen. Kies een beroep, dat ertoe bijdraagt je ideaal van betrokken te zijn bij de wereld, waar te maken. Dood niet. Wees er ook niet de oorzaak van, dat andere mensen doden. Gebruik ieder mogelijk middel om het leven te kunnen beschermen en oorlog te voorkomen.'

Geen godsdienst

Het Boeddhisme kun je eigenlijk geen godsdienst noemen, omdat Boeddhisten geen God vereren. De regels in deze levensvisie (of levenskunst) zijn daarom ook heel erg gericht op de wereld om de mensen heen. Daar moet goed voor worden gezorgd.

Boze gedachten

Allerlei boze gedachten, gericht zijn op jezelf of je laten leiden door verlangen zou de mens moeten uitbannen - dan zou er werkelijk rust en vrede zijn en zou de mens niet meer lijden.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
30-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (8)
29-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onzichtbaar. auteurs : Hans en Monique Hagen

 

Onzichtbaar

 

een zucht is onzichtbaar
net al de wind
de nacht is onzichtbaar
als de dag begint
onzichtbaar zijn de dingen
die ik kwijt ben
die ik nooit meer vind
maar
met mijn ogen dicht
zie ik alles
wat mijn hoofd verzint

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (5)
28-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (4)
27-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongensbesnijdenis bij de Islam

 

Jongensbesnijdenis bij de Islam

 

Iedereen is bekend met de discussie over het besnijden van jonge meisjes. Dit wordt over het algemeen als niet toelaatbaar beschouwd. Besnijdenis van jongens komt veel vaker voor en is algemeen aanvaard. Volgens schattingen is circa 30% van alle mannen wereldwijd besneden, meer dan de helft hiervan is moslim. In 2006 ging het om circa 665 miljoen mannen.

Culturele redenen

 

In verschillende culturen, bijvoorbeeld de Islam en het Jodendom, worden jongens al eeuwenlang besneden. Maar niet alleen om culturele redenen worden jongens besneden; het gebeurt ook omdat dit nodig is vanwege medische, hygiënische of seksuele redenen.

Medische noodzaak

Sommige jongens of mannen hebben last van een te krappe voorhuid. Dit doet zeer en het zorgt er ook voor dat ze niet of nauwelijks seks kunnen hebben. Bovendien kunnen er moeilijkheden bij het plassen optreden of kunnen er ontstekingen ontstaan. Bij deze aandoening helpt een besnijdenis.

Hygiënische redenen

Ook om hygiënische redenen kan de voorhuid worden weggehaald. Een besneden penis kan veel beter schoongemaakt worden. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat besneden mannen minder kans hebben op besmetting met infecties en HIV. Er zijn echter ook onderzoeken die dit tegenspreken.

Poliklinische ingreep

 

In Nederland kan de ingreep in een ziekenhuis worden uitgevoerd, maar ook in een van de z.g. besnijdenisklinieken. Jongens vanaf 12 jaar moeten daar zelf ook toestemming geven voor de ingreep; voor jongere kinderen beslissen de ouders. In het ziekenhuis en in de klinieken gebeurt het besnijden onder narcose of onder plaatselijke verdoving. Gebeurt de ingreep echter in het land van herkomst van allochtone jongens, dan wordt die meestal zonder verdoving uitgevoerd.

Niet vergoed

Tot 1 januari 2005 vergoedde de ziektekostenverzekering de besnijdenis van jongens, maar sinds 1 januari 2005 is dat uit het pakket gehaald. Daarom gaan veel ouders tegenwoordig met hun zonen naar een besnijdeniskliniek. Daar wordt onder plaatselijke verdoving een deel van de voorhuid weggehaald en die ingreep kost minder dan in een gewoon ziekenhuis.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
26-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ 's foto van de week.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (2)
25-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (3)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboorte bij de moslims

 

Geboorte bij de moslims

'Laa ilaaha illallaahu Muhammadur rasuulullaah'

Een moslimbaby maakt al snel kennis met het geloof. Direct na zijn geboorte fluistert de vader de shahada in het oor van zijn kind. Dat is de belijdenis. Moslims zeggen ermee wat zij geloven.

Hij fluistert: 'Er is geen andere god dan God. Mohammed is zijn boodschapper.' Hij zegt dit natuurlijk in het Arabisch. Probeer het zelf maar eens te zeggen: 'Laa ilaaha illallaahu Muhammadur rasuulullaah'.

Allah

Moslims geloven dat er één God is en noemen hem Allah. Moslims geloven dat Mohammed de boodschap van God aan de mensen heeft gegeven. Die boodschap staat in de koran; het heilige boek van de moslims.

Naamgeving

Een baby krijgt pas een naam als hij een paar dagen oud is. Vaak is het de naam van een belangrijk persoon in de islam. Dit is de godsdienst van de moslims. Veel jongens heten Mohammed. In Turkije hoor je de naam Mehmet veel. Dat is Turks voor Mohammed. Ibrahiem is Arabisch voor Abraham en Joesoef betekent Jozef. Meisjes heten soms Aïcha of Fatima. Aïcha was namelijk de vrouw van Mohammed. En Fatima zijn dochter. Moslims geloven dat er zegen rust op het kind met zo'n naam.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (7)
23-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (10)
22-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grenzen. Auteur : Hoogenboezem- de Vries, Alie

 

 

 

Grenzen

 

Grenzen in je leven
geef je zelf aan
laat dus duidelijk weten
tot hoever je zou
willen gaan
laat je niet overhalen
uiteindelijk gaat dat mis
want jij weet als geen ander
welke grens voor jou
het beste is

 

 

 

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (2)
21-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (5)
20-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@ 's foto van de week.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (6)
19-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Egel. auteur : Kees Stip

 

Een egel

Een egel die, gestart te Smilde,
naar Hindelopen lopen wilde,
zeeg halverwege in elkaar
met een aanmerkelijke blaar.
Ach had ik, hoorde men hem snikken,
maar iets om die mee door te prikken


Categorie:Gedichten
» Reageer (4)
18-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wiel is er voor iedereen.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (4)
17-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

 

Contacteer best een dokter, mogelijk wijst bloed in de stoelgang op kanker of een ernstige ziekte.

In verband met stoelgang is één van de sterkste waarschuwingssignalen het opduiken van bloed in de excrementen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, is resoluut. Bloed wijst duidelijk op dat er iets mis is en dat er dringend medische hulp dient te worden gezocht.

Uiteindelijk kan dat bloed op verschillende aandoeningen wijzen. Inderdaad, misschien is er niets ernstigs aan de hand en is het bloeden alleen een gevolg van een kleine beschadiging van de ingewanden (in dit geval dus het darmstelsel) als gevolg van moeilijke stoelgang of constipatie. In dat geval is er dus niets ernstigs aan de hand.

Bloed in de uitwerpselen kan echter ook een signaal van een ernstige ziekte vormen, waarbij in het ergste geval zelfs aan kanker mag worden gedacht. Het kan dus zeker geen kwaad om een dokter op te zoeken wanneer er bloed in de uitwerpselen opduikt. Uiteraard heeft het geen zin om onmiddellijk te panikeren. Wie boven de 50 is en een traditie van darmkanker in de familie heeft, aarzelt toch beter niet te lang alvorens een dokter te raadplegen. Betreft het wel degelijk darmkanker, dan is snel ingrijpen noodzakelijk.

Er zijn nog meer waarschuwingssignalen die in verband met bloed in de stoelgang in de richting van ernstige aandoeningen wijzen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, denkt daarbij onder andere aan koorts, buikpijn en dehydratatie, symptomen die gelinkt kunnen worden aan een virus, appendicities of een voedselvergiftiging.

Hoe houdt u uw stoelgang zo gezond mogelijk?

Op de eerste plaats is de voeding natuurlijk belangrijk. Veel vezels garanderen met quasi zekerheid een goede stoelgang. Vergeet niet om veel water te drinken en om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Eric Esrailian adviseert om dagelijks minstens 20 tot 25 gram aan vezels te gebruiken. De meeste mensen die gezond eten, komen daar wel aan. Voldoende vezels garanderen in de meeste gevallen een goede stoelgang. Wie plots problemen heeft met de stoelgang, moet daarom onmiddellijk controleren of hij of zijn wel voldoende vezels eet. Is dat niet zo, dat kan u een speciaal vezeldieet gaan volgen of voedingssupplementen nemen die vezels bevatten. Onder andere graan, brood, verse groeten en vers fruit, noten enzovoort zijn belangrijke vezelbronnen. Volgens Eric Esrailian moet een vezelrijk dieet na twee dagen al succes afwerpen in de vorm van een verbeterde stoelgang.

Voldoende water is ook goed voor de darmen. Dat water verzekert namelijk een vlotte doorstroming in de darmen, waardoor de voedselresten sneller hun weg naar buiten zullen vinden.

Tenslotte is ook voldoende beweging noodzakelijk om een vlotte stoelgang te garanderen. Wat extra beweging kan constipatie genezen door het verteringsproces te bevorderen. Een goede en regelmatige stoelgang geeft hoe dan ook een gerust gevoel.


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
16-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (6)
15-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eenvoud van beuken.. Auteur Leo Vroman

 

De eenvoud van beuken

Liep ik vijftien meter boven de grond
door de kroon van een beukenwoud
en tastte tussen de twijgen rond
dan denk ik dat ik meer verstond
waarom ik van ze houd.
En kroop ik vijf voet de aarde in
zo traag als hun wortels gaan
dan dronk ik de ware waarde in
van hun aaise groei en staarde in
de poriën van mijn bestaan.
Maar ik zit met mijn gebroekte stramme
hoewel goed bedoelde hammen
op het schijnbaar vriendelijk mos
tussen de schijnbaar gladde stammen
van het schijnbaar simpele bos.
De aarde wordt het best genoten
met onze ogen half gesloten.

 

 

Leo Vroman


Categorie:Gedichten
» Reageer (6)
14-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (2)
13-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ötzi de ijsmummie

Ötzi de ijsmummie

Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi de ijsmummie

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.

Nadat Ötzi was gevonden, werd hij onderzocht in het laboratorium. Het gebeurt immers niet elke dag dat er een mummie gevonden wordt!

Hoe is Ötzi doodgegaan?

In eerste instantie dachten onderzoekers dat Ötzi een herder was die door uitputting om het leven was gekomen. Maar in 2001 werd het lichaam van Ötzi gescand zodat onderzoekers nog beter in zijn lichaam konden kijken. Ze troffen een aantal wonden aan waaruit blijkt dat Ötzi vlak voor zijn dood heeft gevochten. Waarschijnlijk is zijn dorp aangevallen door een vijandige stam en was Ötzi de bergen ingevlucht. Later heeft hij waarschijnlijk warme kleding en waardevolle spullen opgehaald. Zwaargewond is hij later alsnog in de koude bergen overleden aan uitputting. Hij werd waarschijnlijk ongeveer 45 jaar. Dat was voor die tijd best oud.

Het leven van Ötzi

In de tijd waarin Ötzi leefde, de bronstijd, was overleven het belangrijkste. Elke dag stond daarom in het teken van zoveel eten verzamelen. In het voorjaar verbouwen de mensen gewassen en het hele jaar door wordt er op herten en bergen gejaagd. In de winter maken de mannen gereedschap. Van stukken vuursteen maken ze pijlpunten en scherpe messen.

Waar is Ötzi nu?

Ötzi mag dan wel dood zijn, hij heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt voor de wetenschap en voor veel mensen die in het gebied wonen waar Ötzi gevonden is. Er is zelfs een popartiest die zich Dj Ötzi noemt. De resten van Ötzi liggen in het Archeologiemuseum in Tirol.


Categorie:Geschiedenis uit de oudheid
» Reageer (3)
12-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldverhalen

 

Beeldverhalen

Van grottekeningen en hiëroglyfen tot hedendaagse stripverhalen

 

Het beeldverhaal heeft in diverse vormen altijd bestaan. Tekeningen bieden een mogelijkheid om verhalen te vertellen. Het maken van een stripverhaal is een van de vormen om dat te doen.

De geschiedenis van het beeldverhaal gaat terug tot in de prehistorie. Toen al tekenden mensen jachttaferelen, mensfiguren, dieren en symbolen tegen de wanden van grotten. Wat de precieze betekenis of bedoeling van deze tekeningen is, valt niet meer te achterhalen. Waarschijnlijk maakten de grottekeningen onderdeel uit van godsdienstige rituelen.

Hiërogliefen

De Egyptenaren stelden met beelden en symbolen een schrift samen. Zij ontwikkelden het hiërogliefenschrift, letterlijk: een beeldtaal. De beelden symboliseren de betekenis van woorden. Daarnaast schilderden en beeldhouwden de Egyptenaren allerlei taferelen, die vaak verband hielden met hun godsdienst. Deze schilderingen en reliëfs zijn heel verhalend van opzet.

'Rare jongens, die Romeinen'

De Grieken en vooral ook de Romeinen maakten veel beeldverhalen. Van de Grieken zijn nog vele vazen bewaard gebleven met daarop gevechten, sportevenementen, taferelen uit het dagelijks leven en mythologische scènes.
De Romeinse keizer Trajanus behaalde twee grote overwinningen op de Daciërs. De senaat en het volk van Rome richtten naar aanleiding daarvan een zuil op waar een lang doorlopend verhaal in reliëf de gebeurtenis uitbeeld (114 na Chr.). Het reliëf is te lezen als een strip (zonder tekst) en is in zijn totaliteit 199 meter lang.

Strip op tapijt: de slag bij Hastings

Een ander beroemd doorlopend beeldverhaal is het tapijt van Bayeux (omstreeks 1080). Het laat ook een veldtocht en een overwinning zien. Het tapijt van 70,4 meter lang en 50 cm hoog is helemaal geborduurd. Behalve met het verhaal van de slag bij Hastings is het tapijt versierd met friezen. Ze zijn aangebracht boven en onder de grote aaneengeschakelde scènes in het midden. Soms zijn ze enkel decoratief, maar ze ondersteunen af en toe ook het tafereel in het midden. In tegenstelling tot de zuil van Trajanus zijn de scènes op het tapijt voorzien van tekst.

Eerste ballonstrip

 

De brief met illustraties van de graaf van Meurs

Waarschijnlijk de oudste ballonstrip ter wereld, in elk geval de oudste van Nederland, is terug te vinden in een brief. In 1493 schreef de graaf van Meurs een boze brief aan de hertog van Gelre, voorzien van tekeningen waarbij de tekst in tekstballonnen werd geschreven. De graaf van Meurs had de plaats van de hertog van Gelre ingenomen als gijzelaar, maar de laatste was zijn belofte (nog) niet nagekomen om het losgeld te betalen!

De huidige stripvorm is vooral ontstaan uit de vele prentenboeken en de zogenaamde cents- of volksprenten, die jaarlijks met miljoenen exemplaren verkocht werden en waarin zowel kerkelijke als wereldlijke verhalen werden verteld. Omdat veel mensen nog niet konden lezen, was het vertellen van deze verhalen in stripvorm een ideale oplossing.

Invloed van de VS op de strip

 

De Nederlandse strip kon zich verder ontwikkelen door de invloed uit de Verenigde Staten. Bekende strips uit de vooroorlogse jaren in de V.S. waren: Popeye, Dick Tracy, Man Drake, Tarzan, Prince Vaillant en Flash Gordon.
De Amerikaanse en Canadese bevrijders brachten de comics mee naar Nederland. Deze comics waren wekelijkse tijdschriftjes gedrukt op goedkoop papier. Ze waren voor weinig geld te koop bij de kiosken en erg populair. In eerste instantie waren ze bedoeld voor volwassenen, maar al snel werden ze ook door kinderen geliefd.
Helden als Superman, De Hulk, Spiderman en Batman verrichtten de ene na de andere goede daad en beschermden de mensheid tegen het boze. In Nederland begon men al snel met het vertalen van de Amerikaanse strips en het maken van eigen scenario's voor de al bestaande stripfiguren.

Strip steeds populairder

 

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de strip in Nederland op. Elke zichzelf respecterende krant publiceerde een strip. Maatgevend voor de kwaliteit van de strips zijn de Toonder studio's. Veel striptekenaars beginnen hun carrière bij deze studio's. Bekende strips uit die tijd zijn: Tom Poes van Marten Toonder, Erik de Noorman van Hans G. Kresse en Kapitein Rob van Pieter Kuhn. In die tijd ontstaan ook de eerste stripbladen als Sjors en Sjimmie, Robbedoes en Kuifje. Hierin kunnen striptekenaars wekelijks een aflevering van hun strip kwijt.
Veel van deze strips dienden als uitgangspunt voor tekenfilms. Met name in de jaren '50 van de 20e eeuw begon men deze strips te verfilmen. Rond de millenniumwisseling kwamen hiervan weer remakes, zoals de hitverfilmingen: Batman, Spiderman en X Men 1 en 2.

Vormen van strips

Naar de vorm kun je strips in 3 groepen verdelen:

1. Ballonstrips
De meest voorkomende vorm. Wat de figuren zeggen, komt uit wolkjes uit hun mond. Voorbeelden Asterix en Gilles de Geus.

2. Tekststrips
Tekeningen en verhaal zijn gescheiden. Onder de tekeningen staat meestal een uitgebreide tekst. Deze vorm maakt het voor de schrijver mogelijk om een uitgebreide beschrijving te geven van de actie, die op de tekeningen is uitgebeeld. Voorbeeld: de Ollie B. Bommel reeks.

3. Zwijgende strips
Deze strips bestaan alleen uit plaatjes. Er wordt geen gebruik gemaakt van tekst.

Gagstrip
De gagstrip is niet in te delen in de 3 boventaande groepen. Ze kunnen uit alle drie bestaan. Een gagstrip is een erg korte grappige strip en bestaat uit 3 of 4 frames. Hier komt vaak geen of bijna geen tekst aan te pas. Deze stripvorm kom je vaak tegen in de krant.

Strip en scenario

Een strip kan in zijn geheel door de tekenaar gemaakt worden. Hij schrijft dan ook het scenario. Er zijn ook heel succesvolle duo's, waarbij een tekenaar en een scenarioschrijver samen aan een en dezelfde strip werken. R. Goscinny als scenarioschrijver en A. Uderzo als tekenaar van de strip Asterix bijvoorbeeld, vormden een bekend duo.

Filmtechnieken in strips

Het scenario van een strip kan net zo belangrijk zijn als het scenario van een film. Niet alle strips hebben een heldere verhaallijn, of ambiëren dat. Maar als er een verhaal verteld wordt, is het van belang dat verhaallijnen op papier staan, dat geeft de tekenaar houvast. Deze kan dan gaan bepalen hoe de strip eruit komt te zien.
De tekenaar houdt rekening met het aantal pagina's van een strip. Hij bepaalt hoe de pagina's ingedeeld gaan worden; hoeveel kaders hij wil gebruiken per pagina, of die gelijkmatig verdeeld zijn, of ze even groot zijn of juist van formaat verschillen en of de kaders verspringen of inspringen. De striptekenaar moet gaan nadenken over de setting van het verhaal, hoe gaat hij de achtergrond invullen, hoe tekent hij de figuren en in welke stijl. Waar laat de tekenaar een overzicht zien, waar zoomt hij op een personage in?
Een strip kan heel filmisch van opzet zijn in een realistische stijl, maar ook heel erg gestileerd of gebruik makend van karikatuur. Een strip kan opgebouwd zijn uit foto's (fotoroman), schilderachtig van stijl zijn, heel plat zijn zonder ruimte te benadrukken of lineair zijn van opzet. Een tekenaar kan kiezen voor kleur of juist voor zwart-wit. Het inkleuren gebeurt meestal niet door de tekenaar zelf maar wordt uitbesteed. Het maken van een stripalbum kost veel tijd.
Strips zijn er niet alleen in verschillende stijlen, de onderwerpen van strips zijn nog diverser. Bij veel strips speelt humor een rol. Maar er zijn ook serieuzere thema's; historisch van aard of zelfs literair, zoals bijvoorbeeld De Avonden van Gerard Reve.

De hoofdrolspelers in strips

 

Hoofdpersonen in strips zijn meestal helden en avonturiers.

- Helden, omdat ze het er bij hun avonturen steeds weer goed afbrengen en ze er keer op keer in slagen het onrecht de wereld uit te helpen. Toch wordt er soms gekozen voor een antiheld. Deze persoon denkt vaak een held te zijn, maar is het totaal niet. Voorbeelden hiervan zijn Guust Flater, Lambik (Suske en Wiske) en Jon (Garfield).
- Avonturiers, omdat ze niet in de buurt van huis en haard blijven. Ze verlaten hun woonplaats en trekken de wijde wereld in; een wereld vol gevaren. Dit romantische aspect draagt ook bij tot de populariteit van strips. Stripfiguren kun je beschouwen als standaardtypes. De figuren zijn altijd gekenmerkt door een bepaald gedrag en karakter. Ook het uiterlijk van stripfiguren is vaak helemaal volgens het type dat ze vertegenwoordigen. Hun doen en laten is onveranderlijk.

Eender aspect van veel stripfiguren is hun onmenselijkheid. Asterix en Obelix zijn onoverwinnelijk en dus onmenselijk, 'als je begrijpt wat ik bedoel'.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (1)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!