Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

14-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (2)
13-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ötzi de ijsmummie

Ötzi de ijsmummie

Van meer dan 5000 jaar oud

Ötzi de ijsmummie

Ötzi is een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. In 1991 wordt hij gevonden in het Ötzdal van de Oostenrijkse Alpen. Doordat het lichaam zo lang ingevroren heeft gezeten in het ijs, is het goed bewaard gebleven.

Nadat Ötzi was gevonden, werd hij onderzocht in het laboratorium. Het gebeurt immers niet elke dag dat er een mummie gevonden wordt!

Hoe is Ötzi doodgegaan?

In eerste instantie dachten onderzoekers dat Ötzi een herder was die door uitputting om het leven was gekomen. Maar in 2001 werd het lichaam van Ötzi gescand zodat onderzoekers nog beter in zijn lichaam konden kijken. Ze troffen een aantal wonden aan waaruit blijkt dat Ötzi vlak voor zijn dood heeft gevochten. Waarschijnlijk is zijn dorp aangevallen door een vijandige stam en was Ötzi de bergen ingevlucht. Later heeft hij waarschijnlijk warme kleding en waardevolle spullen opgehaald. Zwaargewond is hij later alsnog in de koude bergen overleden aan uitputting. Hij werd waarschijnlijk ongeveer 45 jaar. Dat was voor die tijd best oud.

Het leven van Ötzi

In de tijd waarin Ötzi leefde, de bronstijd, was overleven het belangrijkste. Elke dag stond daarom in het teken van zoveel eten verzamelen. In het voorjaar verbouwen de mensen gewassen en het hele jaar door wordt er op herten en bergen gejaagd. In de winter maken de mannen gereedschap. Van stukken vuursteen maken ze pijlpunten en scherpe messen.

Waar is Ötzi nu?

Ötzi mag dan wel dood zijn, hij heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt voor de wetenschap en voor veel mensen die in het gebied wonen waar Ötzi gevonden is. Er is zelfs een popartiest die zich Dj Ötzi noemt. De resten van Ötzi liggen in het Archeologiemuseum in Tirol.


Categorie:Geschiedenis uit de oudheid
» Reageer (3)
12-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldverhalen

 

Beeldverhalen

Van grottekeningen en hiëroglyfen tot hedendaagse stripverhalen

 

Het beeldverhaal heeft in diverse vormen altijd bestaan. Tekeningen bieden een mogelijkheid om verhalen te vertellen. Het maken van een stripverhaal is een van de vormen om dat te doen.

De geschiedenis van het beeldverhaal gaat terug tot in de prehistorie. Toen al tekenden mensen jachttaferelen, mensfiguren, dieren en symbolen tegen de wanden van grotten. Wat de precieze betekenis of bedoeling van deze tekeningen is, valt niet meer te achterhalen. Waarschijnlijk maakten de grottekeningen onderdeel uit van godsdienstige rituelen.

Hiërogliefen

De Egyptenaren stelden met beelden en symbolen een schrift samen. Zij ontwikkelden het hiërogliefenschrift, letterlijk: een beeldtaal. De beelden symboliseren de betekenis van woorden. Daarnaast schilderden en beeldhouwden de Egyptenaren allerlei taferelen, die vaak verband hielden met hun godsdienst. Deze schilderingen en reliëfs zijn heel verhalend van opzet.

'Rare jongens, die Romeinen'

De Grieken en vooral ook de Romeinen maakten veel beeldverhalen. Van de Grieken zijn nog vele vazen bewaard gebleven met daarop gevechten, sportevenementen, taferelen uit het dagelijks leven en mythologische scènes.
De Romeinse keizer Trajanus behaalde twee grote overwinningen op de Daciërs. De senaat en het volk van Rome richtten naar aanleiding daarvan een zuil op waar een lang doorlopend verhaal in reliëf de gebeurtenis uitbeeld (114 na Chr.). Het reliëf is te lezen als een strip (zonder tekst) en is in zijn totaliteit 199 meter lang.

Strip op tapijt: de slag bij Hastings

Een ander beroemd doorlopend beeldverhaal is het tapijt van Bayeux (omstreeks 1080). Het laat ook een veldtocht en een overwinning zien. Het tapijt van 70,4 meter lang en 50 cm hoog is helemaal geborduurd. Behalve met het verhaal van de slag bij Hastings is het tapijt versierd met friezen. Ze zijn aangebracht boven en onder de grote aaneengeschakelde scènes in het midden. Soms zijn ze enkel decoratief, maar ze ondersteunen af en toe ook het tafereel in het midden. In tegenstelling tot de zuil van Trajanus zijn de scènes op het tapijt voorzien van tekst.

Eerste ballonstrip

 

De brief met illustraties van de graaf van Meurs

Waarschijnlijk de oudste ballonstrip ter wereld, in elk geval de oudste van Nederland, is terug te vinden in een brief. In 1493 schreef de graaf van Meurs een boze brief aan de hertog van Gelre, voorzien van tekeningen waarbij de tekst in tekstballonnen werd geschreven. De graaf van Meurs had de plaats van de hertog van Gelre ingenomen als gijzelaar, maar de laatste was zijn belofte (nog) niet nagekomen om het losgeld te betalen!

De huidige stripvorm is vooral ontstaan uit de vele prentenboeken en de zogenaamde cents- of volksprenten, die jaarlijks met miljoenen exemplaren verkocht werden en waarin zowel kerkelijke als wereldlijke verhalen werden verteld. Omdat veel mensen nog niet konden lezen, was het vertellen van deze verhalen in stripvorm een ideale oplossing.

Invloed van de VS op de strip

 

De Nederlandse strip kon zich verder ontwikkelen door de invloed uit de Verenigde Staten. Bekende strips uit de vooroorlogse jaren in de V.S. waren: Popeye, Dick Tracy, Man Drake, Tarzan, Prince Vaillant en Flash Gordon.
De Amerikaanse en Canadese bevrijders brachten de comics mee naar Nederland. Deze comics waren wekelijkse tijdschriftjes gedrukt op goedkoop papier. Ze waren voor weinig geld te koop bij de kiosken en erg populair. In eerste instantie waren ze bedoeld voor volwassenen, maar al snel werden ze ook door kinderen geliefd.
Helden als Superman, De Hulk, Spiderman en Batman verrichtten de ene na de andere goede daad en beschermden de mensheid tegen het boze. In Nederland begon men al snel met het vertalen van de Amerikaanse strips en het maken van eigen scenario's voor de al bestaande stripfiguren.

Strip steeds populairder

 

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de strip in Nederland op. Elke zichzelf respecterende krant publiceerde een strip. Maatgevend voor de kwaliteit van de strips zijn de Toonder studio's. Veel striptekenaars beginnen hun carrière bij deze studio's. Bekende strips uit die tijd zijn: Tom Poes van Marten Toonder, Erik de Noorman van Hans G. Kresse en Kapitein Rob van Pieter Kuhn. In die tijd ontstaan ook de eerste stripbladen als Sjors en Sjimmie, Robbedoes en Kuifje. Hierin kunnen striptekenaars wekelijks een aflevering van hun strip kwijt.
Veel van deze strips dienden als uitgangspunt voor tekenfilms. Met name in de jaren '50 van de 20e eeuw begon men deze strips te verfilmen. Rond de millenniumwisseling kwamen hiervan weer remakes, zoals de hitverfilmingen: Batman, Spiderman en X Men 1 en 2.

Vormen van strips

Naar de vorm kun je strips in 3 groepen verdelen:

1. Ballonstrips
De meest voorkomende vorm. Wat de figuren zeggen, komt uit wolkjes uit hun mond. Voorbeelden Asterix en Gilles de Geus.

2. Tekststrips
Tekeningen en verhaal zijn gescheiden. Onder de tekeningen staat meestal een uitgebreide tekst. Deze vorm maakt het voor de schrijver mogelijk om een uitgebreide beschrijving te geven van de actie, die op de tekeningen is uitgebeeld. Voorbeeld: de Ollie B. Bommel reeks.

3. Zwijgende strips
Deze strips bestaan alleen uit plaatjes. Er wordt geen gebruik gemaakt van tekst.

Gagstrip
De gagstrip is niet in te delen in de 3 boventaande groepen. Ze kunnen uit alle drie bestaan. Een gagstrip is een erg korte grappige strip en bestaat uit 3 of 4 frames. Hier komt vaak geen of bijna geen tekst aan te pas. Deze stripvorm kom je vaak tegen in de krant.

Strip en scenario

Een strip kan in zijn geheel door de tekenaar gemaakt worden. Hij schrijft dan ook het scenario. Er zijn ook heel succesvolle duo's, waarbij een tekenaar en een scenarioschrijver samen aan een en dezelfde strip werken. R. Goscinny als scenarioschrijver en A. Uderzo als tekenaar van de strip Asterix bijvoorbeeld, vormden een bekend duo.

Filmtechnieken in strips

Het scenario van een strip kan net zo belangrijk zijn als het scenario van een film. Niet alle strips hebben een heldere verhaallijn, of ambiëren dat. Maar als er een verhaal verteld wordt, is het van belang dat verhaallijnen op papier staan, dat geeft de tekenaar houvast. Deze kan dan gaan bepalen hoe de strip eruit komt te zien.
De tekenaar houdt rekening met het aantal pagina's van een strip. Hij bepaalt hoe de pagina's ingedeeld gaan worden; hoeveel kaders hij wil gebruiken per pagina, of die gelijkmatig verdeeld zijn, of ze even groot zijn of juist van formaat verschillen en of de kaders verspringen of inspringen. De striptekenaar moet gaan nadenken over de setting van het verhaal, hoe gaat hij de achtergrond invullen, hoe tekent hij de figuren en in welke stijl. Waar laat de tekenaar een overzicht zien, waar zoomt hij op een personage in?
Een strip kan heel filmisch van opzet zijn in een realistische stijl, maar ook heel erg gestileerd of gebruik makend van karikatuur. Een strip kan opgebouwd zijn uit foto's (fotoroman), schilderachtig van stijl zijn, heel plat zijn zonder ruimte te benadrukken of lineair zijn van opzet. Een tekenaar kan kiezen voor kleur of juist voor zwart-wit. Het inkleuren gebeurt meestal niet door de tekenaar zelf maar wordt uitbesteed. Het maken van een stripalbum kost veel tijd.
Strips zijn er niet alleen in verschillende stijlen, de onderwerpen van strips zijn nog diverser. Bij veel strips speelt humor een rol. Maar er zijn ook serieuzere thema's; historisch van aard of zelfs literair, zoals bijvoorbeeld De Avonden van Gerard Reve.

De hoofdrolspelers in strips

 

Hoofdpersonen in strips zijn meestal helden en avonturiers.

- Helden, omdat ze het er bij hun avonturen steeds weer goed afbrengen en ze er keer op keer in slagen het onrecht de wereld uit te helpen. Toch wordt er soms gekozen voor een antiheld. Deze persoon denkt vaak een held te zijn, maar is het totaal niet. Voorbeelden hiervan zijn Guust Flater, Lambik (Suske en Wiske) en Jon (Garfield).
- Avonturiers, omdat ze niet in de buurt van huis en haard blijven. Ze verlaten hun woonplaats en trekken de wijde wereld in; een wereld vol gevaren. Dit romantische aspect draagt ook bij tot de populariteit van strips. Stripfiguren kun je beschouwen als standaardtypes. De figuren zijn altijd gekenmerkt door een bepaald gedrag en karakter. Ook het uiterlijk van stripfiguren is vaak helemaal volgens het type dat ze vertegenwoordigen. Hun doen en laten is onveranderlijk.

Eender aspect van veel stripfiguren is hun onmenselijkheid. Asterix en Obelix zijn onoverwinnelijk en dus onmenselijk, 'als je begrijpt wat ik bedoel'.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (1)
11-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neen geen selfie, wel een fotoke nemen...

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (6)
10-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genen spelen rol bij dyslexie

 

Genen spelen rol bij dyslexie

 

 Dyslexie komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Volgens statistieken verstrekt door de National Institute of Health zou in de Verenigde Staten ongeveer 15% van de bevolking moeilijkheden met lezen hebben.
 
Ook schrijven, spelling, wiskunde en in sommige gevallen zelfs muziek kunnen problemen veroorzaken. Driemaal meer jongens dan meisjes zijn gevoelig voor dyslexie.
 
De aandoening heeft weinig te maken met het herkennen van de visuele vorm van woorden. Het is eerder zo dat de hersenen van mensen met dyslexie op een andere manier werken, waardoor het fonologisch bewustzijn niet volledig functioneert.
 
Van kinderen met dyslexie kan vaak gezegd worden dat ze een gebrek aan motivatie hebben of niet hard genoeg hun best doen. Een meer positief beeld spreekt echter over multidimensionaal denken. Dyslexie zou dan gepaard gaan met een grote creativiteit op het vlak van kunst, design, informatica en denken in de breedte.
 
Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij dyslexie, onderzoek hebben inmiddels de genen geïdentificeerd die verantwoordelijk kunnen zijn voor de aandoening. Er zouden structurele verschillen optreden in de hersenen, vooral in de linkerhelft er van.

Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (7)
09-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (6)
08-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het huwelijk. auteur Anne Stevenson

 

Het huwelijk


Ze zullen wel passen, denkt ze
maar alleen als haar ruggengraat
precies in zijn ribbenkast valt
en alleen als zijn knieën
precies aanmeren onder haar knieën
en alle vier het eens zijn
over een gemeenschappelijke hoek.
Alles zou in orde zijn
als ze elkaar
maar zouden kunnen aankijken.
Maar zelfs zoals het nu is
zijn er compensaties
voor het elkaar tegen moeten komen
neus tegen nek
borst tegen schouderblad
lies tegen romp
als ze slapen.
Het lijkt in ieder geval
alsof ze
de zelfde kant op gaan.

 

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (5)
07-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (3)
06-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twee gedachten

De twee gedachten

Een denker dacht met zacht misbaar
twee gedachten bij elkaar.

Daar zij niet naar buiten kwamen
had hij zelf voor hen geen namen.

Wij noemen ze dus Ploot en Fuit
(zo zagen zij er namelijk uit)…

Fuit was zestig angström groot
maar magerder dan kromme Ploot.

Het viel niet op hoe overdag
de een over de ander lag

maar in de stilte van de nacht
lagen zij languitgedacht

en zo verward als mensenhaar
vochten zij dan met elkaar

zodat de denker mompels maakte
en met een pijn in ’t hoofd ontwaakte.

Dus stonden altijd naast zijn bed:
a) glas water b) tablet.


Hij goot en kruimde deze dingen
dan door het hoofd het lichaam binnen

en spoedig lagen Ploot en Fuit en
ook anderen het westen buiten.

Later hadden ze dan spijt
van hun tegenstrijdigheid.

'Waarom denkt’ riep dan het paar
‘hij ons altijd bij elkaar?

Als hij ons om beurten dacht
wou ‘k wel om de andere nacht
opnieuw bedacht.’

Toen kreeg de denker een idee:
Hij dacht om beurten aan de 2.

Nu slaapt hij altijd in op tijd
en door tot uren na het ontbijt.

m o r a a l

op enkele dagen van het jaar
is bijna alles wel eens waar.


Categorie:Gedichten
» Reageer (5)
05-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentechnologie

 

Gentechnologie

Knippen en plakken in DNA

Genetische modificatie is een moderne techniek waarmee het mogelijk is om de erfelijke eigenschappen van levende organismen, zoals planten, dieren of mensen te veranderen.

In de praktijk is het niet mogelijk om planten met bacteriën te kruisen, en kunnen koeien niet met varkens worden gekruist. Met genetische modificatie kan dat wel, maar beperkt. Dit komt omdat niet alle genen tussen de soorten worden uitgewisseld, maar slechts één of enkele genen.

Landbouw

Genetische modificatie wordt al veel toegepast. In de landbouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt om plagen te bestrijden of om nieuwe landbouwgewassen te kunnen ontwikkelen. Je kunt denken aan langer houdbare groentensoorten of sinaasappels zonder pitjes. En wat denk je van bloemen? Door middel van genetische modificatie kunnen allerlei nieuwe bloemkleuren samengesteld worden. Maar het wordt ook gebruikt om koeien meer melk te laten geven of varkens sneller te laten groeien.

Geneeskunde

Tijdens medisch onderzoek is het vooral interessant om te kijken naar genen die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten of aandoeningen. Je noemt dat 'genetische diagnostiek'. Een stap verder is de reparatie van deze aandoeningen in het DNA. Dat kan op twee manieren: eenmalig, in de defecte cellen van bijvoorbeeld een orgaan, of in cellen die betrokken zijn bij de voortplanting, zodat de verandering in de genen overerfbaar wordt.
Ook wordt er in het medisch onderzoek veel gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde proefdieren, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van AIDS en kanker. Er worden zelfs genetisch gemodificeerde dieren (varkens) gekweekt, die kunnen dienen als orgaandonor voor mensen.

Voedsel

Ook ons eten komt er niet onder uit. Enzymen zorgen ervoor dat brood mooi luchtig en minder snel oud wordt. Maar het kan ook gebruikt worden om fruitsappen helderder te maken. Of om vetzuren uit babymelk te halen.

Kritiek

Op dit moment is er nog veel kritiek op genetische modificatie. Het meest gehoorde argument is dat mensen op deze manier de wereld veranderen, terwijl dat niet hun taak zou zijn. Bierbrouwerijen en kaasproducenten zouden bijvoorbeeld efficiënter kunnen werken als ze gebruik zouden maken van gemodificeerde enzymen. Maar vanwege de maatschappelijke verwerping doen ze het niet.

EKO

In de supermarkt kun je er toch bijna niet meer onder uit. Voor erg veel producten is gebruik gemaakt van genetische modificatie. Maar dat is vaak niet erg goed aangegeven. Wil je zeker weten dat je een ‘natuurlijk’ product koopt? Dan kun je voor het EKO-merk kiezen.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (4)
04-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter en ik . Auteur : Lut de Block

 

Dochter en ik



We liepen beiden bloedend langs de Keyserlei.
Dochter en ik. Geen woord was tussen ons,
geen misverstand. Ook geen verband
tussen haar zwijgen en mijn gewild niet spreken.
Alleen een hand die me het vallen zou beletten.
Een stomme steen, zei ze. Opletten.
Het kind is moeder van de vrouw.

Ik bloei, zei ze toen ik haar zeggen wou
dat leven bloeden is en niet te stelpen.
Ze klaterlachte, kon het ook niet helpen.
Of bloeden niet een beetje bloeien is?
En dat ze snakte naar gemis,
geluk, gelul, gelal van jongens in de straat.

Ooilam op mijn schoot, wat werd ze groot.
De lente was nog iel en zij zo blij.
Gewichtsloos liepen wij,
zo zij aan zij, en hand in hand,
zo beiden bloeiend langs de Keyserlei.


Categorie:Gedichten
» Reageer (6)
03-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabinetten uit de zeventiende eeuw

 

Kabinetten uit de zeventiende eeuw

Geen politiek bedrijf, maar een verzameling kunst

 

 

.

Een kabinet is ook een kast

In de zeventiende eeuw krijgen schilders en beeldhouwers opdrachten van particulieren om kunstvoorwerpen te maken die bestemd waren voor openbare gebouwen. In die tijd worden de zogenaamde kabinetten ingericht; de bewaarplaatsen van kunstvoorwerpen.

In deze kamers werden naast kunstvoorwerpen ook rariteiten bewaard. Dit waren producten die mensen ingevoerden vanuit kolonies als Nederlands-Indië en de Nederlandse Antillen. Dit waren bijzondere en vaak zeldzame producten. Toch konden het heel simpele dingen zijn, zoals stenen, fossielen of een vreemd ei.
Kast
Het woord kabinet komt van kast. Toch was een kabinet een kamer, maar werd eigenlijk gebruikt om de totale verzameling van kunst en zeldzame voorwerpen aan te duiden.
Verschil kabinet en museum
Een duidelijk verschil tussen een kabinet en een museum is de eigenaar. Kabinetten zijn van mensen persoonlijk. In musea vond je kunstcollecties die iedereen kon bekijken. Juist doordat veel mensen een kabinet hadden, is Nederland veel kunstschatten kwijtgeraakt. Als een eigenaar van een kabinet bijvoorbeeld zou overlijden, zou een erfgenaam de collectie in zijn bezit krijgen. Maar omdat veel mensen daar geen interesse in hadden, verkochten ze dit vaak. Kopers van deze kabinetten waren vaak belangrijke mensen in het buitenland.

 


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (7)
02-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (11)
01-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vernissage of de tuin bestaat . Auteur Aleidis Dierick

Vernissage of de tuin bestaat 



o Jong zijn. Kleine borsten hebben,
zien hoe verlegen plots de jongens staan.
Een nieuwe innigheid die kwelt en zoet is.
Pianoles, de leraar en de maan.

De zomer anders, alle geuren anders,
de stad een landkaart, 's zondags appeltaart,
sigarengeur als er nog laat bezoek is,
bevlagde boten, trékaken op de vaart.

En lezen. Donkere wetenswellust,
geheime tover van het wondere woord,
heel eenzaam in een heel stil huis zijn.
Gedichten lezen. Tot men namen hoort. 




Categorie:Gedichten
» Reageer (5)
28-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (2)
27-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echt gisteravond gebeurd. auteur Leo Vroman

Echt gisteravond gebeurd

Wij zaten gewoon naast elkaar
en keken als altijd naar de tv
toen ik plotseling merkte: Nee,
dat is allemaal niet waar,

ik ben op een vreemde planeet
waar mijn vrienden mij achterlieten
en voor zover ik weet
zit ik eenzaam op visite.

Tegenover mij stond een lijst
waar een landschap in werd gereisd,
en waaruit tot overmaat
raar werd gepraat.

En ineens was dat weer niet waar
en we zaten opnieuw naast elkaar.

Wel blijft mij een bepaald
gevoel van onzekerheid:
wordt het niet langzaamaan tijd
dat ik word opgehaald?

.


Categorie:Gedichten
» Reageer (6)
25-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto met humor.

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (7)
24-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben ik alcoholist of ben ik geen alcoholist?

Ben ik alcoholist of ben ik geen alcoholist?

Ben ik alcoholist of ben ik geen alcoholist?

Over blackouts, het oceanisch gevoel en andere symptomen die in de richting van alcoholisme wijzen?

In verband met alcoholisme is het zeer moeilijk om bindende uitspraken te doen. De grens tussen een zware drinker en een alcoholist valt zeer moeilijk te trekken. Over het algemeen wordt van alcoholisme gesproken wanneer er zich werkelijk problemen voordien. Die problemen kunnen van relationele aard zijn, maar ook werkverzuim als gevolg van overdadig drankgebruik kan zo’n symptoom zijn.

Uiteraard is alcoholisme geen zaken van dagen of weken. Iemand wordt langzamerhand alcoholist, op een bepaald moment (of beter tijdens een bepaalde periode) wordt een bepaalde grens overschreden. Die tijdspanne kan voor sommige mensen heel anders zijn dan voor anderen. Sommigen zijn zeer gevoelig aan alcoholgebruik, ze zijn bij wijze van spreken van de ene dag op de andere alcoholist. Daarnaast zijn er (vooral) mannen die vaak en veel drinken, maar wiens gedrag niet onder de noemer ‘alcoholisme” in de brede zin van het woord gerangschikt kan worden.

Een eerste symptoom van alcoholisme is het niet meer kunnen stoppen met drinken. Iemand blijft maar door drinken, ook al is het stadium van dronkenschap al lang overschreden. Niet-alcoholisten zullen op een bepaald moment oordelen dat ze genoeg hebben gedronken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Niet zo de alcoholist. Die blijft doordrinken tot alle drank op is, het café sluit, zijn vrienden naar huis gaan, hij of zij in slaapt valt enzovoort. Gebeurt dit regelmatig, dan kan er met recht en reden van een drankprobleem worden gesproken.

Overdadig drankgebruik gaat vaak gepaard met blackouts. Op een bepaald moment wordt iemand zo dronken dat hij of zij zich achteraf niets meer zal herinneren van wat er nog is gebeurd. Het vervelende is dat deze blackouts zich – eens ze voor het eerst zijn opgedoken - zich regelmatig gaan herhalen. Bovendien valt onmogelijk te voorspellen wanneer ze gaan optreden. Blackouts zijn uiteraard een symptoom van alcoholisme, ze duiken het vaakst op bij mensen die de voorkeur geven aan zware bieren of korte dranken. Bij een blackout laat de alcoholist alle remmingen ervaren, zijn gedrag zal na ontnuchtering vaak tot schaamte aanleiding geven. Iemand die eens een blackout heeft gekregen, zal die tijdens de rest van zijn leven terugkrijgen.

Een minder bekend fenomeen in verband met alcoholisme is dat van het oceanisch gevoel. Dit gevoel krijgen alcoholisten na doorgedreven alcoholgebruik. Dagenlang drinken leidt uiteindelijk niet meer tot katers, maar de alcoholist zal zich na een langdurige periode van drinken vreemd genoeg opperbest voelen. Hij zal de dingen door een optimistische bril bekijken, zich goed voelen en geen spatje last hebben van het overdreven drankgebruik. Dit gevoel is echter van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de alcoholist toch moeten gaan ‘afkicken’. Dat proces van ontwenning op korte termijn kan een zeer pijnlijke zaak zijn. Voor het oceanisch gevoel moet uiteindelijk toch steeds een hoge prijs voor worden betaald


Categorie: Bevolking en Biologie
» Reageer (2)
23-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s zondagse groeten en zoals altijd heb ik bloemen bij voor U.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (7)
22-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand kan mij beter kennen. auteur Paul Eluard

 


Niemand kan mij beter kennen
dan jij me kent

jouw ogen waarin wij slapen
alle twee
gaven mijn mensenblik een beter lot
dan de nachten van de wereld

jouw ogen waarin ik reis
gaven de gebaren van de wegen
een zin aan de aarde onthecht

in jouw ogen zijn wie ons wijzen
op onze eeuwige eenzaamheid
niet meer wat zij dachten te zijn

niemand kan jou beter kennen
dan ik je ken.

Paul Eluard

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (1)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!