Wanneer mosselen eten Het mosselseizoen loopt van eind juni tot medio april het jaar erop. Het verhaal dat mosselen enkel goed zijn in maanden met een r dateert uit de tijd dat er nog geen koeltransport was. De juli- en augustuswarmte liet ze snel bederven met voedselvergiftiging als gevolg. Het is wel zo dat mosselen pas op hun best zijn vanaf september: tijdens de maanden met een r dus. Van medio april tot eind juni is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de stille maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.
Aankopen Een verse mossel is in principe gesloten. Maar open mosselen hoeft u niet zondermeer we te gooien. Tegenwoordig blijven mosselen in lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten zich pas na enkele minuten. Dit komt doordat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking). Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt, reageert hij traag. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt wakker te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kan u best weggooien.
Bewaren Bewaar de mosselen voor korte tijd onderaan in de koelkast (niet boven de 7 graden) en eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop. Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen. Als u de mosselen langer dan een dag wil bewaren, legt u ze best in gezouten water in de koelkast.
Bereiding Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden. Kook ze niet te lang, ongeveer 10 minuten, anders worden ze taai en donkerbruin. De schrik van iedere mosselliefhebber is de slikmossel. Deze mossel is onder het zand of het slik bedolven geraakt en gestikt. De dode mossel heeft zich met slik gevuld en kan het aroma van een hele mosselpan bederven. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp en het is iets zwaarder. Probeer bij het wassen de mosselschelpen even over elkaar te schuiven. Een verse mossel zal de schelp onwrikbaar sluiten. Bij een slikmossel laten de schelpen los.
Consumptie Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteitsverschil. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blanke mosselen. Mosselen die na het koken dichtblijven, mag je gerust eten. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan anderen, waardoor de schelp stevig dichtblijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen juist vol met vlees zijn. Heel incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit boven de mosselpot open.
Mogelijke gezondheidsrisicos In schaal- of schelpdieren komen relatief veel zware metalen voor. De vervuiling blijft wel onder de norm. In rauwe schaal- en schelpdieren kan listeria voorkomen. Daarom is het veiliger schaal- en schelpdieren voor consumptie te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. In schaaldieren zitten sterke allergene stoffen. Ze kunnen al na het eten van een kleine hoeveelheid heftige allergische reacties veroorzaken. Een echte allergische reactie is al merkbaar na het eten van een kleine hoeveelheid. Een overgevoeligheid of pseudo-allergische reactie komt vaak slechts tot uiting na een inname van een grote portie. Ze uit zich door huidirritatie, misselijkheid... Mensen die overgevoelig zijn voor mosselen, hebben vooral last bij het begin van het seizoen (juli en augustus) als de mosselen veel eiwit bevatten. In de maanden met de r in de maand loopt het percentage eiwit iets terug. Een glas melk drinken achteraf kan helpen zo niet is geen (eerste) mosselen eten het enige alternatief. Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel. Ga je op vakantie naar een land rondom de Middellandse zee, eet dan geen rauwe schelpdieren zoals mosselen. Gekookte mosselen kunnen overigens geen kwaad, bij een verhitting boven de 70 graden Celcius sterft het virus.
Allemaal in ons blootje, zou dat geen oplossing zijn......
Geen shorts meer en mond dichthouden in zwembad
Bezoekers van Oostenrijkse openbare zwembaden wordt gevraagd hun mond te houden in het zwembad en geen zwemshorts (bermuda's) maar zwemslips te dragen. En dat allemaal om water en geld te besparen.
In de achttien openbare zwembaden van Wenen zou er bijvoorbeeld elke dag 5.000 liter water ingeslikt worden. En dat kost geld, zeker nu velen in de zwembaden verkoeling zoeken voor de hitte.
Al dat water vervangen heeft bovendien gevolgen voor het milieu, want het zwembadwater wordt chemisch behandeld.
De verantwoordelijken van de Oostenrijkse zwembaden probeerden eerder al het dragen van zwemshorts te verbieden. Die nemen meer water op en dat gaat verloren wanneer de drager ervan het zwembad verlaat zo luidt het. (mvl)
Pastoor die viering Oranje kleurde moet zich bezinnen
Mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, heeft pastoor Paul Vlaar van Obdam een bezinningsperiode opgelegd en hem voor de duur van deze periode van zijn priesterlijke taken ontheven. Na afloop hiervan zal een en ander opnieuw bekeken worden.
Oranje kazuifel De pastoor had op zondag 11 juli in het kader van het wereldkampioenschap voetbal de Eucharistie gevierd in een oranje kazuifel en ook overigens in teksten en vormen onvoldoende recht gedaan aan de heiligheid van de eucharistie, aldus het bisdom, dat er voorts op wijst dat de beelden hiervan in binnen- en buitenland bij gelovigen verontwaardiging hebben gewekt.
Profane evenementen Al eerder heeft de bisschop Vlaar op het hart gedrukt de H. Eucharistie niet te vermengen met profane evenementen. Vlaar zegt, dit geheel te onderschrijven en belooft zich hieraan te zullen houden. De pastorale ijver en inzet van de pastoor staan overigens niet ter discussie, liet het bisdom donderdag weten.
Bezinnen Naar aanleiding van dit nieuwe voorval heeft de bisschop opnieuw een gesprek gehad met pastoor Vlaar, hem met onmiddellijke ingang een bezinningsperiode opgelegd en hem voor de duur van deze periode van zijn priesterlijke taken ontheven.
Voor een volgende Oranje-hoogmis is het sowieso twee jaar wachten, dan vindt in Oekraïne en Polen het EK voetbal plaats. (belga/ep)
Spijtig dat hiernavelde acteur uit 'Thuis' gaat, is één van de beste, volgens mij.
Steph Goossens verlaat 'Thuis'
06 juli 2010, 13:28
Deze winter zal acteur Steph Goossens voor de laatste keer te zien zijn als Cois Pelckmans in de soap 'Thuis' op Eén. Vanaf oktober gaat Goossens aan de slag voor VT4, waar hij een van de gezichten wordt van het nieuwe dagelijkse magazine 'Vlaanderen Vandaag'.
Dertig september is de laatste werkdag van Steph Goossens bij 'Thuis', maar daar zal de kijker nog niet meteen iets van merken. Zijn personage Cois Pelckmans is nog tot eind december te zien in de populaire Eén-reeks.
Ik wil mijn collega's uit 'Thuis', het publiek en Eén bedanken, die Cois, samen met mij, doorheen de jaren hebben gevormd", zegt Goossens. "De zender heeft me veertien jaar geleden via de talentenjacht 'U hoort nog van ons' opgevist en ik denk dat ik die titel serieus op mijn krachten heb genomen.
Hij voegt eraan toe dat zijn overstap ingegeven is door gezonde nieuwsgierigheid en werklust. Ik ben 44 jaar en het zou bizar zijn dan al geen andere ambities meer te koesteren. Hier sneuvelt vandaag dus geen deel van het huishoudelijk servies. Integendeel: wij blijven met z'n allen ook in de toekomst graag een taske koffie drinken."
"Ik ga nu even vakantie houden net zoals de rest van mijn collega's en als het televisiejaar eind van deze zomer weer begint, vlieg ik er naar eigen goeddunken en best vermogen met alle plezier weer in.
Als nagenoemd art. hier ook van toepassing zou kunnen worden, dan denk ik dat er veel niet gelukkig zullen zijn.
Italië wil oudere chauffeurs van wegen bannen
05 juli 2010, 09:24
In Italië wordt overwogen om chauffeurs die ouder zijn dan 80 jaar hun rijbewijs af te nemen. Het land, waar jaarlijks 5.000 mensen in het verkeer om het leven komen, meent dat er op die manier heel wat ongelukken voorkomen kunnen worden.
Volgens parlementslid Mario Valducci moet er een maximumleeftijd komen voor personen die met een wagen rijden. Oudere chauffeurs zouden namelijk minder alert zijn dan jonge mensen. De man denkt aan een leeftijdsgrens op 80 of 85 jaar. "Maar het is nog maar een voorstel", klinkt het.
In Italië moeten chauffeurs ouder dan 50 om de 10, 5 of 3 jaar hun rijbewijs laten hernieuwen. Daarvoor moeten ze alleen medische certificaten voorleggen. Een praktisch examen is er niet.
Wat doen? - Ga onmiddellijk uit de zon of zoek een koele plaats op - Ga eventueel liggen met de benen omhoog - Veel en regelmatig drinken - Contacteer bij twijfel een arts.
Hittekrampen Hittekrampen zijn spierkrampen, vooral van buik, armen en benen die plotseling opkomen als men overvloedig zweet bij warm weer (bijvoorbeeld bij zware fysieke inspanningen).
Wat doen? Veel drinken (water, eventueel met rehydratatiezouten ors in zeer verdunde concentratie). Rust, elke inspanning staken. Masseer met zachte hand en harde druk uw verkrampte spieren.
Hitte-uitputting Hitte-uitputting is een ernstig gevolg van langdurige blootstelling aan hitte in combinatie met te weinig vochtinname.
Wat doen? Rust in liggende positie op koele plaats (liefst met airco of ventilatie) Afkoeling (uitkleden). Leg vochtige doeken op lichaam Water en rehydatatiezout - Verwittig bij twijfel een arts
Hitteslag Een hitteslag is een vorm van oververhitting waarbij de lichaamsthermostaat ontregeld is en de lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog kan oplopen. Een hitteslag is een echte medische urgentie, waarbij dringende medische hulp vereist is. Een hitteslag kan optreden wanneer een zware lichamelijke inspanning wordt geleverd in vochtige hete lucht, maar ook bij iemand die in volle zon op het strand in slaap valt, bij een zuigeling in een oververhitte wagen of een bejaarde die te warm aangekleed in de zon zit.
Symptomen hoge koorts (lichaamstemperatuur boven 40°C) mentale toestand: onrust en agressiviteit, verwardheid tot delirium en coma versnelde pols en ademhaling warme, rode en droge huid, meestal niet zweten hoofdpijn, braakneigingen en braken, soms stuipen beven, spierzwakte
Wat doen? Snel optreden is van vitaal belang. Het slachtoffer is in levensgevaar. Waarschuw onmiddellijk de hulpdiensten. Alle kleren uit en de betrokkene koelen. Breng de persoon in afwachting naar een koele ruimte, besproei en/of koel af met koud water. Ventileer met ventilator, indien ter beschikking, of zet de airco aan. Geef geen koude dranken te drinken. In deze toestand kan dat gevaarlijk zijn.
Niet alleen zieke mensen, maar ook iemand met een goede gezondheid kan last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer en te hoge ozonconcentraties.
Mensen met luchtwegaandoeningen, zoals COPD (Chronisch Obstructief Longsyndroom) en astma zijn vaak extra gevoelig voor hitte.
Drink voldoende
Drink bij warm weer voldoende: zeker 2 liter verdeeld over de dag, óók als u geen dorst hebt. Drink meer als de urineproductie terugloopt en als de urine donkergeel is.
Vermijd alcohol, koffie en thee. Bouillon is goed om het zoutverlies door transpiratie te compenseren. Ook tomatensap en melk bevatten zout. Fruit en vruchtensappen leveren kaliumzouten.
Als u copd hebt, is het erg belangrijk om goed te drinken. Uw lichaam verliest door de warmte al veel vocht. Als u te weinig drinkt, kan het luchtwegslijmvlies uitdrogen. Uw slijm wordt dan taaier, waardoor uw klachten kunnen toenemen. Wanneer u (ook) hartklachten hebt en plastabletten gebruikt, moet u extra op voldoende zout- en vochtinname letten.
Vermijd inspanning
Op hete dagen kunt u onnodige inspanning het beste vermijden, vooral op het warmst van de dag.
Blijf uit de hitte
Blijf binnen of zoek buiten regelmatig een plek met schaduw en wat wind, zeker op de warmste uren midden op de dag. Neem een fles water mee. Draag een hoed, zonnebril en luchtige, lichte kleding.
Neem zo nodig een extra geneesmiddel
Probeer uw astma- of copd-klachten onder controle te houden. Ga bij uzelf na of u meer klachten krijgt bij hitte, bij een bepaalde luchtvochtigheid, temperatuurwisselingen of smog. Gebruik dan bij die omstandigheden uw medicijnen vaker (met een maximum zoals voorgeschreven door uw arts). Wacht daar niet mee tot u klachten krijgt, maar probeer deze met preventief medicijngebruik te voorkomen.
Inhaleer bijvoorbeeld uw luchtwegverwijder een half uur vóór u naar buiten gaat. Overleg met uw arts hoe vaak u deze maximaal mag gebruiken bij hitte of smog. Hetzelfde geldt voor een prednisonkuur als u deze voor noodgevallen in huis hebt; spreek duidelijk met uw arts af bij welke (weers)omstandigheden u deze kunt gebruiken.
Helpen de extra medicijnen niet, neem dan contact op met een arts.
Zorg voor koelte
Leg af en toe een koele handdoek in uw nek of neem een lauwe douche of bad om af te koelen.
Zoek in huis een koele ruimte op. Scherm de ramen af, met zonwering of gordijnen, zodra de zon erop schijnt.
Open de ramen als dat verkoeling brengt. Zet s nachts zoveel mogelijk ramen wijd open. Sluit de ramen s morgens zodra het buiten warmer aanvoelt dan binnen.
Pas op met airconditioning
Iemand met astma of copd kan voor verkoeling binnenshuis het beste een ventilator gebruiken. Airconditioning is af te raden voor mensen met luchtwegklachten. De airco kan deze klachten namelijk verergeren door de droge lucht en het temperatuurverschil met buiten.
Kiest u toch voor airconditioning, stel het apparaat dan niet te droog of te koel af, hooguit 5 graden koeler dan buiten. Voorkom ook dat een airco vuile lucht rondblaast. Gebruik een airco die goed te reinigen is en doe dit volgens het voorschrift.
Let op uw kind
Voor kinderen met astma gelden dezelfde adviezen als voor volwassenen.
Laat uw kind veel drinken en eventueel een extra puf nemen.
Ik kan het niet nalaten nog enige mooie teksten te schrijven van mijn geliefde auteur R. De Bruyn.
O M A R M
Omarm mijn leegte mijn nog sluimerend verdriet het troostend gebaar maakt het lot milder en draaglijk met jouw arm om me heen klaart de donkere wolk, stilaan op omarm mee de stille momenten van mijn eenzaam aanvoelen een grote sterkte zal zo groeien in mij en het leven terug doen omarmen in alle schoonheid.
K W I J T
Ik speel niet graag iets kwijt toch ben ik wat verloren een stukje liefde een stukje warmte een beetje mezelf kwijt voelt aan als niets meer leeg wie geeft mijn kwijt nu terug ik mis het zo.
V E R G E T E N
Vergeten maar nooit helemaal weg vergeven maar nooit helemaal vergeten droom werkelijkheid illusie zeepbel pats maar eens was het toch mooi.
Dit art.wilde ik jullie niet onthouden, omdat ik het zo erg begin te vinden.
VERBORGEN DRINKERS.
Op dinsdag 8 juni bracht Koppen XL de reportage Verborgen drinkers, over alcoholverslaving bij vrouwen. Veel vrouwen weten hun verslaving lang te verbergen, maar de cijfers laten weinig aan de verbeelding over. In Frankrijk is maar liefst één vrouw op twintig verslaafd aan de drank.
Onder jongens is alcohol drinken al langer stoer, maar de laatste jaren is drinken ook bij meisjes meer en meer gewoon geworden. Feestjes en alcohol gaan hand in hand. Vaak blijft het bovendien niet bij een glaasje wijn of een cocktail, maar drinken jongeren tot ze erbij neervallen. En jammer genoeg geldt ook in dat geval het gezegde jong geleerd, is oud gedaan.
Koppen XL trekt naar Frankrijk en doorbreekt het taboe van vrouwen en alcoholisme. Vrouwen zijn vaak stiekeme drinkers, maar de cijfers laten weinig aan de verbeelding over. Eén op twintig Franse vrouwen is alcoholist. Een van hen is Anne, een vrouw van 41. Elke maand maakt ze zon vijftien flessen whisky soldaat, en dat doet ze al jaren. De fysieke aftakeling is dan ook al duidelijk zichtbaar.
De grootste slachtoffers zijn vaak kinderen. Alcohol is zowel bij mannen als bij vrouwen een van de belangrijkste oorzaken voor kinderverwaarlozing en mishandeling. Maar het grootste taboe zijn zwangere vrouwen die blijven drinken. Zij zadelen hun kinderen al van bij de geboorte op met een mentale en fysieke achterstand. Bovendien lopen hun kinderen later een veel grotere kans om zelf ooit verslaafd te worden.
Ik ben namelijk zo geen fan van Facebook, maar dit artikel vind ik wel prachtig;
Moeder vindt ontvoerde kinderen terug dankzij Facebook
Een moeder uit de Amerikaanse staat Californië heeft haar kinderen teruggevonden via Facebook. De vrouw ontdekte dat de twee, die vijftien jaar geleden als vermist opgegeven werden, in Florida zaten.
In 1995 ontvoerde Faustino Utrera zijn twee kinderen. De moeder bleef in onzekerheid achter want zij wist niet waar haar ex met de kinderen zat. De jongen was toen twee jaar oud, het meisje drie.
Maar toen de vrouw onlangs het idee kreeg om de naam van haar dochter eens in de zoekfunctie van Facebook in te geven, kreeg ze een profiel te zien van een tiener die wel eens haar dochter kon zijn. Ze trok met de ontdekking naar politieverantwoordelijke Kurt Rowley.
De politie stelde een onderzoek in en er werd ontdekt dat het profiel gebruikt werd vanuit Orlando, Florida. Uiteindelijk bleek het wel degelijk om de vrouw haar dochter te gaan en werd Utrera aangehouden en beschuldigd van ontvoering en schending van het hoederecht. (ka)
Koe ontsnapt twee keer en moet niet meer naar slachthuis
Een jonge koe die uit een Kroatisch slachthuis was ontsnapt en alle pogingen om haar te vangen, wist te verijdelen, mag uiteindelijk blijven leven. De eigenaars van de koe hebben beslist het leven van het dier te sparen.
De 15 maanden oude vaars was twaalf dagen geleden in Ivanec uit een slachthuis gevlucht. Ze werd gezond en wel teruggevonden, grazend in een wei in de buurt van de stad, schreef de krant Vecernji list.
Tweede ontsnapping "Het is een lieve jonge koe, die er helemaal niet uitgeput uitziet, maar in goede conditie lijkt", zei Mladen Markovic, die de koe vond. Markovic hoopte een vergoeding van 2.500 kuna (345 euro) op te strijken, die het slachthuis beloofd had aan wie het dier terugvond. Maar de koe slaagde er opnieuw in weg te lopen.
Nooit naar slachthuis "Aangezien de vaars nu de steun van het hele land heeft in haar strijd om te blijven leven, hebben we beslist haar te sparen", zei Filip Dragovic, de eigenaar van het dier. "Van zodra ze gevangen is, gaat ze naar onze boerderij, in een idyllische wei, waar ze voedsel te over heeft en waar ze oud kan worden", beloofde hij. "Ze keert nooit meer naar het slachthuis terug." (belga/gb)
In mode-middens gooien Crocs wellicht geen hoge ogen, maar geen schoeisel is beter geschikt om aan de elektrocutiedood te ontsnappen. Dat ondervond een Brits kind van drie jaar.
Volgens de moeder van de jongen werd het leven van de jongen gered door zijn Crocs toen hij een haardroger van een natte vloer in de kleedkamer van het plaatselijk zwembad wilde oppikken. De knaap kreeg een enorme schok van het kapotte toestel, maar overleefde. Volgens artsen werkte het plastic schoeisel van de jongen als een isolator, waardoor de elektrische lading niet dodelijk was.
Helderblauwe vonk "Een helderblauwe elektriciteitsvonk ging door zijn arm en vloog er langs zijn flank uit", vertelt de geschokte mama. "Het was vreselijk. Mijn zoon schreeuwde zijn pijn uit, schokken gingen door zijn hele lichaam. Een verpleger van het ambulanceteam zei dat hij van geluk kon spreken dat hij zijn Crocs droeg. Door die schoenen ging de elektriciteit niet via zijn voeten de grond in. Wellicht was dat zijn redding." (tw)
Terug van weggeweest, deze vakantie is weeral voorbij.
Drinkende tieners schaden geheugen permanent
Tieners die comazuipen, kunnen permanente schade aanrichten aan hun geheugen, dat blijkt uit recent onderzoek.
Vergeetachtig De onderzoekers bestudeerden het effect van 'binge drinking' op resusapen. Ze gaven de dieren grote hoeveelheden alcohol gedurende een korte periode. Vervolgens analyseerden ze twee maanden lang hun brein. Daaruit blijkt dat de apen minder hersencellen produceerden en meer schade hadden aan de hippocampus dan een controlegroep. Dit gebied in brein controleert hoe het geheugen evenementen oproept en mentale beelden vormt.
De activiteit van de delende cellen neemt aanzienlijk af door alcohol bij de apen. Dit illustreert dat de hippocampus van tieners erg kwetsbaar is voor de schadelijke effecten. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren vergeetachtig worden in de toekomst. (ep)
Morgen vertrekken wij naar Frankrijk tot einde mei. Hopelijk is het weer daar wat aan het beteren. Gebeld naar ginder en het was daar 19°. Dat is al een goed begin.
Nog even wat tekstjes van Raymond De Bruyne, mijn geliefde auteur.
PRAATJE
Een praatje een babbeltje een stonde bij elkaar het doet de tijd stilstaan aandacht krijgen belangrijk zijn niet enkel beeld maar evenzeer klankbord in rust.
OPEN
Je hart openstellen is als een deur plots opengaat je voelt de frisse lucht het maakt je licht en vrij open ook jouw ramen en deuren van je zijn laat alle klanken kleuren woorden binnenstromen ontvang het met open armen en sluit het daarna op met de warmte van je open zijn.
NU
Nu niet straks gisteren of morgen nu dit eigenste moment deze luttele seconden op dit ogenblik nu even tijd voor jou en mij in de minuut van het zalige nu.
Weer is het een art. over onze gezondheid, die we toch zo nodig hebben.
Onderzoek geregeld uw teelballen
Naar verhouding is teelbalkanker een weinig voorkomende soort kanker maar het is het wel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen onder de 35 jaar. Teelbalkanker ontstaat meestal bij mannen tussen de 20 en de 40 jaar, maar kan zich ook op oudere leeftijd voordoen of bij kinderen. Teelbalkanker treft ongeveer 4 op de 100.000 mannen. Het is niet geheel duidelijk waardoor teelbalkanker wordt veroorzaakt. Mannen bij wie de teelballen niet of te laat zijn ingedaald - dus niet vóór de geboorte - lopen een verhoogd risico. Soms komt teelbalkanker bij meerdere mannen in één familie voor. Teelbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie). Ook is teelbalkanker geen geslachtsziekte.
Teelbalkanker is, mits vroeg ontdekt, een van de best behandelbare kankersoorten. Daarom zouden alle mannen vanaf 15-20 jaar regelmatig hun teelballen op knobbels of zwellingen moeten controleren. Dat kan het beste gebeuren tijdens of na een warm bad of douche, als de huid van het scrotum ontspannen is. Onderzoek de teelballen afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Een tumor in een vroeg stadium voelt aan als een harde bobbel, ter grootte van een erwt, ingebed in de oppervlakte van de teelbal. Deze bobbel doet meestal geen pijn als men erop drukt. Zachte zwellingen kunnen onschuldige cysten zijn; pijnlijke zwellingen duiden meestal op een ontsteking. Kijk ook of de huid van het scrotum veranderd is.
Andere mogelijke klachten die op teelbalkanker kunnen wijzen zijn, naast een knobbeltje: - Een vergroting van de teelbal - Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. - Er kunnen ook klachten optreden die niet direct aan teelbalkanker doen denken maar daar wel door kunnen zijn veroorzaakt, zoals zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel. Ook kan er sprake zijn van vermoeidheid zonder een aanwijsbare reden. Ga, als u veranderingen in uw teelballen of scrotum ontdekt, meteen naar uw huisarts. De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Als u echter een knobbeltje ontdekt, moet u zo snel mogelijk uw huisarts inlichten. Een kwaadaardig knobbeltje moet zo spoedig mogelijk worden behandeld. De arts kan doorgaans meteen vaststellen of het knobbeltje het gevolg is van een andere oorzaak, zoals een hernia, een cyste, spataders rond de testikel of een infectie. Bij hevige pijn moet u zich zo snel mogelijk laten onderzoeken op een draaiing (torsie) van de testikel, die onmiddellijk moet worden behandeld. Als uw huisarts het vermoeden heeft dat het knobbeltje kwaadaardig is, zal hij waarschijnlijk een bloedonderzoek en een echografie laten uitvoeren. Als deze onderzoeken kwaadaardigheid niet kunnen uitsluiten, kan de specialist een operatie uitvoeren waarbij de teelbal, de bijbal en de zaadstreng via de lies uit de balzak worden verwijderd, om onderzocht te kunnen worden. Indien kanker wordt vastgesteld zullen eventueel bijkomende onderzoeken worden uitgevoerd om uitzaaiingen op te sporen.
Dat is nu wel een tijd geleden dat ik nog eens iets op mijn blog zette. Het hiernavolgende artikel is zeer interessant voor de vrouwen, zowel de jonge als de oudere.
eerste hulp, help jezelf
Hoe onderzoekt u zelf uw borsten?
Als u ervoor kiest uw borsten zelf af en toe te controleren, dan kunt u dat het beste doen één week na de menstruatie. Als de menstruatie niet regelmatig is of na de menstruatie. Borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menopauze, doet u het borstonderzoek het beste elke maand op dezelfde dag.
1. Bekijk uw borsten
Bekijk uw borsten in de spiegel zowel met de armen opgeheven als met de armen in de zijde. Let daarbij op veranderingen in vorm of grootte, kuiltjes in de huid, veranderingen in de tepel (bijvoorbeeld een intrekking, afscheiding of eczeem), roodheid of zwelling.
2. Borstonderzoek terwijl u staat
Rechtopstaand onderzoek maakt het gemakkelijker om de buitenkant van uw borsten (tegen de oksel) te onderzoeken. Het is een goed idee om dit zelfonderzoek in de douche uit te voeren omdat sommige veranderingen in de borst gemakkelijker worden gevoeld als de borst nat en ingezeept is.
·Leg de linkerhand in uw nek en leg de rechterhand op uw linkerborst.
·Onderzoek uw borst in vier delen (als bij een ronde taart die in vieren is gedeeld). Bijvoorbeeld eerst het bovenste en het onderste deel aan de kant van uw borstbeen; daarna het onderste en het bovenste deel aan de kant van uw arm.
·Maak met uw vlakke hand draaiende bewegingen en ga van de buitenrand van uw borst naar de tepel.
·Controleer ook de tepel met een draaiende beweging en trek vervolgens de tepel even wat op van de borst. U moet uw tepels gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken, zonder dat deze strak vast blijven zitten op de ondergrond.
·Als u vooroverbuigt, kunt u de borst nog eens tussen beide handen aftasten. Maak daarbij een rollende beweging en zorg voor voldoende druk.
·Voel ook in uw oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
·Blijf voorovergebogen staan en laat uw linkerarm ontspannen naar beneden hangen. Druk met de handpalm van uw rechterhand uw borst licht naar het midden. Controleer zo met gestrekte vingers de linkeroksel op knobbeltjes of verdikkingen. Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden.
Herhaal het onderzoek bij de andere borst.
3. Borstonderzoek terwijl u ligt
Voor vrouwen met grotere borsten is het beter om het onderzoek liggend te doen. Hierdoor komt de borst plat op de borstkas te liggen waardoor deze makkelijker te onderzoeken is.
* Ga liggen en plaats een kussen onder uw rechterschouder en plaats uw rechterarm onder uw hoofd. Deel in gedachten uw linkerborst in vieren. Onderzoek achtereenvolgens de
vier gedeelten van uw borst.
* Gebruik de vingerkussentjes van de drie middenvingers van uw linkerhand om uw rechterborst te onderzoeken op knobbels.
* Duw hard genoeg om uw borst goed te voelen.
* Werk in een cirkelbeweging en vergeet niet om de volledige borst te bevoelen.
* Herhaal dit onderzoek op uw linkerborst met de vingers van de rechterhand (plaats het kussen hiervoor onder uw linkerschouder).
Waarop letten?
Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat u van uw borsten weet wat normaal is. Het is bijvoorbeeld gewoon wanneer de ene borst iets groter is dan de andere. Bij sommige vrouwen zijn van jongs af aan al een of beide tepels ingetrokken. Wanneer u uw borsten bevoelt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst.
Het kan gebeuren dat u iets ziet of voelt, dat er een maand eerder niet was. Neem dan het zekere voor het onzekere en maak, ongeacht uw leeftijd, een afspraak met uw huisarts.
De meest voorkomende verandering in een borst is een knobbeltje. Het gaat dan om een verdikking die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal opmerkt. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Meestal doen dergelijke knobbeltjes geen pijn.
Andere afwijkingen kunnen zijn:
Een verdikt strengetje naar de tepel.
Deukjes of kuiltjes in de huid.
Een sinds kort ingetrokken tepel.
Een verandering van de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes en een soort eczeem.
Vocht uit de tepel (waterig, melkachtig, groen van kleur of bloederig).
Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt.
De borst voelt warm aan en is rood verkleurd. Soms ziet de huid er als een sinaasappelschil uit.
"Peter Goossens is partijdig, trapt na en pleegt broodroof"
16 maart 2010, 09:26
Topchef Peter Goossens, jurylid in het tv-programma 'Mijn Restaurant', wordt in Dag Allemaal onder vuur genomen. Zo verwijt voormalig deelnemer Chris hem natrappen en broodroof omwille van de kritiek die hij uitte.
"Ik heb hem getoond hoe hij het moest aanpakken. Maar als de kandidaten niet luisteren en achteraf komen bleiten omdat ze failliet gaan, hoe komt dat dan? Hoe ik Chris asperges heb zien maken, heb ik nooit gezien", bijt Goossens van zich af in het weekblad.
"Als hij met modder kan smijten, kan ik met een volledige camion smijten. Broodroof? Alstublieft, ik had de beste bedoelingen met die jongen."
Harde woorden
Volgens Dag Allemaal lijdt de zaak van Chris onder de kritiek van Goossens. "Misschien laat Peter zich te veel verleiden om zijn gedacht te zeggen", aldus presentatrice Rani De Coninck. "Zijn woorden komen misschien soms wat... hard over."
Partijdig?
De Mechelse deelnemer Jeroen vindt dan weer dat Goossens "strenger is voor hem dan voor de rest" omdat hij enkel onder het wakende oog van de jury chef mag zijn in zijn zaak.
Het kennen van de tien alarmsignalen voor kanker, kan ervoor zorgen dat er sneller een diagnose komt, wat de kans op genezing kan verhogen. Daarom lanceert de Stichting tegen Kanker een nieuwe campagne om de alarmsignalen van kanker beter bekend te maken. De campagne "Luister naar wat uw lichaam vertelt" heeft als doel het publiek te sensibiliseren, zonder onnodig onrust te scheppen. Dat gebeurt door informatie te verspreiden over de tien alarmsignalen, die kunnen wijzen op een kanker. Paniek is evenwel niet nodig. Deze symptomen kunnen immers ook wijzen op andere ziektes, die niets met kanker te maken hebben. Mensen raadplegen wel best hun arts als een van de symptomen uit de lijst terugkeert of langer dan twee weken aansleept. Hoe vroeger de diagnose valt, hoe minder ingrijpend de behandeling. Bovendien stijgt zo ook de kans op genezing.
Om van betekenis te zijn, moeten deze signalen aanhoudend (meer dan 2 weken) of terugkerend zijn. Paniek bij de minste afwijking is niet nodig. Stap tijdig naar de dokter.
1. Blijvende heesheid of blijvende hoest vooral bij rokers of ex-rokers. 2. Slikmoeilijkheden, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken. 3. Verandering in het stoelgangpatroon: aanhoudende diarree of constipatie of afwisseling van de twee. 4. Plasproblemen bij mannen. 5. Gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak. 6. Abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze, in de urine, de ontlasting, fluimen, blauwe plekken die spontaan opduiken,..). 7. Een knobbeltje of zwelling, om het even waar op het lichaam (bijvoorbeeld in een teelbal, een borst, onder de huid, enzovoort). 8. Een onvoorziene wijziging aan de borst: intrekking, uitstroming, roodheid,... 9. Verandering in een huidvlek of een nieuwe huidvlek. 10. Een wonde die niet geneest, op de huid of in de mond.
Lippen voelen op je mond is als dauwdruppels opvangen op een mistige morgen door een waas van kil vocht dringt de warme lucht binnen twee monden met ingehouden adem ontdekken elkaar in een omhelzing als zuignapjes aangezogen verstrengeld tot kus tintelingen kriebels wensen in een gelukzalig moment van onverwachte lippen passioneel en wijl verbonden in een kus die liefde drukt door lippen.