Foto

Klik op bovenstaande foto voor een onderwegmoment of op onderstaande foto voor een reeks fotogedichten.

Foto

Selecteer de dichter die u wenst te lezen.

Categorieën
  • Ann Tuypens (1)
  • Chauffeurke (4)
  • De Brouwer Joël (1)
  • De Clercq Wim Paul (4)
  • De Gelas Urbain (1)
  • De Saegher Francine (2)
  • De Smet Marleen (63)
  • De Vos Annie (1)
  • Delvoye Arlette (3)
  • Desmyter Gaby (15)
  • Dhaenens Ann (2)
  • Dirk (12)
  • Erika (3)
  • Geeroms Maurice (2)
  • Jason (1)
  • Johan Janssens (3)
  • Jolien De Neef (2)
  • Koenraad Rosier (1)
  • Lancksweerdt Eric (2)
  • Motte Peter (4)
  • Schrever Albert (23)
  • Sper Guy (3)
  • Steenput Wivina (4)
  • Theo Maes (2)
  • Van Cauwenberge Johan (2)
  • Van Damme Rik (12)
  • Van Raemdonck Jan (1)
  • Van Tilborgh Tristan (1)
  • Van Trimpont Marc (3)
  • Van Trimpont Willem (1)
  • Vanderstocken Arlette (3)
  • Wim Schrever (2)
  • Gastenboek
  • Lang geleden, toch vanharte fijne zondag!
  • dinsdagvisite bij Marleen (wens je gezonde tijd / gezondheid)
  • Zalig Pasen !
  • zondagswerkje met groetjes
  • Zelfde wensen om in herhaling te vallen, sic.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    © Niets mag overgenomen of verveelvoudigd worden op eender welke wijze zonder de schriftelijke toestemming van de auteurs.
    Geraardsbergen gaandeweg met Marleen De Smet
    Geraardsbergse gedachten en gedichten
    27-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert Schrever sprak Frans Minnaert openlijk toe

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

     

    Albert Schrever sprak Frans Minnaert openlijk toe op 18 oktober 2011


      

     

    Tekst van Albert Schrever als eerbetoon bij de voorstelling van het boek over

     

    Frans Minnaert

     

     

    In december vorig jaar exposeerde kunstschilder Frans Minnaert hier in het Koetshuis van zijn geboortestad waar hij als jonge kunste­naar ook zijn eerste tentoonstel­ling had gehouden. Hij wist niet dat dit ook zijn zwanen­zang was. De cirkel was rond: een maand later, in januari jongstleden, verliet hij ons. En toch blijft Frans leven in het hart en de geest van wie hem ken­de.

     

    Graag zou ik iets vertellen over vier andere Geraardsber­genaars die in het verleden en extra muros, net als Frans, een waardi­ge ambassadeur van onze stad waren en nog blijven ver­derleven.

     

    Willem van Moerbeke (Moerbeke ca. 1215 - Corinthe 1286)

     

    Voor de eerste gaan we terug naar de dertiende eeuw toen Willem van Moerbeke omstreeks 1215 werd geboren in de gelijk­namige deelgemeente. Dat hij een grote betekenis had voor het Westers Avondland moge blijken uit het feit dat een team specialisten uit Europa, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten eind september 1986 gedu­rende drie dagen in Leuven de figuur en de betekenis van Van Moerbeke bestudeerden op zijn 700ste over­lijdensver­jaardag. In de lijvige studie over Guillaume de Moerbeke, uitgegeven in de University Press, behandelden internationale specialisten de vele facetten uit het rijkge­vulde leven van Willem van Moerbeke. Hij trad in bij de domi­nicanen in Leuven vanwaar hij als missionaris naar Griekenland trok. Rond 1260 verbleef hij in Thebe, tien jaar later ver­bleef hij aan het pauselijk hof in Viterbo waarna hij kapelaan en penitentiarius (biechtvader) was van de paus. Op het Concilie van Lyon (1274) streefde hij naar een hereniging met de Griek­se Kerk en van 1278 tot zijn dood in 1286 was hij aartsbis­schop van Corinthe.

     

    Zijn grootste verdienste echter bestaat erin dat hij, gedu­rende meer dan 20 jaar, de punctuele Latijnse verta­ling maakte van grote Griekse schrijvers: Aristotheles, Archi­medes, Pla­to... van wie vele originele handschriften intussen verlo­ren zijn gegaan. Door dit vertaalwerk fungeerde Willem van Moerbeke als door­geefluik van meer ruim 300 originele Griekse werken die zonder hem nooit in het Westen zouden zijn doorge­drongen.

     

    Vermelden we nog dat hij één oorspronkelijk werk schreef: de Geomantia wat neerkomt op toekomsvoorspellin­gen uit de aarde, een zg. "wetenschap" uit zijn tijd.

     

    Ten slotte wijzen we erop dat er op zowat 60 km van Corinthe een dorpje ligt met een kerk die van Moerbeke liet optrekken. Het heet Merbakas welke naam misschien wel ver­wijst naar de geboorteplaats van Willem van Moerbeke.

     

     

    Pieter van Gent (Idegem ca. 1480 - Mexico 1572)

     

    Recent onderzoek heeft bewezen dat de Vlaamse missiona­ris-franciskaan Pieter van Gent, die een standbeeld heeft in de Arteveldestad, niet werd geboren in Gent maar afkomstig is uit de Geraards­bergse deelgemeente Idegem, destijds afhanke­lijk van de ba­ronie Boelare.

    Hij werd omstreeks 1480 geboren en was een ver­want van Keizer Karel die hem meermaals finan­cieel steunde tij­dens zijn missie in Mexico waar hij in 1528 voet aan land zette. Naast zijn missioneringswerk realiseerde hij een aan­zienlijk aantal projecten.

     

    Zo bouwde hij in Mexico meer dan 100 kerken en zieken­huizen.

    Hij stichtte er diverse scholen, ge­ïnspireerd op Europe­se leest waar niet allen technisch maar ook kunst- en muziek­onderwijs werd gegeven.

    Hij was de Amerikaanse Gutenberg omdat hij de eerste drukkerij in de Nieuwe Wereld introduceerde.

    Hij werd de vader van de Amerikanistiek omdat hij de eerst was die een tekst publiceerde in het Nahuatl, de taal van de Indianen.

    Hij voerde Nieuwe Wetten in waardoor hij een einde poogde te stellen aan de slavernij.

    Hij weigerde de bisschopsmijter en gaf er de voorkeur aan gewoon minderbroeder te blijven.

     

    Specialisten als prof. John Everaert en de Mexicokenner Paul Ghijsels, die een lijvige studie over Pieter in de maak hebben, sluiten niet uit dat hij ook aan de basis zou kunnen liggen van het Mariaal bedevaartsoord van Guadeloupe wat zou kunnen zijn geïnspireerd door het heiligdom op de Oudenberg.

     

    Vanuit Mexico correspondeerde Pieter regelmatig met Europa, niet alleen met zijn moederklooster in Gent maar ook met Keizer Karel die hij zijn bloedverwant noemde en die hem geld toestopte, telkens als hij erom vroeg.

    Toen missionaris Pieter van Gent in 1572 stierf rouwde heel Mexico.

     

    Gabriel Grupello (Geraardsbergen 1644 - Kerkrade 1730)

     

    In het Duitse Düsseldorf liep in 1971 een internationale tentoonstelling over de Europese Barok­beeldhouwkunst onder de titel "Grupello und seine Zeit", een huldebetoon aan de beeld­houwer die in 1644 in Geraardsbergen werd geboren en er wel­licht zijn eerste vorming kreeg in de kollege van de benedik­tijnen. Volgens prof. Christian Theuer­kauff, die de organisa­tie van de tentoonstelling in handen had, was Grupello "eine der bedeutendsten Bildhauerpersönlich­keiten im Deutschland um 1700". Een muurplaats wijst erop dat hij werd geboren in de Penitentenstraat: zijn vader Bernardo, een telg uit de Milane­se adel, was kapitein bij de ruiterij en ridder van het Roomse Keizerrijk, een titel die zijn zoon overerfde. Zijn moeder Cornelia Delinck had een oudere zus die kloosterlinge was in de priorij van de benedictinessen in Hunne­gem. Grupello, die hier lid was van het toneelgezelschap St.-Pieter-Vreugd-en-Deugd, verhuisde naar Antwerpen waar hij in de leer ging bij beeldhouwer Arthus Quillin waarna hij zich verder als beeld­houwer ging bekwa­men in Den Haag en Amsterdam. Van 1668 tot 1670 leerde hij brons­gie­ten in Parijs.

     

    In 1674 ontving hij als dertigjarige de erkenning als meester-beeldhouwer. Hij werkte voor keurvorst Friedrich III van Brandenburg en trad in dienst van Johann-Wilhelm von der Pfalz in Düsseldorf. Hij werd er vereerd met een vorstelijke woning, een rijk jaarloon, diver­se ateliers en talrijke opdrach­ten. Karel VI, koninklijke maje­steit der Nederlanden, verleen­de hem in 1719 de titel "Opper­beeldsnijder van Syne Majesteit".

     

    Van Grupello zijn ruim 120 kunstwerken bekend o.m. in Brussel, Kerkrade, Aken, Berlijn, Mannheim, Düsselforf, Wenen en... Geraardsber­gen.

     

    Van zijn zeven kinderen overleden er drie op jeugdige leeftijd. Zijn zoon werd jezuiet, twee dochters werd kloos­terlinge en de derde huwde met een edelman met wie ze zich vestigde in het Slot Erenstein in het Nederlandse Kerkrade. Daar overleed Grupello in 1730. In Kerkrade werd een straat naar hem werd ge­noemd.

     

    Frans Rens (Geraardsbergen 1805- Gent 1874)

     

    Dat we vandaag nog onze moedertaal gebrui­ken hebben we te danken aan een groep "taelminnaren" die zich, sinds onze Onafhankelijkheid, hebben ingezet voor de ontvoog­ding van ons volk en onze taal die in onze Franstalige staat in hun voort­bestaan ernstig waren bedreigd. Eén van de voor­mannen in de Vlaamse wederopstanding is François Rens die in niet gerin­ge mate heeft meegewerkt aan de overle­ving en de weder­geboorte van onze taal en onze cultuur.

     

    Hij werd hier geboren in 1805 als telg uit de literaire zijtak van de huidige Ge­raards­bergse notarisfamilie. Na lager onderwijs in zijn geboorte­stad verhuisde hij naar Gent waar hij zijn voornaam wijzigde: François werd Frans wat beter paste in de kringen waartoe hij ging behoren, een veelzeggende naamsverandering.

     

    Hoewel Rens nooit tot onze grote dichters zou beho­ren haalde hij literaire onderschei­dingen in Deinze, Eeklo en Brug­ge... Zijn poëtische ontboe­zemin­gen kregen ge­stalte in en­kele bundels en werden ook opgeno­men in diverse tijd­schrif­ten. Grote poëzie kan dit echter bezwaarlijk worden genoemd. Van­daar dat we vadertje Rens best als een poeta minor beschouwen.

     

    In Gent kwam hij in contact kwam met de voormannen in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en ontplooide hij zich als een echte en volwaardige taalminnaer.

     

    Zo stichtte hij in 1834 het Neder­duitsch Letterkun­dig Jaar­boekje dat hij tot zijn overlijden in 1874 leid­de en dat ook nu nog druk wordt bestudeerd en geraad­pleegd. Het was zijn jaar­lijkse bloemlezing van wie het jaar voordien van bete­kenis was geweest voor de Zuid-Neder­landse letterkunde. Zo treffen we er teksten in aan van o.m. Hendrik Conscience, Julius De Geyter, Frans De Potter, Karel Lodewijk Lede­ganck, Prudens Van Duyse, Hoffmann von Fallersle­ben, de gezus­ters Love­ling...

     

    Hoewel hij zijn Jaarboekje bijna een halve eeuw lang zou leiden werkte Rens ook mee aan verscheidene andere literaire initiatieven. We vermelden enkel het "Belgisch Museum voor de Neder­duytsche Tael- en Letterkunde en de ge­schiedenis des Va­der­lands" van J.F. WIL­LEMS. In 1839 verscheen daarin zijn parabel van de verloren zoon in het Geraardsbergs dialect, het eerste dialectgeografisch document over de Oudenbergstad.

     

    In 1862 werd Frans Rens voorzitter van het Wil­lems­fonds dat hij in 1851 had helpen stich­ten. Hij maakte deel uit van de Commissie voor Spellingshervorming die in 1864 de Spelling De Vries en Te Winkel als officieel zou aanvaar­den. Samen met Hendrik Conscience en kanunnik Jan David zetel­de hij in de Grie­vencommissie, die in 1856 het Vlaams eiste in het bestuur, het onderwijs en het gerecht.

     

    In niet geringe mate droeg Rens ook bij tot de expansie van onze taal in Duitsland. Zo had hij o.m. contact met de Hoog­duitser Hoffmann von Fallersleben en met de Nederduitser Klaus Groth en  diens aldietse beweging. Nadat Der Löwe von Flan­dern van Hendrik Conscience in 1846 in Duitsland was ver­sche­nen heeft ook Frans Rens zijn steentje bijgedragen niet alleen tot de expansie maar ook tot de huidige invasie van het Neder­lands in Duitsland.

     

    Toen hij in 1874 overleed spraken niet minder dan drie grote Vlamingen een lijkrede over Rens uit: de Gentse hoogle­raar Jacob Heremans namens de maatschappij De Tael is gansch het Volk, de Gentse advokaat Julius Vuylsteke namens het Wil­lemsfonds en ten slotte de vertegenwoordiger van de Zet­ter­namkring: drie verenigingen die Rens had helpen stichten en in wier bestuur hij ook had gezeteld.

     

    Niemand twijfelt eraan dat Frans Rens een voorman van de Vlaamse ontvoogding was die daarom ook nu nog onze waardering verdient. Dat ons Nederlands de 19de eeuw heeft overleefd hebben we immers o.m. aan hem te danken.

     

    Dames en heren, tot daar enkele figuren uit het Geraards­bergse Pantheon. Door hun verdiensten roepen ze onze erkentelijkheid op en blijven ze voortleven in ons hart en in onze geest.

     

    Tot dit Pantheon hoort ook kunstschilder Frans Minnaert.

     

    Zijn goede vriend Johan Van Cauwenberge, met wie hij enkele artistieke projecten uitwerkte, zal jullie meer vertellen over Frans Minnaert, een man op wie onze stad trots mag zijn.

     

      



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Zin in een bezoekje bij bekende Geraardsbergenaars? Klik op de respectievelijke afbeeldingen.

    Zicht op Geraardsbergen
    (site van Steven De Schuiteneer & Chris De Nooze)


    Foto

    Site van Geraardsbergen


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen
    met foto's van Désiré Declercq.


    Foto

    Klik op onderstaande foto
    voor een bezoek aan de interessante blog
    van André Vander Kelen met stereoscopische kaarten
    uit de collectie van Désiré Declercq, gevolgd door
    nog wat documentjes ivm Geraardsbergen.


    Foto

    Jan Lion blogt met Het Nieuwsblad
    over het reilen en zeilen
    van Geraardsbergen


    Foto

    Mannekens Pis van Geraardsbergen,
    het enige echte en oudste Manneken van België.

    Foto

    De Geraardsbergse mattentaart.

    Foto

    Sofie Vander Heyden
    mezzosopraam


    Foto

    Muziektalent van Geraardsbergse bodem

    William Souffreau


    Foto

    Jim Cole got soul.


    Foto

    … en Dean natuurlijk…
    Foto

    Isthar - divine love songs
    (Soetkin Baptist)

    Foto

    Breng een gezoekje aan de blog van Roland Bourgoignie, Galmaardse dorpsdichter 2007 (klik op onderstaande foto).


    Foto

    Chauffeurkes cursiefjes
    als mens achter de gewone mens


    Foto

    Geschied- en heemkundige kring Gerardimontium
    Foto

    Alles over Geraardsbergen via Geraardsbergen.2link.be.
    Voor meer info, klik op onderstaande foto.


    Foto

    Op Tournee vzw, voorzitster Kristien en assistent
    Foto

    nog interessante links
  • Wim Schrever
  • Peter Motte
  • Karel De Pelsemaeker

  • Geraardsbergse links
  • B & B De Korrele

  • De weerman
  • De weerman

  • Nieuws HLN
  • Google-medeoprichter Sergej Brin over hun AI-tool Gemini: “We hebben daar absoluut de bal misgeslagen”
  • Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject
  • “Apple stopt ontwikkeling elektrische auto”
  • OpenAI beschuldigt The New York Times van “hacken” ChatGPT
  • “Leg de iPhone niet in een zak met rijst”: Apple legt uit wat je wél moet doen als je smartphone nat is
  • Waarom domiciliëring of automatische betaling van je telecomfactuur vaak geen goed idee is
  • Welke betaalbare alternatieven zijn er voor de Apple Vision Pro? En wat voor internet heb je nodig voor deze technologie?
  • Welk streamingplatform biedt het meeste voor je geld? “Veel Amerikaanse topfilms voor 2,99 euro per maand”
  • Proximus lanceert alles-in-één-app
  • 60 euro betalen voor slechts een paar minuten surfen: zo betaal je je niet blauw aan telecom op reis



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!