Roald Engelbregt Garvning Amudsen (16 juli 1872-18 juni 1928)
gaf zijn carrierè als genees- kundige op om zijn leven te kunnen wijden aan het pool onderzoek. Hij was een noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden.Hij was de eerste mens die ooit de zuidpool bereikte. Amudsen werd geboren te Borge,even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen in een familie van scheepseigenaars en kapiteins.
Hij voegde zich bij de Belgische Antarctische Expedietie geleid door Adrien De Gerlach In 1903 leidde Amudson de eerst expedietie om de Noord-westverbinding over te steken. Tijdens deze reis bestudeerde hij de noordelijke volkeren daar,en nam snel hun kledingsstijl over.
Frederick Cook. Amerikaans ontdekkings- reiziger,die beweerde in 1908 als eerste de noordpool te hebben bereikt.
Frederick Albert Cook werd op 10 juni 1865 geboren in Hortonville, een plaats in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij volgde opleidingen aan de universiteiten van Columbia en New-York en behaalde in 1890 zijn artsendiploma..
Als arts reisde hij mee op verschillende pool-expedieties. Zo was hij lid van Robert Peary's expedietie van 1991-1992. Tijdens de Belgische-Antarctische expedietie geleid door Adrien De Gerlache had hij veel werk te verrichten nadat het schip de Belgica was komen vast te zitten in het ijs. Tijdens deze expeditie maakte hij kennis met een andere beroemde ontdekkings- reiziger Roald Amudsen. De twee ontwikkelden een vriendschap.
Oud straatje in Pittem
Bij de eerste hete- luchtballons blijft het vuur op de grond waar- door de ballon onderweg niet meer verwarmd kan worden.Hierdoor duren de eerste vaarten niet lang.
Moeder en kind.
Vrees niet voor de toekomst, die begint altijd pas morgen!
Je moet niet bang zijn om terug te kijken naar het verleden. Het verleden heeft je gemaakt tot wat je nu bent.
Heden en verleden
Mooie beelden van vroeger en nu.
29-03-2009
Het gedenkteken van Baron Dhanis te Antwerpen.
Gepubliceerd op 18 october 1913
Het gedenkteeken Baron Dhanis, ingehuldigd op de Zuiderlei1, rechtover de St. Michielskerk2 te Antwerpen, op Zondag 12den October, verheerlijkt, in den persoon van Baron Dhanis, de volkomen zegepraal op den slavenhandel in Kongo behaald en de veredeling van het Zwarte Land onder de hoede der Belgen.
Met omhoog geheven geweer ―dat de macht en de moed verzinnebeeldt― aanhoort Baron Dhanis de overgaaf van een Arabisch opperhoofd, dat ootmoedig aan zijne voeten ligt neergeknield. Maar de overwinnaar beteugelt de drift zijner vervoering om, met een beschermend gebaar, de dankbare hulde hem door den vrijgemaakten Afrikaan aangeboden, te ontvangen, onder de vorm van een klein kind3, zinnebeeld van de glansrijke toekomst die Kongo tegemoet gaat.
Voorkant der herinneringsmedalie.
Rondom het gedenkteeken en samensmeltende met het geheel, om er nog de schoonheid van te verhoogen, dagen de puinhopen op van een gevangenis, voorstellende de moeilijkheden van den Arabische veldtocht, en de heldhaftige pogingen, die aangewend werden om al de tegenkantingen uit den weg te ruimen. Aan den voet, en aan de voorzijde van het gedenkteeken, leest men de woorden Voor de Menscheid, die het doel bloot leggen van het edel werk, dat de Belgen in het Zwarte Land verrichten.
Waarlijk een echt en veelbetekenend kunstwerk, dat tot eer strekt van den beeldhouwer, Frans Joris. Het plaatje toont ons de medalie geslagen ter herinnering der inhuldiging van het standbeeld Dhanis te Antwerpen en geboetseerd door den medaljeur Alfons Mauquoy van Antwerpen.
Aut. Jef Lambeaux. Foto door Johan Mares (@Belgiumview) Van op de kathedraal
In het midden van de grote markt staat Brabo,het beeld van een man die een grote hand wegwerpt. Dit beeld dateert uit 1887 en is van de hand van Jef Lambeaux
Het beeld heeft te maken met de legende waar Antwerpen zijn naam aan te danken heeft. Het verhaal gaat als volgt. Vroeger woonde er een verschrikkelijke reus:Druoon Antigoon op de oevers van de schelde.Alle schippers moesten hem belasting betalen om over de schelde te mogen varen.Deden ze dat niet,dan hakte hij hun hand af.Maar dit was buiten de romeinse soldaat Silvius Brabo gerekend,die de reus doodde.Deze soldaat hakte vervolgens de hand van de reus af,en wierp die in de Schelde.Vandaar de naam:'Hand werpen of Antwerpen.
Deze legende is zeker fout. In werkelijkheid moet de naam gezocht worden in de volgende mogelijkheden. -Antwerpen van 'Aan de werpen' hetgeen wil zeggen 'bij de dijken'of van 'Aan het werf', wat ' bij de scheepswerf 'betekend. -Er zijn munten gevonden in het stadscentrum uit de Romeinse periode waarop Ando Verpia staat. -Toen de schelde nog niet was uitgedijkt en men het steen ging bouwen heeft men eerst een heuvel aangelegd om het steen op te kunnen bouwen, zo'n heuvel noemde men een Aanworp.
Hoe dan ook,Antwerpenaars hebben iets met handen.Ze zitten in hun wapenschild en in allerlei lekkers dat ze maken.(denk maar aan de 'Antwerpse Handjes'.
Heel zijn leven op water,horend het knarsend tuig, bewegend op krakend hout,de wereld tig keer rond,een ruim vol handelsgoed,het landleven gelaten, gehad buiken vol met scheur,breuken zelf gezet,gevochten tegen wind,mes en drank, gewikkeld in doek met ballast vast, de laatste vaart eindigd over reling omgeven door zilt zweet,als leven voor krab en vis.
door Marrik
De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren. Stephen R. Covey
Keer je gelaat niet anders naar het verleden dan om te leren hoe je de toekomst moet ontmoeten.
Wie vooruit gaat mag af en toe eens wenken naar het verleden;als men er maar niet op blijft wachten.