Roald Engelbregt Garvning Amudsen (16 juli 1872-18 juni 1928)
gaf zijn carrierè als genees- kundige op om zijn leven te kunnen wijden aan het pool onderzoek. Hij was een noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden.Hij was de eerste mens die ooit de zuidpool bereikte. Amudsen werd geboren te Borge,even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen in een familie van scheepseigenaars en kapiteins.
Hij voegde zich bij de Belgische Antarctische Expedietie geleid door Adrien De Gerlach In 1903 leidde Amudson de eerst expedietie om de Noord-westverbinding over te steken. Tijdens deze reis bestudeerde hij de noordelijke volkeren daar,en nam snel hun kledingsstijl over.
Frederick Cook. Amerikaans ontdekkings- reiziger,die beweerde in 1908 als eerste de noordpool te hebben bereikt.
Frederick Albert Cook werd op 10 juni 1865 geboren in Hortonville, een plaats in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij volgde opleidingen aan de universiteiten van Columbia en New-York en behaalde in 1890 zijn artsendiploma..
Als arts reisde hij mee op verschillende pool-expedieties. Zo was hij lid van Robert Peary's expedietie van 1991-1992. Tijdens de Belgische-Antarctische expedietie geleid door Adrien De Gerlache had hij veel werk te verrichten nadat het schip de Belgica was komen vast te zitten in het ijs. Tijdens deze expeditie maakte hij kennis met een andere beroemde ontdekkings- reiziger Roald Amudsen. De twee ontwikkelden een vriendschap.
Oud straatje in Pittem
Bij de eerste hete- luchtballons blijft het vuur op de grond waar- door de ballon onderweg niet meer verwarmd kan worden.Hierdoor duren de eerste vaarten niet lang.
Moeder en kind.
Vrees niet voor de toekomst, die begint altijd pas morgen!
Je moet niet bang zijn om terug te kijken naar het verleden. Het verleden heeft je gemaakt tot wat je nu bent.
Heden en verleden
Mooie beelden van vroeger en nu.
14-03-2013
Toekomst
Het pad naar de toekomst is soms niet meer dan een spoor, je zult je eigen weg moeten vinden. Dat je daarbij de wind in de rug mag hebben, en de zon op je gezicht mag voelen, dat je in het zachte suizen van de stilte de stem herkent die jouw influistert, wat toekomst heeft.
Het waren de straatarme inwoners van Putte, die in lang vervlogen tijden, de dorre heidevlakten om toverden in lommerrijke bossen En dit alles in ruil voor een goede boterham. Heel mooi is het in rococostijl opgetrokken theehuisje: De Gloriëtte, gebouwd in 1768 op een kunstmatig opgetrokken zandheuvel. Van hieruit had de Jonker een vrij uitzicht over de akkers. Het zeszijdig koepeldak is bedekt met leisteen en heeft een dakbalkon. Het hoogste punt van het theehuisje komt op dezelfde hoogte als het dak van het kasteel.
. Het fenomeen bokkenrijders behoort niet alleen tot het Vlaamse erfgoed vooral dan tot het Limburgse,maar ook tot het Nederlandse en Duitse. Verhalen over bokkenrijders zijn er bij de vleet,de vraag is echter 'wat is de waarheid' in dit geval.er zijn echte feiten en er zijn hersenspinsels.Het hersenspinsel is dat de leden van de roversbenden op zwarte bokken door de lucht vlogen.Ze kunnen wel op bokken gereden hebben want een grote bok is een klein paard.Maar of ze echt op bokken gereden hebben is weer een onbeantwoorde vraag.
De geschiedeis van de bokkenrijders speelt zich,voor wat Vlaanderen betreft,af in het Land van Loon of het Graafschap Loon.Roversbendes hebben vernoemde gebieden gesteisterd van 1732 tot 1745 en van 1754 tot 1776.In totaal werden 150 overvallen gepleegd.
Het verhaal van de bokkenrijders speelt zich af in Limburg,oorspronkelijk het gebied dat nu opgedeeld is in Nederlands en Belgisch Limburg en in delen die nu bij Duitsland horen
.Het feit dat de roversbendes zo lang hun gang konden gaan had te maken met de ingewikkelde staatskundige en politieke indeling van het gebied.Het lag deels onder Spaans,oostenrijks,Frans en Hollands gezag.
Sluiterkensdag is een traditie die stilaan aan het verdwijnen is. Vandaag de dag weten nog maar weinig mensen wat sluiterkensdag inhoudt terwijl deze traditie vroeger algemeen gekend en verspreid was in Vlaanderen. Op sluiterkensdag mocht iemand worden buiten- of opgesloten. Het zogenaamde slachtoffer werd pas weer vrijgelaten wanneer hij of zij beloofd had iets (niet) te zullen doen of wanneer hij of zij beloofd had de zogenaamde daders te zullen trakteren. Oorspronkelijk werd het zowel door volwassenen als door kinderen gedaan, maar na verloop van tijd sloten enkel kinderen iemand buiten of op. De persoon die werd buiten- of opgesloten was meestal één van de ouders of de onderwijzer of de onderwijzeres. Wanneer bijvoorbeeld de leerkracht buiten de klas werd gesloten, moest deze eerst beloven geen huiswerk te zullen geven die dag.
In bepaalde streken werd er gesproken over iemand thomassen. Dit refereert naar de heilige Thomas die vroeger op 21 december werd gevierd. Sluiterkensdag wordt echter in verschillende streken op verschillende data gevierd. Zowel op de vier dagen voor Aswoensdag als op 21 december en ook op 28 december kon iemand worden buitengesloten of opgesloten, afhankelijk van de streek.
Sint-Hubertus wordt in Tongeren elk jaar op de eerste zondag na 3 november gevierd. Het is daarbij de gewoonte dat er jaarlijks een eucharistieviering in openlucht wordt georganiseerd. Het is een viering, waarbij er een centrale plaats wordt gegeven aan huisdieren en hun baasjes. De huisdieren worden na de dienst gezegend. De Jachthoornblazers van Wiemesmeer en het Koninklijk Trompetterskorps Ambiorix Tongeren zorgen voor de muzikale omkadering van het gebeuren. Aan de viering gaat er een optocht vooraf. De muziekorpsen trekken in deze optocht in het gezelschap van de huisdieren en de eigenaars naar de feestweide. Het Koninklijk Stedelijk Feestcomité Ridders van Morepoit tot Bukeberg en het wijkcomité Offelken organiseren deze viering.
Het vieren van Sint-Hubertus kent in Vlaanderen een lange traditie. Een dergelijke viering gaat daarbij meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert.
Van september 2011 tot september 2012 viert Borgerhout feest. Twee historische gebeurtenissen vormen de aanleiding voor dit feestjaar. In 2011 is het 175 jaar geleden dat Borgerhout een zelfstandige gemeente werd. In 2012 is het 300 jaar geleden dat de eerste Reuzenommegang uitging.
1836 | Op 13 juni ondertekende Koning Leopold I de wet die van Borgerhout een zelfstandige gemeente maakte. Op 13 september koos men de eerste gemeenteraad. Tot dan was Borgerhout een gehucht van Deurne. Heel de middeleeuwen heeft Borgerhout ook de druk van Antwerpen gevoeld. De stadspoorten waren dichtbij en Antwerpen probeerde voortdurend zijn macht ook tot hier te doen gelden. Borgerhout is op dat moment nog een landbouw- en ambachtengemeente. Het Reuzenhuis, Turnhoutsebaan 110 en gebouwd in 1834, werd het eerste gemeentehuis.
1845 | De eerste parochiekerk Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw, werd plechtig ingewijd.
1889 | Met een plechtige cantate en een schitterend banket wordt het nieuwe gemeentehuis op het Moorkensplein ingehuldigd. Borgerhout is op dat ogenblik een welvarende middenstandsgemeente, waar ook de industriële revolutie zijn sporen heeft getrokken. De bevolkingsexplosie komt op gang. Zowel mensen die met de rechttrekking van de Scheldekaaien uit het stadscentrum moeten verhuizen, als mensen uit de Kempen die in de haven hun geluk zoeken, vinden in Borgerhout hun onderkomen.
1893 | De eerste vijf dodelijke slachtoffers voor het algemeen enkelvoudig stemrecht vielen op 18 april aan de toenmalige Bougiefabriek.
1914 | Borgerhout is letterlijk uit zijn voegen gebarsten. De uitbreidende bevolking kan enkel opgevangen worden door het grondgebied te vergroten. Een aantal gronden die nog deel uitmaken van Deurne liggen op ontwikkeling te wachten. Borgerhout koopt deze gronden, en doet zich meteen een park cadeau: het Te Boelaarpark.
1944 - 1945 | V-bommen teisterden ons grondgebied resultaat 36 inslagen, 284 burgerslachtoffers. De OLV ter Sneeuw kerk was één van de gebouwen die geraakt werd.
1971 | In de Zonstraat opent de eerste Borgerhoutse moskee. Sinds de vroege jaren '60 hebben de eerste gastarbeiders zich hier gemeld, aangetrokken door de goedkope woningen.
1983 | Samen met Antwerpen en de zes andere randgemeenten fusioneert Borgerhout tot het nieuwe Antwerpen. Borgerhout verliest zijn status van zelfstandige gemeente en wordt een district van de stad.
2001 | Antwerpen kiest als enige Belgische stad voor het invoeren van rechtstreeks verkozen districtsraden, met eigen bevoegdheden en een eigen budget.
Bolders hebben iets magisch. U kent ze wel, de meerpalen aan de Scheldekaaien. Niet alleen schepen, maar ook mensen voelen er zich door aangetrokken. Al eeuwen is het een plek van komen en gaan, een plek om te mijmeren, te praten, te lachen, lief te hebben
Dit najaar zetten we de bolders van Antwerpen in het zonnetje. Met tal van gezellige activiteiten, mooie verhalen en verrassende acties. Ontdek er alles over en bolder mee!
Bolders zijn meerpalen met ongelooflijke verhalen. Over het verleden, het heden en zelfs de toekomst. In opdracht van Gazet van Antwerpen ontwierp kunstenaar Jef Van Campen voor u 30 schitterende kunstbolders die het verhaal vertellen van Antwerpen van vroeger, nu en later. Daarnaast hebben 20 bekende Antwerpenaren hun liefde voor de stad vertaald in een kunstbolder. Van 18 september tot 6 november krijgen deze 50 unieke kunstbolders een plaatsje in de stad. Ontdek ze allemaal aan de hand van de twee verrassende Bolderrallys: Route Zuid en Route Noord. Startpunt van beide wandelingen is op het Steenplein aan de kaaien.
Een stokoud, laag gebouwtje, langs een onverharde weg, verborgen in een bos. Het oogt pittoresk, maar op het eerste zicht ook bescheiden. Toch is dit één van de bekendste toeristische trefpunten van Vlaanderen. Halverwege de negentiende eeuw was Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, een regelmatige bezoeker van Zoersel. Hier, in het Boshuisje, zou hij het verhaal gehoord hebben dat hem inspireerde tot het schrijven van De Loteling. In elk geval situeerde hij hier zijn hoofdpersonages. Het verhaal is dat van Jan Braems, een jonge van bescheiden afkomst, die door loting vrijgesteld werd van militaire dienstplicht, maar zijn gunstig lot verkocht aan een gegoede burgerszoon. Jan vervulde in diens plaats zijn militaire dienstplicht, maar werd tijdens zijn legerdienst blind.
Antwerpen heeft er met het MAS een nieuw landmark bij. Het nieuwe museum pronkt op het Eilandje, de nieuwe bruisende wijk, op de plek waar stad en haven elkaar raken.
Het MAS vertelt prikkelende verhalen over hoe Antwerpen en de wereld al eeuwenlang met elkaar verbonden zijn door de haven. De permanente collectie brengt universele thema's als Machtsvertoon, Wereldhaven, Wereldstad en Leven en Dood in een indrukwekkende scenografie. De openingstentoonstelling "Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen" is een samenwerking tussen het MAS, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) en het Museum Plantin-Moretus | Prentenkabinet. Aan de hand van die topwerken schetst de tentoonstelling de evolutie van de beeldcultuur van de middeleeuwen tot nu.
De beklimming van de 60 meter hoge MAS-toren is al een belevenis op zich. Naarmate je hoger klimt, geven de enorme glaspartijen een steeds veranderend uitzicht op de stad. Ga je tot helemaal bovenaan, dan kan je genieten van het 360° panorama.
Het MAS is de ontmoetingsplaats voor iedereen die de stad, de wereld en zichzelf wil ontdekken.
In Aarsele,in de hoek tussen de Haantjesstraat en de Lammekensstraat,lag ooit de Duvelsput,zo ijselijk diep en zwart,dat niemand ooit de bodem ervan zag.Trouwens het was niet geraden,want op die bodem lag een vervloekte klok.Soms ging ze aan het luiden en al wie ze ooit heeft gehoord,beweert dat de klanken uit het diepst van de hel leken te komen. Op zekere dag staken de Aarselenaars de koppen bij elkaar en ze kwamen overeen om de vervloekte klok uit de put te halen.Alle paarden van het dorp werden verzameld bij de put.De moedigste van de boeren daalde,aan een lang touw,af in de put en bond een polsdik touw vast aan de klok.Toen gingen de paarden,die één enkel span vormden aan het trekken. Centimeter voor centimeter werd de klok opgetrokken.Maar toen ze verscheen aan de rand van de put,sloeg het op de toren van de St Maartenskerk twaalf uur en bij de eerste slag brak het polsdikke koord en de klok tuimelde terug de Duvelsput in.Niemand of niets was in staat ze eruit te halen.Nadien heeft men voor alle zekerheid de put gedempt.
De naam van de Ekerse straat Kattenberg heeft wellicht niets met het welbekende huisdier te maken. Mogelijk is het woord een verbastering van de naam 'Kateelberg', een iets hoger gelegen plaats waar bij overstromingen het vee in veiligheid kon worden gebracht. Vergelijk met het Engelse woord cattle, wat vee betekent.
Kateelberg
De naam 'Kateelberg' vinden we in geschreven documenten echter pas terug vanaf de twintigste eeuw, toen Ekeren al lang door stevige dijken was beschermd. De benaming 'Hoenderenweg' op de hieronder afgebeelde prentkaart is dus ouder, maar die plaatsnaam wordt, behalve op de prentkaart, nergens anders aangetroffen en is mogelijk een fantasietje van de uitgever van de kaart.
Bebouwing
Het smalle gedeelte van de Kattenberg, dat wel eens 'Kleine Kattenberg' genoemd wordt, is het oudste deel. De bebouwing kwam er op gang vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw, en bestond uit arbeiderswoningen en hier en daar een kleine hoeve. Een aantal van die huizen staan er nog steeds en het smalle gedeelte van de Kattenberg heeft dan ook zijn dorpse karakter kunnen behouden. Het grote deel van de Kattenberg was op dat moment hoogstens een paadje doorheen landerijen van de provinciegouverneur Edward Cogels. Hij was de eigenaar van het kasteel De Oude Eik in de Veltwijcklaan tegenover het Veltwijckpark in Ekeren, en van de hoeve aan het begin van de Oorderseweg.
In 1926 werden de gronden van de boerderij aan de Oorderseweg verkaveld en kwam er bebouwing in de Oorderseweg, in de Patronaatstraat en in het brede gedeelte van de Kattenberg. Op 4 januari 1927 gaf het schepencollege van Ekeren de straat tussen het Sint-Lambertusinstituut en Schoonbroek de officiële naam 'Kattenberg'. Maar waarom de burgemeester en schepenen die naam hebben gekozen, is nu niet meer te achterhalen.
Tijd" is tijdeloos. In alle tijden is er altijd tijd geweest. Lange tijd, korte tijd. Tijd is onmeetbaar, omdat meten, vergelijken is. Tijd: een vergelijking van het heden met het verleden. En heden en verleden zijn tenslotte onmeetbaar. Tijd in mechanische uren is niet de tijd gemeten in gevoel: goeie tijd, slechte tijd. In dezer dagen kan men in de maatschappij niet meer zonder mechanische tijd: uurwerken. Maar enkele begrippen zoals liefde en geluk blijven tijdeloos, omdat je innerlijke apart van je verstand tijdeloos is/ was,en altijd zal zijn.
Midden in de Kempische bossen, in een schaars bewoonde streek tussen Herenthout en Wiekevorst, staat een twee eeuwen oude herenhoeve met een duiventoren, Dondersteen genaamd. Er moet ooit een meteoor gevallen zijn, want in de tuin ligt nog een zwartgeblakerde put, waarin geen kruidje wil wassen. Het zou er spoken en de duivel zou er rondlopen. Vroeger woonde er een oude heer, hij was een verstokte tovenaar en altijd bezig in zijn kwâ boeken. "Giel-zonder-Ziel" noemden de mensen hem, want hij was bij de framassons en erkende God nog gebod. Toen hij doodging, zat de sterfkamer geresemd-vol lelijke zwarte vogels. Ze zeggen dat de duivels zijn lijk mee naar de hel gesleurd hebben en dat de familie uit vrees voor de schande de doodskist vol stenen had geladen. Maar de koetsier heeft het uitgebracht.
"Vijftien, twintig jaar geleden woonde daar de oude Weyerhove met zijn vrouw. Hij is opeens blind geworden en kort daarna hebben ze hem verhangen gevonden in het bos. Zijn vrouw was nergens meer te bekennen. Het parket is er geweest; ze hebben het huis en de bossen afgezocht, maar niets of niemand gevonden. De mensen zeggen dat zij de oude kapotgemaakt heeft en dat hij alle nachten in 't kasteeltje vroem komt. De Lange Maloe, da's een stroper die houdt staan dat hij meer dan eens van ver lichtjes heeft zien weg en weer gaan in de toren. De erfgenamen hebben er maar drie dagen in gezeten en zijn hals over kop vertrokken en nooit teruggekomen. 't Staat nu al jaren leeg en 't geraakt niet verkocht.
In dit bos met een oppervlakte van (4,3 ha) nestelde vroeger een van de belangrijkste reigerskolonies van België. Het domein is bijzonder waardevol als broedplaats voor de blauwe reiger en is tevens ook een mooi wandelgebied. Door de aanleg van een afwateringssloot dwars doorheen het domein werd echter de waterhuishouding verstoord. Het reigerbestand daalde van 355 nesten in 1950 naar 50 nesten in 1986. Nog steeds nestellen enkele kopeltjes en men hoopt in de toekomst terug een groter aantal aan te treffen. Sedert het begin van deze eeuw ziet men de reigers ieder jaar, vanaf midden februari, terugkeren naar hun vertrouwde verblijfplaats, het Reigersbos. Zij nestelen in de kruinen van de eeuwenoude eiken van het domein. Het kasteel en het bos, gekend als De Ster ", kregen door de aanwezigheid der reigers stilaan een andere naam, nl. respectievelijk Reigershof " en " Reigersbos ". Ook de Olmendreef die door het domein loopt, kreeg als officiële benaming " Reigersbosdreef ". Van de vijf reigerskolonies die ons land telt, is deze van Berendrecht de grootste. Het blijft echter te betwijfelen of ze de grootste zal blijven. Nochtans, niettegenstaande er in hun onmiddellijke omgeving minder voedsel te vinden is, als gevolg van de metamorphose die zich in het landschap heeft voorgedaan ingevolge de aanleg van kanalen en wegen, hebben ze zich blijkbaar aan de nieuwe toestand aangepast. De vrees bestaat echter, dat bij verdere ingreep in het landschap en uitbreiding van de industrialisatie, en verstoring van hun onmiddellijke omgeving, de reigers wel eens hun kolonie elders zouden gaan vestigen. Zijn de reigers de eersten om in het voorjaar naar onze streken te komen, dan zijn zij ook bij de eersten om ons weer te verlaten. Reeds einde juli, begin augustus trekken de eerste reeds weg. Maar elk jaar ontmoeten wij nog reigers in het najaar en zelfs in de winter. Het betreft dan meestal vogels die ofwel ziek zijn ofwel gekwetst, zodat zij niet tijdig mee op terugtocht konden.
REIGERS KEREN TERUG IN BERENDRECHT. feb 16, 2011 |
Graaf Le Grelle, die op het kasteel van Berendrecht, vlakbij het Reigersbos woont, heeft zaterdag de eerste reigers zien terugkeren. Meestal volgt de rest een week later, zegt hij.
Het verbaasde me dat er zondag tussen de dertig à vijftig blauwe reigers neerstreken in het bos. Dat is ongewoon. Meteen ontstond een gevecht voor de beste nesten. Zowat de helft van de karwielgrote woningen dient grondig hersteld, want zij zijn door de winterstormen vernield. Volgens Le Grelle beginnen de eerste koppels al rond 9 februari te broeden. Ze zijn dit jaar iets later, stelt hij vast. Vijanden van de reigers blijken eksters en kraaien te zijn. Zij stelen de eieren. Le Grelle vreest enigszins voor het voortbestaan van de kolonie. Ooit zaten hier meer dan 300 koppels, nu halen we amper vijftig. De oude reigers die hier proberen te overwinteren, hebben tijdens de koudeperiode niet veel geluk gehad. In het bos vond ik tal van kadavers. Het was een slecht jaar voor de reigers. Nu de nieuwkomers er zijn, weet ik dat het Reigersbos opnieuw één jaar is gered. In de Reigersbosdreef worden rioleringen gelegd. Dat zorgt in de buurt voor overlast, ook de reigers volgen wat er gebeurt. Het valt me op dat de nesten die het verst van de wegwerkzaamheden liggen, het eerst werden in bezit genomen. Of de vogels door de werken zullen wegtrekken, geloof ik niet. Ze zijn zelfs de industrie gewoon. Voedsel blijft wel een probleem. De polderbeken zijn niet meer zo rijk aan voedsel. De vogels wijken uit naar het Verdronken land van Saefthinge en naar de welgevulde vijvers van villas in Kapellen, Kalmthout en Brasschaat. De kolonie in Berendrecht bestaat al meer dan honderd jaar. In 1906 streken de eerste blauwe reigers in het bos, wat sindsdien het Reigersbos heet. Het bos van amper iets meer dan 4 hectare groeide uit tot een van de belangrijkste broedplaatsen in ons land.
De buildrager is ingehuldigd op 4 september 1950.Het betreft een geïdialiseerd arbeidersfiguur met een gespierd lichaam,gekleed in een op het lichaam gemouleerd havenarbeidersplunje met de specifieke hoofddekking voor het dragen van zakken (builen). Zelfbewust en bijna uitdagend werp hij zijn blik op de Schelde.Oorspronkelijk is de havenarbeider van Meunier een individualistisch voorgesteld menselijkl figuur,die geldt als symbool voor de bewustwording van de arbeidersklasse.Na WO 2 wordt hij als aandenken aan de havenarbeiders die onder de vliegende-bommenterreur bleven voort werken,tevens symbool voor de herwonnen vrijheid. Bron: standbeelden Antwerpen anno 2001 van Antoon Van Ruyssevelt.
Kunstenaar: Constantin Meunier. Opschrift: Arbeid Vrijheid. Plaatsbeschrijving:Antwerpen- Suikerrui.
Heel zijn leven op water,horend het knarsend tuig, bewegend op krakend hout,de wereld tig keer rond,een ruim vol handelsgoed,het landleven gelaten, gehad buiken vol met scheur,breuken zelf gezet,gevochten tegen wind,mes en drank, gewikkeld in doek met ballast vast, de laatste vaart eindigd over reling omgeven door zilt zweet,als leven voor krab en vis.
door Marrik
De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren. Stephen R. Covey
Keer je gelaat niet anders naar het verleden dan om te leren hoe je de toekomst moet ontmoeten.
Wie vooruit gaat mag af en toe eens wenken naar het verleden;als men er maar niet op blijft wachten.