Roald Engelbregt Garvning Amudsen (16 juli 1872-18 juni 1928)
gaf zijn carrierè als genees- kundige op om zijn leven te kunnen wijden aan het pool onderzoek. Hij was een noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden.Hij was de eerste mens die ooit de zuidpool bereikte. Amudsen werd geboren te Borge,even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen in een familie van scheepseigenaars en kapiteins.
Hij voegde zich bij de Belgische Antarctische Expedietie geleid door Adrien De Gerlach In 1903 leidde Amudson de eerst expedietie om de Noord-westverbinding over te steken. Tijdens deze reis bestudeerde hij de noordelijke volkeren daar,en nam snel hun kledingsstijl over.
Frederick Cook. Amerikaans ontdekkings- reiziger,die beweerde in 1908 als eerste de noordpool te hebben bereikt.
Frederick Albert Cook werd op 10 juni 1865 geboren in Hortonville, een plaats in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij volgde opleidingen aan de universiteiten van Columbia en New-York en behaalde in 1890 zijn artsendiploma..
Als arts reisde hij mee op verschillende pool-expedieties. Zo was hij lid van Robert Peary's expedietie van 1991-1992. Tijdens de Belgische-Antarctische expedietie geleid door Adrien De Gerlache had hij veel werk te verrichten nadat het schip de Belgica was komen vast te zitten in het ijs. Tijdens deze expeditie maakte hij kennis met een andere beroemde ontdekkings- reiziger Roald Amudsen. De twee ontwikkelden een vriendschap.
Oud straatje in Pittem
Bij de eerste hete- luchtballons blijft het vuur op de grond waar- door de ballon onderweg niet meer verwarmd kan worden.Hierdoor duren de eerste vaarten niet lang.
Moeder en kind.
Vrees niet voor de toekomst, die begint altijd pas morgen!
Je moet niet bang zijn om terug te kijken naar het verleden. Het verleden heeft je gemaakt tot wat je nu bent.
Heden en verleden
Mooie beelden van vroeger en nu.
12-03-2011
Berendrecht: het reigersbos.
Het Reigersbos.
In dit bos met een oppervlakte van (4,3 ha) nestelde vroeger een van de belangrijkste reigerskolonies van België. Het domein is bijzonder waardevol als broedplaats voor de blauwe reiger en is tevens ook een mooi wandelgebied. Door de aanleg van een afwateringssloot dwars doorheen het domein werd echter de waterhuishouding verstoord. Het reigerbestand daalde van 355 nesten in 1950 naar 50 nesten in 1986. Nog steeds nestellen enkele kopeltjes en men hoopt in de toekomst terug een groter aantal aan te treffen. Sedert het begin van deze eeuw ziet men de reigers ieder jaar, vanaf midden februari, terugkeren naar hun vertrouwde verblijfplaats, het Reigersbos. Zij nestelen in de kruinen van de eeuwenoude eiken van het domein. Het kasteel en het bos, gekend als De Ster ", kregen door de aanwezigheid der reigers stilaan een andere naam, nl. respectievelijk Reigershof " en " Reigersbos ". Ook de Olmendreef die door het domein loopt, kreeg als officiële benaming " Reigersbosdreef ". Van de vijf reigerskolonies die ons land telt, is deze van Berendrecht de grootste. Het blijft echter te betwijfelen of ze de grootste zal blijven. Nochtans, niettegenstaande er in hun onmiddellijke omgeving minder voedsel te vinden is, als gevolg van de metamorphose die zich in het landschap heeft voorgedaan ingevolge de aanleg van kanalen en wegen, hebben ze zich blijkbaar aan de nieuwe toestand aangepast. De vrees bestaat echter, dat bij verdere ingreep in het landschap en uitbreiding van de industrialisatie, en verstoring van hun onmiddellijke omgeving, de reigers wel eens hun kolonie elders zouden gaan vestigen. Zijn de reigers de eersten om in het voorjaar naar onze streken te komen, dan zijn zij ook bij de eersten om ons weer te verlaten. Reeds einde juli, begin augustus trekken de eerste reeds weg. Maar elk jaar ontmoeten wij nog reigers in het najaar en zelfs in de winter. Het betreft dan meestal vogels die ofwel ziek zijn ofwel gekwetst, zodat zij niet tijdig mee op terugtocht konden.
REIGERS KEREN TERUG IN BERENDRECHT. feb 16, 2011 |
Graaf Le Grelle, die op het kasteel van Berendrecht, vlakbij het Reigersbos woont, heeft zaterdag de eerste reigers zien terugkeren. Meestal volgt de rest een week later, zegt hij. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het verbaasde me dat er zondag tussen de dertig à vijftig blauwe reigers neerstreken in het bos. Dat is ongewoon. Meteen ontstond een gevecht voor de beste nesten. Zowat de helft van de karwielgrote woningen dient grondig hersteld, want zij zijn door de winterstormen vernield. Volgens Le Grelle beginnen de eerste koppels al rond 9 februari te broeden. Ze zijn dit jaar iets later, stelt hij vast. Vijanden van de reigers blijken eksters en kraaien te zijn. Zij stelen de eieren. Le Grelle vreest enigszins voor het voortbestaan van de kolonie. Ooit zaten hier meer dan 300 koppels, nu halen we amper vijftig. De oude reigers die hier proberen te overwinteren, hebben tijdens de koudeperiode niet veel geluk gehad. In het bos vond ik tal van kadavers. Het was een slecht jaar voor de reigers. Nu de nieuwkomers er zijn, weet ik dat het Reigersbos opnieuw één jaar is gered. In de Reigersbosdreef worden rioleringen gelegd. Dat zorgt in de buurt voor overlast, ook de reigers volgen wat er gebeurt. Het valt me op dat de nesten die het verst van de wegwerkzaamheden liggen, het eerst werden in bezit genomen. Of de vogels door de werken zullen wegtrekken, geloof ik niet. Ze zijn zelfs de industrie gewoon. Voedsel blijft wel een probleem. De polderbeken zijn niet meer zo rijk aan voedsel. De vogels wijken uit naar het Verdronken land van Saefthinge en naar de welgevulde vijvers van villas in Kapellen, Kalmthout en Brasschaat. De kolonie in Berendrecht bestaat al meer dan honderd jaar. In 1906 streken de eerste blauwe reigers in het bos, wat sindsdien het Reigersbos heet. Het bos van amper iets meer dan 4 hectare groeide uit tot een van de belangrijkste broedplaatsen in ons land.
Heel zijn leven op water,horend het knarsend tuig, bewegend op krakend hout,de wereld tig keer rond,een ruim vol handelsgoed,het landleven gelaten, gehad buiken vol met scheur,breuken zelf gezet,gevochten tegen wind,mes en drank, gewikkeld in doek met ballast vast, de laatste vaart eindigd over reling omgeven door zilt zweet,als leven voor krab en vis.
door Marrik
De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren. Stephen R. Covey
Keer je gelaat niet anders naar het verleden dan om te leren hoe je de toekomst moet ontmoeten.
Wie vooruit gaat mag af en toe eens wenken naar het verleden;als men er maar niet op blijft wachten.