Roald Engelbregt Garvning Amudsen (16 juli 1872-18 juni 1928)
gaf zijn carrierè als genees- kundige op om zijn leven te kunnen wijden aan het pool onderzoek. Hij was een noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden.Hij was de eerste mens die ooit de zuidpool bereikte. Amudsen werd geboren te Borge,even buiten Sarpsborg in het zuidoosten van Noorwegen in een familie van scheepseigenaars en kapiteins.
Hij voegde zich bij de Belgische Antarctische Expedietie geleid door Adrien De Gerlach In 1903 leidde Amudson de eerst expedietie om de Noord-westverbinding over te steken. Tijdens deze reis bestudeerde hij de noordelijke volkeren daar,en nam snel hun kledingsstijl over.
Frederick Cook. Amerikaans ontdekkings- reiziger,die beweerde in 1908 als eerste de noordpool te hebben bereikt.
Frederick Albert Cook werd op 10 juni 1865 geboren in Hortonville, een plaats in de Amerikaanse staat Wisconsin. Hij volgde opleidingen aan de universiteiten van Columbia en New-York en behaalde in 1890 zijn artsendiploma..
Als arts reisde hij mee op verschillende pool-expedieties. Zo was hij lid van Robert Peary's expedietie van 1991-1992. Tijdens de Belgische-Antarctische expedietie geleid door Adrien De Gerlache had hij veel werk te verrichten nadat het schip de Belgica was komen vast te zitten in het ijs. Tijdens deze expeditie maakte hij kennis met een andere beroemde ontdekkings- reiziger Roald Amudsen. De twee ontwikkelden een vriendschap.
Oud straatje in Pittem
Bij de eerste hete- luchtballons blijft het vuur op de grond waar- door de ballon onderweg niet meer verwarmd kan worden.Hierdoor duren de eerste vaarten niet lang.
Moeder en kind.
Vrees niet voor de toekomst, die begint altijd pas morgen!
Je moet niet bang zijn om terug te kijken naar het verleden. Het verleden heeft je gemaakt tot wat je nu bent.
Heden en verleden
Mooie beelden van vroeger en nu.
23-07-2010
Hoevenen:klonendorp
Hoevenen werd ook wel het 'klonendorp' of 'klompendorp' genoemd, omdat de mensen hier in alle weer en seizoenen op klompen liepen. Zelfs de gemeenteraad vergaderde op klompen. Omdat het ganzenrijden hier langer populair bleef dan in omliggende dorpen werden de bewoners ook wel eens bespot als 'de ganzenrijders van het klonendorp'.
Hoevenen is gelegen op ongeveer 10 km ten noorden van Antwerpen-Centrum. Oorspronkelijk heette deze plaats Ettenhoven.Door het ontginningswerk van Gillis van Attenhoven was omstreeks het midden van de 13e eeuw ten noorden van Ekeren een parochie tot stand gekomen, die naar de naam van de stichter Ettenhoven werd genoemd.
Men deurp. Men deurp wademme ze van aw gemaokt D'uitbreiding van daoven is bekan tot hier geraokt Wad is er van da rustig klonedeurp gebleven Waor zen dej ouw boerderaaien Van de Gutte de Kos en de Schouw draai nief wijken zen der naw Keutjesteeg,veldstroaot en achterstraot Een aander bestraoting en nen aandere naom gegeven Suske saus,de smalle, de roeffel,en nelleke mej heur krukken. Waor zen al dej deurpsfiguren gebleven De grote en de kleinen dijk verdwenen mej veul jeugdgeheimen. De stoeren tred van de boerepeirden oep de kassaaien Waor zen de mussen dej nao de peirden in dej hunne stront zaoten te graoien Waor zen de joenges en de maskes,dej da stekelbaorkes vangen in de sloot. Ik mis het ruisende graon,waarin dagge kost gon liggen luisteren how dat de leeuweriken zongen en hun gange gingen. D'hooihoppers en de graonschoven om verstopperke in te speulen. In da deurp zen ze naw mej heel veule Van de krekelbaarg tot aon de wissel Van den hoevense hoek tot aont kaarkenend was iedereen aan mekaor bekend. Dag fraans,dag jef,dag wis,dag merej Of het was al eender wadagge zej Maor naw och here Naw zent int klonendeurp heel veul madammen en meneeren Deja sewijlen hun eigen zelfs veur dat hoevens taoltje generen De kloon vant klonendeurp.
Alles begon met de aankoop van een meer dan twee eeuwen oude hoeve aan de St. Jansstraat. De bouw van de molen zelf, want die is totaal nieuw, begon op 4 juni 1980 met het aanbrengen van de fundering, waarop de molenromp moest opgetrokken worden. In het metselwerk, met een doormeter aan de basis van 7,40m werden meer dan 280.000 recuperatiebakstenen verwerkt. Op 6m hoogte gaf de stelling, nodig voor het kruien, reeds gestalte aan de molen. Op 17m hoogte eindigde aannemer J. Van Den Bleeken uit Nieuwmoer de bouw van de molenromp, zodat op 15 juni 1981 de kroon op het werk, of hier de kap op de molen, kon gezet worden, nogmaals 4m hoger. Alles stond nu klaar voor het aanbrengen van de roeden. Met een vlucht van 26m bereikt het hoogste topje van het draaiende wiekenkruis nagenoeg 32m.
We laten de stoom werken
In de voormalige schuur werd de met hout gestookte bakoven gebouwd. Onder datzelfde dak vindt men de bakkerij en de bakkerswinkel, zoals die er uitzag rond de eeuwisseling. In de bakkerij worden de machines aangedreven worden door een uit Engeland afkomstige Marshall stoomlocomobiel. Deze werd in 1903 gebouwd en heeft een vermogen van 25pk. In de bakkerswinkel kan je er steeds terecht voor het op steen gebakken molenhoevebrood, de echte molenkoeken, ambachtelijke peperkoek en speculaas.
Stoomtreintje
Stoom gebruikt voor het plezier! Rond onze molen kan je een rit maken met een op kolen gestookte stoomtrein. Het stoomtreintje rijd elke zondag van 11 tot 17u en dit van 15 april tot 15 oktober.
Onze Taverne
Onze taverne heeft uiteraard een prachtig zicht op onze molen. s Zomers zetten we ons terras op en kan u genieten van een ruim assortiment dranken & lekkere gerechten, warm- & koud. Voor de bierdrinkers is er uiteraard ons bakkersmolenbier dat we blond of bruin schenken.
De Bakkersmolen Sint Jansstraat 238 2910 Essen-wildert
Heel zijn leven op water,horend het knarsend tuig, bewegend op krakend hout,de wereld tig keer rond,een ruim vol handelsgoed,het landleven gelaten, gehad buiken vol met scheur,breuken zelf gezet,gevochten tegen wind,mes en drank, gewikkeld in doek met ballast vast, de laatste vaart eindigd over reling omgeven door zilt zweet,als leven voor krab en vis.
door Marrik
De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren. Stephen R. Covey
Keer je gelaat niet anders naar het verleden dan om te leren hoe je de toekomst moet ontmoeten.
Wie vooruit gaat mag af en toe eens wenken naar het verleden;als men er maar niet op blijft wachten.